Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Prywatyzacja służby zdrowia
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Prywatyzacja służby zdrowia

Jak sądzicie - czy prywatyzacja służby zdrowia w naszym kraju to pomysł zły czy dobry? :nerd:

Przykładowo - bo może tak by to wyglądało - sami opłacalibyśmy sobie służbę zdrowia. Daną placówkę... i nie musiało by nam ubywać tyle kasy z wypłaty. Z drugiej strony zas - co z najbiedniejszymi i z operacjami wielokrotnie przekraczającymi możliwości statystycznego portfela równie statystycznego Kowalskiego?

05.06.2007 05:35:02
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,588

A może model mieszany? Smile W Ameryce pierwsze pytanie zadane w szpitalu, to czy ktoś jest ubezpieczony. :O Moim zdaniem część ludzi mogłaby się sama opłacać, a część mogłaby być opłacana ze skarbu państwa. Prywatne kliniki miałyby wyższy standard, a wiadomo jak konkurencja może wpłynąć na poziom publicznych szpitali. Tongue Chyba nie byłoby tak źle.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
05.06.2007 09:02:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Wydaje mi się że praywatyazacja tak ale nie ale nie w naszym kraju:/ ludzie są za biedni. Teraz tylko niektórzy chodzą do lekarza praywatnie albo Ci których na to stac. Taka wizyta kosztuje przykładowo 50 złotych. Dzięki temu że są jeszcze przychodnie i lekarze przyjmują normlanie to jest ok bo ludzie chcodzą i się leczą. Wydają tylko na lekarstwa które i tak są drogie. Jak by przeprowadzono prywatyzaje wizyta u lekarza kosztowałaby 80 złotych, a ludzie zamiast chodzic raz na miesciac chodzili by np. co pół roku bo nie było by ich stac więc siła rzeczy chyba lekarze nie wiele by na tym skorzystali...krótko mówiąc nie opłaca sie tego robic, bo ludzie zapytani o to byli przerażeni i nie za bardzo zachwyceni tym wspaniałm pomysłem

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
05.06.2007 10:25:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

mi się wydaje, że prywatyzacja i stworzenie ze służby zdrowia coś w stylu spółek handlowych to jedyny sposób na uzdrowienie naszego - chorego - systemu zdrowotnego :!:
Falk,

Cytat:
Przykładowo - bo może tak by to wyglądało - sami opłacalibyśmy sobie służbę zdrowia. Daną placówkę... i nie musiało by nam ubywać tyle kasy z wypłaty

hmmm ze wszystkim się zgadzam, tylko teraz trzeba jeszcze pomyśleć jak obniżyć wydatki zwykłego obywatela na służbę zdrowia...może np jakieś ulgi :?: wiem, że z tym będzie ciężko, ale wydaje mi się, że decentralizacja służby zdrowia to jedyne sensowne wyjście z tego 'bagna'...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
05.06.2007 13:28:07
Jaruszczow

*

Portfel: 585

Moim zdaniem ludzi będzie stać na leczenie, ponieważ zaoszczędzone pieniądze z niepłacenia składek zdrowotnych będą mogli przeznaczyć na prywatne ubezpieczenie, lub tak zainwestować żeby mieć środki na leczenie. Pozostanie tylko problem osób które przejedzą swoją pensje zamiast sie zabezpieczyć

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
05.06.2007 13:51:14
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Jaruszczow napisał(a):
Moim zdaniem ludzi będzie stać na leczenie, ponieważ zaoszczędzone pieniądze z niepłacenia składek zdrowotnych będą mogli przeznaczyć na prywatne ubezpieczenie, lub tak zainwestować żeby mieć środki na leczenie

Jaruszczow a myslisz że pieniadze "odzyskane" z tych składek starczą na normalne leczenie sie i chodzenie do klekarzy po kilka razy w miesiącu. bo ja myśle, że nie. Może się mylę ale wydaje mi się, że to nie najlepszy pomysł. Chcociaż z drugiej strony pansto będzie ponisic mniejsze wydatki na służbę zdrowia. Tylko obawiam się, że przez centralizację słuzby zdrowai dużo osbób moze stracic prace

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
05.06.2007 14:14:06
levi'
Moderator
*

rudzia,

Cytat:
Jaruszczow a myslisz że pieniadze "odzyskane" z tych składek starczą na normalne leczenie sie i chodzenie do klekarzy po kilka razy w miesiącu. bo ja myśle, że nie

skoro składki, które do tej pory się płaciło wystarczały, to po prywatyzacji powinno być jeszcze lepiej, z tym, że nie podrożeją leki...

05.06.2007 17:57:57
Demonesssa

*

Portfel: 395

ja mysle ze to dobry pomysl Smile A to dlatego ze jak ktos zarabia to jak sie popatrzy ile placi sie na sluzbe zdrowia to to sa wielkie pieniadze :/ chyba, ze ktos wiele choruje - to sprawa sie komplikuje jak jest chory na cos np. na raka - a lecczenie drogie

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
06.06.2007 14:31:12
Falkhor
Administrator
*

Słychać, ze ten pomysł z kasami fiskalnymi to na rpawdę realna sprawa. Wg mnie - strzał w dziesiątkę.

[ Dodano: 2007-06-06, 21:42 ]
Aha - i tak sobie mysle, czy karty choroby nie oglądnąć - czy mi przypadkiem 90 razy wyrostka nie wycinali :/

06.06.2007 21:42:13
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
Słychać, ze ten pomysł z kasami fiskalnymi to na rpawdę realna sprawa. Wg mnie - strzał w dziesiątkę

ziom wszystkim, z którymi rozmawiam na tematy polityczne powtarzam, że KASY FISKALNE dla lekarzy to KONIECZNOŚĆ - skończą się matactwa, przekręty, prywatne interesiki :!: tak MUSI być :!: :!: :!:

07.06.2007 23:36:48
Falkhor
Administrator
*

levi', Z faktrami VAT też można trochę przekręcać. Ale wiele by załatwiło to, że np. każdą wizytę podpisywałby... PACJENT lub jego pełnomocnik. Zauważcie sami - karta pacjenta dla pacjenta jest prawie niedostępna. I raz w roku, jak się PITa rozlicza - to powinna przyjść 'fakturka' za nasze zabiegi w placówkach zdrowia. Oooo, to by było COŚ Biggrin

08.06.2007 09:55:26
typ
: )
*

Portfel: 183

rudzia napisał(a):
Wydaje mi się że praywatyazacja tak ale nie ale nie w naszym kraju:/ ludzie są za biedni. Teraz tylko niektórzy chodzą do lekarza praywatnie albo Ci których na to stac. Taka wizyta kosztuje przykładowo 50 złotyc

a miesięcznie rząd zabiera Ci jakieś 180zł na Twoje leczenie. To że ktoś odwiedza lekarza prywatnie jest gotowy zapłacić mu dodatkowe pieniądze świadczy że nie jest zadowolony z usług oferowanych mu przez państwowych lekarzy. Więc po co ma płacić na coś z czego nie korzysta.

wiecej prywatnych lekarzy, większy wybór, większa konkurencja, niższe cenny Biggrin

dentyści i weterynarze jakoś nie narzekają

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
08.06.2007 11:37:24
Falkhor
Administrator
*

typ, jesli już np. miałaby byc służba zdrowia państwowa i prywatna - to jesli wydasz coś u prywatnego - to powinno być to odliczane od nastepnego potrącenia z poborów na ubezpieczenie. Hmm?

08.06.2007 12:19:09
typ
: )
*

Portfel: 183

Falkhor, no trochę dziwna akcja, ale raczej nie bo to wybór danej osoby że skorzystał z prywatnej mimo że miał zagwarantowaną ta na którą poszło jego ubezpieczenie Biggrin tylko w takim razie po co je ma płacić jak się leczy prywatnie Biggrin

btw. chodziło mi o o sama prywatna służbę zdrowia i świat w którym nie wydaje się tyle kasy na ZUS :lol-sweat:

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
08.06.2007 12:34:49
Falkhor
Administrator
*

typ, Hehhh... ZUS... Zautomatyzowane Uzurpowanie Społeczeństwa Tongue Nie wiem, czy jest jakaś inna FIRMA, tak dobrze zarabiająca... z musu? Smile

08.06.2007 12:38:33
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: