Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Prawo jazdy
Autor Wiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 546
Prawo jazdy

Ministerstwo Transportu proponuje zmiany dotyczące wieku kandydatów na kierowców. Ministerstwo propune że osoby które skończyły 16 rok życia będa mogły po ukończeniu odpowiedniego kursu poruszać się samochodami pod opieką osoby dorosłej posiadającej prawo jazdy już jakiś czas. Główny egzamin na prawo jazdy byłby po ukończeniu 18 lat. Taki młody kierowca miałby poruszać się samochodem maksymalnie 80 km/h, a na samochodzie naklejony by łby zielony listek - oznaczający że tym pojazdem kieruje młody, niedoświadczony kierowca. Również taki kierowca zdobywałby punkty karne za swoją jazdę i prawdopodobnie czekałoby to jego opiekuna.

Ministerstwo Transportu

Jak wam podoba się ten pomysł? Co sądzą o nim Ci którzy są w trakcie kursów na prawo jazdy?

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
23.06.2007 10:11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
nfm: 3,659

ehh z jednej strony słyszałem kiedys ze prawko mialo byc od 21 roku zycia a teraz chca wprowadzic wczesniej - ten pomysl nie przejdzie kierowcy tacy i tak naciagali i lamali by obowiazujace ich prawa i to zbyt czesto bez konsekwencji.... wg mnie jest dobrze jak jest Smile

23.06.2007 10:38:07
SunShine

*

nfm: 1,319

Jestem przeiw :eek: 16 lat to nie jest zbyt odpowiedzialny wiek, skoro to juz raz zmienili to po co wracać... Rozumiem zmieniać limit wieku w góre, ale w dół?
Dobrze jest jak jest...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
23.06.2007 11:25:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jaruszczow

*

nfm: 549

STOP mulakom drogowym... nie twórzmy nowej grupy kierowców tamujących ruch... wystarczy kapeluszników i niedzielnych kierowców

[ Dodano: 2007-06-23, 13:20 ]
jak zbudują 3 pasmowe jezdnie w każdą strone to wtedy można będzie sobie pozwolić na jeden powolny pas ruchu... w obecnym stanie dróg takie działanie będzie ograniczeniem przepustowości

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
23.06.2007 12:17:23
lukascompl

*

nfm: 1,417

Broń nas Panie od takich pomysłów- nie dość iż nie mamy po czym jeździć to i co raz zdarzają się alkoholicy, pijani, roztrzesienie czy po prostu niezrównoważeni za kierownicami- po co wpychać jeszcze na ulice młodych niedoświadczonych?- by było więcej kraks i kolizji- od tego są kursy i egzaminy by się nauczyć jeździć- a po drugie nie wszyscy muszą mieć prawo jazdy- znam taką osobę która ma prawo jazdy- pomimo słabego wzroku prowadzi auto, a jeżdzi przewaznie na pamięć.

23.06.2007 17:07:31
siss

*

nfm: 491

Ja robiłam kurs, zanim skończyłam 18 lat. Widziałam osoby, które mają talent do jazdy, ale większość musi uczyć się od podstaw i sporo ćwiczyć.
Poparła bym to, gdyby podobne to było do amerykańskiego stylu nauczania, czyli nauka z instruktorem, potem obowiązkowy okres jazdy za kierownicą z osobą dorosłą (kierowcą) obok i dopiero możliwość zdawania prawa jazdy. Ale ten limit wiekowy mógłby też spokojnie pójść w górę...

23.06.2007 17:52:46
lukascompl

*

nfm: 1,417

siss napisał(a):
amerykańskiego stylu nauczania

To nie na polskie realia- nie te drogi i nie ta powierzchnia kraju- dlaczego zreszta mamy bezgranicznie naśladować ten system?

24.06.2007 09:41:59
PEPEr

*

nfm: 398

Uważam że to dość kiepski pomysł. Aby zasiąść za kierownicą trzeba sporo odpowiedzialności i rozumu a niektórym nawet 20paro-latkom go brakuje. Osobiście jeśli to prawo zostałoby jednak wprowadzone to skorzystałbym w momencie , prawo jazdy - dobra rzecz Smile ale niestety jeszcze półtora roku :/ tzn jak dla kogo 'niestety' ]:-> , no ale ostrzege Was na forum kiedy będe siał spustoszenie na naszych drogach podczas kursów Smile

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
24.06.2007 18:51:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,867

Nie wiem...

NMoże chodzi o to, by po prostu wzrosłą ilośc opłacanych ubezpieczeń? :nerd:

24.06.2007 20:48:56
pablo

*

lukascompl napisał(a):
Broń nas Panie od takich pomysłów- nie dość iż nie mamy po czym jeździć to i co raz zdarzają się alkoholicy, pijani, roztrzesienie czy po prostu niezrównoważeni za kierownicami- po co wpychać jeszcze na ulice młodych niedoświadczonych?

No to kolejne pytanie moi drodzy parafianie

Ile doświadczenia posiada teraz kierowca po zdanym egzaminie wsiadając sam do samochodu i jakie stwarza zagrożenie prowadząc samochód?
Czy nie lepiej byłoby aby młodociany 16 latek po wstępnej fazie przygotowań przez dwa lata się szkolił, nabierał wprawy, wyczuwał co może się stać na drodze, oswajał się z prędkością - a wszystko to pod okiem osoby z odpowiednim stażem na drodze. Po tym okresie mając już pewne nawyki nie będzie napewno takim zagrożeniem na drodze.
I jeszcze jedno była o tym ostatnio audycja w radiu - jedni byli za inni przeciw. Ale jedno co zauważyłem z pośród dzwonioących do studia było kilku zwodowych kierowców, którzy twierdzili że jeśli byłoby to zrobione z głową to jest to lepszy pomysł niż obecny system szkolenia.

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
24.06.2007 21:41:53
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,659

jak zwykle chodzi o pieniadze....
ja mam prawko od niedawana le jeszcze jezdze z moim ojcem bo twierdzi ze chce wiedziec czy dobrze jezdze i narazie nie ma zastrzezen - wiec jak ktos pomysli i boi sie o samochod moze wziasc i jezdzic z synem/córka na pocazatku chyba zaden problem

24.06.2007 22:42:20
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
nfm: 15,867

pablo, Hmmm... jak dla mnie tak młodzi ludzie musieliby przechodzić owy enigmatyczny 'specjalny kurs' - bo nie ma rozpisane, co też by to było. A to, że jeździliby sobie pod opieką - nie mam nic przeciwko. Napisałem tylko, że wg mnie to jednak idzie o niezłe pieniądze - w końcu przecież 'młodzi' kierowcy płacą większe składki na ubezpeiczenia, prawda?

25.06.2007 05:07:45
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

dloa mnie pomysl kiepski . moge sie zalozyc ze te tysiace 16nasto latkow z prawem jazdy bedzie jezdzic bez opiekuna
mimo wszystko osoba pelnoletnia jest bardziej odpowiedzialna a w razoie jakiegos wypadku mozna ja pociagnac osobiscie do odpowiedzialnosci karnej i sci8agnac kase . a taki 16 nasto latek - kare poniosa rodzice

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
25.06.2007 08:52:57
pablo

*

Falkhor napisał(a):
w końcu przecież 'młodzi' kierowcy płacą większe składki na ubezpeiczenia, prawda?

No ale kto jest mądry to tak nie robi - wiadomo poza tym że taki kierowca nie będzie poruszał się swoim autem bo go nie ma tylko będzie to samochód rodziców - a ci chyba mają jakąś kontrolę nad dzieckiem, chyba że nie interesują się nim,

Padlinka napisał(a):
dloa mnie pomysl kiepski . moge sie zalozyc ze te tysiace 16nasto latkow z prawem jazdy bedzie jezdzic bez opiekuna
mimo wszystko osoba pelnoletnia jest bardziej odpowiedzialna a w razoie jakiegos wypadku mozna ja pociagnac osobiscie do odpowiedzialnosci karnej i sci8agnac kase . a taki 16 nasto latek - kare poniosa rodzice

Z tym również prawodawca się liczy i młodociany jadąc z opiekunem jęśli spowoduje wypadek to też będzie odpowiadał. No a jeżeli weźmie auto bez pozwolenia - opiekun odpowiada za nie upilnowanie, za skutki wypadku, a młodociany za jazdę bez uprawnień i zas kutki wypadku. A poza tym jak nie spóbujemy to się nie dowiemy czy to wypali.

26.06.2007 10:58:28
Padlinka

*

Reputacja: 1
nfm: 1,415

w pewnym sensie racja Pablo. ale wg mnie na dobre to nam nie wyjdzie . nasze drogi sa niesamowicie niebezpieczne moglo by byc gorzej

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
28.06.2007 22:14:44
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *