Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
'Polski żul' w Internecie - humor, żenada, wizytkówka kraju?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
'Polski żul' w Internecie - humor, żenada, wizytkówka kraju?

Wchodzę na youtube i wpisuję słowo:
- żul (4330 wyników)
- pijak (1540 wyników)
- chlanie (139 wyników)
- menel (972 wyniki)
- alkohol (ponad 10.000 wyników, nie wiem, ile z tego polskich ^^)
- alkochol (104 wyniki)
- picie (477)

I tak dalej...

Tak się zastanowiłem... kto to ogląda? Heh. CAŁY ŚWIAT.
Przykładowo - ŻUL, jedno z nagrań, w ciągu roku oglądnęło prawie 640.000 osób... Na pewno duża cześć Polaków, ale kto wie, może większa część obcokrajowców?

Wśród nagrań uporządkowanych względem licznika oglądnięć polskie wstawki - to dominujemy jako producenci takowych filmików. Jest zwykły żul, śpeiwający żul, przewracający się żul, żul na czworakach przepełzający przez jezdnię, ale uwaga - jest NAWET były prezydent, A. Kwaśniewski, którego można znaleźć po takich tagach:

Cytat:
Tags: Kwaśniewski Kwasniewski pijany Kijów wiadomości Ukraina alkohol wino wódka tvp1

Skąd - YouTube.com

Sporo widziałem już takich filmików. Niektóre są rzeczywiście zabawne i śmieszne, ale nie ma się co czarować - patrzymy często na prawdziwe bagno i za zapijaczoną mordą kryje się dramat rodziny tego człowieka.

Może ktoś powie, ze to jego wina, jakby nie pił, to by go nie nagrali. Fakt, to że pije to nie wina tego, co filmuje. Ale patrząc dalej w nagrania - dzieciaki z osiedla nagrywają pana Witka, który konsumuje winko w parku, również młodziki szturhają zamroczonego wódką pijaka na przystanku...

Póki co mam dwa wnioski: 1. Lubimy reklamować siebie jako tych, co dużo i ostro piją i się z tego śmiejemy. 2. Nie mamy pojęcia, że w ten sposób krzywdzimy samych siebie i ludzi, których nagrywamy.

A co WY o tym sądzicie?

12.12.2007 12:33:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0

sami sobie wyrabiamy na swiecie zdanie o nas,że jesteśmy pijakami,alkoholikami i wszytskim co najgorsze,nie iwem ale załosne to strasnzie jest,gówniazre nagrywaja filmiki wrzucaja w neta,oglda je cały swiat a potem tylko mówi o polakach ze alkoholicy ,a ta cała gówniarzeria to do ksiiazek by sie wzieła i do nauki,to na pewno by wszytskim na dobre wyszłio,wystarczy ze juz kwasneiwski jako były prezydent wyrobiił ju znam "renome" na całym świecie,juz chociaz my sie bardziej nie pogrązajmy,tylko jakos próbójmy tem przeciwdzialac :wow:

13.12.2007 00:03:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maheusz

*

Grupa: Zarejestrowani

Nu, nu bez przesady. Polak w świecie i bez tego 'pana Witka' ma opinie pijaka i menela. Rosjanie tez wrzucaja filmiki na YouTube, kiedy to nastolatek wypija flache, a potem idzie 'na rozboj', haftujac itp. Nie jest to tworzenie jakiegos specjalnego trendu - my jestesmy uwazani za mocno pijacych wcale nie dlatego, ze ktos zobaczyl filmik na necie, ale dlatego, ze z pokolenia na pokolenie uwaza sie Polakow za pijanych leniow. A Francuzow za delikatnych zabojadow, Niemcow za perfekcjonistow, itp. Sorry, anglicy wprowadzaja zakazy picia piwa, poniewaz zbyt wielu mlodych ludzi upija sie i 'robi burdel'. Przesada jednym slowem mowiac ;].

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
13.12.2007 00:45:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

maheusz, Tylko czy to ma być takie zwykłe? Promowanie na YouTubie i innych serwisach (m.in. Smog) takich filmików jak dla mnie jest łamaniem prawa do poszanowania godności osobistej. Może i ktoś powie, że to przecież on się tak schlał. Fakt, ale dlaczego ja mam to nagrywać i rozpowszechniać w takiej formie, jak jest to NAJczęściej robione? Twarze sa pokazane i bez problemu można pojechać w Polskę i takiego człowieka odnaleźć. Jedne nie żul, ale władający kwiecistą polszczyzną Cygan już sięgnął sukcesu medialnego...

Inną bajką są serie fotek lub nagrań w stylu 'Urwany film' - czyli kadry osób, które przesadziły z alkoholem, padły i nie powstały, a 'koledzy' pomalowali ich mazakiem albo... lakierem samochodowym w śpreju... Tylko część z tych fot nei narusza praw osobistych.

Dlatego czy takie filmy 'wychowują'? Bo nie jest to już tak do końca legalne - osoba została nagrana bez własnej woli, zgody a nawet nie ma z tego tytułu zysków xD
Czy to fair?

13.12.2007 11:07:25
SzalonyMściciel

*

Grupa: Zarejestrowani

A ja spoglądam na to trochę w inny sposób. Jeżeli ktoś robi z siebie zwierzę w miejscu publicznym, to w dobie wszechobecnej techniki powinien liczyć się z tym, że zobaczy go trochę więcej osób niż tylko pani Zosia udająca się na poranne zakupy. Tak samo nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek z ludzi, których znam i z którymi się "zadaję", mógłby wykręcić mi numer z pomalowaniem flamastrem, itp. Jakich masz znajomych, takie cię czekają niespodzianki .

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
13.12.2007 15:07:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

SzalonyMściciel,

Cytat:
Jeżeli ktoś robi z siebie zwierzę w miejscu publicznym, to w dobie wszechobecnej techniki powinien liczyć się z tym, że zobaczy go trochę więcej osób niż tylko pani Zosia udająca się na poranne zakupy.

To od tego powinien być monitoring :] Cokolwiek złego bym robił wole być nagrywany przez policję niż przez sąsiadów Tongue Tongue Tongue XP

Cytat:
Tak samo nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek z ludzi, których znam i z którymi się "zadaję", mógłby wykręcić mi numer z pomalowaniem flamastrem

Echhh... no czasem to makabra.... Człowiek widzi takie zdjęcia i się pyta sam siebie... boshe, z kim ten gośc się zadaje XP

13.12.2007 19:38:31
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

pozycjonowanie stron www program telewizyjny oferty pracy london quality hotel obróbka tworzyw sztucznych