Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SLANGG :D
24.02.2007, 21:28:02
SLANGG :D
Mały słownik slangu: <cytat rozdziału z Gazety Wyborczej>

Bauns - dyskoteka, impreza
Brechtać się - pękać ze śmiechu
Beka - coś zabawnego
Dżamba - imprena
Elo - cześć
Emilka - e-mail
Flota - pieniądze
Jazda - przyjemne przeżycie
Kaban - autobus
Kąsać - wiedzieć o co chodzi
Kminić akcję - łapać wątek, rozumieć
Kolo - Koleś
Komarzyć się - denerwować się
Kosa - Nóż
Kozacki - świetny
Kwas - obciach
Lajtowy - fajny, na luzie
Lansik - podązanie za modą
Narka - na razie
Obczaić - zwrócić na coś uwagę
Olewka - zaniedbywanie
Paszczur, pasztet - ktoś brzydki
Papatki - papa
Pogięty - szalony
Przepona - nieudany żart
Przypał - wpadka
Real - prawdziwe życie
Rewirować - włóczyć się po okolicy
Rules - rządzić
Spox - spoko, wszystko w porządku
Squaw - paczka znajomych
Trybić - Wiedzieć o co chodzi
Wazz up - (What's up?) co się dzieje?
Wozić się - obnosić sięczymś
Wyczesany - świetny (też:wyczes)
Wypasiony - super(też:wypas, megawypas)
Wymiatać - być najlepszym
Yo - cześć
Zajebisty - super, wxtra (też: zajeboza, zajebongo)
Zapodać - Puścić (muzykę, jakiś text)
Zawiesić się - zastanawiać się
Ziom - fajny kolega

Podręczny słowniczek skrótów:
kc - kocham cie
3m się - trzymaj się
4U - dla Ciebie
bk - beka (Coś zabawnego)
bp - będę potem
brb - be right back - zaraz wracam
btw - bo tak w ogóle
cu - see you - do zobaczenia
cya - see ya - do zobaczenia
cze - cześć
do zo - do zobaczenie
elo - witam
fu - fuck you
jbc - jaby co
jctk - jak co to kom
jj - już jestem
kom - komórka
komp - komputer
lol - lots of laught - szeroki uśmiech zaskoczenia
ly - love ya - kocham cie
nc - no comment
nmm - nie ma mnie
nmzc - nie ma za co
np - no problem
odp - odpisz
omg - oh mu God
pzdr - pozdrawiam
rotfl - rolling on the floor laughing -
tarzać się ze śmiechu po podłodze
sql - szkoła
thx - dzięki
wtf?! - what the fuck?!
w8 - wait - zaczekaj
zw (z/w) - zaraz wracam

Jest to cytat z gazety wyborczej. przepisałam jak leciało. Nie wiem jak Wy, ale niektóre z powyższych słów rozumiem inaczej... np. pogięty to też w sensie nienormalny, dziwny, a na imprezę można powiedzieć też: melanż, biba... a obczaić to w sensie zapoznać się z czymś i takie tam. No i jest jeszcze wiele innych slangów Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Niektórych z nich nie umieściłabym w gazecie...

Heh... a gdzie wielka wyprz i czasopodwajacz...? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Jeszcze jeden cytat:

Suplement - slangowe idiomy
Kiedy chcemy poprosić kogoś, żeby zaprzestał z nami kontaktu, mamy do wyboru całą paletę wyrażeń: (frazeologizmy zawierające gruby wulgaryzm pomijamy):

Bujaj wory
Ciągnij się
TURLAJ WĄFLA Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Wal się na ryj...

Słowo fajny <nie ujęte nigdzie powyżej, ani w gazecie(znaczenie) stało się bardzo uniwersalne. Wszysko może być tajne. Nauczycielka, piosenka, impreza... Fajny to po prostu pozytywne określenie czegoś, obejmuje wszystkie inne pozytywne określenia: ładny, ciekawy, interesujący...

Dlaczego slang się tak rozpowszechnił? Hmm... Znać slang to dziś modne wręcz. Nie wspomne o przekleństwach, w które nasz język jest niemal najbogatszym Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To punish and slave...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
24.02.2007, 21:40:00

bo czasem zycie ułatwia nie trzeba mówic jakiegos trudnego czy długiego słowa tylko powie sie skrót albo jakis zastepczy wyraz okreslajacy dana czynnosc lub cos innego,slang szczególnie popularny jest u młodziezy,ale nie tylko kazda grupa społeczna policjanci ,lekarze ,górnicy itd.tez mówia swoim slangiem który działa tylko w tych grupach i osoba z zewnatrz raczej by sie nie dowiedziała o co chodzi takiej osobie,generalnie slang ułatwia sie w dzisiejszych czasach komunikacje Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
24.02.2007, 21:46:30

dobry temacik :one: często spotykam się (zwłaszcza u osób "dorosłych") ze zdaniem "mów jak człowiek"...a qrcze nikt nie qma, że takia budowa zdania w znaczny sposób ułatwia życie młodego człowieka :030:
np moja mama wqr**a się jak mówie: "ide na kompa" a co w tym dziwnego i niezrozumiałego?? :|
gdyby nie taki slang to nasz język byłby baaardzo monotonny i staroświecki :one:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.02.2007, 22:02:32

Nom Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji dołużcie slangi, których nie było w gazecie a ktre znacie ( i nie są to przekleństwa Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji )

To punish and slave...
24.02.2007, 22:05:53

heh przypomina mi się tylko jeden Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

janeczek - slang dotyczący mojego taty Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

nie no tak na serio to sobie jakoś nie mogę przypomnieć nic specjalnego :zly:
muszę z kimś pogadać i z rozmowy wynikną jakieś nowości :030:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

24.02.2007, 22:10:40

Levi do Ciebie mozna dodac [ i podciagac po slang ] dodawanie Q we wszytkimPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Misq, janeczq, qzynka, na piweczq hihi
zarazliwe ;]

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
24.02.2007, 22:13:18

fura, gablota - niezłe auto
full wypas, syto - nieźle, super, bez zarzutów

Apropo, dziś, wychodząc z Asi (na Podzwierzyńcu) patrze.... a tuuu.... wielkie, piękne coś, normalnie na żywo takiego cudeńka nie widziałam... nawet nie wiedizałam jaka to marka... A to Chrysler Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Nie mogłam się obudzić Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji czarny Chrysler, wysoki, wielkie koła, przyciemniane szyby... zakochałam się.... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

To punish and slave...
24.02.2007, 22:13:55

Cytat:Levi do Ciebie mozna dodac [ i podciagac po slang ] dodawanie Q we wszytkimPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Misq, janeczq, qzynka, na piweczq hihi

ooo rzeczywiście Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
dzięqPrzepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji a zatem mamy pierwsze coś w rodzaju slangu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
kto da więcej?? heh :030:[/quote]

25.02.2007, 10:38:29

Mi sie tak slangi nie podobają. Uważam, że trzeba mówić normalnie a nie wymyślać jakieś idiotyczne słowa.

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
26.02.2007, 09:19:51

Mnie tam w sumie slang nie przeszkadza, dopóki ktoś nie rozmawia ze mną... a dokłądniej - co mi po takiejrozmowie? ja również mogą użyć pewnych zwrotów, których ktoś nie pojmie, bo po prostu nei da rady. Tylko to musi być jakieś celowe - jak wspomniał Michas - górnicy, lekarze, nawet drogowcy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji mają swoje słówka, które zastępują 5 słów języka oficjalnego.

Słowotwórstwo to rzecz normalna i świadcząca o tym, że język wciąż żywy jest. Ja na przykłąd wymyśliłem takie słowo - zakleństwo, któro jest złączeniem... zaklęcia i przeklęcia Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Tak mi jakoś wyszło, moze już gdzies ktos tego użył, no ale nic.

A takie hmmm... obnoszenei się z tym, że 'slanguejsz' jest co najmniej ŻAŁOSNE. I smieszy mnie, jak przychodzi do użycia języka oficjalnego i gość się zapętla. Slang jest barwny, ale w rekach ograniczonego matołka spowoduje tylko zubożenie słownictwa.
26.02.2007, 14:22:00

hehe najsmieszniejsze jest jak napisze jakas laska na gg:
"elo. s kad jestesh poklikash ze mnom" - co to ja musze lamac to 10 minut systemem brute-force zeby sie domyslec co ona chce
- takie slangi sa dobre jak jest KILKA ogolnie przyjetych slow przykladowo "nara" hehe

26.02.2007, 16:49:16

Qmar, Hehhhh... Ciekawie to słychac na mieście, jak ida takie próchenka, lat naście, i nawijają nowomową i przetykają ją słowami na k... i na p... i jeszcze inne. Żenada... Dlatego jak dla mnie slang powinien być slangiem, a nie hmmmm... modą? To tak, jakby jeżdżący całe zycie fiatem przesiadł się na harleya i chciał być prawdziwym - od razu - harleyowcem...
26.02.2007, 17:31:35

No dlatego mowie konkretne 'grupy spoleczne' powinny miec jakies tam swoje odzywki ktore ulatwiaja codzienna rozmowe ale bez przesady Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Trzeba wziasc tez pod uwage to ze trzeba od czegos zaczac ale odrazu jakis 'nowy jezyk' z przeklenstwami to nie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

26.02.2007, 21:40:57

Qmar napisał(a):No dlatego mowie konkretne 'grupy spoleczne' powinny miec jakies tam swoje odzywki ktore ulatwiaja codzienna rozmowe ale bez przesady Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
otóż to Qmar poszczególne grupy społeczne mają moralne prawo w swoim towarzystwie używać zwrotów typu: siema, nara, cze itp
ale oczywiście trzeba w tym miejscu podkreślić stwierdzenie "w swoim towarzystwie"
i chodzi mi tu konkretnie o to, że np grupa licealistów w rozmowie może używać tegoż slangu, ale zarazem używanie go np w urzędzie, czy chodzby w rozmowie ze starszą osobą jest nie na miejscu... :zly:

a zatem uważam, że slang w poszczególnej sferze wiekowej nie jest niczym niezwykłym, a tym bardziej złym :030: natomiast wszystko nabiera innej wagi w momencie, gdy przenika on do życia codziennego i wszelkich dziedzin życia :zly: :030:

27.02.2007, 08:22:00

Hmmmm... to chyba myśłimy podobnie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji W sensie - jest tak, a może powinno być, że... język pospolity polski, nie potoczny, to taki nasz główny, w sensie dogada sie nim każdy Polak. A slang to taki dodatek. jest to język sztuczny, ale kolorowy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Zabronić go nie można a nawet się nie powinno. Z czasem wiele słów ze slangu przechodzi do szerszych mas, np. SIEMA Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Chociaż nadal nie jest urzędowe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy