Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Seksualny Coming Out
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Seksualny Coming Out

Cytat:
W maju podczas Dni Równości odbył się wykład Błażeja Warkockiego na temat wątków homoseksualnych w literaturze polskiej. Poszliśmy z Marcinem na ten odczyt. Było tylko kilka osób. Z wykładu dowiedzieliśmy się, że obraz homoseksualistów w naszej literaturze jest albo epizodyczny czy zakamuflowany jak u Iwaszkiewicza, albo - tak jak u Witkowskiego - dotyczy ekstremalnych marginesów życia gejów. (...)

Cytat:
Postanowiłem poszukać na świecie trochę literatury popularnej dla gejów, o gejach i wydać to po polsku. Marcin pojechał zaś nad morze napisać swoją nową powieść. Ale wyszło mu coś zupełnie innego, niż zamierzał, i przywiózł... Berka. Książka bardzo mi się spodobała. Wtedy Marcin zaproponował, żebym napisał przedmowę. W jej ostatnim zdaniu pod wpływem euforii wyznałem, że cieszę się, iż świat, który przedstawił, jest pełen optymizmu, bo od niemal 15 lat jestem partnerem Autora. (...)

Cytat:
Robiłem dziś zakupy w hipermarkecie i nie zauważyłem większej ilości spojrzeń niż dotychczas, ani nie słyszałem żadnego komentarza. Może tylko... jest więcej przyjemnych gestów. Na przykład listonosz czy dostawca wody mineralnej na do wiedzenia teraz podają mi rękę, czuję, że zyskałem ich szacunek.(...)

Cytat:
Dziś mogę z całą pewnością powiedzieć, że jak dotąd odnoszę wrażenie, iż Polska jest bardziej europejskim krajem niż nam się wydawało, a Polacy są znacznie fajniejszymi ludźmi niż myśleliśmy. Podejrzewamy siebie o skłonność do braku tolerancji, a to chyba nieprawda. W Polsce mamy przecież bardzo długą tradycję tolerancji. Gdy w całej Europie na stosach płonęły czarownice, byliśmy jednym z nielicznych krajów, gdzie to się nigdy nie zdarzyło! Tylko w czasach XX-wiecznego komunizmu i teraz w ciągu dwóch lat rządów PiS próbowano z Polaków zrobić społeczeństwo przesycone agresją. Na szczęście ten zamiar się nie powiódł.(...)

Rozmowę z Tomaszem Raczkiem przeprowadził Max Fuzowski, Portal o2.pl
Źródło całego wywiadu - Wywiad z T. Raczkiem dla Portalu o2.PL [KLIK]

Wiele osób było zaskoczonych wyznaniem Raczka. wieloletni naczelny Playboya mógł być raczej kojarzony z macho, niż z homoseksualistą. A raczej taki zapanował stereotyp - i dlatego tak wielkim zaskoczeniem było wyznanie opublikowane w książce 'Berek' M. Szczygielskiego.

Jak jest wspomniane w artykule, to nie był 'zryw jednostki' - 'coming out', które oznacza wręcz 'publiczne ujawnienie' swojej seksualności /i to raczej odmiennej od 'obowiązującego' wzorca hetero/. Nie on pierwszy i nie on ostatni, ale właśnie Raczek został tak nagłośniony.

Co o tym myślicie? Czy jest to zbędny 'fetyszyzm'? Że robi się z tego coś na miarę publicznego chrztu i wyznania swojej orientacji niczym zjawisko olśnienia i objawienia?
Czy takei akcje powinny zdarzać się częściej?
Czy nie grozi to jakąś fasadowością? Sztucznością i zwykłą chęcie zabłyśnięcia?
Czy nie spotka się to z wrogością? Raczek jest znany i szanowany, może jemu było łatwiej to zrobic, niż jakiemuś panu Władkowi z osiedla?
Zwróćcie tez uwage na wiek Raczka - dojrzały, stateczny, mądry facet.
Czy faktycznie Polacy są tak tolerancyjni?

Pozdrawiam.

28.11.2007 09:55:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

wyniki na żywo euro 2008 Posciel lazienka dodaj cv serwis komputerów