Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Pustostany
AutorWiadomość
Jowita

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0
Pustostany

Powiedzcie mi, dlaczego w tym mieście jest tyle pustostanów???Mieszkam na Podwalu, stale chodzę ulicami Cetnarskiego i Słowackiego, i widzę tam wiele ciekawych architektonicznie budynków: kamienice czynszowe, okazały gmach przedwojennego banku rolnego (?), piękne wille, drewniane podmiejskie domki... Dalej - Rynek - pierzeje zachodnia i wschodnia z ziejącymi pustką, oklejonymi afiszami bramami na parterze. Dlaczego to tak wygląda? Dlaczego tyle śladów tylko, niestety, dawnej świetności miasteczka???

Jowita
23.02.2008 23:39:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
RE: Pustostany

Jowita - Przy Cetnarskiego część obeiktów jest dopiero co remontowanych. Dachy musieli powymieniac, stropy nawet... Czy ja wiem, czy aż tyle pustostanów mamy - nie sądzę, w UM chyba trudno obecnie np. o miezkanie socjalne. Ale wiadomo, kasy nie ma, to i miezkań nie ma. Brak nowoczesnej zabudowy - w ogromnje więszośc częśc pustostanów (okolic ul. Dominikańskiej i Rynku - to stare domy. W niekórych wilgoć, problem z instalacją elektryczną, a co tu jeszcze mówić o... ogrzewaniu?
Te lokale potrzebują mdoernizacji. A to kosztuje i to nie tak mało.

23.02.2008 23:45:43
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Jowita

*

A czy nie jest to tak, że Łańcut ma Zamek - Muzeum, a potem długo, długo nic...?
Dobra, pal sześć ulicę Cetnarskiego, może tam są jakieś kwestie własnościowe niejasne, ale o Rynek chyba należałoby zadbać lepiej, tym bardziej, że przecież inne równie stare obiekty są zagospodarowane (mam tu na myśli np. tę uliczkę przy Pl. Sobieskiego, przy której mieści się Austeria).
Tu link do strony, gdzie Łańcut ocenia nietuzinkowy turysta:
http://www.ghnet.pl/~klande/miasta/rzeszow/dzien5.htm

Jowita
24.02.2008 00:04:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Falkhor
Administrator
*

Jowita - Bardzo ciekawy artykuł Animatedwink Biggrin Po lekturze fragmentów - aż sobie wydrukowałem Smile Fragment:

Cytat:
Atrapy, atrapy - w doskonale zachowanym sraczu brakuje tylko wykonanej z gumy atrapy nie spuszczonej wielkiej kupy, którą pan hrabia raczył zrobić po powrocie z ostatniego polowania

Biggrin Cool

Wracając jednak do pustostanów... w CAŁYM mieście znajdzie się ich wiele, ale podkreślam - aby nadawały się do 'zasiedlenia', trzeba by wiele z nich wyremontować. Tak dawniej było z blokiem przy ul. KOlejowej i blokiem przy ul. Polnej. idąc od Cetnarskiego do placu Sobieskiego i jego okolice - też się znajdzie, ale jak powiedziałem - stan techniczny! Elektryka i ogrzewanie - konieczny remont.

W innych miastach robi się tak, że daje się ulgi osobom, które biorą lokal i go remontują, albo współdzieli siękoszty takiego remontu z kims, kto lokal bierze - ale np. w PTTKu czy w okolicach Rynku - jest to trudne i DROGIE. na wielu obiektach siedzi konserwator zabytków Cool

24.02.2008 08:58:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Jowita

*

Cóż, uważam jednak, że władze miasta powinny zrobić wszystko (!!!!), żeby w Rynku zniknęły puste, oklejone papierami bramy koło Hipokratesa i po drugiej stronie obok Lodów włoskich...
W pobliskich miasteczkach - Leżajsku czy Przeworsku - równie stare kamieniczki czy parterowa zabudowa Rynku - odrestaurowana, kolorowa, zadbana...
Dlaczego w Łańcucie nie może tak być?....

Jowita
25.02.2008 21:37:23
darekielb

*

Jowita napisał(a):
Mieszkam na Podwalu

prawdopodobnie osiedle tak?, ja też Podwale, ale w domu Smile

Co do pustostanów to nie tak łatwo.
Remont starego budynku lub kamienicy to nie tak jak remont kilku-nasto/dziesięcioletniego domu i to nie tylko ze względu na konserwatora zabytków ale i ze względów na koszty. Remont takich starych budowli przeważnie wymaga większego nakładu pracy, kasy i czasu niż wybudowanie nowego budynku.
Poza tym kto teraz chce mieszkać w kamienicy w centrum miasta Animatedwink raczej nikt, a nawet na działalność się nie nadają ze względu na przepisy BHP itd.

Moje fotki
25.02.2008 23:12:02
Falkhor
Administrator
*

^ Dokładnie... Okolice Rynku, PTTKu, ulica Podwale... Cetnarskiego - te obiekty wymagają nie nakłądów rzędu 10-50-100 tysięcy złotych na remonty. To są bardzo duże koszty, pi razy drzwi - z okrągły milion trzeba dac na stół, żeby wogóle zacząć rozmawiać...

Ja za pustostan mogę przyjąć również kino sokoła, z jakieś 3 duże kamienica na terenie miasta i np. duży stary budynek przy Cetnarskiego właśnie. Dużo tanich miejsc pod firmy, niedaleko urzędu skarbowego Biggrin Biggrin Biggrin wszystko jest do zrobienia...

...ale popatrzmy:
1. Miasto wyznacza strefę ekonomiczną Smile lub lepiej w naszym przypadku podstrefę strefy
2. dokłąda się do remontów na lokale, które przechzodzą na właścicieli prawem pierwokupu (czyli jeżeli już idziesz i walisz w to kase, to jak zakończysz remont i ruszysz z firmą to masz prawo jako pierwszy po dobrej cenie kupić lokal, który wyremontowałeś /chyba Cool /
3. firmy na preferencyjnych warunkach (strefa!) łądują się w te nowe lokale. Mają tanie siedziby, blisko miasta - oni zarabiają, zarabia miasto (wiadomo, podatki Tongue ) PLUS oczywiście rozwój ekonomiczny...

Ale się rozmarzyłem Tongue Cool

Tak czy inaczej - dobrze by było, jakby się z tym coś zrobiło. A jak wiadomo - nic samo się do przodu nie pchnie Tongue

26.02.2008 09:49:17
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

stiuki Pozycjonowanie strony Fundusze europejskie freeware cad Oświetlenie