Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śmierć a po niej... wędrówka dusz, reinkarnacja, inne życie?
13.02.2007, 11:23:02
Śmierć a po niej... wędrówka dusz, reinkarnacja, inne życie?
Hmmmm... życie, życie... jest nowelą... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Coś mnie tak natchnęło do tego tematu, jak sobie czytałem temat o transplantacjach. Że za życia to tak, a po smierci - to trochę inaczej... Dlatego... hmmm...

Jak Wy sobie wyobrażacie moment śmierci i przejście na drugą stronę? O ile oczywiście uwzględniacie - z racji wiary, przekonań - że coś na Was czeka po ustaniu czynności życiowych organizmu...

Długi czarny tunel i na jego końcu światełko... do którego zmierzacie i gdy je osiągniecie - uczucie błogości i szcześcia? Czy raczej czeka Was piekło? Gar smoły czy też miejsce puste, bez Boga?

Pozdrawiam Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13.02.2007, 13:20:21

Ciągniemy "śmiertelne" tematy? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Na pewno ma to duży związek z wiarą. Katolicy w większości będą sobie wyobrażać swój byt pośmiertny w niebie lub piekle, a buddyści wierzą, że jeszcze nie raz wrócą na ziemię.
Ja wierzę w reinkarnację. Swego czasu interesowałam się tym i sporo czytałam. Bardziej przekonuje mnie wędrówka dusz, niż świetlisty tunel.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
13.02.2007, 13:27:14

Ja sobie wyobrażam, że jak będę umierać to zamknę oczy a jak skończę to otworzę i zobaczę jasny, zielony raj Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ) typu Puszcza Białowieska + Morskie Oko latem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji a może nawet coś jeszcze piękniejszego. Oprócz Pana Boga nikt mnie o nic nie zapyta, będę szczęsliwa i w ogóle luzzz.... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To punish and slave...
13.02.2007, 14:37:29

Ja sobie zostane na ziemi i sobie bede hadzal tu i tam ^^

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
13.02.2007, 15:22:14

Ja myśle że umre i nic, tak jak bym zasnął, nie obudził sie i koniec nie ma dla mnie niczego

Spodziewaj się zawsze najgorszego to się nigdy nie rozczarujesz
13.02.2007, 17:19:54

gosiahaha napisał(a):Ja sobie wyobrażam, że jak będę umierać to zamknę oczy a jak skończę to otworzę i zobaczę jasny, zielony raj Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ) typu Puszcza Białowieska + Morskie Oko latem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji a może nawet coś jeszcze piękniejszego. Oprócz Pana Boga nikt mnie o nic nie zapyta, będę szczęsliwa i w ogóle luzzz.... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
No ta wizja mnie również by odpowiadała Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ale tak szczerze - to fajnie by było, jakby to była taka planetka jak nasza cała, tylko że RAJ Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Qmar,
Cytat:Ja sobie zostane na ziemi i sobie bede hadzal tu i tam ^^
Ta? I co byś robił?? (^^,)

Tomi,
Cytat:Ja myśle że umre i nic, tak jak bym zasnął, nie obudził sie i koniec nie ma dla mnie niczego
Hmmmm... ja jednak sądze, że coś tam gdzieś jednak jest... w sensie, że ta nasza ludzka dusza jednak jest nieśmiertelna. Od razu piekło, niebo, albo... czyściec...
13.02.2007, 18:16:50

Hm... sądze, ze po śmierci wrócę tam gdzie byłem wcześniej - w niebyt Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Ludzie zastanawiają się, co jest po śmierci, lecz nie myślą nad tym co było przed narodzinami.

Jestem ateistą, lecz mimo to, bardzo chciałbym by "byt" nie kończył się w chwili śmierci... niestety same chęci nic nie zmienią Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Liberate tute me ex inferis
13.02.2007, 18:46:59

Ahab, Hehe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Swego czasu w opisie na gg widziałem taką myśl 'Ziemia jest piekłem innej planety'. Ciekawie by to się nadawało do rozważań nad tym, co było PRZED narodzinami, ale to akurat inny temat... ale nie całkiem, jeżeli mamy coś takiego jak wędrówkę dusz Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
13.02.2007, 18:56:43

Falkhor napisał(a):Qmar,
Cytat:Ja sobie zostane na ziemi i sobie bede hadzal tu i tam ^^
Ta? I co byś robił?? (^^,)

Nie wiem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji cos bys ie zawsze znalazlo do roboty Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji bym sobie polatał ^^ albo przebiegal przez sciany ^^

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
02.03.2007, 10:26:08

Qmar, Ciekawe, JAK długo... w sensie życie śmiertelnika jest chyba ciekawsze niż życie kogos nieśmeirtelnego... bo w sumie hmmm... można wystrzelić się n przykłąd w kosmos. Ale gdybys wpadł w złą czarną dziurę, to oszalałbyś chyba z samotności... może poznałbys inne cywilizacje? Inne światy, albo przeszedł poza krawędź czasu i przestrzeni? Hmmmm... Wędrówka dusz z ciała do ciała jest chyba ciekawsza. Może być tez kara i nagrodą... bo w sumie... gdzie ludziom może być lepiej niż na tkaiej planecie? Mamy zarypisty świat Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Tylko ludzi trochę pogiętych...
02.03.2007, 13:20:47

ja jak narazie nie wyobrazam sobie mojej smierci i nie chce sobie wyobrazac,ale jak juz to chciałbym jakos tak umrzec najlepiej we snie,a potem to gdzies trafic sobie do ajkiegos raju moze gdzie bedzie gdzie bedzie zielono,ciepło,w sumie tez mogłbym tez jak Qmar zostac na ziemi i sobie latac przechodzic przez sciany mysle ze ciekawie by było,mysle ze także ciekawym doswiadczeniem był by pobyt w piekle ale nie ciagł oczywiscie chciałbym zobaczyc jak to tam jest,ale potem wrócic do raju,nie wiem czy tak sie da ale fajnie by było gdyby mizozna tak było sobie zrobic
02.03.2007, 13:31:50

Hmmmm... wyobrażenie piekłą... ciekaw jestem, jak je sobei wyobrażacie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Miejsce wyglądające jak dno najpoteżniejszego wulkanu? Miejsce wymyślnych tortur, meki, krzyków i płaczu? Czy tez miejsce bez Boga. Puste. Tak całkowicie puste...

A może kolejne życie na całkiem innej planecie, w innym świecie, czasie, miejscu? Moze w światach równoległych? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Tyle jest mołżiwości. Ale dowiedzieć można się dopiero... umierając.
02.03.2007, 16:05:36

Falkhor napisał(a):A może kolejne życie na całkiem innej planecie, w innym świecie, czasie, miejscu? Moze w światach równoległych? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
ups fajna teoria co do tych planet :030:
mi się poprostu wydaje, że po śmierci - nasza dusza - jest jakby 'ulotną myślą' :030: qrcze nie wiem jak to określić :zly2: chodzi mi mniej więcej o to, że (moim zdaniem) nasza dusza jest myślą pozostającą przy życiu...i wydaje mi się, że to nasze 'pozostałe życie' - nasz umysł (który po śmierci nie umiera - mam nadzieję, że tak jest) tworzy sobie swoje otoczenie...
...rozmawiałem kiedyś z dziadkiem (często z dziadkiem poruszamy takie tematy - bo dobrze nam się o tym rozmawia) i padło z jego ust pytanie: a jak poznajemy po śmierci swoich bliskich?? bo przecież bardzo się zmieniliśmy od rozstania to naprawdę dobre pytanie nad, którym trzeba się dłuższą chwilę zastanowić... :zdziw: otóż moje zdanie na ten temat jest takie, iż to wszystko co przeżywamy dzieje się w naszym umyśle, a bliskich, których napotykamy kreuje nasza myśl - widzimy ich tak jak tego pragniemy, tak jak ich zapamiętaliśmy :030: a to gdzie w tym momencie się znajdujemy jest zależne od naszych przekonań - naszej wiary i naszego sumienia :043:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
02.03.2007, 18:11:06

levi', Ciekawe rozmowy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Dusza ludzka, hmmm... umysł - dla niego chyba nie ma rzeczy tak na prawdę niemołżiwych. Dusza ludzka jest nieśmiertelna. Dlatego ja równeiż wierzę w to, że gdy umiera moja biologicznośc, zostaje moja... duchowość. To coś, co we mnie siedzi. Nie wiem, jakby to mogło umrzeć. Wydaje mi sie to za silne, by tak o, się wyłączyło. Dlatego sądze, że jednak smeirc to koniec jednego życia, ale początek drugiego. Jakiego? No na ten temat wersje są różne Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Mam nadzieję, że moje życie tak sie ułoży, że zostanę rpzydzielony może nie do bardzo dobrego raju, tylko chociaż raju mniejszego. Zamiast darmowej komunikacji autobusowej może być rower Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy