Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Satanizm czy szatanizm??
AutorWiadomość
Jaruszczow

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 585
Satanizm czy szatanizm??

jak często zdarzyło wam sie rozmawiać na tematy o których nie macie pojęcia??
jak często zdarza wam sie powtarzać po kimś hasła bez sprawdzenia jak jest naprawde??
co sądzicie na ten temat??

Biblia szatana

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
20.09.2006 22:58:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Jaruszczow, Hmmmm... z racji tego, że intersuję się wieloma rzeczami - to często zabieram gło sw róznych dyskusjach. Ale na pewno nie udaje, ze coś wiem - jeżeli mam tylko przypuszczenie, to piszę, ze jest to przypuszczenie.

Jeżeli już faktycznie jest temat, o któym nie mam pojęcia - to raczej czytam. A jesli coś piszę - to tylko swoje przemyślenia. Laickie spojrzenie na dane zagadnienie Smile Też czasem się przydaje Biggrin

LaVey i jego Biblia... Hmmm... przyznaje, ze całości nigdy nie przeczytałem, tylko fragmenty.

Jakie jest Twoje zdanie o tej książce?

AHA - I jeszcze satanizm czy szatanizm... pierwszy wyraz od ang. satan, drugi - od pol. szatan Smile Kwestia dowolności stosowania, ale w imię ochrony języka polskiego - szatanizm Biggrin

21.09.2006 10:43:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Portfel: 149

Prawidłowy oczywiście jest wyraz satanizm-etymologicznie wywodzący się z języka łacińskiego-chociaż mam zastrzeżenia do nazwy samej w sobie.

23.09.2006 13:34:52
Guru

*

Portfel: 213

Falkhor napisał(a):
Kwestia dowolności stosowania, ale w imię ochrony języka polskiego - szatanizm

szatanizm jest bledna forma i nie powinno sie jej uzywac, nawet w imie ochrony jezyka polskiego, bo to zadna ochrona tylko tworzenie bledow, poprawne jest sformuowanie satanizm...

Miłość jest najwyższym sensem istnienia
23.09.2006 21:58:08
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Dobra, dobra, sprawdziłem w słowniku i faktycznie - SATANIZM jest poprawną formą. Jak dla mnie jednak - szatanizm i kult szatana, satanizm is a cult of satan... takie tam własne zdanie Biggrin

Dla mnie owy satanim nie budzi jakichś wielkich emocji - jest to swego rodzaju wyznanie, przyjęło się go uwazać za sektę. W sumie są chyba inne, znacznie gorsze (z naszego punktu widzenia) religie...

Więc... jak lektura książki? Może jakieś ciekawe fragmenty? Smile

24.09.2006 01:35:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Jaruszczow

*

Portfel: 585

kult szatana?? hmm chyba nie doczytałem do tego momentu Animatedwink skończyłem na tym że to jednak nie jest czczenie szatana. To jest własnie błąd który popełniaja przeciwnicy satanizmu. Jeżeli sie myle to prosze o poprawe

[ Dodano: 2006-09-24, 11:06 ]
poprawiłem link, powinien chwile podziałac

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
24.09.2006 10:58:08
Guru

*

Portfel: 213

Punktem odniesienia dla satanizmu jest wiara w istnienie "zasady życia" jako siły personifikującej moc natury, w tym seksualność i inne popędy. Szatan (inne używane nazwy to Lucyfer, Belial, Lewiatan, Baphomet czy Set) nie ma wiele wspólnego z piekłem, opętaniem, ofiarami z ludzi i zwierząt i nie jest demonem ani upostaciowionym złem. Satanizm wywodzi się z literatury romantycznej, Raju utraconego Johna Miltona i wielu twórców, jak Baudelaire, może być traktowanych jako proto-sataniści. Niektórzy twierdzą, iż innym źródłem tradycji satanistycznej są pisma Aleistera Crowleya, który szukał wspólnych cech łączących starożytne doktryny pogańskie, gnostyków, różokrzyżowców, teozofów, buddyzm, chrześcijaństwo, magię oraz wiele innych religii i prądów filozoficznych i stworzył koncept filozoficzno-mistyczny znany jako Thelema. Uważna i dogłębna lektura dzieł Crowleya ujawnia jednak, iż niewiele ma ona wspólnego z satanizmem, zaś sam Crowley był tak często traktowany ze względu na negatywny stosunek jaki miał do chrześcijaństwa. Nie przeszkadza to jednak satanistom czerpać z Thelemy garściami.

Według satanistów piekło i niebo nie istnieją. Człowiek jest zwierzęciem, które powinno skończyć z hipokryzją i głupotą (najważniejszy grzech według LaVeya), zacząć żyć pełnią życia, kochać tylko tych, którzy na miłość zasługują, a szkodzić swoim nieprzyjaciołom, zaspokajać swoje pragnienia, zamiast je tłumić. Sataniści nie wierzą w zbawienie i życie pozagrobowe, ale sądzą, że każdy może się samemu zbawić. W tym celu dążą do zrealizowania swoich namiętności i pragnień, ze szczególnym uwzględnieniem siedmiu grzechów głównych. Negatywnie oceniane są cnoty powściągliwości i altruizmu. Satanizm nakazuje czynić innym to, co inni tobie czynią oraz angażować się w aktywność seksualną zgodnie ze swoim potrzebami. Członkowie Kościoła Szatana czczą zwierzęta i dzieci jako przejawy życia.
wikpedia.org

Miłość jest najwyższym sensem istnienia
24.09.2006 19:26:51
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: