Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Słownik wiejsko-polski
AutorWiadomość
Jaruszczow

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 585
Słownik wiejsko-polski

Witam, chcę wam przedstawić słownik, który przydatny jest w codziennym życiu, a także mógłby z powodzeniem promować nasz region

Słownik

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
25.11.2006 01:32:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Teddy_85

*

Portfel: 275
Re: Słownik wiejsko-polski

Wybacz - ale ta stronka nie przedstawia dla mnie większej wartości merytorycznej - nie będę wypowiadał się o estetyce, gdyż to kwestia gustu.

Jaruszczow napisał(a):
(...) promować nasz region (...)

Ten "słownik" raczej zrobiłby antyreklamę tego co miałby zachwalać i polecać... Nie jest trudno wyciąć dialog ze "Swiata według Kiepskich", ale duużo trudniej jest wytłumaczyć co to ma wspólnego z gwarą, miejscowymi powiedzeniami...

Jeżeli chcesz zrobić coś ciekawego, to musisz włożyć w to więcej wysiłku. Nie kwestionuję pomysłu, ale efekt końcowy... Postaraj się pokazać piękno mowy, którą posługuje się dużo ludzi z naszego regionu, a będziesz miał się czym chwalic Animatedwink

Pozdro

25.11.2006 12:26:58
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Heh Smile Niektóre słówka bawią, bo po prostu smiesznie brzmią. Ale ja często spotykałem i spotykam się normalnie z takim słownictwem. To, ze ja mówię obejrzeć, a ktoś łobejrzeć... No cóż Tongue Wolna wola, wolna mowa Smile

Z gwary jakoś nigdy się nie śmiałem, chyba tylko wtedy, jeśli jakiś wyraz po prostu bawił mnie swoim brzmieniem. Np. - to dla nas może być wulgaryzm - ale daaaawno temu pewna dziewczyna powiedziała mi coś takiego - jebane przez las. I UWAGA - niby po kaszubsku ma to znaczyć 'jedzie pociąg przez las'. No... Można się pośmiać Tongue

Owy słowniczek traktują jako humoreskę, gdyz tylko z dystansem mozna ją wesoło odebrać. Widać, że był to słowniczek pisany dla mieszczuchów, co by lepiej rozumieli prostą ale dobrą chłopską mowę.

Heeeej Smile

25.11.2006 15:08:56
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Portfel: 1,399

mam takie odczucia jak panowie pozwyzej :/
zauwazam w nim jak dla mnie troche wulgaryzmow :/ no i hmmmm mieszkam na wsi, dziadkowie sa ze wsi i słownictwo to dla mnie jest codzienne wrecz .....
no coz .....

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
25.11.2006 19:18:02
Jaruszczow

*

Portfel: 585
Re: Słownik wiejsko-polski

Teddy_85 napisał(a):
Ten "słownik" raczej zrobiłby antyreklamę tego co miałby zachwalać i polecać... Nie jest trudno wyciąć dialog ze "Swiata według Kiepskich", ale duużo trudniej jest wytłumaczyć co to ma wspólnego z gwarą, miejscowymi powiedzeniami...

Pytasz co ma wspólnego z naszą gwarą, hmmm Zuziaaa już Ci podpowiada, wybierz sie na wieś i posłuchaj starsze i młodsze osoby. To że Ty niesłyszałeś to nie znaczy, że taki język nie funkcjonuje. Wszytkie słówka i zwroty pochodzą z naszej okolicy. Wszystkie były usłyszane przez nas, lub podpowiedziane przez zyczliwych przyjaciół.

To, że słyszałeś niektóre zwroty w Kiepskich to świadczy tylko o ich prawdziwości.

Stronka powstałą ok 3 lata temu, a sam słownik ok 7 lat.

Co do wulgaryzmów, no cóż tak sie mówi i niemożna tego pomijać

P.S. kto na codzień uzywa tego jezyka to nie widzi w nim nic niezwykłego Smile

[ Dodano: 2006-11-28, 09:58 ]
Słownik nie ma na celu wyszydzanie gwary, ani wyśmiewania kogokolwiek.

Ideą jego powstania było zebranie w jedna całosć całego bogactwa słow i zwrotów uyżywanych w naszej okolicy.

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
28.11.2006 10:47:05
Teddy_85

*

Portfel: 275

Jaruszczow - staram się zawsze być obiektywny... Jeżeli znasz się na geografii najbliższej okolicy, to zauważysz że ja też pochodzę i mieszkam na wsi. Dodatkowo mój tata pochodzi z Handzlówki, tak więc gwara nie jest mi obca, nawet znam kilka zwrotów z Twojej miejscowości... Nie posługuję się gwarą, ale SZANUJĘ...

Miałem nadzieję, że słowa krytyki - w mojej ocenie słuszne - wpłyną na poprawienie koncepcji słownika, który po kilku przeróbkach mógłby być ciekawą lekturą... Może wylałem zbyt duzy kubeł zimnej wody na Twoją głowę, ale od swoich dzieł i projektów wymagam dużo treści i oryginalności i myślę, że Ciebie też na to stać...

Co do "Kiepskich" - dużo podróżuję nie tylko po najbliższej okolicy i nie miałem okazji słyszeć takich słów, które padają w dialogu który przytoczyłeś - jeżeli się mylę - to powiedz gdzie mogę się spodziewać takiego słownictwa... Chyba po prostu hmm... kiepsko wybrałeś bibliografię Animatedwink

Pozdro

28.11.2006 14:37:50
Falkhor
Administrator
*

Rzekłem, iż:

Cytat:
Owy słowniczek traktują jako humoreskę, gdyz tylko z dystansem mozna ją wesoło odebrać. Widać, że był to słowniczek pisany dla mieszczuchów, co by lepiej rozumieli prostą ale dobrą chłopską mowę.

Jak dla mnie to ciekawe jest to, że... ludzie ze wsi dobrze rozumieją meiszczuchów, a mieszczuchy kiepsko rozumieją ludzi ze wsi Biggrin To jest dopiero zagadka Tongue

28.11.2006 15:46:27
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
Jak dla mnie to ciekawe jest to, że... ludzie ze wsi dobrze rozumieją meiszczuchów, a mieszczuchy kiepsko rozumieją ludzi ze wsi Biggrin To jest dopiero zagadka Tongue

A może to tylko pozory? Kto to są owe "mieszczuchy"? Często są to mieszczuchy w pierwszym lub drugim pokoleniu i na siłę starają się być bardziej miejscy od innych, całkowicie odcinając się od korzeni. Udają że jest to im całkiem obce.

28.11.2006 20:24:05
Falkhor
Administrator
*

grzenio,

Cytat:
A może to tylko pozory? Kto to są owe "mieszczuchy"? Często są to mieszczuchy w pierwszym lub drugim pokoleniu i na siłę starają się być bardziej miejscy od innych, całkowicie odcinając się od korzeni. Udają że jest to im całkiem obce.

'Taki wielki mieszczuch, a słoma z butów wystaje' - czy jakoś tak... TEż zgadzam się z tym, co powiedziałes... Dla mnie nigdy nie było to problemem. jedni meiszkają na wsi, drudzy w mieście. To i to ma swoje plusy i minusy. Ale cecha wspólna to to, ze jestesmy ludzi i w jednym kraju żyjemy.

Poniżanie kimś lub wywyższanie włąsnej osoby ze względu na taki podział - uznaję za śmieszny, idiotyczny i bezsensowny.

A ten słowniczek - gdyby mu trochę bardziej naukowej formy nadał i obciął troszkę dosłownych żartów - to byłby na prawdę spoko. jk powiedziałem - jako humoreska, chociaż przyznam, ze może on czasem pomóc Smile Smile Smile

28.11.2006 21:03:40
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: