Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Rosiczki by maciej
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 0
Rosiczki by maciej

Moje malutkie roslinki , kupione kilka miesiecy temu na allegro Smile
Nazywaja sie ROSICZKI Tongue uwaga jedzą ludzi Animatedwink

Pozdrawiam Maciej
14.09.2006 17:38:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 4

Heheh Smile szczególnie, gdy jest lato - to zastanaiwam się, czy sobei nie kupić takich bestyjek z 10 sztuk, nie porozstawiac w różnych miejscach w domu i... mieć święty spokój z muchami, muszkami i komarami Smile Biggrin Bo pszczole czy szerszeniowi taka rosśinka nie da chyba rady Tongue

Nooo i żeby mi pająków nie zjadało - mam w pokoju jednego, na poniższej fotografii go widać, skala 1:1. nie wiem dokłądnie, gdzi eon sobei siedzi, ale czasem przemyka mi się przez ściany to tu to tam... Musiałby się dogadać z rosiczką w sprawie podziału łupów Tongue

PS. Zwróćcie uwage na brak jednego odnóża Tongue

14.09.2006 19:39:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Rosiczki sa w stanie zjesc kawalek miesa jesli im dasz. A duże okazy, bez problemu sobie z tym radza Smile Pszczoły nie leca na takie rosliny Smile wiec bez obawy ... za to komary muchy jak najbardziej Biggrin

Pozdrawiam Maciej
14.09.2006 19:43:14
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

maciej napisał(a):
za to komary muchy jak najbardziej Biggrin

Czyli jak rozmnożymy w Polsce więcej rosiczek to stara turystyczna piosenka "Lato z komarami" odejdzie w niepamięć :?:[/b]

14.09.2006 19:56:26
maciej
Administrator
*

grzenio, hehe rosiczki nie rosna byle gdzie Animatedwink
Musi byc torf i caly czas mokra powierzchnia.... wiec trudno bedzie takie cos zrobic Tongue

Pozdrawiam Maciej
14.09.2006 20:02:40
Falkhor
Administrator
*

maciej, Ale jak już wyhoduje się taką żywą, napastliwą bandę, to nic, tylko na Mazury poza plecakiem i spiworem brać taki Rosiczkowy Batalion Biggrin Komar się nie przewinie, a może nawet i jaki niechciany turysta się nawinie Tongue

14.09.2006 20:54:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3

Falkhor zobaczylam tego pajaka brrrrrr :552: :553: i teraz po nocaach nie bede spac :554: nie cierpie pajakow :547: Tongue nie wiem jak mozesz takiego chodowac Tongue widocznie sie nie boisz Tongue no w sumie ja sie nie boje bo co taki pajac moze mi zrobic Animatedwink tylko wedlug mnie sa obzydliwe te ich dlugie nogi i wlochata siersc :552:
a co do rosiczek to nie sa za piekne i ozdobne Tongue no ale maja przeznaczone zadanie czyli zjadac muszki wiec pewnie dlatego za ladne nie sa Animatedwink

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
14.09.2006 21:29:58
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Eeeeeee tam, a czego tu się bać. Czasem co prawda tak sobie myśle, czy jak dosuwam wersalkę to czy go zatłukę czy nie, no ale być może czasem widze zupełnie inne pająki Tongue Nie hoduję ich - po prostu sobie nie przeszkadzamy i już. Czasem, gdy któryś zasuwa mi np. po biurku albo szarżuje na inne rejony domu czy w jakikolwiek inny sposób sie rozpanoszy przesadnie - musi przyjąć na siebie siłę Kapitana Pantofla Tongue Bo po prostu mój pokoik bywa za mały na takich dwóch bandytów jak ja Tongue Biggrin

14.09.2006 21:47:23
magdaaa

*

Rosiczki mi się osobiście podobają przede wszystkim dlatego, że sa niesamowite, są inne niż jakieś tam kwiatki doniczkowe itd. Samo to, że mają taki sposób odżywiania jest niesamowite i obserwacja ich może sprawić wiele radości. Zresztą hodowanie, dbanie o cokolwiek może sprawić frajde Smile Przekonałam się o tym kiedy posiałam nasionka thui. I po prawie 2 tygodniach oczekiwania pojawiła się pierwsza malutka istotka. Wiecie jaka to była radość? Potem wybrałam się do sklepu ogrodniczego, wysialam kolejną ilość, tym razem na specjalnej tacce, z odpowiednią glebą itd. Zrobiłam im nawet specjalny mikroklimat ( przykryłam folią ), podlewałam i codziennie wynosiłam na słoneczko a wieczorem wnosiłam. Normalnie jak mama dba o dzieci tak ja dbam o swoje sieweczki. I doczekałam sie całej gromadki Biggrin A wszystko dlatego że musżę je oddać na zaliczenie. Tak więc ja rozumiem Macieja i jego pasję i nie chodzi tu o to czy to jest piękne czy nie, ale o to że powstało i żyje dzięki niemu Smile A rosiczki w naturze można spotkać w rezerwacie Broduszurki na Winnym-Podbukowinie.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
15.09.2006 18:47:31
grzenio

*

maciej a jak rosiczki pachną :?: Powąchaj ich dokładnie i opisz nam na forum Tongue

15.09.2006 19:00:55
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Na pewno apetycznie Tongue Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin

maciej, I jak? Poniuchałeś?? A wiesz... spróbuj jeszcze polizać Biggrin Biggrin Biggrin Tyyyylko się nie przyczep Biggrin :564:

16.09.2006 08:04:54
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3

Falkhor chyba bys nie chcial zeby mu jezyk zjadly Tongue bo ja bym nie chciala Animatedwink

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
16.09.2006 13:32:29
grzenio

*

maciej musisz się wybrać do Łodzi.

Cytat:
Ponad 70 odmian roślin mięsożernych można oglądać do 24 września, w godz. 10 - 18, w łódzkiej Palmiarni. To m.in.: rosiczki, tłustosze, pływacze sarracenie, muchołówki, dzbaneczniki i kapturnice.

Rośliny mięsożerne występują we wszystkich strefach klimatycznych w ponad 600 odmianach. Rosną na ubogich ziemiach (kwaśnych piaskach czy torfowiskach). Właśnie dlatego potrzebny do wzrostu azot muszą pobierać z organizmów zwierzęcych: owadów i ich larw, pająków, a nawet jaszczurek.

– Mięsny posiłek wpada do obszernych pokaźnych kielichów o średnicy 20 centymetrów, wychwytywany jest też przy pomocy wykształconych łapek – tłumaczy Celina Kozubek-Euejda, kierownik Palmiarni. – Mięsiste liście potrafią również zwinąć się, zgarniając ofiarę.

Ekspozycji towarzyszy kiermasz roślin mięsożernych do domowej uprawy i wystawa fotografii Pawła Wijtyczki.

Wiadomości24.pl

17.09.2006 20:42:03
maciej
Administrator
*

grzenio, a wiec tak wachalem te roslinki, zapachu brak Biggrin czyli bezwonne są.
Falkhor, nie probowalem lizac Animatedwink bo tak jak Iwka napisala nie chce stracic jezyka Animatedwink
grzenio, Wystawa bardzo bardzo bardzo ciekawa , ale termin i odleglosc jednak nie pozwoli mi na niej byc. Moze kiedys w Łańcucie ktos taką urzadzi Biggrin Ale dziekuje za info Smile

Pozdrawiam Maciej
17.09.2006 20:52:30
grzenio

*

No na taką wystawę w Łańcucie sam bym się wybrał, ale tylko żeby obejrzeć. Ja niestety nie mam talentów do hodowli roślinek. :/

17.09.2006 21:14:12
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

grecja lastminute Pirotechnika, fajerwerki stronki paris hôtel Robotyka