Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (7): « Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Skuteromania
Autor Wiadomość
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 1,363
Skuteromania

Cytat:
Do niedawna obraz przemykających przez miasto skuterów, które są idealnym rozwiązaniem w zatłoczonych, wąskich uliczkach, kojarzył się niemal wyłącznie z krajami śródziemnomorskimi. Teraz coraz częściej widzimy je w Polsce.

Jeszcze kilka lat temu, mało kto w Polsce mógł pozwolić sobie na skuter. Przede wszystkim ze względu na koszty, bo taka zabawka sporo kosztowała. Jednak od czasu, kiedy coraz "modniejsze" stało się sprowadzanie z zagranicy wszystkiego, co posiada koła, ceny pojazdów radykalnie spadły. Do naszego kraju zaczęto przywozić skutery kupione za grosze na Zachodzie, na których jeżdżą już wszyscy - dzieci, dorośli, nawet ludzie starsi. Można otwarcie stwierdzić, że w Polsce od pewnego czasu trwa moda na te zmyślne pojazdy ułatwiające przemieszczanie się po zatłoczonym mieście.

W zakorkowanych aglomeracjach, gdzie każdy chce zdążyć na czas od rana słychać "bzyczenie" silników 50 ccm z napędem spalinowym. W mniejszych miastach dzieci dojeżdżają do szkół, dziadkowie na ryby, a panie domu na zakupy. Ten środek transportu powoli zaczyna opanowywać ulice naszych miast. Nic dziwnego - dzięki niemu możemy sprawniej i szybciej przebyć zakorkowane ulice, a przede wszystkim nie zatruwać i tak już mocno zniszczonego środowiska w tak silny sposób, jak np. podczas jazdy samochodem.

Jeśli skupimy się na cenach skuterów w Polsce dojdziemy do wniosku, że za niskie pieniądze możemy stać się posiadaczem takiej zabawki. Tylko teraz pojawia się pytanie, czy szczęśliwym posiadaczem? Odpowiedź jest w miarę prosta. Jeśli zainwestujemy w produkty pochodzenia koreańskiego, czy chińskiego będziemy musieli ciągle dokładać. Za skuter produkcji koreańskiej musimy zapłacić ok. 3500 zł. Otrzymujemy od producenta gwarancję, lecz nie ma co ukrywać, że jakość wykonania jest bardzo słaba. Za porządną japońską lub włoską markę musimy zapłacić od 6000 zł wzwyż. Nie mamy pewności, że nic nie będzie się nam psuło - siła rzeczy martwych, ale możemy być pewni, że jakość wykonania i żywotność jest znacznie lepsza.

Moda na skutery, to również szansa na rozwój dla wielu polskich fabryk, które mogą zająć się ich produkcją. Być może udałoby się nam wyprodukować takie małe pojazdy w cenie dostosowanej do kieszeni przeciętnego Polaka. Obecnie rynek skuterów zapychany jest przez chińskich i koreańskich producentów, którzy oferują nam tanie, ale i wadliwe produkty. Więcej czasu spędzamy w serwisie niż cieszymy się jazdą po polskich "drogach". Może czas to zmienić, wykorzystać szansę rozwoju, stworzyć nową markę produktów i zatrzymać w naszym kraju pieniądze ciągle uciekające na Wschód i Zachód?

Wiadomości24.pl

Czy przyjmą się u nas na dłużej? A może to tylko chwilowa moda? Na pewno jest to dobre rozwiązanie w zatłoczonych i zakorkowanych miastach. Tylko gorzej jest zimą niestety, ale klimat się ociepla.

28.09.2006 18:54:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,400

Szzcerze powiedziawszy ja nie widzę nic złego w takich maszynach, ale to nie to samo co ścigacze Biggrin Może przemknał wam koło oczu kiedyś taki jeden w zielonej dzokejce i na zielonym ścigaczu ... hyyyym gośc troche przegina, jezdzi wkoło plantów łańcuckiech i myśli że jest the best Biggrin

A wracając do skuterków, fajna rzecz, ale mnie nie kręci Biggrin Takim cudem możnaby się tylko na basenik na przykład przejechać Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
28.09.2006 18:58:58
grzenio

*

ziomalka napisał(a):
Takim cudem możnaby się tylko na basenik na przykład przejechać Biggrin

I do tego właśnie mają one służyć. Do kina, na basen, czy na małe zakupy. Daleko się nimi raczej nie jeździ Biggrin

28.09.2006 19:04:05
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,851

ziomalka, Niom, widuję tego gościa... przegina... Taka jazda to na prawde krok od wypadku i gośc na prawde ryzykuje zycie i zdrowie... Po co?

A owa skuterkomania... Po Łańcucie to chyba w tym roku dopiero tyle tych maszyn zaczęło furkotać. Z górki to rozwijam na moim rowerku porównywalną z nimi prędkośc Tongue tzn. ok. 50km/h Tongue Tongue Tongue no ale... na pewno nie jest to zły transport. Szybki, dośc cichy i wg mnie raczej bezpieczny.

Tak czy inaczej - preferuję i polecam ROWER Smile

PS. Mój dziadek ma takiego skuterka, ale nie jeździ, bo się boi Biggrin

28.09.2006 19:04:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

Falkhor napisał(a):
Tak czy inaczej - preferuję i polecam ROWER Smile

Tak przypuszczałem że Falkhor i tak zaproponuje rower zamiast skutera Biggrin
Ale jeżeli ktoś nie ma takiej kondycji żeby pedałować pod górkę :?: Z górki to łatwo Smile

28.09.2006 19:09:06
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,400

Falkhor napisał(a):
Taka jazda to na prawde krok od wypadku i gośc na prawde ryzykuje zycie i zdrowie... Po co?

Z mojego psychiartycznego - nieco skrzywionego punktu widzenia taki jegomość pokazuje się tak często gesto na zielonym sprzęcie z paru przeczyn:
- szpan - pozostawmy to bez komentarza
- chęć pokazania się, że jest suuuuper facetem tylko dlatego, że ma świetną furę
- zwrócenie na siebie uwagi szczególnie płci przeciwnej - to sie udaje, ale do pewnego czasu .... Biggrin
- być może gość ma niskli poziom samooceny i przez taką jazzzzdę na granicy życia i śmierci chce podbudować swoją reputację Biggrin

Mnie ten koleś na początku nie kryję, ciekawił, a teraz pozostał szyderczy śmiech i powątpiewanie w jego inteligencję Biggrin
Przepraszam za ten nudnawy wywód, ale musiałam napisać, co mi na atrobie leży w tej sprawie Biggrin

O skuterkach się juz wypowiedziałam więc nie bede sie powtarzać Animatedwink

Pozdraaawiam Ziomale Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
28.09.2006 19:13:46
Falkhor
Administrator
*

grzenio, To prawda. Skuter jest bardzo dobrą rzeczą dla ludzi z problemami motorycznymi - obsługa skuterka, szczególnie trójkołowca, jest prosta. A zapewnia dużą swobodę. Wiem, ze nie każdy lubi pedałowac pod górkę, a z górki to by jechał i jechał Tongue

A zauważyliście, ze ci skuteromaniacy to grasują w jakichs liczniejszych grupkach - ide sobie po mieście a tu bzzzzzyl, bzzzzzzzyk, bzyyyyyyyyk... 3ch małolatów w pstrokatych chełmach zasuwa jak na filmie. 35km/h i palą gumę Tongue

28.09.2006 20:11:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,656

ci co sie woza ostatnio na skuterach to tak zwani akutersi znam jednego ^^ poprostu sie im nudzi i sobie jezdza a ze niektorzy szpnuja ich sprawa

ostatnio byla akcja pod pasierbem jechal jeden skurters i chcial sie zlozyc na zakrecie bo wszyscy mu wolali zeby sie zlozyl chlopak wywalił glebe .... no coment ^^

jeden taki jezdzi do jakies laski u mnie na ulicy jak slysze tylko ten odkurzacz mam ochote wyjsc i mu przyłozyc ^^ ale co zrobic Biggrin

z kumplem ostatnio pod szkola stwierdzilismy trafnie ze skuter=odkurzacz juz wolalbym sie traktorem pokazac pod szkoła albo na miescie....

28.09.2006 20:40:57
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

taaa podzielam zdanie Qmara ... nudzi im sie ie maja co robic ti jezdza , a tak naprawde ten szajs nawet nie ma biegów tylko automat Biggrin smiesza mnie Ci ludzie

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
28.09.2006 23:16:08
Falkhor
Administrator
*

Byc może taki skuterek jest rozwiązaniem dla ludzi, których nie stać na ścigacza, ale znowuż nie chcą rowerka... Skuterek jest tańszy przy zakupie i tańszy w eksploatacji. poza tym rodzice tych młodych ludzi prędzej wyłożą kasę na taki skuter niż na maszynę Yamahy.

29.09.2006 08:05:11
Janteek

*

nfm: 99

Skuter jest napewno bardzo uniwersalnym i tanim środkiem komunikacji. Nic nie mam przeciwko "odkurzaczom" :570: ale sam preferuje i jezdze czymś wiekszym. Najbardziej mnie denerwuje typ motocyklisty który jeździ dziesięć razy w koło miasta zeby sie pokazać :wpale: . Czy nie lepiej tą benzyne przeznaczyć na jakiś wypad? Jest tyle ciekawych zakątków np. Bieszczady Smile.

17.11.2006 17:39:00
Ahab

*

nfm: 814

Osobiście nic nie mam przeciw jak zwanym przez was "odkurzaczom".

Irytuje tylko trend do szpanowania nimi.
Zapewne jest to bardzo praktyczny środek lokomocji, lecz z tego co widzę, to po prostu staje się taką zabawką dla troche dzianych gówniarzy.

Teraz byle pryszczaty gówniarz może sobie kupic takie coś i szpanowac, przed mniej zamożnymi kolegami.

Kiedyś jak człowiek dostał na komunie rower to cieszył sie od ucha do ucha. Z tego co widzę, teraz dzieciarnia bardziej nadrabia gadżetami niż rozumem.

Jeżeli chodzi o wypadkowość, to nie spotkałem się ze stwierdzeniem, żeby ktoś kogoś czymś takim zabił - przynajmniej nie częściej niż ludzie zabijają samochodami.

Liberate tute me ex inferis
18.11.2006 14:56:07
Falkhor
Administrator
*

Heh, jakbym teraz np. dostał rower, taki wypasny, to tez bym się cieszył, bo miłbym dodatkowe części do Falusi Tongue

Hmmm... to szpanowanie to faktycznie widać na mieście... łączą się tacy po dwóch, trzech.... i jeżdżą w kółko, ciągle się rozglądając i gazując te swoje bzyki... Nie mówiąc już o ruszaniu z 'piskiem opon' na światłach... ech.

Na prawdę, faktycznie mogliby na tym 'miastowym' paliwie pojechać sobie w Bieszczady...

19.11.2006 04:49:11
Janteek

*

nfm: 99

A zauważyliście jak niektóre skutery obwieszone są neonami?? Idąc wieczorem przez miasto można oczopląsu dostać, tu coś świeci , tam coś miga normalnie jak pojazdy księżycowe. Potem dzieciaki żebrzą od rodziców na przegląd techniczny bo im policja dowód zabrala. :okulary:

19.11.2006 14:44:03
Falkhor
Administrator
*

Janteek, podobne neonki miałm sobie kiedyś zamontowac na szprychach w moim krażowniku-jednosladzie, ale... po oglądnięiu kilku fotek a także widoku czegos podobnego na mieście, stwierdziłem, że wyglądałbym jak pędzaca choinka... po co takie światełka? obcichowo to wygląda... Zwłąszcza, jesli to jest jeszcze taki skuter/odkurzacz...

19.11.2006 23:25:27
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *