Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Silent Hill
02.03.2007, 12:13:31
Silent Hill
Silnet Hill

Reżyseria: C. Gans
Scenariusz: Roger Avary
Gatunek: horror
Kraj/Rok Produkcji: Francja, Japonia, USA; 2006
W rolach głównych:: Radha Mitchell, Laurie Holden, Sean Bean, Deborah Unger
Zwiastun - KLIK aby ogladnąć (strona polskiego dystrybutora, Monolith

Fabuła - Jeżeli ktoś grał w grę Silent Hill, mimo wszystko przed oglądnięciem filmu powinien poczytac trochę recenzji lub przynajmniej zajawek z filmu. Treśc filmu trochę odbiega od fabuły w grze, no ale cóż. Film na podstawie (...) a nie wierna adaptacja (...). Zatem... cóż tutaj mamy? małą dziewczynkę, Sharon, która o mały włos, w trakcie jakiejś wizji, nie zeskoczyła z urwiska i jej matkę, która praktycznie cudem uratowała dziecko od upadku. Okazuje sie, że to nie jest całkowicie nowy problem - dziewczynkę dręczy pewno miejsce na świecie, któro ona sama w majakach nazywa Silent Hill. Matka dziewczynki odnajduje wzmianki o tej miejscowości i postanawia, wbrew woli ojca dziewczynki - ruszyć w podróż i być może znaleźc przyczyny stanu córki... Podczas podróży dziewczynka doznaje kolejnych wizji a następnie, zbeigiem okoliczności, dochodzi do wypadku (ucieczka przed policjantką). Od teraz nic już nie będzie takie samo... ani tym samym... ani w tym smym czasie... Bohaterowie... bohaterki? - popadają w miejsce zapomniane przez wszystkich, może nawet przez samego Boga, gdzie pod ziemią pali się wielki płomień, a nad ziemią mieszkańcy miasteczka dopuścili się straszliwej zbrodni. I nadal w niej tkwią...

Wrażenia - Fabuła tego filmu nie jest wielce skomplikowana, ale jest dośc zagmatwana, jednak stragicznie, jak w grze, poznajemy co raz więcej detali i w końcu 'prawda jest naszą nagrodą'. A prawda w tym filie jest okrutna. Zwyrodniała, mroczna, demoniczna, straszna.

Film ten nie ma byc głębokim studium horroru, jaki potrafi dziać sie w ludzkim umyśle. Obraz ten jest... OBRAZEM. Bardzo wiele widać, a jeszcze więcej słychać. Zatem - wygląd filmu, efekty specjalne - na bardzo dobrym poziomie, klimatycznym, dopasowanym chyba do tego, co autorzy i aktorzy chca nam pokazać. Gra światła i dźwięku w tym filmie jest godna uwagi. Sam dźwięk - efekty miażdżą a muzyka... porywa... przytłacza i wgniata w fotel Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Postacie 'stworów' zostały zapożyczone z gry, wg opinii - całkiem wiernie. Tzw. piramidogłowy robi bardzo mocne wrażenie. Podobnie jak CAŁE miasteczko Silent Hill - ciągła mgła, mrok, padający 'śnieg'. Płonące od wielu lat podziemia miasta, ofiary nienawiści i przemocy, którzy w jednym świecie są martwi, w drugim ożywają i sieją strach...

Film ten to przede wszystkim gra obrazu idźwięku, jest tu bardzo dużo efektów, gra aktorów jest powiedziałbym raczej skąpa, wszystko opiera się na obrazie i dźwięku. Fabuła wg mnie w kilku momentach dziwnie 'skręca' i sądzę, że gdyby pewne sprawy uczynić prostymi a inne bardziej skomplikowanymi - film duuuużo by jeszcze zyskał. Tak czy inaczej - w szkolnej skali ocen dałbym mocną 5, w mojej włąsnej skali filmowej obra zotrzymał 9/10 Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Poooooooooooozdrawiam.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
03.03.2007, 15:35:40

Nie no. Oglądałam - pomysł na film świetny, ale mógłby być lepszy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Ogólnie mi się pdobał

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
03.03.2007, 20:22:30

Megg, Niom - wg mnie, krótko mówiąc - autorzy filmu trochę zepchneli na bok horror, a wrzucli efekciartswo. W wyniku tego mamy film ładny, plastyczny, kolorowy, ale... pustawy trochę. Może kiedyś będzie... SH 2 Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
05.03.2007, 22:06:31

Ten film będzie zawsze mi się podobał... Super efekty i zaskakująca akcja... Szczególnie jak zapadała mgła...

Jedno zdanie, które będę pamiętał do końca życia - "Darkness is comming" Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
05.03.2007, 23:36:47

Teddy_85, Heheheh, pamiętma jak ten film oglądała SunShine Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ciekaw jestem, ile z niego pamięta... Bo wg mnie to ciemność musiała podejśc chyba bardoz blisko niej... tylko poduszka mogła j ochronić Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.03.2007, 07:30:46

Falkhor napisał(a):pamiętma jak ten film oglądała SunShine Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ciekaw jestem, ile z niego pamięta (...) tylko poduszka mogła j ochronić

Heh - to zależy w której scenie - czasem zakrywała oczy ręką, czasem wykorzystywała obie, a niekiedy jeszcze kolana Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
- ALE sie nie dziwie... Też czasem odwracałem wzrok Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.03.2007, 13:06:59

Oglądałam ten film ale szczerze mówiąc to za bardzo jest skomplikowany.. Nie podobał mi się wogóle...
06.03.2007, 16:37:36

angel88_88, Oj Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Wg mnie dobry horrorek musi być chociaz troszkę skomplikowany, żeby widz musiał się czegoś trochę domyślać, ale fakt... w Silent Hillu najbardziej zamotana jest tylko jedna sprawa - matka i córka - które poznajemy dopiero w miasteczku Silent Hill (ta upiorna starsza kobieta i dziewczynka okropnie poparzona, przykuta do łóżka). Tak mi się wydaje przynajmiej, że to tak było Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.03.2007, 11:16:07

film jest OK - bo nie spodziewalem sie wielkiego dramatu psychologicznego, tylko efektownej nawalanki i suspensu. jedno i drugie dobrze sprawdza sie w warunkach kinowych, ale film na pewno jest warty uwagi

ps Falk - jak ty masz czas ogladac tyle filmow - bo to pewnie wszystko z dvd????

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007, 13:40:36

Cerberion, Nom, większość z DVD... prawie wszystkie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Wolę coś sobie pożyczyć niż kupować nie wiadomo co w pismach z płytkami. Noooo i oczywiście bardziej wolę 1,5h na film jeden, niż 3h w tv... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Też zwróciłem na to uwagę - ten film nie miał byc kosmicznie głęboki i wyrafinowany pod względem psychologicznym. Jest nawet... PROSTY w tym spakcie. Jego siłą są efekty i klimat miasteczka... na prawdę, miasteczko jest przegięte Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.03.2007, 16:09:52

eeh Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Falkhor, Teddy_85, ja się nie bałam mi sie spać chciało a oczy zakrywałam na innym bo był brutalny :/ silient hill podobał mi sie strasznie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji szczególnie ta mgła... Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji mroczne miasto, a potworki były zabawne Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji albo sam tułw tryskający kwasem albo jakiś olbrzymi nożownik Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji z tego co widziałam i nie przysypiałam to wszystko podobało mi sie bardzo Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji w mojej skali też 9/10.. O jeden mniej bo mógłby być jendak troszeczke lepszy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji aktorzy raczej sie wykazać nie mogli bo nie było jak Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Ogólnie Ci co nie grali w gre moga nie wiedzieć o co w filmie tak naprawde chodzi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
taak Darkness is comming Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
:553:

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.03.2007, 17:38:20

SunShine, Hehehehe, no dobra, to z Twoim strachem to była prowokacja Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przyznaję publicznie, SunShine oglądnęła SilentHill i przymykała oczy tylko w niektórych momentach Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

SunShine, Co do aktorów - to masz rację. Nie było zbyt wielu scen nawet, gdzie mogli zrobić trochę aktorstwa. Wg mnie równą rolę miała matka Sharon, potem jest jej ojciec, którego mało było widać, ale mi się jego gra podobała. A policjantka wypadła najlepiej tylko na początku Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
W tym obciskłym wdzianku Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji I jeszcze motor miała fajny Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji A nożownik, czyli Demon... mocny byl Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji /Piramidogłowy/
04.04.2007, 17:47:47

uwielbiam ten film! w muzyce sie zakochalam po prostu! polecam wszystkim do ogladania ze znajomymi ale mnie najlepiej ten film smakuje w srodku nocy w samotnosci mmmmmmmmmmmmmmmmmmm super!

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy