Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Temat zamknięty Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Samoobrona ogłosiła koniec koalicji
AutorWiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 546
Samoobrona ogłosiła koniec koalicji

Cytat:
Samoobrona wycofa swoich ministrów z rządu Jarosława Kaczyńskiego - tak zdecydowała Rada Krajowa partii. Przyjęta przez Radę uchwała nie stwierdza jednoznacznie, że Samoobrona wychodzi z koalicji, ale że koalicję zerwało PiS. Uchwała nie przeszła jednogłośnie.
Nie obowiązuje nas już w czasie sejmowych głosowań żadna umowa koalicyjna – podkreślał Andrzej Lepper na konferencji zorganizowanej zaraz po zakończeniu posiedzenia Rady.

Za uchwałą stwierdzającą, że to PiS zerwało koalicję i mówiącą o wycofaniu ministrów Samoobrony z rządu opowiedziało się 61 członków Rady, przeciwko było 8. Anna Kalata i Andrzej Aumiller mają się oddać do dyspozycji premiera, a Jarosław Kaczyński będzie musiał zdecydować, czy przyjąć ich dymisję. Obecnie obydwoje są na urlopach.

Aumiller zrobi, co Lepper każe

- Wykonam polecenie szefa partii i oddam się do dyspozycji premiera – tyle na razie mogę powiedzieć – powiedział TVN24 minister budownictwa Andrzej Aumiller. Dodał, że trudno będzie mu się rozstać z resortem. - Sytuacja jest o tyle niedobra, że w tym momencie w tym ministerstwie mamy bardzo wiele pracy. Mam ludzi, którzy chcą coś zrobić, są młodzi i rzutcy. I co dalej - mówił Aumiller.

"Informacje o premierze będą porażające"

Andrzej Lepper zapewnił, że jego partia nadal będzie działać politycznie, wraz z Ligą Polskich Rodzin.
- Premier prowadzi działania zmierzające do rozbicia LiS, premier boi się bardzo, że elektorat jest już zmęczony tym wszystkim - mówił Lepper, przypominając akcje wobec Mirosława G., Barbary Blidy i akcję CBA w ministerstwie rolnictwa. Lepper zapowiedział, że w najbliższym czasie przedstawi na temat PiS i premiera Jarosława Kaczyńskiego "porażające" informacje.

"To wina PiS!"
- Premier zerwał koalicję swoimi decyzjami. Decyzją o tym, że nie chce, by została powołana komisja śledcza ds. intrygi CBA w ministerstwie rolnictwa. My od tego nie odstąpimy. Ta komisja musi powstać. Im szybciej tym lepiej - mówi Lepper.

"Komisja musi powstać"

Szef Samoobrony zaproponował, by posiedzenia komisji nie było jawne, ale by jej członkowie mieli pełny dostęp do dokumentów CBA. - Tylko Pis nie chce tej komisji. Pytanie: czego PiS się boi? Co ma do ukrycia? - pytał Lepper. Zarzucił Jarosławowi Kaczyńskiemu, że przez swoje decyzje personalne, których nie konsultował z Samoobroną, a także nierealizowanie programu "Solidarna Polska", zniszczył koalicję. - Nie składam broni. Kaczyński wygrywa bitwy, a nie wojnę. LiS ma się dobrze i kaczek się nie boi - podsumował przewodniczący Samoobrony.

Samoobrona (prawie) murem za Lepperem

Andrzej Lepper pozostaje szefem partii - zdecydowana większość członków Rady opowiedziała się przeciwko zmianie lidera. Za wyborem nowego lidera opowiedziało się tylko dwóch z 69 głosujących.

link

Więc mamy ciekawą sytuację polityczną. Samoobrona wycofuje się z koalicji a ministrowie pozostaja do dyspozycji premiera. Samoobrona pozostaję trochę w koalicji a trochę poza nią. Więc rodzi się pytanie czy w końcu jest Samoobrona w koalicji czy też nie?

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
05.08.2007 22:03:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika UnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

pablo, Samoobrona sama w sobie jest koalicją Smile Działa w myśl zasady - zawsze musisz mieć wroga Animatedwink Niestety dla partii - od jej początków mineło sporo czasu i teraz sama nie jest zbyt silnie skonsolidowana. Stąd to poplątanie - bo ciężko ustalic jakąkolwiek inną partię do współpracy.

Super porażające informacje, twierdzenie o zmęczeniu elektoratu i niezmienna wiara w potęgę LiS - nie ruszają mnie bo wydają mi się być bez pokrycia. Elektorat nei jest zmęczony - elektorat staje się wrogi władzy.

06.08.2007 07:31:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika UnknownUnknown
pablo

*

Cytat:
Elektorat nei jest zmęczony - elektorat staje się wrogi władzy.

Zawsze tak jest i będzie

Falkhor napisał(a):
Niestety dla partii - od jej początków mineło sporo czasu i teraz sama nie jest zbyt silnie skonsolidowana. Stąd to poplątanie - bo ciężko ustalic jakąkolwiek inną partię do współpracy.

To fakt, ale wydaje mi się że to bardziej PiS nie chciał rządzić z PO i dlatego mamy to co mamy.

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
06.08.2007 16:12:50
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Cytat:
Elektorat nei jest zmęczony - elektorat staje się wrogi władzy.

to nic nowego :!: jeszcze nie pamiętam żeby wszyscy byli zadowoleni...
pablo,

Cytat:
To fakt, ale wydaje mi się że to bardziej PiS nie chciał rządzić z PO i dlatego mamy to co mamy.

a mi się wydaje, że obie partie są winne :!:
z jednej strony PiS chciał za dużej kontroli nad rządem, a z 2giej PO chciało za dużo 'stołków'....
....mam nadzieję, że tym razem tj w następnych wyborach będzie inaczej i obie partie będą potrafiły się porozumieć i odstawią na bok wszelkie dawne nieporozumienia i zajmą się tym co naprawdę ważne - POLSKĄ

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.08.2007 15:06:10
pablo

*

Cytat:
- Jedyną możliwością na stworzenie większości w parlamencie są rozmowy z PO - mówi "Rzeczpospolitej" wiceprezes PiS Adam Lipiński. - Ale chyba nikt nie wyobraża sobie dzisiaj, żeby takie rozmowy mogły być przeprowadzone - dodaje.
- W tej sytuacji jedyną możliwością są oczywiście wcześniejsze wybory - deklaruje Lipiński, ale zaraz dodaje, że odbędą się one "wtedy, kiedy Prawo i Sprawiedliwość dojdzie do przekonania, że nie ma już możliwości utrzymania większości w parlamencie".

Według "Rzeczpospolitej" wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście są one nieuchronne: - Zarówno deklaracje Samoobrony, jak i dosyć nieczytelna postawa LPR świadczą o tym, że rząd nie ma już większości w parlamencie. Jeżeli rzeczywiście tak jest, oznacza to, że jedynym wyjściem, jakie jesteśmy w stanie poprzeć, jest decyzja o samorozwiązaniu Sejmu i przedterminowych wyborach - podkreślił Lipiński.

Wiceprezes PiS zaznaczył, że jego partia liczyła się z różnymi wariantami, "ale dzisiaj widać wyraźnie, że Andrzej Lepper postanowił poprzez zmuszenie nas do wcześniejszych wyborów skonsolidować Samoobronę wokół siebie". - Oczywiście perspektywa wyborów oznacza też odsunięcie wielu jego problemów na dalszy plan - podkreślił Lipiński.

link

15.08.2007 10:33:01
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

No i po koalicji... Ale się porobiło w polskiej polityce, niewiadomo komu wierzyć, i kto mówi prawdę... czy Lepper czy Ziobro... kto doniósł o akcji CBA też do końca niewiadomo... Oby wybory były jak najszybciej i ta cała szopka się wreszcie skończyła.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

17.08.2007 21:27:52
Falkhor
Administrator
*

terelka, A nie boisz się, ze dzięki NAM, wyborcom, znowu będzie... powtórka? :/

18.08.2007 09:31:21
terelka
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
terelka, A nie boisz się, ze dzięki NAM, wyborcom, znowu będzie... powtórka? :/

Sama niewiem... I zastanawiam się nawet czy iść głosować... bo po co? żeby potem mieć wyrzuty sumienia, że wybrało się nieodpowiednich ludzi...

18.08.2007 09:35:51
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
I zastanawiam się nawet czy iść głosować... bo po co?

oj musimy przeprowadzić dłuuugą rozmowę :!: :eek:
Falk,

Cytat:
znowu będzie... powtórka?

powtórka :?: hmmm myślę, że w pewnym sensie TAK - ale tym razem na warunkach PO :wow:

18.08.2007 16:21:34
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
oj musimy przeprowadzić dłuuugą rozmowę :!: :eek:

Wiem, że trochę dziwne są moje słowa...
ja zawsze twierdziłam, że głosowanie to nasz patriotyczny obowiązek... ale jak teraz patrze na to co się dzieje w polskiej polityce to naprawdę niewiem komu można zaufać i na kogo można oddać głos bez obawy, że za 2 miesiące się będzie tego żałować... Moze do października zmienie zdanie Animatedwink

18.08.2007 17:27:03
levi'
Moderator
*

terelka, nikt nigdy nie będzie w 100% pewny, że dobrze robi oddając głos na swojego kandydata :!: to już nasza natura :lmao:
ja już wiem na kogo oddam głos :!: czy robie dobrze :?: hmmm nie wiem - ale to co jest w ich programie jest zgodne z moimi poglądami i tego się będę 3mał :!: :lol-above:

Cytat:
Moze do października zmienie zdanie

a jak byś nadal miała trudności z wybraniem kandydata, to z chęcią przedstawię ci programy wszystkich partii i zrobisz tak jak ja - zagłosujesz zgodnie z poglądami... Smile

18.08.2007 20:16:54
Falkhor
Administrator
*

terelka, Sądze, że wśród kandydatów znajdziesz przynajmniej jedna osobę, na która będizes zmogła oddać swój głos. ja już szukam, mam nawet kilka typów, ale jeszcze czas Animatedwink

20.08.2007 07:27:08
michas
Moderator
*

Portfel: 785

moim zdaniem lepiej by samoobrona zrobiła gdy by wogóle do tej koalicji nie weszła,ale cóż stało sie i wieszła,dobrze że tylko cos ponad rok rzadzili i wyszli ale pewnie gdy by nie ten skandal dalej by rzadzili,tak czy inaczej wybory musze sie chyba odbyc,bo innego rozwiazania nioe widze

30.08.2007 02:15:52
pablo

*

michas napisał(a):
,tak czy inaczej wybory musze sie chyba odbyc,bo innego rozwiazania nioe widze

ja również nie widzę innego rozwiązania

30.08.2007 10:05:29
levi'
Moderator
*

pablo,

Cytat:
ja również nie widzę innego rozwiązania

szkoda tylko, że tego samego zdanie nie są SLD, Samoobrona i LPR itd...
...dziwi mnie to, że SLD złożyło projekt samorozwiązania sejmu, a teraz nie chce na to głosować :eek: ale czego się można po tych ludziach innego spodziewać :?: :!: :eek:

30.08.2007 15:06:36
Temat zamknięty Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: