Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Powstaje Stowarzyszenie...
AutorWiadomość
Ekolog

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0
Powstaje Stowarzyszenie...

Powstaje Stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego. Sprawa ciekawa i poważna. Zaangażowało sie w nią już wielu ludzi świata nauki i medów.

Są już także pierwsze artykuły w gazetach:
http://www.zycie.pl/informacje.php?region=Inny&nr=442
Jeżeli są chętne , przede wszystkim powazne i zdeterminowane osoby, które chcą pomóc - zapraszam na priv lu mailowo ( celt-100@o2.pl )
W szczególności poszukuje dobrego informatykaSmile
Pierwsze spotkanie Stowarzyszenia w Przemyślu w marcu ( I niedziela po świętach).
Podkreslam sprawa bedzie niedlugo bardzo medialna.

O Turnickim więcej tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Turnicki_Park_Narodowy
http://www.pracownia.org.pl/prac/index.p...d=40&str=7

A tak w ogóle-choć wiem,że zainteresowanie będzie raczej marne - chciałem rozpocząć dyskusje na temat tzw. "głębokiej ekologii"
Tu linki dot. tego "kontrowersyjnego" pojęcia.
Co o tym sądzicie??? Osobiście uważam,że jest w tym trochę zabawy, ale jednak mają w pewnych sprawach racje.

Linki:
http://www.pracownia.org.pl/prac/index.p...m=13&id=43
http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...117&id=538
http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...152&id=988
http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...75&id=1258
http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...56&id=1149

Ekolog

Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2008 14:44:26 przez Ekolog.

02.03.2008 00:00:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Bake

*

Reputacja: 6
RE: Powstaje Stowarzyszenie...

nie lubię jak ktoś kto myśli że ma rację stara się narzucić swoje zdanie innym za wszelką cenę. to myślę o tym temacie

ale

Wiadomo ekologia jest potrzebna - i to bardzo. Jestem za zmniejszaniem norm emisji szkodliwych gazów, kar za śmiecenie powrót do szkła zamiast PET.

Ale spokojnie, przecież nie zaczniemy żyć jak ludzie pierwotni nie przestaniemy budować dróg autostrad ze względu na jakieś doliny wyżyny, Ludzkość musi się rozwijać a nie stać w miejscu.

Czytałem te teksty przedstawione przez Ekologa i jak dla mnie śmierdzi to sekciarstwem.. tak więc ostrzegam

Mam nadzieję że nie będzie to kolejny temat z wyzwiskami.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
02.03.2008 17:22:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Ekolog

*

Bake napisał(a):
nie lubię jak ktoś kto myśli że ma rację stara się narzucić swoje zdanie innym za wszelką cenę. to myślę o tym temacie

???

Bake napisał(a):
Mam nadzieję że nie będzie to kolejny temat z wyzwiskami.

Skoro sam zwracasz na to teraz uwagę to pewnie nie, dobrze że zastosowałeś autosugestię.

Pozdrawiam i cieszę się,że zmieniłeś choć trochę zdanie nt. ekologii...

Bake napisał(a):
Czytałem te teksty przedstawione przez Ekologa i jak dla mnie śmierdzi to sekciarstwem.. tak więc ostrzegam

Dla mnie osobiście trochę też. Dlatego uprzedziłem,że temat może być kontrowersyjny.
Ale cóż to w porównaniu z kontrowersyjnością twoich Bake wypowiedzi nt. Kościoła i wiary na tym forum. To jak porównać mrówkę do słonia...

Ekolog

Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2008 18:28:15 przez Ekolog.

02.03.2008 18:21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Gall

*

Witam Forumowiczów! Ciesze sie ze ktoś w końcu na serio działa na rzecz ekologii i wprowadza własne inicjatywy w zycie. Pewnie wielu ludzi jest ekologami tylko w rozmowie a w działaniu niewiele mają z tym wspolnego. Jesli tylko inicjatywa Ekologe bedzie autentycznie realizowana to podpisuje sie pod nia rękami i nogami. Pozdrawiam

02.03.2008 20:28:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Bake

*

szkoda że nie ma nikogo z kim można by sensownie w tym temacie podyskutować, bo widzę ze pyskówek C.D a temat ciekawy

Ekolog napisał:

Jeżeli zależy Ci na sławie itp zapisz sie do You Can Dance itp, w Ekologii chyba o sławę nie chodzi...

Dziwi też fakt że zielonym zależy żeby z naszego kraju zrobić jakiś rezerwat, busz Europy...

Zacznijmy od siebie swojego miasta i okolic... Pełno śmieci na ulicach w lasach, ogólnie syf i nie widziałem nikogo choćby z ulotkami (!!!)ale jak gdzieś chcą wybudować drogę to wielka afera, przedstawienia fanatyków, walczcie o dotacje na ekologiczne cele

chcecie działać zieloni? zmieńcie to, spróbujcie zmienić ludzi. Przeprowadźcie akcje sprzątania lasów to będzie godne pochwały i naśladowania! a nie sekciarskie ruchy...

edit:

Polecam wszystkim bardzo ciekawy artykuł:

http://wiadomosci.onet.pl/1472248,242,1,...skart.html

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche

Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2008 09:11:39 przez Bake.

03.03.2008 04:24:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Firefox
Ekolog

*

Bake napisał(a):
szkoda że nie ma nikogo z kim można by sensownie w tym temacie podyskutować, bo widzę ze pyskówek C.D a temat ciekawy

Ekolog napisał:

Jeżeli zależy Ci na sławie itp zapisz sie do You Can Dance itp, w Ekologii chyba o sławę nie chodzi...

Dziwi też fakt że zielonym zależy żeby z naszego kraju zrobić jakiś rezerwat, busz Europy...

Zacznijmy od siebie swojego miasta i okolic... Pełno śmieci na ulicach w lasach, ogólnie syf i nie widziałem nikogo choćby z ulotkami (!!!)ale jak gdzieś chcą wybudować drogę to wielka afera, przedstawienia fanatyków, walczcie o dotacje na ekologiczne cele

chcecie działać zieloni? zmieńcie to, spróbujcie zmienić ludzi. Przeprowadźcie akcje sprzątania lasów to będzie godne pochwały i naśladowania! a nie sekciarskie ruchy...

edit:

Polecam wszystkim bardzo ciekawy artykuł:

Hmm pyskówki, jakie pyskówki, twoje?

Sprawa będzie medialna nie ja. Bake jesteś jak torpeda, wszystko torpedujesz,(szkoda,że MON nie jest tak uzbrojony) ale masz do tego prawo... W sumie to przewierciłeś mnie na wylot, tak-chcę być sławny,chcę aby wszyscy o mnie mówili...Smile

Co do sekciarskich ruchów-szanuje twoje zdanie, jest ono bardzo ważnym elementem dyskusji, aczkolwiek nie poparłeś swojego twierdzenia-sekta-jakimikolwiek racjonalnymi argumentami. Ale być może masz racje-nie mówię,że nie. Sprawa warta jest dalszej dyskusji, ale po uważnym przestudiowaniu merytorycznym.

Co do sprzątania lasów -właśnie nazbierałem cały wór śmieci z mojego lasu... Pomagał mi zły wilk i Czerwony Kapturek, i babcia też....

A wracając do sekt tak jakoś przypominają mi się Twoje wypowiedzi na temat katolików i chrześcijaństwa, zdaje się,że wg. Ciebie to też sekta, mam cię zacytować-przypomnieć? PS. Wytłumacz mi co oznacza gest z twojego awataru. Ludziom powszechnie kojarzy się to z jedny... de facto promujesz więc sektę, ale pewnie się mylę, jak zwykle zresztą;0

Pozdrawiam gorąco wszystkich (pomimo efektu cieplarnianego), w szczególności Baka, lubię kontrowersyjnych adwersarzy, którzy dodatkowo stosują argumenty ad personam. To pozwala mi spojrzeć samokrytycznie na siebie i dojrzeć moje wady - np. chęć sławyAnimatedwink
Bake...Miłego dnia....Smile

Bake napisał(a):
Wiadomo ekologia jest potrzebna - i to bardzo. Jestem za zmniejszaniem norm emisji szkodliwych gazów

W tym poście Bake stwierdził,że jest za zmniejszaniem emisji gazów po czym w kolejnym poście wkleił link do artykułu w którym sprawa gazów cieplarnianych jest lekceważona i uznana za nonsens...

Niekonsekwencja czy coś więcej...? Widać tu w małym odstępie czasu wyraźną sprzeczność w poglądach. Pewnie zaraz jakoś to wytłumaczy - bo musi, ale to co zostało na forum świadczy, iz w ciągu jednego dnia zdanie zmienił... Smile

Macieju to był dopiero drugi raz, nie denerwuj sie , to szkodzi zdrowiu...
i urodzie, świat żyje w ciągłym stresie, musimy stać się bardziej tolerancyjni, szczególnie , gdy admini nie są, to taki mały off- topic gwoli odpowiedzi na twoją uwagę...
Pozdrawiam i dziękuję jednoczesnie za odpowiedz na wszystkie pytania ( a raczej brak odpowiedzi), które wystosowałem do Ciebie na priva. Dziękuję również za to,że niektóre fragmenty moich wypoowiedzi sprzed 10-12 m-cy zostały wytłuszczone i powiększone do czcionki -chyba 80 albo 100. Jestem bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Macieju.

PS. Ten post nie narusza regulaminu ponieważ uważam twoją uwagę za postSmile...

03.03.2008 17:26:37 - Uwaga moderatora maciej:

Raz można odpuścić, ale nagminne pisanie posta pod swoim postem to już jest nie do przełknięcia... Nast. razem będą warny...
"Art.2.4. Zabrania się Spam’u (wysyłanie masowo jednego posta pod drugim,..."

edit2
Ten post nie ma nic wspólnego z tematem, jest prywatna odpowiedzią na uwagę moderatora. A więc proszę na pw Smile Odpowiedz na twoje pw była, pogrubione posty i duże litery , były już omawiane... jak zauważyłeś nie są to tylko i wyłącznie twoje posty... Pytania, wątpliwości, uwagi. Zapraszam na pw.

Ekolog

Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2008 14:39:27 przez Ekolog.

03.03.2008 14:37:53
Bake

*

nie wiem dlaczego nabijasz sie ze zbierania śmieci w lasach, moim zdaniem to bardzo ważne i trzeba to robić. Jak coś takiego będziesz organizował może nawet się przyłączę. Co doTwoich pytań, założyłem temat w koszu.

Do moderatorów, było by miło gdyby działała opcja łączenia postów... skąd mamy wiedzieć że to działa lub nie...

03.03.2008 15:46:04
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4

Żeby było w temacie, czyli co ja sądzę na temat głębokiej ekologii i kiilku tekstów Ekologa (który już pewnie odszedłz Forum z racji ogromu agresji, którego tu doświadczył)

Cytat:
Konsumpcyjna kultura człowieka XX wieku oparta jest na przekonaniu, że człowiek stanowi centrum świata i wszelkie podejmowane przez niego działania powinny być zgodne z jego (niejednokrotnie jedynie doraźnymi) potrzebami. Ten jednostronny i ślepy antropocentryzm jest przyczyną wszelkiego zła jakie wyrządzane jest przyrodzie i kryzysu, który dotyka samego człowieka. Nawet w kwestiach tak szeroko promowanej od kilkudziesięciu lat ekologii (płytkiej ekologii) nie jesteśmy w stanie uwolnić się od ludzkiego punktu widzenia. Brak nam całościowej wizji otaczającego nas świata - jesteśmy wielkimi egoistami, będąc jedynie częścią ogromnej całości.

Z tym się zgadzam Smile

Cytat:
Niepowierzchowny, dociekliwy i głęboki stosunek do zaistniałego problemu ekologicznego możliwy jest dzięki zaproponowanej przez Naessa metodzie zadawania głębokich pytań , takich jak:
- Dlaczego żyjemy tak, jak żyjemy?
- Jakie jest znaczenie życia?
- Jakie są najważniejsze cele w życiu?
- Które z wartości naprawdę, niezbędnie potrzebujemy? A które wartości dotyczą zaledwie komfortu i powierzchownej zabawy?
- Dlaczego niszczymy przyrodę?
- Co to jest właściwy sposób życia?
- Jaka technologia jest najlepsza?

Są to pytanie, które nigdy nie uzyskają ostatecznej odpowiedzi. Odpowiedx na nie zależy od kontekstu, charakteru, wiedzy... tylu zmiennych, że nie ma czegoś takiego, jak jedna GŁĘBOKA EKOLOGICZNA na nie odpowiedź. Zmuszają co najwyżej do myślenia.

Cytat:
1. Pomyślność oraz rozwój ludzkiego i pozaludzkiego życia na Ziemi są wartościami same w sobie (wartościami immanentnymi, przyrodzonymi) niezależnie od użyteczności pozaludzkich form życia dla człowieka.

...ale człowiek wykrozystuje swój umysł do tego, aby zwalczać mikroby lub inne formy życia, które jednak mu zagrażają. Ciężko dogadać się ztygrysem, gdy jest głodny albo z piranią, która poczuje w wodzie, że zraniliśmy się w kostkę Tongue Są rzeczy, gdy wygrywa silneijszy. Na tym też opiera się natura. To się tyczy szczególnie wyrażenia POMYŚLNOŚĆ.

Cytat:
4. Rozwój pozaludzkich form życia wymaga zahamowania wzrostu liczebności populacji ludzkiej. Rozkwit życia i kultury człowieka daje się pogodzić z takim obniżeniem.

Czy da się powiedzieć, ze np. Plutonianie mają 200.000 koloni we wszechświecie i ciągle zasiedlają nowe planety i juz dawno jest ich łącnzie ze 500 miliardów małych lodowatych ludzików. A przyczyną tego było włąśnei to, że ich Pluton był za mały?
gdyby to było tak, ze ZAHAMOWANIE wzrostu lcizebności LUDZI na rzecz gatunków ZIEMSKICH - no to jakoś by bardziej do mnei przemówiło.

Cytat:
7. W sferze ideologicznej chodzi przede wszystkim o ograniczenie wzrostu materialnego standardu życia na rzecz jakości życia. Wytworzy się głęboka świadomość różnicy miedzy tym, co ilościowo i jakościowo wielkie.

Tylko jak powiedzieć komuś, że jego ukochane azbestowe łóżko jest nie do zaakceptowania przez sąsiada śpiącego na słomie? Przerysowane to, ale ja tu czegoś nie trybię:
- materialny standard
- jakośc życia
Co z ludźmi, którzy mają inny system wartości (bo tylko o wartośc tutaj chodzi)?

Dodam jeszcze takie coś - tak głęboka ekologia mogłaby się rpzytrafić ludzkości jakieś 500 lat temu. gdy jeszcze nie byli pewnie, że Ziemia jest skończona (że można ją zmierzyć, opłynąć, że kiedyś zabraknie miejsca). teraz wg mnie głęboka ekologia jest dobrą podbudową teoretyczną, ale w praktyce moze przegrać z bezwględną i bardzo ekonomiczną, wyrachowaną, skuteczną machinerię cywilizacji. To jest teoria - fajna - ale wg mnie pasowałoby ją wprowadzić tylko wtedy, gdybyśmy mieli jakiś sytem autorytarny.

03.03.2008 17:21:43
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Ekolog

*

Dziękuję za tą ważną opinię Falk...Mam nadzieję, że tak będzie wyglądała merytoryczna dyskusja nad tym zagadnieniem. Ja z racji,że niektórzy mają na moim punkcie alergię - wyłączam się z tej dyskusji- o czym napisałem już w innym temacie...Pozdrawiam i życzę powodzenia w lansowaniu takiego sposobu dyskusji jaki zaprezentował wyżej Falk -OBIEKTYWNEGO I bez argumentów osobowych, zaczepek, itp.

A tu pozwolę sobie wkleić co o tej "kontrowersyjne " głębokiej ekologii sądzą FRANCISZKANIE , którzy wypowiadają się na łamach tej ponoć "sekciarskiej organizacji":
http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...148&id=884

A tu KATOLICKA organizacja ekologiczna inspirowana "głęboką ekologią", której podstawy dał przecież Sw Franciszek z Asyżu:

http://www.refa.franciszkanie.pl/

Głęboka ekologia jako filozofia i nurt ekologiczny jest przedmiotem wykładu na wydziałach filozofii i ochrony środowiska na... KUL-u.

Ekolog

Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2008 19:28:40 przez Ekolog.

03.03.2008 17:57:00
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
Treści religijne podajemy w różny sposób, np. dziś w czasie wycieczki zrobiliśmy 6 przystanków z chwilą refleksji. Nazwaliśmy te zajęcia "Dzieje wody według Pisma Świętego - od Księgi Rodzaju po Apokalipsę". Cytując teksty biblijne, próbowaliśmy zastanowić się nad współczesnym znaczeniem wody w przyrodzie i ludzkim świecie. Zajęcia zakończyliśmy nad strumieniem, gdzie młodzież dzieliła się swoimi doświadczeniami. Myślę, że wszystko to razem pobudza do głębszych przemyśleń i w konsekwencji do działania.

http://www.pracownia.org.pl/dz/index.php...148&id=884

Teksty biblijne mają tą jedna przewagę, że w wczasach, kiedy 'dzieje się biblia' ciężko było znaleźć takie sposoby na zatruwanie wody, jak teraz. Fajnie jednak połazić po górach i popatrzeć, co to jest strumyk górski a nie rynsztok miejski.

Cytat:
Co w takim razie zrobić, żeby wybory ludzi były bardziej przyjazne dla przyrody?
S. J.: Trudno powiedzieć, zwłaszcza, że można odnieść wrażenie, iż obecnie proponuje się życie rozumiane jako fiestę, rozrywkę bez odpowiedzialności, gdzie rządzą showmani i klauni, gdzie liczy się tylko przyjemność, samozadowolenie i polityczna poprawność. Towarzyszy temu nagonka konsumpcyjna, gdzie obowiązuje hasło "kupuj - będziesz nowoczesny i lepszy". W tym klimacie chrześcijańska propozycja chyba przegrywa, przynajmniej w życiu codziennym chrześcijan.

Niektórzy chrześcijanie kupują i promują ile wlezie, będąc swistego rodzaju showmanem. Czy klaunem - tak ostro bym nie powiedział, ale może się ktoś domyśli, o jakiego szołmena-radiopatę mi tu chodzi.

Cytat:
W Rzymie działa nasze Centro Francescano di Studi Ambientali - Franciszkańskie Centrum Studiów Środowiskowych. Oczywiście, również w zakonie franciszkańskim nie jest to jakiś nurt dominujący, ale widać dążenie do stylu życia uwrażliwionego na sprawy ekologiczne. Moim osobistym życzeniem jest, aby moi bracia przynamniej nie angażowali się w projekty, które prowadzą do niszczenia przyrody, aby zauważali w swym środowisku "grzechy ekologiczne" a jeżeli mogą, to również uświadamiali innych, że mamy przekazać następnym pokoleniom świat nie gorszy od tego, który otrzymaliśmy w darze od rodziców i dziadków.

Osobiście zawsze odczuwałem, że szkoda (!) wyrządzona przyrodzie jest grzechem - dewastowanei przyrody, śmeicenie na około itepe. Nie tylko estetycznie ale czysto ideologicznie. A to, że księża zaczynają się interesować ekologią - to przecież dobrze. Dużo pracują z młodzieżą, to może coś w niej zaszczepią.

Cytat:
Co należy zrobić, by w Polsce - było nie było kraju chrześcijańskim - szerokie masy społeczne doceniły wartość środowiska przyrodniczego

Heh Animatedwink Ciekawe stwierdzenie Animatedwink MOgłoby byc bardziej precyzyjne, np. większość chrześcijańska Cool

Cytat:
Bez wątpienia, potrzebna jest też refleksja, dlaczego to, co robimy ma takie niewielkie efekty. Dlaczego tylu katolików, zaraz po niedzielnej mszy, biegnie do supermarketu albo do jakiegoś lunaparku, gdzie uczestniczą w bezmyślnej rozrywce.

Sorry. W czasach, gdy wyjście do parku może skończyć się napadem, obiad w restauracji nasłuchaniem się pikantnych kawałków lub kontaktem z 'elementem' albo pójście na mecz zaowocuje linczem od pseudokibiców - MAŁO jest miejsc publicznych i bezpiecznych zarazem. U mnei często (ale nie tylko w niedzielę) rodzinka wybiera się na rajd - tesco, Kleryk, Oszołom - i co ciekawe najczęściej w Tesco kupujemy coś ze sterty 'Za 2złote' Tongue a w Oszołomie paliwo Tongue Tongue To też ma być antyekologiczne? Tongue

Cytat:
tu zostaje coś zagubione - sacrum niedzieli, sacrum świata, w którym żyjemy, sacrum czasu wolnego i to najważniejsze sacrum dla chrześcijanina i katolika, czyli Bóg, któremu ten dzień ma być poświęcony.

Moja niedziela to najczesciej czas rodzinny, raz na miesiąc lub dwa wizyta w tesco, pójście na jakiś obiad a nie stanie przy garach Cool Rodzinka do kościoła, rodzinka do rodzinki, rodzinka wrzuca na looz. Jednak kiedy tu myśleć o ekologii, jak to się kojarzy raczej z machlojami, przekrętami?

Chyba, że w ramach ekologii zafunduję sobei wypad w góry. W niedzielę. Będe dalej od ludzi, dalej od antyekologii a bliżej Pana Boga? Aniol

Cytat:
Czym dla Ojca jest dzika przyroda?
S. J.: W moim odczuciu jest to właśnie ten oryginał daru od Pana Boga Stworzyciela. Oryginał, który został stworzony w czasie milionów lat ewolucji świata czy, wcześniej, miliardów lat ewolucji całego Kosmosu, ale zawsze pod miłującym okiem Bożej Opatrzności.

Już myślałem, że będzie coś o raju, Ewie i Adamie, walce z darwinizmem... Cool

Cytat:
Brytyjscy biskupi anglikańscy apelują do wiernych, by do Wielkanocy ograniczyli zużycie energii. I opracowali postny kalendarz

W przeddzień Wielkiego Postu Kościół anglikański zachęca Brytyjczyków do nowoczesnych wyrzeczeń - aby w dobie globalnego ocieplenia postarali się zmniejszyć swój udział w przegrzewaniu atmosfery.

http://www.refa.franciszkanie.pl/

To akurat mi się podoba. Ciekawie w Polsce wyglądałby /'Dzień bez prądu' Smile Cool

05.03.2008 21:59:57
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Bake

*

trzeba też wiedzieć że choć ochrzczonych ludzi w Polsce jest dziewięćdziesiąt kilka % to praktykujących jest o wieeeeeeeeeeeele mniej Smile

Co do zużycia energii... po ostatnich podwyżkach każdy staje się powoli ekologiem Animatedwink

sacrum niedzieli... na pewno dzień wolny od pracy,ale nie dla wszystkich... czy dzień spełniony z Bogiem... hmmm wydawało mi się że Bóg jest zawsze i wszędzie a nie tylko w niedziele... Dlatego zrezygnowałem z niedzielnej mszy świętej. Pozytywów jest wiele, m.in jestem zdrowszy jak nie słucham tych wszystkich głupot...

Cytat:
Dlaczego tylu katolików, zaraz po niedzielnej mszy, biegnie do supermarketu albo do jakiegoś lunaparku, gdzie uczestniczą w bezmyślnej rozrywce.
koniec cytatu

wielu nawet rezygnuje z mszy Smile
fajny kawał:

Cytat:
Przychodzi ksiądz po kolędzie do rodziny Jasia i oczywiście zadaje
Jasiowi standardowy zestaw pytań :
- A ile masz lat?
- Siedem...
- A do kościółka chodzisz?
- Chodzę...
- Co niedziela?
- Co niedziela...
- Z całą rodziną?
- Z całą...
- A do którego?
- Do Carrefoura....

ja się zbytnio nie przejmuję ekologią, wynika to z faktu że wydaje mi się że ludzie znajdą sposób by odwrócić wyrządzone szkody...

oczywiście nie mogę wręcz znieść bezmyślności ludzkiej, wyrzucanie śmieci po rowach lasach...

denerwują mnie jednak strasznie kłosownicy, wielorybnicy ... z nimi trzeba zrobić porządek...

06.03.2008 09:24:50
Ekolog

*

30.03.2008 20:36:57 - Uwaga moderatora maciej:

Jeżeli piszemy posta to z treścią a nie samym linkiem. Proszę na nast. raz o krótki komentarz Animatedwink

Ekolog
30.03.2008 19:55:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Internet Explorer
Bake

*

Kurcze globalne ocieplenie i te sprawy....

żyłem w przekonaniu że to nie ważne i że nie trzeba się tym przejmować. Zmieniłem zdanie dy zobaczyłem ten POUCZAJĄCY filmik

http://www.milanos.pl/video.php?cat=11&id=7962

zrobię WSZYSTKO żeby film się urzeczywistnił !

Co myślicie ?

01.07.2008 20:03:51
Falkhor
Administrator
*

Heh, Bake... chyba w którejś części Robocopa była taka malutka scenka, w której pani się opala z kremem o filtrze 5000 czy coś w tym stylu. Polecam sobie przypomnieć. A co do filmiku - jest na prawdę gorzką ironią i jest szansa, że piękne dziewczyny i faceci jakoś skojarzą się niektórym z tym, że jak tak ma wyglądac zima, to jak wygląda lato? A no pewnie tak, że ta łądna pani, co je loda, ubiera się w jakiś kombinezon i jedzie do domu, 15km pod ziemię Tongue Pikne życie Biggrin
Oby tak dalej. Zjarajmy ten świat własną głupotą Cool Cool

Forumowy Zasiedziej | Fuji FinePix S100FS+UV+PL+ND | Najszybszy KONTAKT ze mną to PW!! Pamiętaj - i TY możesz wesprzeć NFM swoim klikiem! Smile Smile
03.07.2008 13:12:08
Bake

*

z tym że z tego co czytałem wynika że globalne ocieplenie jest naturalną koleją rzeczy.

Wczoraj 11:22:24
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

samochody dostawcze lublin apartments krakow soczewki pozycjonowanie stron Suknie ślubne