Odpowiedz  Napisz temat 
Prace konserwatorskie na cmentarzu komunalnym w Łańcucie
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,039
Prace konserwatorskie na cmentarzu komunalnym w Łańcucie

Źródło - UM Łańcut.
LINK 01 - XIX wieczny nagrobek
LINK 02 - Mogiła zbiorowa żołnierzy AK

Cytat:
8 listopada rozpoczęły się prace konserwatorskie przy dziewiętnastowiecznym kamiennym nagrobku oraz pomniku upamiętniającym żołnierzy ziemi łańcuckiej znajdujących się w kwaterze wojennej na cmentarzu komunalnym w Łańcucie.

Na realizację konserwacji pozyskano środki finansowe w wysokości 21 000,- zł co stanowi 93 % wartości całego zadania. Prace konserwatorskie obejmują m.in.: wstępne wzmocnienie osypujących się powierzchni, oczyszczenie – usunięcie nawarstwień wtórnych, dezynfekcja – trucie szkodliwej mikroflory, impregnacja wzmacniająca, hydrofobizacja – stworzenie niezzwilżalności powierzchni przy umożliwieniu „oddychania” kamienia, uzupełnienie ubytków powierzchni, odrdzewienie i zabezpieczenie antykorozyjne. Do chwili obecnej wykonano część prac m.in. oczyszczono i wypolerowano tablicę z płaskorzeźbą J. Piłsudskiego.

Zakończenie prac konserwatorskich mogiły planuje się na połowę grudnia br.

Cytat:
Remont mogiły zbiorowej żołnierzy Armii Krajowej

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom byłych żołnierzy Armii Krajowej ich postulatom oraz rodzinom spadkobierców tradycji walk narodowo-wyzwoleńczych państwa polskiego w listopadzie br. zostały zakończone prace remontowe mogiły zbiorowej żołnierzy Armii Krajowej na cmentarzu komunalnym w Łańcucie. W ramach powyższego zadania zostały wymienione płyty pomnika, oczyszczono tablicę na mogile z renowacją napisów, zakonserwowano całą mogiłę środkami chemicznymi przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych. Dodatkowo wykonano nasadę krzewów w obrębie pomnika.

Zniszczone czasem a także ludzką działalnością a może i... brakiem uwagi przedmioty pamięci doczekały się należnego im odnowienia. Dzięki temu będą jeszcze długo przypominać czasy i motywy swojego pojawienia się.

15.11.2006 13:58:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Teddy_85

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 272

Oby tylko nie przesadzić z tym odnawianiem... Bardzo mi się podobają niektóre nagrobki, alejki - nawet to, że niektóre są hmmm... "troszeczkę" przykurzone - dodaje im uroku. Nie mam zbyt wielu okazji tam przebywać, ale kiedy tylko tam jestem, to staram się zrobić te "kilka kroków więcej" i jeszcze raz podziwiać te wspaniałe pomniki historii... Szczególnie podobają mi się te z okresu II WŚ - uważam że są wyjątkowe...

16.11.2006 23:54:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Teddy_85, Heh, to prawda, że zabytek ma większą moc historyczną,jeżeli jest w takim stanie, w jakim powstał... ale to nie da rady tak... czas gryzię zebem czasu bezlitośnie i tylko takie reperowanie owych ugryzień może zachować zabytek na dużo dłużej.

Nie zawsze mieli ludzie taki dobry cement i technologie, jak teraz.

17.11.2006 01:21:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Zuziaaa

*

nfm: 1,391

ja tez, mimo ze historia mam troche do czynienia, to zgadzam sie ze zdaniem Teddiego - ze zabytki takie "nieruszane" wygladaja specyficznie i lepiej Smile w koncu odnowiony, zadkno przypomina ten stary, dotkniety zebem czasu, z odbita na nim historia .... traci swoj urok ...

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
17.11.2006 10:23:43
Falkhor
Administrator
*

Zuziaaa, Hmmmm... Wg mnie tez macie rację, tyle tylko, że można było teo obiekty odrestaurować, tzn. hmmm... zatrudnić specjalistów-konserwatorów, ale coś mi się wydaje, że w przypadku tego typu obiektów to nie spełnia swej roli. To pewnie taka nauka na przyszłość, że jakby co, to żeby nieco lepiej zajmowac się takimi pomnikami i dbać o nie, niż pozwalać, by niszczały i potem musiec zastępować je nowymi.

17.11.2006 10:33:02
Zuziaaa

*

nfm: 1,391

Falkhor napisał(a):
zatrudnić specjalistów-konserwatorów

tylko takie rzeczy kosztuja :/ a watpie czy jesli jest do wyboru - zrobic od nowa i na dłuzej, a zachowac "atmosfere historii" a co za tym idzie wieksze zapewne koszty - ktos wybirze to drugie Sad

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
17.11.2006 10:35:59
Falkhor
Administrator
*

Zuziaaa, Też uważam, że stanięcie przy autentycznym, oryginalnym pomniku tchnie w człowieka jakieś inne uczucia, powiew tych wszystkich wydarzeń. To jak z drzewem - 200 letwnie drzewo w łańcuckiem parku widziało tyle rzeczy, że jesli się je wytnie i zasadzi 10 nowych - to to już nie będzie to samo...

Dlatego też myślę, ze jak zwykle była to sprawa pieniędzy, bo tylko one były ewentualnym problemem. Fachowcy pewnie by się znaleźli.

Może jednak miej pesymizmu - symbol uległ odnowieniu, ale ważne, zeby idea nie została zapomniana.

17.11.2006 10:46:13
Teddy_85

*

nfm: 272

Odnawić, odrestaurować trzeba potrafić. W bibliotece Muzeum-Zamku był troche "pogryziony" może nie zębem, ale nawet całą szczęką czasu... Gdy wrócił z pracowni wszyscy stwierdzili, ze jest "pssie"... Lepiej wyglądał przed wszystkimi zabiegami, które miały przywrócić mu świetność i dawny blask... Miejmy nadzieję, że wynik w przypadku nagrobków będzie lepszy Animatedwink

17.11.2006 22:38:16
Falkhor
Administrator
*

Oby tylko ludzie potrafili to uszanować... Nie brak na świecie, zpaewne także i u nas, jednostek, które chętnie pokażą wyższość swoją na zębem czasu... mnie nigdy nie przyszło niszczenie takich rzeczy. A pisze tak dlatego, bo dosżły mnie słuchy, że Leżajsku ktoś znowu zdewastował nagrobek jakiegoś Żyda albo Rosjanina (ciężko mi to ustalić, bo 'źródło' nie było pewne). Stary grób opisany cyrilicą... Ech. Arogancja? Ignorancja? Echhh.

19.11.2006 04:41:17
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *