Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Przez ciemne zwierciadło (A scanner darkly)
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Przez ciemne zwierciadło (A scanner darkly)

Przez ciemne zwierciadło

Scenariusz i Reżyseria - Richard Linklater
Gatunek: Dramat psychologiczny/SF/ANIMACJA
Kraj/Rok Produkcji: USA, 2006
W rolach głównych: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder

Fabuła - W nieokreślonej, ale zapewne niezbyt dalekiej przyszłości, Stany Zjednoczone borykają się z plagą pewnego narkotyku. Substancja D - pochodząca z błękitnych kwiatów, powoduje wizje, omamy, rozdwojenia jaźni, schozfrenię... uszkodzenia mózgu a nawet śmeirć. Władze starają się z tym walczyć - specjalni tajni agenci monitorują obywateli w poszukiwaniu dilerów, producentów... I nie tylko. Całe społeczeństwo jest poddane anomii - w sumie biorą chyba wszyscy, świat realny przeplata się z wizjami... Niektórzy mają już ciągłą 'jazdę'... w tym otoczeniu znajduje się główny bohater, policjant Bob - który musi wytropić pewnego handlarza, a wszystkie tropy prowadzą do jego znajomych...

Wrażenia - Film ma w sumie tylko JEDEN efekt specjalny - jest to zwykły obraz nagrany kamerą filmową i zmieniony w 'kreskówkę. To możecie sobie zobaczyć w skrinach, jakie są dołączone do tej recenzji. Z początku moze być trochę trudno się przyzwyczaić, ale sam zauważyłem, że im film trwał dłużej, tym bardziej mi się to podobało... Podobnie jak hmmmm... klimat filmu. Dosłownie banalny. Ale jednocześnie niemożliwy do przewidzenia.

Problem ćpunów i producentów narkotyków, opowiedziany na podstawie powieści Philipa K. Dicka, który... opowiedział w tej historii o swoich znajomych, którym ten film zadedykował. O czym tutaj jest opowieść? O uzależnieniu, o powolnej utracie świadomości i zdrowia, o leczeniu, oraz o... tym, że w sumie narkotyki nie znikną, bo najwięksi tego świata tego nie chcą. Człowiek znalazł się w pułapce, więc co może go uwolnić?

Obraz chyba dośc trudny, przynajmniej z początku, dialogi też z początku nie rzucają na ziemię, jak i sama akcja (wiele mrożących krew w żyłach scen tu nie znajdziecie). Same karaluchy na początku przywiodły mi na mysl Las Vegas parano, a charakter animacji trochę przypomniał o sin City. Kreska jak widze - ma się dobrze... Dodam też, ze ten film nie był w kinach. Tylko na DVD. I wg mnie - warto. Dobry dramat, zakręcony, nie płaczliwy i ckliwy, ale dramat.

Poooooooooooozdrawiam.

02.03.2007 18:37:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

mnie zainteresowala forma tego filmu - jak sie go oglada to tak jakby sie bylo w stanie jakiegs haju :hihi: :hihi: okazalo sie w trakcie ogladania, ze nei tylko forma jest ciekawa tylko sam film tez Jakies globalne klamstwo, zludzenie, swiat nierealny w swiecie realnym. robi wrazenie :lol-sweat:

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007 17:50:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Demonesssa, Dlatego umieściłem skriny z filmu, żeby od razu dac do zoabczenia, jak to wygląda. nie wiem, czy to jest obraz 3D, ale pewnie dostałbym bzika, jakby to oglądał w okularkach tych takich specjalnych Tongue

Cytat:
swiat nierealny w swiecie realnym

Co ciekawe - ludzie z realnego świata wysyłąją drugich do nierealnego i jeszcze biorą z tego realną kasę na realne przyjemności. Obłuda :sweet:

04.04.2007 19:34:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

ja myslalam na poczatku ze to tylko tak chwile a tu sie okazalo ze to caly film taki :hihi: :hihi: sama sie zdziwilam ze to sie moze spodobac - fajen byly uniformy policji czy czegos takeigo dla dedektywow :lol-sweat: ja bym zbzikowala w takim wdzianku Biggrin

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
05.04.2007 11:24:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

widac juz na opakowaniu z płytką, że to nie jest taki zwykły film Tongue Pytałem w wypożyczalni, czy to film rysunkowy czy jakiś taki tego - a pan z wypożyczalni - że to taki film ten tego Biggrin o ile jeszcze pamiętam - na płycie sa materiały dodatkowe, jak to kolorowali, ale efekt jest na prawdę fajny Smile

05.04.2007 12:28:49
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

przybrni rusztowania toruń Encyklopedia Online kalkulator kredytów mieszkaniowych usallsamt