Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
"Sto lat samotności" Gabriel Garcíia Márquez
AutorWiadomość
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0
"Sto lat samotności" Gabriel Garcíia Márquez

Cytat:
Sto lat samotności (hiszp.: Cien años de soledad) to powieść . Opublikowana po hiszpańsku w roku 1967, a po polsku w roku 1974. Stanowi ona szczytowe osiągnięcie realizmu magicznego.

Książka jest uważana powszechnie za arcydzieło. Metaforycznie opisuje ona całą historię Kolumbii. Obejmuje 100 lat życia w małym miasteczku Macondo, którego realia oparte były, jak napisał sam Marquez, na autentycznych doświadczeniach autora.

Bardzo ogólne streszczenie fabuły

W powieści przedstawione jest sto lat z dziejów fikcyjnej miejscowości Macondo oraz rodziny Buendía. W narracji przeplatają się w typowy dla realizmu magicznego sposób elementy rzeczywiste z elementami świata wyobraźni.
Kolejno przedstawiona jest tutaj ewolucja miejscowości. Najpierw mamy do czynienia z zapomnianą wioską, w której ludzie nie mają świadomości istnienia wielkiego zewnętrznego świata. Z czasem do miejscowości dociera chrześcijaństwo, potem handel, Kościół, instytucje państwa. Macondo w miarę rozwoju przekształca się w miasto, ale też zaczynają docierać do niego wojny i społeczne przewroty.
Wspomniany rozwój stanowi tło dla zdarzeń codziennych, które często mają nadprzyrodzony charakter.
Sto lat samotności to opowieść o ludziach, którzy zostali na siłę skolonizowani i przez to oderwani od swoich korzeni; o ludziach, którzy żyją w samotności pozbawieni przynależności do konkretnej kultury, nie potrafiący określić jednoznacznych wartości. To książka o samotności wywołanej przez utratę swojej tradycji i rodzimej kultury.

Źródło: Vikipedia

Przeczytałam tą książkę tylko jeden raz, ale mam ochotę do niej wrócić. Smile Jest to jedna z tych książek, które na długo zapadły mi w pamięci. Jest to saga, obejmuje trzy czy cztery pokolenia rodziny Buendía. Rodzinka jest nietuzinkowa, a to co przeżywają jest absurdalne, zaskakujące i komiczne, choć powagi też nie brakuje. Jest magia, miłość, rodzina, samotność i CZAS.
Przeczytajcie. Nic nie tracicie Smile

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
11.05.2007 17:03:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
mala.em

*

Grupa: Zarejestrowani

Podpisuję się obiema rękami - książka tak mi się spodobała, że z rozpędu i na fali fascynacji przeczytałam większość dostępnych w miejskiej bibliotece dzieł z działu "literatura iberoamerykańska" Animatedwink
Aczkolwiek nie są to książki z gatunku "łatwe, lekkie i przyjemne", często dość "zakręcone" stylistycznie i fabularnie, więc nie każdemu przypadną do gustu Smile

12.05.2007 21:20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
chi

Zaraza

100 lat samotności rzeczywiście warto przeczytać, chociaż ja bym w twórczości Marqueza przede wsyzstkim wyróżniła "Miłość w czasach zarazy", według mnie jedna z najlepszych opowieści o miłości. Po prostu "jednym tchem", polecam!

24.06.2007 00:42:44
Gothka =)
Moderator
*

chi, witaj Smile Myślałam właśnie nad przeczytaniem czegoś jeszcze Marqueza Animatedwink Przeczytam "Miłość w czasach zarazy" ;D Dzięki chi Smile

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
25.06.2007 14:23:46
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
chi

hej
Gothka, przeczytaj koniecznie Smile A z latynoamerykańskiej polecam jeszcze krótki ale świetny "Tunel" Ernesto Sabato, bardzo specyficzne ujęcie "zakochania" połączone z obsesją artysty i ludzką samotnością od której nie da się uciec...
pozdrawiam

25.06.2007 15:17:17
Gothka =)
Moderator
*

chi, widzę, że wiesz jakie klimaty mnie interesują ;D Bardzo mnie cieszy, że polecasz mi książki warte przeczytania ;D Dziękuję Ci ;D

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
25.06.2007 23:11:07
Prot

*

Reputacja: 1

Aż przeczytam... choć wydaje mi się że ją za bardzo chwalisz... są gusta i guściki....

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
27.06.2007 02:40:05
lukascompl

*

Prot, Przeczytaj koniecznie

27.06.2007 21:20:50
Gothka =)
Moderator
*

To że coś mi się podoba to nie znaczy, że każdemu musi się podobać. Jednak skąd będziesz wiedział czy Ci się podoba czy nie, jeśli nawet do tej książki nie zajrzysz? Smile

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
27.06.2007 22:43:56
rudzia

*

Reputacja: 5

Książka jest naprawdę watra przeczytania. W sumie skonczyłam ja już chwile tamu, ale jakoś nie miałam czasu sie odezwać Tongue Nawet ciężko mi sie z nią rozstać Tongue cały czas jest w plecaku i wszedzie ze mną jeździ mimo, że juz przeczytana Animatedwink Polecam bardzo gorąco Animatedwink Może ktoś chce podyskutować na temat tej ksiązki??

Jeżli ktos przeczytał to niech mi powie jaki frgamnet podobał mu się najbardziejAnimatedwink Mnie osobiście podobała się koncówa. Była bardzo fajna i zrobiła na mnie duże wrażenia. Sama fabuła powieści jest genialna, a tekst jest bardzo bardzo dobry Animatedwink

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
22.08.2007 22:04:47
Padlinka

*

a mnie 100lat ... nie zachwyca tak barzdo . przeczytalam poniewaz slyszalam mnostwo dobrych komentarzy na tematej ksiazki . jak dla mne latwo sie w niej pogubic , w niektorych momentach ktore sie powtarzaja jest az nuidzaca . owszem ciekawe , choc godniejsza polecenia jest ksiazka tego samego autora " rzecz o moich smutych kurwach " duzo lepsza

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
22.08.2007 22:33:28
Gothka =)
Moderator
*

Cytat:
godniejsza polecenia jest ksiazka tego samego autora " rzecz o moich smutych kurwach " duzo lepsza

Czyżby autobiograficzna? :O

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
24.08.2007 07:31:41
rudzia

*

Reputacja: 5

Padlinka napisał(a):
godniejsza polecenia jest ksiazka tego samego autora " rzecz o moich smutych kurwach " duzo lepsza

Skoro tak mówisz, to może warto byłoby się wybrać do biblioteki i to wypozyczyć Animatedwink W sumie to już nie mam co czytać Animatedwink Ale jeżeli to będzie tak dobre jak 100 lat samotności to warto naprawdę warto Animatedwink

Gothka =) napisał(a):
Czyżby autobiograficzna?

Skąd Ci to przyszło do głowy ??

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
24.08.2007 09:46:34
Padlinka

*

szczerze watpie Smile mysle tez ze nie da rady jej wyporzyczyc w bibliotece poniewaz ksiazka zostala wydana calkiem nie dawno . ale ma zachecajaca cene 20zł w empiku

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
24.08.2007 09:55:00
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Klimatyzatory usallsamt Psychiatra Wrocław Gry online Kraków glazura