Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Polska szkoła lepsza niż brytyjska?
AutorWiadomość
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,514
Polska szkoła lepsza niż brytyjska?

Cytat:
"Brytyjskie media były zszokowane doniesieniami o tym, że polski nastolatek opuścił szkołę na wyspach i pojechał uczyć się do kraju nad Wisłą, bo tam jest wyższy poziom. Gazeta "Daily Mail" wysłała nawet reporterów, by sprawdzili naocznie, jak jest naprawdę z tą polską szkołą."
...
"Reporterzy "Daily Mail", którzy przybyli do Łodzi, gdzie uczy się Aleksander stwierdzili, ze zgrozą, że mimo doskonałej znajomości angielskiego nie jest on najlepszym uczniem z tego przedmiotu. Są lepsi od niego i w dodatku tacy, którzy nigdy nie byli w Wielkiej Brytanii. Okazało się również, że nowa szkoła Aleksandra to nie żadne czołowe liceum, tylko zwykły polski ogólniak, który plasuje się w rankingach gdzieś około 50 miejsca. Jakby tego było mało, na jaw wyszła także niezrozumiała dla rodowitych Brytyjczyków znajomość twórczości Szekspira, którą polscy uczniowie zaprezentowali przed gośćmi. Młodzi Polacy czytali Romea i Julię i, o zgrozo, także Makbeta, o którym wiele brytyjskich nastolatków nie wie nic."

Przeczytaj cały artykuł - o2.pl

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
10.11.2007 20:10:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Rotfl zawsze mowielm ze tam mieszkaja nieuki - odrazu widac jak sie tam tylko przyjedzie - w szkolach ucza takich podstawowych rzeczy i tyle. Kumpel przeprowadzil sie tam z rodzina i bedac w 2 gimnazjum skoczyl na poziom 1-2 liceum <lol2> parodia Biggrin

10.11.2007 22:48:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

Qmar,

Cytat:
zawsze mowielm ze tam mieszkaja nieuki

zgadzam się :!:

w wielu europejskich krajach panuje przekonanie, że polak jest szkolony na specjaliste - tj w konkretnym kierunku...
...nawet po zwykłym LO mamy konkretną wiedzę - nie tak jak w innych krajach, gdzie się uczą dużo, wszystkiego i WSZYSTKO olewają...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.11.2007 22:54:09
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

dlatego ja sie uczyłam i studiuje w Polsce ^^ zresztą też za bardzo nie miałam wyjscia. Chociaż zawsze marzylo mi sie chodzic do szkoly za granica, np. własnie w Angli czy USA. Wprawdzie nie ze względu na poziom nauczania ale ze względu na samo to że w innym kraju :lol-sweat:

Ponoc w USA jest tez baaardzo kiepski poziom nauczania.

11.11.2007 09:58:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

okimaxim,

Cytat:

w tzw ogólniakach tak...ale za to w szkołach o profilu sportowym jest zaaaa tzn świetny poziom - wystarczy zobaczyć na wyniki oraz na to ilu sportowców z USA się pojawia co roku na rynku międzynarodowym - np biegi...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
11.11.2007 10:48:56
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

okimaxim napisał(a):

tak jest jak od najwczesniejszych lat ucza Cie tylko matematyki zebys tylko z tego byla dobra a u nas ucza Cie wszytskiego w zwyczajnym LO wiec roznica duza mamy jakas tam wiedze na rozne tematy a na studiach i tak uczymy sie w bardziej wąskiej dziedzinie a oni tylko jeden kierunek podobnie jest w angli chociaz tam juz troche szerzej ale tez wielkie nic !

11.11.2007 10:58:54
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Dlatego Polacy są jacy są - SKUBAŃCY Tongue nie posiadamy wiedzy specjalistycznej (bardzo często) ale wiemy co i dlaczego Animatedwink Amerykanie nie do końca wiedzą, jakie sa u nich stany, ale Polacy to wiedzą Tongue I wiedzą mase innych rzeczy o świecie. Wg mnie na prawdę mamy dobra baze do nauczania - a czas liceum powinien już być skonkretyzowany (takie liceum jak technikum - konkretne już np. po 1 klasie i jednak 4letnie Smile ).

13.11.2007 10:32:00
Kiwi

*

Portfel: 1,427

Falkhor napisał(a):
czas liceum powinien już być skonkretyzowany (takie liceum jak technikum - konkretne już np. po 1 klasie i jednak 4letnie

Coś w tym jest. Skończyłam liceum, jedne studia, teraz zaczęłam następne. Wydaje mi się, że posiadam dosyć duzą wiedzę z różnych dziedzin nauki, ale co mi z tego jeśli dalej nie wiem co mam w życiu robić.
Polskie szkoły wychowują "wszystkowiedzących" przeciętniaków, którzy w każdej dziedzinie są dobrzy, ale nie bardzo dobrzy!!!
A wybijają się tylko jednostki, które skupiają się na jednej dziedzinie wiedzy, a resztę olewają. Tyle, że w szkołach większość nauczycieli uważa swój przedmiot za najważniejszy i tępią takich uczniów. A szkoda, bo mogliby im pomóc.

I żeby nie było, że zachwycam się szkołami na zachodzi. Co to, to nie Animatedwink Zgadzam się z poprzednikami :]

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
13.11.2007 12:29:44
maheusz

*

Portfel: 64

Z tego co pamietam, to, po prostu na zachodzie (niech tak to ogólnie ujmę) uczy się ludzi typowo praktycznych - czyli po prostu ma być mechanikiem? To po co mu geografia, czy tam zaawansowana matematyka? Na nic. Przynajmniej z punktu widzenia jego pracy. A jak to wplywa na czlowieka... ha. Widać.

levi napisał(a):
w wielu europejskich krajach panuje przekonanie, że polak jest szkolony na specjaliste - tj w konkretnym kierunku...
...nawet po zwykłym LO mamy konkretną wiedzę

Mhm, a mi sie wydawało wręcz odwrotnie... bo to na zachodzie uczą ludzi od razu do działania w społeczeństwie, pomijając właśnie tego Szekspira, Makbeta itp. a skupiając się na rzeczach bardziej przydatnych w codziennym życiu. Przecież np. samomarketing (wiem, neologizm :>), albo marketing własnej osoby jest tam bardziej rozwinięty, a my co? Są zdaje się jakieś tam klasy, ale szczerze mówiąc, czy cokolwiek z nich wynieśliśmy? :].

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
04.12.2007 09:27:47
Kuru

*

Portfel: 1,066

Cytat:
Z tego co pamietam, to, po prostu na zachodzie (niech tak to ogólnie ujmę) uczy się ludzi typowo praktycznych - czyli po prostu ma być mechanikiem? To po co mu geografia, czy tam zaawansowana matematyka?

Niestety to prawda.

Ciarki mi przechodza po plecach na myśl, że kraj zamieszkały przez takich ludzi ma tak ogromny wpływ na sytuację światową - "Ameryka (USA) jest jak dinozaur: ogromne i potężne zwierze, z malusieńkim mózgiem".

Lepiej żeby już uczyli się geografii niżeli nazwisk iluś tam prezydentów USA...

maheusz napisał(a):
To po co mu geografia

A potem dziwić się, ze na mapie świata wskazują, że Irak leży w Australii - kto nie widział tego filmiku, niech zobaczy na youtube. (oczywiście dla zmyłki kraje sa źle podpisane, ale trzeba być kompletnym ignorantem by nie zakumać, że "coś jest nie tak na mapie").

Zobaczcie też na YT jeden filmik amerykańskiego programu "20/20", poświęcony edukacji w USA - pokazują tam statystyki edukacji w porównaniu z innymi krajami... i oczywiście porównują USA z Polską (wiadomo: stereotyp głupiego Polaka), i wynika, ze nasz stopień edukacji jest wyższy od tego w USA.

Na lekcjach geografii w USA to sobie pogrywają w scrabble..

04.12.2007 10:32:19
maheusz

*

Portfel: 64

Pytanie czy to takie złe. Bo z pewnego punktu widzenia, jak mi się wydaje obiektywnego, to jest to po prostu zmiana społeczeństwa w coś w rodzaju mrowiska. "Rób swoje i się nie przejmuj". Przy czym! Należy pamiętać, że jeśli człowiek 'wie czego chce' i dąży do celu, to może osiągnąć bardzo wiele. Czyli trochę demokratyczne te mrówki.

Żyć żeby przeżyć, takie jest w USA hasło.
W Polsce jest to żyć, żeby wiedzieć.

Bo ja wiem, czy takie lepsze...

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
04.12.2007 11:07:19
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: