Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Potęga MUZYKI.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Potęga MUZYKI.

Artykuł z Kiosk.onet.pl
Autor: Jarek Szubrycht, Przekrój
Źródło - Kiosk.Onet.pl

Cytat:
Pamiętacie "Czas Apokalipsy" Francisa Forda Coppoli? Choć malownicza scena ataku podniebnej kawalerii porucznika Kilgore'a na wietnamską wioskę, która rozgrywa się w takt Wagnerowskiego "Cwałowania Walkirii", jest zapewne jedynie wytworem wyobraźni filmowców, zainspirowała całe pokolenia żołnierzy. Podczas pierwszej wojny w Zatoce załogi amerykańskich śmigłowców straszyły Irakijczyków między innymi utworami Slayera i Metalliki.

Cytat:
W 2004 roku głośniki o dużej mocy nękały również kryjących się w zaułkach Falludży bojowników szyickich. Amerykańscy marines doszli do wniosku, że Irakijczykom najmniej przypadną do gustu ciężki rock i metal, więc karmili wrogów hitami AC/DC, Bloodhound Gang i Metalliki. - Dopóki wojsko nie pozwala sobie na nielegalne kopiowanie naszych piosenek, mamy to gdzieś - drwili członkowie Bloodhound Gang. - Przez całe życie dręczyliśmy tą muzyką rodziców, nasze żony i bliskich, czemu więc mielibyśmy Irakijczyków traktować ulgowo? - komentował z kolei James Hetfield z Metalliki pytany przez dziennikarzy o to, co sądzi o nietypowym zastosowaniu jego kompozycji. - To bezlitosna muzyka. Gdyby ktoś mnie zmusił do słuchania death metalu przez 12 godzin z rzędu, też bym oszalał. Powiedziałbym im wszystko, co chcieliby wiedzieć.

Bardzo ciekawy artykuł, zachęcam do poczytania.

W sumie moge powiedzieć, że jestem osobą, która słucha dużo muzyki i to muzyki różne. Od klasyków typu Mozarta czy van Beethoven'a, przez muzykę celtycką, relaksacyjną, elektroniczną, pop, rock, na mniej więcej doom gothic metalu skończywszy. Moje ucho słyszało zatem już niejedno...

...ale ostatnio, podczas studniówki, zrozumiałem, ze ludzkie ciało poddane dźwiękowym wibracjom dłuzej niż kilka godzin i w sile kilkudzisięciu watt i w ogromnym przekroju barwy dźwięku ma wpływ iście destrukcyjny. Cały następny dzień bolała mnie głowa. Może to dlatego, że... słucham dużo, ale neizbyt głośno? I nie jestem 'zahartowany', chociaż jak dla mnie słuch jest dośc wazny i mam zamiar o niego zadbać Tongue

Muzyka łagodzi obyczaje... Dobre sobie Tongue Smile

A Wy... często denerwowaliście rodziców albo sąsiadów muzyką? Tongue

22.02.2007 15:10:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Potęga MUZYKI

Muzyka jest piękna. Odpręża... potrafi odzwierciedlić wszystkie uczucia.
Można się w niej zatracić i poświęcić dla niej całe życie. Z pasji, niekoniecznie dla pieniędzy. Jest wszędzie. W radiu, w tv, w nas...

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
22.02.2007 17:26:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Jesli o mnie chodzi - ja dosc czesto moimi blaack rytmami albo tez i biesiadnymi kawałkami działam na nerwy nie tylko sasiadom i znajomym ale i młodej, bratu a w szczegolnosci chyba mamie, ktora nie znooooosi mojego gustu muzycznego Animatedwink Animatedwink Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
23.02.2007 16:04:26
Cerberion

*

Reputacja: 0
Portfel: 378

jakby byla taka opcja, to zbombardowalbym muzyka tych wszystkich wysiporow i pseudorastamanow. porzadny rock, metal, czasem cos gotyckiego, celtyckiego. a nie jakas plastikowa szmira. ale widze, ze to temat troche inny hyhy - muza to moc, fale, czestotliwosc, dlatego na pewno ma wplyw na nasza mozgoczaszke. i moze to byc tortura. np ja, jeden pokoj, i 400 nagran z prob Mandaryny. MASAKRA.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
23.02.2007 16:23:43
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Cerberion, masz racje Smile tzn. zgadzam się z Tobą odnośnie wisiporów i Manadyny <i to jeszcze jej próbnych nagrań :0 >
Ale ogólnie lubie każdą muzykę. Nie lubię jeszcze G. Andrzejewicz!! Blee to hejeije m,nie do szału doprowadza !! :< straszne... nie wiem, dlaczego, ale bardzo mi sie nie podoba!!

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
23.02.2007 18:52:21
Falkhor
Administrator
*

Cerberion,

Cytat:
np ja, jeden pokoj, i 400 nagran z prob Mandaryny. MASAKRA.

Łączę się z Tobą w bólu Biggrin Biggrin Biggrin Nie dałbym rady, ani ani ani. A G. Andrzejewicz - też jakos wydaje mi się z podobnej gliny lepiona... dlatego takie sztucznie kołysane jęki mnie jakos nie ruszają.

Uznaje tu taką zasadę, że po prostu trzeba łuchać tego, na co sie ma akurat ochotę. I byc wyrozumiałym jednak, gdy np. ktoś przyjdzie Smile

23.02.2007 21:33:37
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ja jestem baaardzo tolerancyjna jeśli chodzi o gusta muzyczne i wszystko - prawie wszystko - jestem w stanie zrozumieć, ale czasmi po prostu ponoszą mnie nerwy i wtedy wychodzę z siebie a dwa wściekłe ziomy na małym obszarze to juz nie jest bezpieczna sytuacja Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
23.02.2007 22:30:40
michas
Moderator
*

Portfel: 785

mnie muzyka generalnie uspokaja,ostatno sie nawet zaczołem słuchac muzyki powaznej,i mi siie bardzo spodobała,polecam,dobra jak któs ma jakiegos doła

24.02.2007 22:22:50
Falkhor
Administrator
*

Muzyka poważna... coś jest w wielkich klasykach Smile Ale trzeba do niej dojrzeć... bo każdy chyba zauważy, że małoletni raczej rzadko słuchają takiej muzyki... jest zbyt skomplikowana i mimo wszystko wymagająca. Dawniej efekciarstwo oznaczało zatrudnienie 300 muzyków Biggrin Teraz - 300zł więcej na program do miksowania Tongue Tongue

heh... i nie da się zapomnieć o tym, że muzyka stanowi prawie zawsze tło wszelkich wydarzeń ważnych w życiu człowieka - ślub, chrzciny, pogrzeb... spotkania, wystąpienia... dźwięk jest wszechobecny, a muzyka podkresla znaczenie, wymowę sytuacji Smile

26.02.2007 09:43:53
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Falkhor, napisał:

Cytat:
Muzyka poważna... coś jest w wielkich klasykach Smile Ale trzeba do niej dojrzeć... bo każdy chyba zauważy, że małoletni raczej rzadko słuchają takiej muzyki... jest zbyt skomplikowana i mimo wszystko wymagająca.

Ktoś powiedział, że słuchania muzyki poważnej trzeba się nauczyć. Myślę, że miał racje.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
08.04.2007 14:01:53
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

Falkhor jak dla mnie wymaga to tez nastroju , to cos jak małe relanium - na uspokojenie i odprezenie , jej trzeba sie całkime poswiecic i uwaznie słuchac :]

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
08.04.2007 14:28:05
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Hmmm... ja wiem... no jak dla mnie to mogę odpoczywac tylko przy tych klasykach, których już dobrze znam. Przykład do 'Bolero' M. Ravela... po rpostu dokłądnie to znam, trwa dośc długo Animatedwink ale lubię Smile Toccata Bacha, Alla Turka Mozarta Smile I takie tam Tongue

Gothka =),

Cytat:
słuchania muzyki poważnej trzeba się nauczyć. Myślę, że miał racje.

Hmmmm... Być może dojrzewanie i nauczenie się czegoś to trochę podobne rzeczy Tongue

09.04.2007 20:55:05
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: