Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Protest w Łańcucie
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
Protest w Łańcucie

Cytat:
Czekali na obwodnicę ale skończyło się na obietnicach. Teraz problemy mieszkańców Łańcuta ma rozwiązać- przebudowa trasy E-40.

Przebudowa, która już na wstępie wzbudziła protesty zarówno mieszkańców jak i przedsiębiorców. Pierwsi obawiają się dużego natężenia ruchu w mieście, drudzy, że przebudowa odetnie ich od klientów. 20 tysięcy samochodów przejeżdżających ze wschodu na zachód Polski w ciągu doby - takie sąsiedztwo naprawdę rujnuje życie ludziom w domach położonych wzdłuż trasy. Mieszkańcy długo wyliczają wady planu przebudowy:

Cytat:
Zamiast chodników przed oknami ich domów ma biec dodatkowa droga serwisowa. Zamiast przejść dla pieszych - wysokie kładki zmora dla starszych osób, do tego estakady i tylko dwa węzły umożliwiające zjazd wprost do centrum zabytkowego miasta. To z czym wciąż nie mogą pogodzić się mieszkańcy Rzeszowa, wkrótce ma wyrosnąć przed domami i firmami mieszkańców Łańcuta

Cytat:
Mieszkańcy Łańcuta są zbulwersowani bo lokalni gospodarze od lat planowali budowę prawdziwej obwodnicy a teraz wmawiają im, że tę funkcję będzie pełnić odremontować droga.

Całość na TVP Rzeszów

Czy jest tu jeszcze coś do komentarza ? Widać, że ktoś tu nie dopełnij obietnic ... niestety, ale fakt faktem, mieszkam kolo takich ekranów w Rzeszowie i powiem szczerze, że będą cały czas protesty w Łańcucie i odczuje to urząd Miasta. Ale nie ma sie co dziwić Animatedwink Te ekrany to istny kretynizm... No tak ale jak to mówią grafficiarze, będzie po czym malować Animatedwink Jedni się smucą drudzy sie cieszą

A Wy co o tym myślicie ?

Pozdrawiam Maciej

Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.04.2008 21:27:55 przez maciej.

12.03.2008 12:26:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 149
RE: Protest w Łańcucie

Ludzie nie zrozumią nigdy że by inwestycja mogła służyć większości niektóre osoby muszą zrezygnować ze swoich idiotycznych postulatów:
--nie ma już możliwości budowy obwodnicy południowej- tereny zostały zabudowane przez budynki mieszkalne,
--gotowy jest projekt przebudowy który spełnia wszelkie warunki prawne, co więcej są pieniądze i poparcie ze strony samorządowców powiatu na tą budowę
--bezpieczeństwo ludzi zostanie znacznie poprawione
--cała inwestycja jest tylko tymczasowe ze względu na budowę autostrady po północnej stronie miasta- już za kilka lat większość tranzytu będzie przerzucona właśnie tam!
-- co do ekranów to nie są idiotyczne- zmniejszaja wyraźnie natężenie hałasu- chronią zdrowie najbliższych mieszkańców dużych dróg- to nie wymysł kogoś tam tylko koniecznośc

12.03.2008 14:14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Można by tu napisać rozprawę o tym, czy warto czy nie warto budowac obwodnicy. Ja powiem tyleko tyle - JESTEM ZA budową takich ekranów:
- redukują hałas
- zmniejsząją szansę zabicia pieszego i ograniczają pieszego w możłiwości przeskakiwania sobie drogi szybkiego ruchu gdzie mu się żywnie podoba.

Co prawda jak ostatnio byłem np. w Katowicach i Łodzi to zaczynało mnie zastanawiać jedno - przy budowie takich paneli całkowicie nieprzeźroczystych - że redukują bezpieczeństwo osób 'za parawanem' - z drogi po prostu nie widać, co się dzieje za takim ekranem. Ale to chyba jedyne wg mnie zagrożenie, dlatego patrząc na ZA i na PRZECIW - to popieram budowę takich urządzeń. Ogólnie wg mnie transpoirt samochodowy powinien się odbywać POD ziemią Cool

Odnośnie zaś samej przebudowy drogi - to szczerze mówiąc ja tam nie mieszkam, to nie będę mówił, że wiem, jak to jest być przy takiej drodze. Z opisu jednak - na pewno nie za fajnie :/ :/

12.03.2008 15:28:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,541

Gdyby ekrany były glupie to by ich nie robili. Miałem okazje przechodzić za takim ekranem na aleji powstańców w Rzeszowie, nie było słychac aut, powiem wiecej było słychac ptaki i wiatr Smile Ludzie ktorzy mieszkaja przy głownych drogach narzekaja na hałas a jak chcą go zlikwidowac to tez zle. Wszystkim nie dogodzi. Te kerany tworzą jednyne pół-zagrożenie mianowicie jak ktos bedzie jechac samochodem i zobaczy z przodu niebezpieczeństwo to w wielu miejscach nie ma gdzie uciec na pobocze.
Co do przebudowy drogi troche zły pomysł remontowac droge w srodku miasta na jeszcze wiekszą ale jesli rzeczywiscie nie da sie inaczej. Kładki nad drogami to dobry pomysl wg mnie, zmniejszy sie ryzyko ze ktos sobie wbiegnie na droge, wiadomo ucierpią ludzie starsi ale ktos musi miec gorzej zeby ktos miał lepiej. Transport samochodowy nie powinein być pod ziemią bo dłuzsze odcinki drogi były by niebezpieczne - jakis wypadek lub zawalenie sie takiego tunelu - trudne warunki dla ratowników.

12.03.2008 19:01:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Qmar - CO do kładek - to fakt, są uciążliwe dla ludzi starszych, ale szansa potrącenia na kłądce w porównaniu z 'czajeniem' przejścia przez drogę jest... praktycznie zerowe.

Z tym, że to ma być pod ziemią to taka trochę fantazja Animatedwink Ale popatrzmy na takei metro Animatedwink Tylko że w mojej fantazji kierowcy musieliby mieć autopilota, by wykluczyć drogowe fanaberie i ogromne ryzyko ludzkiego błędu w dłuuuugim, czaaarnym, nudnym tunelu.

Przy takiej trasie jak E4 budowa ekranów to wg mnie konieczność.

13.03.2008 14:11:34
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
mnemonick

*

Portfel: 212

Ja powiedzieć bym mógł bardzo dużo gdyz ze względu na rozbudowe tej drogi mamy problemy nawet ze zgodą na przebudowanie wiazdu itp.

W tą sobotę tj. 15.03.08 miedzy 9-10 droga bedzie w ramach protestu zablokowana na skrzyżowaniu 3-go maja.

Do tego co napisał lukascompl to:
samożąd bezprawnie sprzedał i odrolnił tereny na południową obwodnicę ale jak by nie było to jeszcze troche pozostało i dokonali tego nie 20 lat temu a niecałe 5!!!!
NIKT nigdy mi nie wmówi że jak rozbudują tą droge to będzie bezpieczniej a po wybudowaniu autostrady przeżuci się ruch na nią bo któż bedzie płacił za przejazd autostradą jak może za darmo ekspresówką i dotego jak ona ma być "taka wspaniała"

Ekrany owszę spełniają rolę zaporu chałasu ale nie w zimie gdy występują przymrozki i ziemią drgania są przenoszone to jest nie do wyciszenia i zasłonią nasze ponoć atrakcyjne miasto

pozatym rozbudowa starej drogi będzie kosztować więcej jak budowa nowej nawet wiele dłuższej

i jeszcze jedno jak by ktoś wiedział jak dokładnie ma wyglądać ta droga a jechał gdzieś indziej to wie jak i ja że przejeżdzając przez całą polske wzdłuż i wszeż nigdzie nie spotkałby się z takimi głupimi rozwiązaniami a po drugie nigzie nie buduje się obwodnicy przez środek miasta

Apozatym tereny na których mają powstać nowe pasy w większości się nie nadają ze względów geologicznych (dlatego bogdanka stoi tam a nie bliżej ani w bok bo nie dałobysię gdzie indziej) więc jeszcze nie zbudują jak już zaczną remontować

Ale to POlsKA właśnie

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
13.03.2008 16:54:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Qmar
Moderator
*

Ja jestem ciekaw co do erkanów czy poziom hałasu na drodze przy ktorej owe ekraniki maja byc budowane przewyzsza normy czy to tylko zazdrosc ze w rzeszowie jest.

13.03.2008 18:54:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
lukascompl

*

Portfel: 149

mnemonick napisał(a):
Apozatym tereny na których mają powstać nowe pasy w większości się nie nadają ze względów geologicznych (dlatego bogdanka stoi tam a nie bliżej ani w bok bo nie dałobysię gdzie indziej) więc jeszcze nie zbudują jak już zaczną remontować

Ale to POlsKA właśnie

Wybacz ale to co piszesz jest zupełnie bez sensu- przy ulicy A.Krajowej stoją bloki mieszkalne- od wielu lat i jakoś się nie zawaliły- co więcej węzeł nie jest dużym obciążeniem fizycznym nacisku na podłoże- a co dopiero zwykły pas drogowy- jak można twierdzić iż ekrany nie spełniają roli w zimie- to jest absurdalne co piszesz- lepiej nie wypowiadaj takich opinii bo niektórzy jeszcze pomyślą że to prawda!!

13.03.2008 19:37:57
mnemonick

*

Portfel: 212

bo to prawda co pisze
a moge ci na to papiery pokazać bo mam znajomych inżynierów co sie tym zajmują

A geologicznie nie nadaje się podłoże bo były prowadzone odwierty i są podspodem mady ruchome nie w każdym miejscu ale np koło bogdanki i droga będzie pękać albo wydadzą tyle pieniędzy na 100 m że gdzieindziej zrobiliby 3 km

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
13.03.2008 21:15:02
maciej
Administrator
*

mnemonick przyznam Ci rację. Także widziałem wyniki obliczeń modernizacji tego odcinka i faktycznie koszt modernizacji będzie ogromny, co i tak będzie w efekcie końcowym jednym wielkim bagnem. No ale fakt u nas tak się buduje Animatedwink A z tymi terenami pod obwodnice które zostały bezprawnie sprzedane to tez była niezła afera jakiś czas temu hehe, ale jak tylko zaczną coś robić to wszystko wyjdzie na światło dzienne Smile Zamiast mega kosztownych paneli lepszym, ładniejszym i efektowniejszym byłoby zasadzić zieleń, oczywiście tam gdzie się da, bo panele w niektórych miejscach muszą być, ale tu też będą duże naciski na władze, Rzeszów powoli sie ugina bo musi, część firm została zasłonięta panelami co grozi bankructwem i zwiększeniem się bezrobocia, co skutecznie wybije z głowy władzom pomysł na panele w takich miejscach. Tak samo będzie u nas Smile

Pozdrawiam Maciej
13.03.2008 22:07:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Qmar
Moderator
*

maciej zeby zasadzenie zieleni cos dało to musi byc okolo 50 metrowa sciana zieleni - tak wtedy wygluszy hałas tak jak te panele - w wiekszosci miejsc to nie pomoze a rząd drzewek bedzie tylko łądnie wyglądał. Co do terenów pod budowe to bedzie coraz gorzej, na uczelni geolog mowil ze inzynierom teraz bedzie coraz trudniej wybierac tereny pod budowe bo te lepsze juz są zajete zostaja tylko te gorszej jakosci i trzeba zageszczac lub wysuszac podłoze a to kosztowne.

13.03.2008 23:22:38
darek sz.

*

Portfel: 29

Ekrany akustyczne przy tego typu drodze to koniecznoość i norma, poza tym można zastosować ekrany przezroczyste, przy odpowiednim oznakowaniu i sieci dróg dojazdowych nie powinno to stanowić przeszkody w funkcjonowaniu firm i sklepów. ściany zieleni nie posiadają tak doskonałych właściwości tłumiących hałas (bierzmy pod uwagę rozsądne rozwiązania). budowa kładek to wspaniała wiadomość dla mieszkańców, wszędzie walczy się o zastosowanie tego typu rozwiązania - jest bardzo bezpieczne! dziwią mnie więc protesty mieszkańców. argument typu "kładki są uciążliwe dla ludzi starszych" nie przemawia do mnie. oczywiście osobną sprawą jest ich lokalizacja, liczba i parametry techniczne.
ogólnie nie dziwi mnie postawa mieszkańców - w tym mieście niczego nie można zrobić bez protestów...

14.03.2008 11:57:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
maciej
Administrator
*

darek sz. napisał(a):
ogólnie nie dziwi mnie postawa mieszkańców - w tym mieście niczego nie można zrobić bez protestów...

Podaj mi jedno miasto w Polsce a moze i na świecie, w którym nie było protestu w tego typu przedsięwzięciach.

Zapominamy też, że na dłuższy okres czasu, panele przezroczyste są bez sensu, bo maja o wiele mniejszy poziom tłumienia hałasu. Ta gigantyczna kasa powinna pójść w pierwszym rzędzie pod budowę obwodnicy...

Pozdrawiam Maciej
14.03.2008 12:44:07
Qmar
Moderator
*

Przezrocxyste ekrany odbijają a nie głusza czyli hałas zostaje. Ekrany nieprzezroczyste tłumia i są dobre. Musze takze poprawic swoja wczesniejsza wypowiedz sciana zieleni powinna miec okolo 75 do 125 metrów.
Kładki dla mnie to najlepsze rozwiazanie.
Nie przerwany ruch samochodów = mniej stłuczek
Piesi przechodzący przez kładki = mniej wypadków

osoby starsze musza ucierpiec bo co jest wazniejsze tworzenie zagrozenia a nawet kilka zagrozen czy to ze osoba starsza wyjdzie sobie na schodki i jej droga wydluzy sie o 5-10 minut ?

14.03.2008 13:31:28
darek sz.

*

Portfel: 29

myślałem o ekranach częściowo przezroczystych co zadowoliłoby właścicieli firm i sklepów. jeśli chodzi o koszty to jest to zapewne ułamek ogólnego kosztu, poza tym należy pamiętać o normach (czy można przeprowadzić tego rodzaju modernizację bez budowy ekranów?), zostaje jeszcze pytanie kto płaci za modernizację, skąd pochodzą fundusze? zielona ściana o szerokości 125 m? żartujesz? hałas nigdy nie zostaje, fala dzwiekowa ulega rozproszeniu, odsyłam choćby tu http://www.calvero.pl/calvero/abc.html
chodzi wszak o to by nie było hałasu za ekranami, czy się odbiją czy ulegnie pochłonięciu to już dyskusja akademicka... pozdrawiam!

14.03.2008 14:07:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: