Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy Wiceburmistrza miasta?
13.12.2006, 09:53:19
Problemy Wiceburmistrza miasta?
Cytat:Radni zarzucili dziś wiceburmistrzowi Łańcuta łamanie prawa. Poszło o informacje, które urzędnicy zbierali do gazety, której kiedyś szefował.

- Dla kogo mam przygotować zdjęcie i krótką notatkę o sobie – zapytała na sesji radna Monika Roman. – Bo z tego, co wiem urzędniczka, która mnie o to prosiła, działała na polecenie zastępcy burmistrza, a ten potrzebuje tego do gazetki, którą wydaje stowarzyszenie pod jego rządami.

Część radnych upatruje się w tym wykorzystania urzędników do celów prywatnych lub też niezwiązanych z pracą w urzędzie.

– Jeśli zastępca chce wydać gazetkę, w której będzie skład nowej rady to proszę bardzo, ale niech nie zajmuje się tym w godzinach pracy.

Co na to wiceburmistrz miasta Łańcuta?

Cytat:- Dziennikarka tej gazety poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu materiału o nowej radzie – twierdzi. – Stąd moja prośba do radnych. Ja już nie jestem redaktorem naczelnym w tej gazecie.
Źródło cytatów oraz więcej szczegółów - GC Nowiny Online

Hmmmm... Ciekaw jestem ogólnie, co nowe włądze wymyślą w związku z łańcucką gazetą - bo do tej pory funkcjonowały 'Gazeta Łańcucka' oraz 'Echo Ziemi Łańcuckiej'. Druga sprawa - łączenie stanowisk, ze tak powiem. Wiceburmistrz mógł pomóc przy organizacji materiałów do gazetki, gdyz formalnie nie jest już jej naczelnym. Czy łapie się to jednak do wykonania czynności prywatnych w godzinach pracy urzędowej?

Hmmm........ jeżeli nie działa jako naczelny, ale i zarazem jeżeli już powstała oficjalna gazeta Urzędu Miasta... to jeszcze miałoby to ręce i nogi, że się tak wyrażę. Wg mnie moze to byc także sygnał zwykłej rywalizacji obecnej Rady (jej cześci) z wiceburmistrzem (co jest w sumie normalnym przypadkiem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ).

Jak sądzicie? Czy to była 'prywata'?
Co powinno się stac z 'gazetą miejską' - jeden nowy tytuł, czy któryś z istniejących?

Hmmmmmm...

I tez takie więse pytanie - JAK wyobrażacie sobei gazetę miejską??

Pozdrawiam. Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13.12.2006, 10:17:45

A Pan vice to był kiedys wielki fan SLD ....i co choragiewka zmieniła kierunek wraz z wiatrem ?????? Nieładnie !!!!Hm .Ja jestem wierny swoim pogladom cały czas .......
Znajdź wszystkie posty użytkownika
13.12.2006, 10:39:04

Totti, Hmmm... a jaki to ma związek z jego zachowaniem opisanym w artykuel? Powiąż to jakoś Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Czyżbyś sugerował, ze Radni nie chcą z nim współpracować nawet w tak z pozoru błąchej sprawie, przez wzgląd na jego rzekome sympatie polityczne?
13.12.2006, 21:25:16

Mysle ,ze zle postapił ,wykorzystujac do tego swoje stanowisko.Naczelnym juz nie jest ,ale zawsze stare kontakty pozostały.Ciekawy jestem tej "batalii" w naszym miescie ......fani "Echa" kontra fani "Gazety" Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
13.12.2006, 22:58:02

To prawda ,że podwyższa podatki????
14.12.2006, 09:46:15

Totti,
Cytat:Ciekawy jestem tej "batalii" w naszym miescie ......fani "Echa" kontra fani "Gazety"
Nie sądzę, aby miała byc jakaś batalia. Wg mnie - powstanie jeden nowy tytuł. A przynajmniej wydaje mi się, że taka decyzja byłaby najrozsądniejsza i zarazem najlepsza dla meiszkańców (jeden, zwarty, pełnowartościowy tytuł, który POWINIEN być gazetą miejską!)

Mateo,
Cytat:To prawda ,że podwyższa podatki????
Hmmm... on sam raczej nie bardzo, ale Rada postanowiła podwyższyć Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji To offtop trochę, ale tutaj masz temat o tym:
Przedsiębiorcy zapłacą za oświatę? Wzrost podatków...

Pooozdro.
14.12.2006, 10:43:25

Falkhor....Myslisz ,ze lewicowe "Echo" połączy sie z prawicowa "Gazetą" ? Oj watpie.....
Dobre by to było ,ale nei wydaje mi sie .Pozyjemy , zobaczymy ......
14.12.2006, 17:13:25

Totti, Hmmmm... Gazeta Łańcucka jako taka przestała istnieć w sumie. Teoretycznie 'organem prasowym' nowego Burmistrza powinno być Echo. ALE jeżeli chce się jakoś pozsykać jednych i drugi, to powinno się jakoś dobrze pomyśleć. Wg mnie takim dobrym rozwiązaniem byłoby własnie utworzenie nowego tytułu i jakieś połączenie sił... Ale co będzie - to tak jak mówisz - dopiero zobaczymy Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
14.12.2006, 23:31:43

Kraj Rad ???? Moze taki tytuł ......hihihi
15.12.2006, 21:30:30

ale dlaczego dyskusja ta zmierza do pomysłu połączenia gazet- wielość opinii zawsze jest lepsza w dyskusji publicznej niż jednolita, jedynie poprawna[politycznie] gazeta , która miałaby być narzędziem ekipy rządzącej miastem nad manipulowaniem opinią o pracy nowych i odpowiedzialnych za miasto urzędników/
15.12.2006, 21:58:43

I najlepiej żeby ta gazeta była niezależna od lokalnych władz. Jeżeli są jakiekolwiek powiązania, nawet tylko towarzyskie, zawsze istnieje podejrzenie że ktoś coś przemilczy, coś dopisze ("lub czasopisma"). Niezależni lepiej patrzą władzy na ręce, a władza która zdaje sobie sprawę że jest pod niezależną kontrolą, może lepiej służyć nam mieszkańcom.
16.12.2006, 23:08:16

lukascompl, gazet niezależne od UM pojawiały się, ale nie były rentowne, ze tak powiem. szybko upadały, często też mimo wszystko stawały się czyims narzędziem w prowadzeniu mniej lub bardziej zaawansowanej propagandy. Z racji obecności Nowin i super Nowości - gzeta miejska ma małe szanse na przeżycie, trzeba dużego nakłądu środków i pracy, a tego loklanym siłom się nie chce.

NFM jednak zechciało się i istnieje, i jest niezależne Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

grzenio, To sie da zrobic, ale włądza musi pojąc i zadeklarować na to zgode, że gazeta wydawana przez UM będzie gazetą dziennikarską, a nie 'użytkową'. A to się na prawdę da zrobić. Łącząc tytułu - zaoszczędzi się 'czasu i iejsca', a zyska na fundusach i jakości - nie widzi mi się dalsze funkcjonowanie gazety łańcuckiej i Echa...
17.12.2006, 18:03:46

Falkhor napisał(a):grzenio, To sie da zrobic, ale włądza musi pojąc i zadeklarować na to zgode, że gazeta wydawana przez UM będzie gazetą dziennikarską, a nie 'użytkową'.
Właśnie o to pojęcie chodzi :!: Niestety w Polsce już tak jest, że jeżeli ktoś dostanie odrobinę władzy w ręce, to uważa że to co robi jest najwspanialsze i wszyscy powinni go za to podziwiać, nie znosi żadnej krytyki. Tymczasem dziennikarz pracujący w gazecie "na garnuszku" władzy nie odważy się na żadną krytykę. W końcu "nie gryzie się ręki która cię karmi", bo kto będzie ustalał budżet takiej gazety, kto będzie decydował, kogo zatrudnić a kogo zwolnić. To jest normalne że taki dziennikarz będzie się obawiał o swoją pracę.
18.12.2006, 17:34:38

Falkhor napisał(a):gazet niezależne od UM pojawiały się, ale nie były rentowne, ze tak powiem. szybko upadały, często też mimo wszystko stawały się czyims narzędziem w prowadzeniu mniej lub bardziej zaawansowanej propagandy. Z racji obecności Nowin i super Nowości - gzeta miejska ma małe szanse na przeżycie, trzeba dużego nakłądu środków i pracy, a tego loklanym siłom się nie chce.

Gazety z góry są nastawione na jakąś opcję / nieliczne przedstawiają racje i problemy dosyć obiektywnie. Gazeta miejska ma szanse na przeżycie, gdyż pisze o lokalnych problemach, o historii i zwyczajach danej okolicy, o decyzjach włodarzy gminy czy powiatu i wielu rzeczach- wszystko zależy od składu redakcyjnego i jego inwecji- i to jest klucz do gazety dobrej dla czytelników.
19.12.2006, 09:03:46

lukascompl, grzenio, Taki powinien być plan. Utworzyć gazetę, która skoncentruje się na powiecie, będzie pisać o sprawach regionu, ale mimo wszystko poruszy na dwóch stronach sprawy kraju i świata. Ale tylko tyle.

Propaganda? Wg mnie gazeta wcale nie musi być demagogiczna, oszczercza, propagandowa - jeżeli stawia się na wyborców, którzy mają stac się świadomi i lojalni zarazem, zwłaszcza w zamian za uczciwe traktowanie i jasne reguły gry - wtedy mówimy o TRUDNYM projekcie, bo długofalowym, niezbyt tanim Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji i wymagającym. Ale dającym wiele satysfakcji.

Poza tym na zdrowy rozsądek - stwarzanie gazety 'pod publikę' ma bardzo krótkie nogi. Wg mnie w interesie UM powinna być gazeta dziennikarska, nie jakaś szczekaczka, tylko profesjonalna - sprawy są analizowane z obu stron, przedstawia się fakty, umożliwia dialog. Dziennikarz, który forsuje jedną opcję politycznę nie jest dziennikarzem. Acz przyznam, niekiedy obiektywizm jest trudny. Ale nikt nie mówi, że jest to pestka przecież...

Z tą myślą biegnąc sobie - takie właśnie przesłanki przyświecają NFM - rozmawiałem ostatnio z Teddim, że kurcze, my mamy na prawde fajny region, ogólnie - całe województwo jest spoko. Tylko brak chętnych do jego promocji, ba, nawet do samego POZNANIA. NFM, mówiąc neiskromnie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
, stara się skupić na naszej okolicy. Jak sami widzicie, rzadko kiedy roztrząsamy sprawy innego rodzaju. Ale nie mówimy NIE Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji To jest właśnie współpraca z odbiorcą Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Która przydałaby się gazecie lokalnej...

Pooooozdrawiam.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy