Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
'Ruski bazarek' się powiększa. To dobrze czy źle?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,041
'Ruski bazarek' się powiększa. To dobrze czy źle?

Bazar niedaleko osiedla Gen. Maczka przyjęło się nazywać 'ruskim bazarem', 'na ruskich', a ja słyszałem nawet pojęcie 'małej Moskwy' Biggrin - boooo gdy handel tam zamiera, to często przesiadują tam osoby, które cenią świeże powietrze i niekonwencjonalne warunki Tongue No ale do rzeczy.

Każdego niemal dnia przewija się tam setki, jeśli nie tysiące osób. Część zrobić zakupy, część tylko pooglądać - a część kręci się tam, bo czeka na autobus albo właśnie przyjechali i mają chwilę czasu. Swą nazwę zawdzięcza licznej grupie handlowców zza wschodniej granicy. Ukraińcy, Rosjanie, a nawet nacje dalekiego wschodu (kiedyś widziałem... albo Kazachów, albo może nawet... Mongołów??). Z czasem polska gałąź handlarska też się tam wkorzeniła. I bazarek urósł do całkiem sporych rozmiarów. Ostatnio okazał się chyba za mały - powiększa się Smile

[center] [/center]

Ciekaw też jestem, czy ktoś jakoś ureguluje trochę ruch pieszych w tym rejonie (o ile to się da), na widocznym zdjęciu - staruszka dziarsko maszeruje raczej nie po pasach. Prawie po pasach Animatedwink A kierowcy wiedzą najlepiej, ze w tym miejscu praktycznie od godizny 6:00 do 16:00 - piesi dosłownie przewalają się przez ten dość wąski fragment jezdni.

I jeszcze ten budyneczek:

[center] [/center]

Pytanie, czy ktoś go wreszcie wyremontuje? Elewacji praktycznie nie ma,s zybko niszczeje i za kilka lat stanie sie chyba tylko zagrożeniem. No nic - czas pokaże Smile

Pozdrawiam.

03.04.2007 08:18:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mala.em

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 306

Falkhor, ten bazarek "ruski" to jest tylko z nazwy, bo przybyszów zza wschodniej granicy to na palcach jednej ręki można tam policzyć odkąd jesteśmy w Unii i odkąd wprowadzono dla nich wizy Smile
A bazarek jak bazarek - w każdym mieście i miasteczku taki znajdziesz - a cieszy się popularnością, bo można tam tanio kupić ubranie czy buty (o jakości wprawdzie wątpliwej, ale co tanio, to tanio) albo owoce i warzywa prosto od rolników Smile

(a na marginesie to już nie wspomnę, jak bardzo mnie razi sam przymiotnik "ruski" na określanie każdego ze wschodu :eek: - nie wiem skąd w Polakach tyle POGARDY I WYNIOSŁOŚCI względem wschodnich sąsiadów; mam przyjaciół z Białorusi, Ukrainy i Rosji i nigdy do głowy by mi nie przyszło nazywać ich "ruskimi" i czuć się lepszą tylko dlatego, że jestem Polką)

03.04.2007 09:57:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Co do słowa ruski - to wg mnie stracił on swoje negatywne znaczenie i nie kojarzy się od razu z przymiotnikiem określającym złodziei, pijaków, itp. Coś jak ruskie pierogi Animatedwink Przynajmniej ja tak mam, chociaż sam na bazarek mówię - ruski, ale generalnie do 'ludzi ze wschodu - Rosjanie jak i język - rosyjski.

Cytat:
owoce i warzywa prosto od rolników

Nom Smile Mimo, że jest tu mniej miejsca na warzywa, to i tak jest tutaj zdecydowanie większy wybór niż na placu przy stawie browarnym (tam również są sprzedawane warzywa i owoce).

03.04.2007 10:10:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
blokk

*

nfm: 146

To powinien się nazywać chiński bazarek, a nie ruski, bo wszystko made in Czajna Animatedwink

03.04.2007 13:42:32
Joy_ride

*

Reputacja: 1
nfm: 736

no jeszcze parę dobrych lat temu mozna było coś kupić "made in cccp" itp.
ale faktycznie teraz jest sama chińsczyzna takie małe allegro XP

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
03.04.2007 13:52:44
Falkhor
Administrator
*

Joy_ride, CCCP Allegro... XP XP XP Może i handlowców z CCCP mało jest teraz, ale jednak - słychać często, jak to się z nimi można trochę potargować Tongue nawet i o kilka do kilkunastu złotych Smile

Jest to jakiś urok Smile Owszem, TANDETA maxymalna, ale NIE zawsze. Niekiedy uda się kupić coś na prawdę fajnego.

03.04.2007 13:59:26
Ahab

*

nfm: 814

Falkhor napisał(a):
Niekiedy uda się kupić coś na prawdę fajnego.

Kiedyś sprzedawali naprawde dobre lornetki rosyjskiej produkcji... teraz to same chińskie :/

Z chińskich rzeczy dobre są tylko ołówki, i czasami jakieś tanie akcesoria do komputera.

Mimo, że większość chińskich rzeczy to tandeta, i mimo, że kraj jest jaki jest (wiadomo jak traktują ludzi i zwierzęta), to można podziwiać ich za to, że taki kraj potrafi sam wytwarzać produkty (przeważnie na własny rynek) na które ogólnie mają monopol USA/Japonia czyli procesory (1 GHz, wspominałem juz o tym kiedyś), a i bez Chin wiele rzeczy by nie było, lub byłyby drogie...

Liberate tute me ex inferis
03.04.2007 16:04:10
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,667

Ahab ma racje na takicg bazarkach kiedys mozna bylo dostac fajne rzeczy dobrej produkcji Animatedwink a teraz sam szmelc plastikowy z chin czy tajwanu ktory sie rozwala po tygodniu uzywania lub neidziala prawidlowo

03.04.2007 16:29:43
blokk

*

nfm: 146

Ahab napisał(a):
Z chińskich rzeczy dobre są tylko ołówki, i czasami jakieś tanie akcesoria do komputera.

SPRZECIW! Chińskie ołówki są do kitu, bo szybko się łamią, chyba, że ja mam taką rączkę ^^" a co do akcesorii komputerowych to nie wiem, wolę nie być hazardzistą Biggrin

03.04.2007 17:55:17
Ahab

*

nfm: 814

blokk napisał(a):
SPRZECIW! Chińskie ołówki są do kitu, bo szybko się łamią,

Mówie o kategoriach jakość/cena. Oczywiście niemieckie ołówki są lepsze... ale cena...

Ja wolę długopisy.

Liberate tute me ex inferis
03.04.2007 18:08:05
Falkhor
Administrator
*

Akcesoriów tez bym pewnie nie kupował, raz jednak kupiłem mikrofon i mam go do tej pory (jakieś... 5 lat Biggrin ). Trzyma się Tongue Lornetki nadal są, ale czy ja wiem, czy takei znowu kiepskie... Hehe Smile Ostatnio widziałem kilku hmmm... zza granicy uprawiających marketing bezpośredni i w okolicy Poczty sprzedawali z łokcia.

Bazarek miły jest Smile Fajnie tak jakoś iędzy ludźmi się pokręcić Tongue I patrzeć, jak trampki w jednej budzie kosztuję 10zł, w drugiej 10zł, a w trzeciej 9zł Tongue

03.04.2007 18:09:48
SzalonyMściciel

*

nfm: 304

Ja widzę tylko jedno rozwiązanie - ustawić w tym miejscu fotoradar dla pieszych. Jak tylko jakaś staruszka zacznie przechodzić przez jezdnię w niewłaściwym miejscu, to PSTRYK! i za kilka dni listonosz dostarcza dwuśladowemu piratowi drogowemu mandacik.

Pomysł wymaga jeszcze dopracowania, ale zarys wydaje się być chyba dość obiecujący?

04.04.2007 02:48:27
Falkhor
Administrator
*

SzalonyMściciel, Pomysł nie jest taki zły :lol-sweat: ale chyba nie ma takeigo aparatu, który by wszystkich wypstrykał :sweet: Skuteczne mogą być... słupki z łańcuchami, ale... mlodym to nie przeszkadza Tongue

04.04.2007 05:50:08
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,667

Młodzis e poradza lepiej zeby staruszki nei przechodzi tam gdzie nie trzeba jeszcze do tego są wolne slepe i gluche Biggrin

04.04.2007 12:09:20
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

Qmar napisał(a):
do tego są wolne slepe i gluche Biggrin

ciekawe jak TY mając 70-80 lat będziesz się poruszał po mieście chcąc samemu zrobić zakupy...
Mi niektórych (bo są też i wredne)staruszków szkoda widząc jak się męczą z tymi tobołkami.

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
04.04.2007 13:14:30
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *