Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
"Sami zrobimy światła"
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
"Sami zrobimy światła"

W dzisiejszych nowinach zamieszczony jest artykul na temat inicjatywy mieszkancow Podzwierzynca dotyczacej oswietlenia ulic. Rada mieszkancow osiedla Podzwierzyniec-Kąty znalazla sponsora który sfinansuje budowe oswietlenia na ulicy. Inicjatywa wyszla po tym jak bezskuteczne byly starania u drogowców. Przyblizony koszt budowy wynosi ok 100-200 tys zł

[code:1]W kilku ostatnich lat w pobliżu skrzyżowania doszło do 6 śmiertelnych wypadków.
- Sam byłem świadkiem potrącenia dziecka - mówi Drogoń. - Gdyby były światła, nie musielibyśmy przebiegać przez ulicę.[/code:1]

[code:1]- Droga Łańcut - Leżajsk jest w trakcie przebudowy - wyjaśnia Andrzej Smyrski, naczelnik wydziału inwestycji PZDW w Rzeszowie. - Wcześniej chodnik był tylko z jednej strony ulicy. Teraz będzie z obu. To poprawi bezpieczeństwo.[/code:1]

wiecej : nowiny

Pozdrawiam Maciej
10.08.2006 18:24:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 149

Pytam dlaczego to sponsor ma stawiać oswietlenie uliczne, w jakim celu powstała taka inicjatywa-kosztowna inwestycja? T o absurd, wielki absurd-to zarżądca drogi, a właściwie urząd miejski powinien troszczyć sie o bezpieczeńswo na tej drodze- tak jest w każdej miejscowości- i tu nagle przy pracach modernizacyjnych drogi mieszkańcy nagle zauważyli problem braku oswietlenia- czy to nie za późno? Zapewne zauważyli, że drogowcy coś robią -a więc od razu pomyśleli sobie o światłach- wspaniale tylko- nie-trzeba szukać sponsorów-ponieważ to zadanie należy do Gminy-Miasta Łańcut- do radnych i burmistrza-także tych z Podzwierzyńca

10.08.2006 22:35:00
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

lukascompl, Popieram - to takie trochę "po ptakach" - pomysł oświetlenia powinien byc zgloszony WCZESNIEJ, wniesiony jako wniosek. A tu... dopiero jak się zaczęła robota, to dopiero coś komuś błysnęło.

Zarządca drogi jest zobowiązany do utrzymywania jej w dobrym stanie i należycie oznakowanym. Przecież tam jest 50, a wiadomo jak ludziska tam jeźdzą...

11.08.2006 19:13:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Po zakończeniu budowy drogi można też zbudować oświetlenie drogi- bo na pewno Skanska nie będzie prowadziła tej inicjatywy-potrzeba projektu, przetargu i czekania na realizacje.

30.08.2006 16:09:31
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Hmmm... oświetlenie drogi to chyba odrębna sprawa... Tak przynajmniej mi się wydaje. Dlatego nie wiem, czy Skanska wykona także tą robotę... Oby tak, bo na pewno zrobi to dobrze. Ale jest opcja, ze zrobi to jakiś podwykonawca...

01.09.2006 08:11:46
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Falkhor, A ty myślisz, iż współczesne duże firmy budowlane działają samodzielnie?-otóż jesteś w głębokim błędzie-Skanska do swoich wszystkich projektów ma podwykonawców, którzy wykonują połowę jeśli nie większość pracy dla danej inwestycji, tak jest nie tylko przy wielokrotnie wspominanej modernizacji drogi przez Podzwierzyniec, ale także przy budowie wiaduktu w Rzeszowie<obwodnica północna> czy budowie hipermarketów w Krasnym. I tak działają i inne molochy-firmy- bazują na podwukonawcach.------W poście wyżej przecież napisałem

Cytat:
bo na pewno Skanska nie będzie prowadziła tej inicjatywy-potrzeba projektu, przetargu i czekania na realizacje.

I dlaczego mnie pouczasz , iż to zupełnie inna sprawa-sam o tym napisałem- czy nie czytasz postów-tylko je komentujesz byle jak?

06.09.2006 20:10:25
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Skanska jest na tyle dużą firmą, że jeżeli zajdzie taka potrzeba - ściągnie swoje własne siły, bez oglądania się na inne firmy. Jest to jedyna firma w Polsce, która w sytuacjach podbramkowych może ratować się SWOIM sprzętem.

Coś przewrażliwiony chyba jestes na swoim punkcie Tongue Uczysz się sam, mnie nic do tego. Powiedziałem

Cytat:
Hmmm... oświetlenie drogi to chyba odrębna sprawa... Tak przynajmniej mi się wydaje.

i jest to moje mniemanie a nie wnikanie w Twoje takie czy inne myślenie. Gdybym wnikał, to bym napisał.

Zatem wg mnie, i wnioskuję tylko z obserwacji - Skanska ani jej podwykonawcy tego oświetlenia - ani zapewne innego - robić teraz nie będą, robili by to z pewnością wcześniej. Jeżeli już - to sądzę, że wykona to zupełnie inna firma, za większe pieniądze, w późniejszym terminie i znacznie później odda do użytku Biggrin

Hmmm... i jeszcze jedno. W okolicach Vistuli przydałby się... próg zwalniający... Może to tylko marzenie, ale jednak Biggrin Tną tam sami szaleńcy... Chociaż jak zrobią oświetlenie... to ciekawe, jak szybko ta ulica się będzie korkować...

06.09.2006 21:48:12
lukascompl

*

Falkhor,

Twoje myślenie jest zgoła zwalniające jak ten wspomniany-próg na drodze wojewódzkiej- a może ograniczenie prędkości do 30 km/h albo zakaz ruchu na podzwierzyńcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

09.09.2006 17:19:57
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Zakaz ruchu samochodowego? Hmmm... Kusząca myśl. na prawdę... To byłoby extra poruszac się tam tylko rowerem. Ale z racji trasy południe-północ... Raczej nierealne. Ograniczenie prędkości i przynajmniej jeden próg zwalaniający - owszem, najlepiej koło sklepu 'Tina'. Biggrin

Pozdro Smile

09.09.2006 17:55:58
lukascompl

*

a może specjalnie dla ciebie wybuduje się metro -komunikacja mało uciazliwa, bezkolicyzyjna w miarę bezpieczna -a światła muszą być obowiązkowo pod ziemią :566:

09.09.2006 20:12:06
Falkhor
Administrator
*

lukascompl, Metro... Oglądałes może węgierski film "Kontrolerzy"? Nie, nie jestem zwolennikiem metra. Jesli już - to ścieżki rowerowe. na poduszkowce raczej nie ma co liczyć, zatem jakby co to możnaby liczyć tylko i wyłącznie na dwie lub trzy linie MPKa w łańcucie, z czego jedna przez Podzwierzyniec. Ale i tak w sumie jest Zielona Linia Smile

Próg się przyda. Bo tam ma być 50km/h, a kierowcy jeżdżą tam minimum 60-70... Poza tym nowy asfalt kusi... W nocy zaś oświetlenie musi być bardoz dobre. Jak to pogodzić? Mam nadzieję, że nasze włądze wiedzą i jakoś to sprytnie załatwią.

09.09.2006 20:18:33
lukascompl

*

oj po wyborach przekonamy -oj przekonamy się :569:

09.09.2006 20:25:33
grzenio

*

Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
na poduszkowce raczej nie ma co liczyć, zatem jakby co to możnaby liczyć tylko i wyłącznie na dwie lub trzy linie MPKa w łańcucie, z czego jedna przez Podzwierzyniec. Ale i tak w sumie jest Zielona Linia Smile

Nie trzeba specjalnych linii, wystarczająco dużo autobusów PKS jeździ przez Podzwierzyniec, a dodatkowo przejazd do centrum kosztuje tylko złotówkę. Inni nie mają tyle szczęścia.

Cytat:
UWAGA! TANI PRZEJAZD ZA ZŁOTÓWKĘ
Informujemy Szanownych Pasażerów, iż z przystanków:
Wola Mała PKS,
Łańcut Śruby,
Łańcut Rampa,
- do Dworca PKS.
dojedziecie Państwo kursami wykonywanymi przez PKS Connex Łańcut za symboliczną ZŁOTÓWKĘ !!!

PKS Connex Łańcut

10.09.2006 13:02:11
Falkhor
Administrator
*

I to mi sie podoba Tongue Co prawda i tak zawsze smigam rowerem, ale pomysł świetny i założę się, że Connex wychodzi na swoje. Ciekawa jest jeszcze wymieniona tam ulga dla Seniorów (osób powyżej 65. roku życia). Firma z perspektywami Smile

Pooozdrawiam.

10.09.2006 16:46:08
grzenio

*

Portfel: 1,393

I do tego wielki konkurs skierowany do

Cytat:
osób fizycznych posiadających pełną zdolność do czynności prawnych, a także posiadających ograniczoną zdolność do czynności prawnych, ale za zgodą ich przedstawicieli ustawowych (rodziców, a w razie ich braku opiekunów)

nieźle brzmi Biggrin .

Ale w porównaniu z innymi PKS-ami np. jarosławskim naprawdę nie ma się czego wstydzić.

10.09.2006 21:51:58
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: