Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
PRZYPRAWY - jakie lubię, do czego TAK, a do czego NIE
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970
PRZYPRAWY - jakie lubię, do czego TAK, a do czego NIE

Witam. Chyba każdy spotkał tę jedną z najbardziej pospolitych przypraw - SÓL. nie dość, ze zmienia smak, to ma jeszcze inne właściwości. Pomyślec, tak prosty związek chemiczny a tak wielkie znaczenie dla ludzkości Smile

Hmmm... w kuchni przypraw i mieszanek przyprawowych używa się wiele. Od podstawowych - sól, pieprz, papryka, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, szafran... do bardzie złożonych - curry, mieszanki do zadań specjalnych - czyli przyprawy do bigosu, kapusty, ziemniaków, mięsa mielonego, duszonego, kurczaka, itd. itp.

Oczywiście są też 'przyprawy' w postaci czosnku, chrzanu, cynamonu... Czyli takie, które mogą być sproszkowane, ale można dac też całe.

Z resztą - podajmy wiedzę naukową Smile Biggrin

Cytat:
Przyprawa - składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma) wzrokowych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp.

(...)

W większości są to produkty pochodzenia roślinnego (rośliny przyprawowe) i dzielą się na:

chili
cynamon
czarnuszka
czosnek
gałka muszkatołowa
gorczyca
goździki
imbir
jagody jałowca
kardamon
kozieradka
kurkuma (ostryż długi)
majeranek
muszkatołowiec
papryka ostra
papryka słodka
pieprz biały
pieprz czarny
pieprz zielony
pieprz turecki
szafran
wanilia
ziele angielskie
bakalie
cukier
curry
keczup
majonez
miód
musztarda
ocet
ocet balsamiczny
ocet winny
orzechy
sok z cytryny
sos sojowy
sól
bouquet garni
garam masala
mole
przyprawa pięciu smaków (mieszanka chińska)
quatre epices
zioła prowansalskie

Źródło - Wikipedia.PL

Jak widać - jest tego MNÓSTWO Smile A historia niektórych przypraw, nawet szafranu, który był czasem droższy niż złoto, jest bardoz ciekawa.

A jak u Was w kuchni z przyprawami? Którą lubicie najbardziej, czego używacie najczęściej, a czego... NIE ZNOSICIE? Smile

Pozdrawiam.

07.03.2007 07:44:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Cerberion

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 377

temat rzeka Biggrin Biggrin to z tym makijarzem i przyprawami to kiedys chyba Makłowicz w swoim programie powiedzial, ze dobre przyprawianie to jak dobry makijarz - podkresla smak/urode, ale jej nie zmienia!!!!!!!!!! a niektore baby to wiadomo, jak sie maluja.

ja czesto uzywam soli, to chyba powszechne, duzo pieprzu i slodkiej papryki ale lubie tez ostra albo chili. do bardzo wielu dan dodaje curry, ktora jak dla mnie jest genialna bo pasuje prawie do wszystkiego - do budyniu niet

lubie oregano w duzych ilosciach, czosnek granulowany do rosolu!!!!!! mage czesto uzywam to taka laczona przyprawia no i lubie zapach chrzanu.

cynamon to raczej do plackow z jablkami

imbiru chyba nie uzywam, szafranu tez nie - wiem tyle ze szafran ladnie zmienia kolor ryszu Biggrin

na razie chyba tyle Biggrin :564: :564: :564: :564:

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007 09:31:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,401

No a ja np w pizzy lubie oregano,bazylie,zioła prowansalskie, do poeczeni słodką i ostrą paprykę Animatedwink , ale moją ukochaną przyprawą jest CYNAMON Biggrin W szczególnosci z ryżem i pieczonymi jakbłkami mmmmm poezja Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
08.03.2007 17:34:40
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,664

sól przedewszystkim a zwlaszcza do rosolu Biggrin
do pizzy lubie oregano wylacznie Biggrin
cynamon jest bardzo dobry jeszcze zalezy z czym (cini minis ? Biggrin)
jakis pieprz czy papryka nie koniecznie Biggrin ogolnie to co trzeba przyprawic to ma byc przyprawione a co trzeba dobrawic to sobie doprawie na swoj sposob Biggrin

08.03.2007 19:55:59
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,401

Qmar napisał(a):
cynamon jest bardzo dobry jeszcze zalezy z czym (cini minis ? Biggrin )

Hmmm mimo ze lubie cynamon, cini minis jeszcze nie próbowałam Animatedwink No ale skoro Qmar poleca, nie śmiem nie spróbować Biggrin Biggrin Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
08.03.2007 20:52:13
Qmar
Moderator
*

nfm: 3,664

No co Ty nie mow ze nie jadlas platkow cini minis ? Biggrin bardzo dobre sa z mlekiem bardzo cynamonowe Biggrin

a co powiedziec na przyprawianie platkow kukurydzianych ? Tongue

08.03.2007 22:05:45
michas
Moderator
*

nfm: 776

ja generalnie to pieprzu tylko uzywam,gdzie mozna tylko uzyc pieprzu to tam go uzywam i to w sporych ilosciach,a co do soli to ograniczam sie tylko do niezbednego minimum Smile

08.03.2007 22:28:50
Falkhor
Administrator
*

Qmar,

Cytat:
ogolnie to co trzeba przyprawic to ma byc przyprawione a co trzeba dobrawic to sobie doprawie na swoj sposob

Zgadzam się Smile W sensie gdy np. przygotowuję coś w kuchni, to że tak powiem - bazową potrawę zostawiam w takiej postaci, aby każdt mógł sobie dodać swoich ulubionych przypraw wedle uznania. W domku tradycyjny zestaw jest - sól, pieprz, oliwka, maga, czosnek granulowany. Taki zestawik pierwszej pomocy Biggrin

Co do mojego sposobu przyprawiania pizzy to w sumie może się wypowiedzieć Psorek oraz OKM Smile Lubię dobrze sobei pododwać tego i owego, a najchętniej zioła, czyli... oregano Smile Lubię jego zapach Smile Smile :564:

09.03.2007 09:48:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

Qmar napisał(a):
cini minis

dobre są Smile
Uwielbiam cynamon i wanilię, a z ostrych papryczki chili i do wszystkiego dużo pieprzu.
Z gotowców to Maggi!! Uwielbiam ja z pierogami... mmm coś pysznego... kto mnie zaprosi na swojskie pierogi? Animatedwink

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
20.03.2007 01:02:20
Falkhor
Administrator
*

Prot, Ja jakoś nie pragnąłem spróbować tego wynalazku - moje kuzynki zajadaja się maggi ogólnie :eek: Nie mogę tego pojąć. To sama sól u glutaminian sodu przecież :wow: Do zupki, a szczególnie rosołu - to owszem... ale do innych dań raczej nie. CZASEM do sosu.

20.03.2007 08:57:07
Cerberion

*

nfm: 377

Pieprz Biggrin Ostra papryka Smile Oregano Smile Bazylia Smile Majeranek Biggrin CURRY Biggrin Biggrin Biggrin

A także mieszanki przyprawowe, np. do GRILLA ziołowa od Kamis a- ja dodaję np. do smażonej cebulki, często tez pod jajecznicę.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.04.2007 08:13:54
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

co do postów wyzej nienawidze cynamonu na sam widok mam ochote [...]

a z moich ulubionych przypraw oregano i bazylia , upycham je wszedzie gdze tylko mozliwe Smile

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
01.04.2007 09:11:23
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Hihihii Smile Musisz zobaczyć kiedyś, jak przyprawiam pizzę w Kapitolu Biggrin bazylii tam nie ma - no chyba ze ejst minimalnym dodatkiem do oregano - a tak z samym oregano - to sypie, że aż zielono Smile baaaardzo mi jego zapach pasuje do pizzy Smile

01.04.2007 20:24:57
Bard

*

nfm: 90

tak, przyprawy mają podkreśla smak, ale osobiście i prywatnie to lubię generalnie na OSTRO!!!! ;D

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
15.08.2007 16:50:41
Gothka =)
Moderator
*

nfm: 1,571

Używam śladowych ilości pieprzu, trochę więcej soli. Natomiast dość dużo sypię gotowej przyprawy do ziemniaków Smile

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
15.08.2007 16:54:43
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *