Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Prywatyzacja służby zdrowia
AutorWiadomość
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 149

To co się dzieje ostatnio to oczywiście nie zaniedbania jednej ekipy rządzącej, ale przerzucanie winy nic nie da. Strajkujący są tak silnie zdeterminowani , iż nie pomogą juz żadne obietnice. Polska ma najizszy w Europie wskaźnik nakładów PKB na służbe zdrowia- tak dalej nie można- medycyna rozwija się a co za tym pociąga drogie i bardzo skuteczne leczenie wiekszosci chorób- ale do tego potrzebny jest też zdrowy system bez łapówek i bufoniastych dyrektorów szpitali, którzy nie umieja nimi zarządzac. To co dziś sie stało przed kancelarią pokazuje jednak iż premier K. jest nieporuszony- nawet wtedy gdy najbardziej ulubiony polityk i minister jego rządu musi odejść by walczyć z chorobą własną niedokończywszy swych planów-niestety. Prywatyzacja nie załatwi sprawy- a co z ludżmi chorymi na ciężkie choroby, na tych którzy ucierpia nagle w wypadkach, kto nimi się zajmię, trzeba zachować najlepsze szpitale i placówki, a te gorsze zlikwidować i uszczelnić przepływ pieniędzy- to nie do pojęcia iż nie ma systemu integrującego i dbającego o zdrowie obywateli.

20.06.2007 22:23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Portfel: 1,066

Jak jestem chory idę do N.Z.O.Z posiadającego umowe z NFZ, i po problemie.

Gdy chcę iść do specjalisty, to od razu idę prywatnie do specjalisty w N.Z.O.Z. Po jakiego diabła mam łazić do rodzinnego po skierowanie, a potem czekać na konsultację ze specjalistą... - a moje pieniądze ze składek i tak w tym przypadku przepadają (słowem: płacę podwójnie). Dlaczego do chole.y nie mam prawa wyboru !?
Dlaczego jestem skazany na strajkujacych z butelkami lekarzy, zamiast na zadowolonego dobrze opłacanego prywatnego lekarza ?

N.Z.O.Z-y istnieją i jakoś nie słyszałem, by lekarze z takowych strajkowali. W ogóle nie słyszałem by w prywatnych placówkach były strajki. Problem obecnej służby zdrowia to niegospodarność pieniędzmi, i duża biurokracja.

PS. Ostatnio było głośno w tv jak w jakiejś wsi wysłano kilka tysięcy zaproszeń na badania wykrywajace raka jajników - zgłosiło się tylko kilka/kilkanaście osób. A potem jak taka osoba choruje to narzeka, że nikt jej nie chce pomóc, że źle w szpitalu.

19.10.2007 20:49:01
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

jeśli chodzi o prywatyzacje to powiem szczerze, że dawniej byłem ZA, a teraz troche o tym systemie poczytałem i jestem kategorycznie PRZECIW...
...tworzenie nowych, prywatnych instytutów medycznych owszem, ale przekształcanie obecnych w spółki, które miałyby na celu jedynie przynoszenie zysku to mówie NIE :!:

dobrym pomysłem byłoby przekształcenie szpitali w spółki kierowane przez samorządy terytorialne...

Kuru,

Cytat:
Dlaczego jestem skazany na strajkujacych z butelkami lekarzy, zamiast na zadowolonego dobrze opłacanego prywatnego lekarza ?

w naszym regionie są prywatne kliniki - problem w tym, że został stworzony (w refornie rządu SLD) system NFZ-u, który jest kompletnym niewypałem...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.10.2007 21:14:05
Kuru

*

Cytat:
w naszym regionie są prywatne kliniki - problem w tym, że został stworzony (w refornie rządu SLD) system NFZ-u, który jest kompletnym niewypałem...

Wybacz, ze sie czepiam, ale czy przez 2 lata rzadow PiS, uczyniono cos by odkręcic te sytuację ?
Ja wiem, ze sa szpitale ktore nie maja problemow finansowych (tak przynajmniej twierdzi moj kolega, a on raczej wie co mówi). Skoro są takiego to dlaczego inne sobie nie radzą ? Wina tylko iwyłacznie centralizacji ? Czy przed centralizajcją szpitale miały się wspaniale ?

19.10.2007 21:26:01
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Kuru,

Cytat:
Wybacz, ze sie czepiam, ale czy przez 2 lata rzadow PiS, uczyniono cos by odkręcic te sytuację ?

ziom a jak chcesz to tak ooo odkręcić :?: - przecież nei da się tak hopsiup powrócić np do tych kas chorych :!: - to długi i niestety kosztowny :/ proces :/

Cytat:
Ja wiem, ze sa szpitale ktore nie maja problemow finansowych

w wielu sytuacjach szpitale są kierowane przez niewłaściwych ludzi, którzy kierują je jedynie w kierunku zysku - tak się nie da...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.10.2007 21:32:48
Kuru

*

levi napisał(a):
ziom a jak chcesz to tak ooo odkręcić :?: - przecież nei da się tak hopsiup powrócić np do tych kas chorych :!: - to długi i niestety kosztowny :/ proces :/

Nie pytałem czy odkręcili, ale czy coś zrobili w kierunku odkręcenia. Nadal nie otrzymałem odpowiedzi.

levi napisał(a):
w wielu sytuacjach szpitale są kierowane przez niewłaściwych ludzi, którzy kierują je jedynie w kierunku zysku - tak się nie da...

A co ? Mają się kierować ku długom ? Wolę rentowność, niż długi.

19.10.2007 21:47:46
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: