Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Posejdon
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Posejdon

Posejdon

Reżyseria: Wolfgang Petersen
Scenariusz: Mark Protosevich
Gatunek: Katastroficzny/Akcja/Dramat
Kraj/Rok Produkcji - USA, 2006.
W rolach głównych: Josh Lucas, Kurt Russell, Emmy Rossum, Jacinda Barrett, Richard Dreyfuss
Zwiastun - KLIK aby ogladnąć (strona producenta) (QuickTime)

Fabuła - Zamożni prominenci i trochę mniej zamożni także - chcą wesoło i szampańsko przywitać nowy rok. W tym celu wybierają wspaniały, majestatyczny, i nie ma co ukrywać - luksusowy - statek pasażerski 'Posejdon'. 20-pięrowy 'bóg mórz i oceanów', po którym spokojnie można uprawiać kilkukilometrowy poranny jogging - jawi się jako wspaniały apartamentowiec. Gdy już wszyscy piją szampana, niespodziewanie w statek uderza z boku potężna fala... Statek przekrzywia się i z wolna obraca do góry dnem i... zaczyna się piekło...

Wrażenia - Do oglądnięcia tego filmu zachęcił mnie kolega, który był w kinie. Mówił, że 'Posejdon' robi wrażenie. I miał rację. Wolfgang Petersen, którego będą zawsze pamiętał jako człowieka odpowiedzialnego za 'Das Boot' (rewelacyjny film...). Dlatego od samego początku oceniałem każdą scenę surowiej. W końcu trzeba umieć wymagać Smile Teraz moge powiedziec już, że film wyszedł spod mojego oka obronną ręką. Miał to być film katastroficzny przede wszystkim - więc mamy mnóstwo ofiar, każdą niemal możliwą do przewidzenia tragedię okrętu (zatapianie, pożar, ciśnienie, itp.). Od siebie dodałem jeszcze metkę 'Akcja' i 'Dramat'. W kolejności sugerując siłę oddziaływania.

Obok znanych gwiazd ekranu widzimy trochę nowych twarzy. Muzyka - sygestywna. Efekty - bardzo, bardzo dobry poziom. Mogę powiedzieć, że jak na obecne warunki - rewelacyjne i wytyczające kolejne standardy. W filmie katastroficznym to efekty są kluczowym elementem. Oraz duuużo realizmu, za które odpowiada Petersen Smile

W filmie trafimy na kilka zaskakujących zwrotów akcji, na prawdę trudnych do przewidzenia (co, uwierzcie mi, w wielu nowych filmach nie jest tak oczywistą zasadą szanowania widza Smile ). Gra aktorów... wystarczająca. Zdjęcia bardzo dobre, wspomniane efekty również. Muzyka - bez zarzutów. Film w pełni spełnia oczekiwania. POLECAM. Na pewno film ogląda się lepiej w kinie, ale cóż. Jest na DVD.

Film, jak w sumei wszystkie, które oglądam - do porwania w wypożyczalni na ulicy Ottona z Pilczy Smile

Poooooooooooozdrawiam.

14.12.2006 18:20:19
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Teddy_85

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

Film oglądałem, a że jestem surowym krytykiem, to powiem, że ogólnie film zrobił na mnie "średnie" wrażenie... Do mniej więcej połowy jest ciekawy i wciągający, później staje się coraz mniej interesujący, a na samym końcu to się już troche nudziłem Tongue Ale i tak warto zaryzykować i oglądnąć Biggrin

14.12.2006 18:53:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Cavisia

Ja jestem wobec tego filmu zdecydowanie bardziej krytyczna.
Powiem szczerze, że mnie rozczarował. Kto oglądał pierwszą wersję "Tragedii Posejdona" może być chyba tym filmem rozczarowany.
Dla mnie akcja jest bardzo stereotypowa, prosta, bardzo łatwa do przewidzenia. Efekty dobre, ale można było się spodziewać czegoś lepszego. Poza tym tak naprawdę dla mnie ten film niespecjalnie trzymał w napięciu (w porównaniu z poprzednikiem); postacie zbudowane płytko, bez glębi emocjonalnej.
W sumie - film do oglądnięcia, ale żadne cudo. Film jakich wiele.

14.12.2006 18:58:12
Falkhor
Administrator
*

Cavisia, Teddy_85, Heh Smile Rozumiem, o co chodzi. Ale głównei dlatego dałem mu metkę 'katastroficzny' - a 'dramat', czyli postacie i ich głębia, emocje - są w tym filmie pod koniec.

Racja jednak - gdyby dodano chociaz połowę tego, co było w Das Boot - film przyciągnąłby dużo szerszą publiczność.

14.12.2006 19:02:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Reputacja: 1

ja takze ogladałam ten film(bylam naweet na premierze w kinie ) i zgadzam sie z Clavisa zadhna rewelacja , w sumie przyjemny film moze troszke dreszczy zrobiony jest naprawde dobrze ale psuje go 1 ...
ze juz po 5 minutach filmu wiemy kto przezyje Smile

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
14.12.2006 19:24:09
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Smile HEhehe Smile No prawie. Kelner powiedziałbym nie był wcale tak proszący się o smierć.

A Kurt Russel? Też można powiedzieć - nie znalazł się w bardzo szablonowej dla siebie roli Smile

14.12.2006 19:40:51
Teddy_85

*

Padlinka napisał(a):
jjuz po 5 minutach filmu wiemy kto przezyje

scenka z robieniem zdjęć do siakiegoś dokumenta Tongue

Nie luubie filmów, gdzie wiadomo kto musi przeżyć... Przecież wtedy jest nuudno Animatedwink

"Posejdon" nawet nie dorasta do pięt "Okrętowi"... Lubie i dlatego dużo widziałem filmów wojennych i katastroficznych, dlatego "Das Boot" jest jednym z moich ulubionych...

14.12.2006 20:08:47
Bake

*

Reputacja: 6

jak dla mnie - absolwenta studiow o specjalizacji telewizja i film była to mowiac jezykiem naukowym kicha jakich małoBiggrin

kiepski remake starego filmu heheh chyba tak sie to pisze Biggrin

stiudent Animatedwink

Teddy_85, zgadzam sie z Toba w 100% Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
17.12.2006 00:15:50
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

serwis komputerowy za darmo cheap krakow hotel fryzurki na wiosne 2008 darmowe mp3