Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Połowa młodzieży chce WYJECHAĆ?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Połowa młodzieży chce WYJECHAĆ?

Artykuł w o2.pl LINK
Źródło w Gazecie Wyborczej, PAP.

Cytat:
(...) od "rozważania możliwości" do decyzji o wyjeździe długa droga, ale większość młodych myślących o emigracji zaczęła już jakieś przygotowania: szuka ofert pracy, sprawdza informacje o kraju, uczy się języka obcego. Wyjazd rozważają też starsi - w sumie myśli o nim co piąty dorosły Polak - podaje dziennik.

Czy jest to zjawisko powszechne?

Cytat:
Okazuje się, że aż 54 proc. Polaków ma w rodzinie kogoś, kto wyjechał za pracą po 1 maja 2004 r. A kolejne 18 proc. ma takie osoby także wśród znajomych.

Hmmm... Czy my też chcemy wyjechać?

04.09.2006 11:06:50
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Bylem, pracowalem , zwiedzilem, zobaczylem. Za praca mowie NIE . Warto sie w zyciu troszke potrudzic , wtedy sa lepsze efekty Smile Dla tego jak praca, to w PL Smile

Pozdrawiam Maciej
04.09.2006 14:20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Portfel: 16,128

Ja też tak uważam.... wiem, ze jakbym sobie wziął urlop studencki i wyjechał za granice, to jakos bym coś znalazł, zarobił te funty, wrócił tu, i szukał dalej... Nie sądzę, żebym faktycznie chciał zostać za granicą.

Uważam podobnie jak maciej, że ja jednak zostanę tutaj i tu będę szukał pracy. może trudniejszej i mniej płatnej, ale taka jest moja decyzja.

Nie będe uciekał.

05.09.2006 08:48:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Zauważcie kto jedzie? Przyjdzie na lotnisko zobaczycie.....banda "łobuzów" i ludzi ktorzy poprostu sa nie kumaci i nie umia sie odnalesc w Polsce.... niby jest bezrobocie powiedzcie mi gdzie? Chciec to móc...Za granice jada puste głowy albo ludzie bez wykształcenia....tacy 18-19 lat co moga bawic dzieci i grac na zmywaku....ale to tylko dla tego ze ta praca dla przecietnego angola jest SYFEM i nigdy sie jej nie chyci jak ma godność...a Polak co tam moze wkoncu po to przyjechał biały murzyn sypniemy mu pare funtów i beedzie sie cieszył to nic ze potem mieszka w jakichs barakach z Polakami jeszcze wiekszymi hamami niz Angole //nie ma nic gorszego jak spotkac Polaka zagranica....koszmar// i wperdziela bułki z woda... A jak przyjedzie do Polski to szejk normalnie....Ma tyle kasy ze głowa boli... To tylko i wyłąćżanie wychodzi małość polaków ich prowincjonalność i głupota. Potem sie dziwimy jak nas postrzegaja za granica....za bande prostaków bo ten kto wyjezdza to jedzie sie na hapac przyjezdza i tu zondzi zreszta Angole, Irlandczycy ogolnie wyspiarze są podobni przyjezdzaja do Krakowa i zadza sie jak by byli jakimis przeeee a pokazuja ze sa kompetnymi debilami i idiotami Pierwsze pytania jakie zadaja w hotelach oczywiscie tych najdroższych to gdzie jest Burdel, Agencja etc... A potem ida na Balety i sie uwalaja do nieprzytomki..... Rożnimy sie tylko od niech tym ze miedzy innymi My Polacy CI którrzy wyjezdzaja daja im pieniadze nie dosłownie ale poprzez gospodarke napedzaja im koninkture cała... Wogole koszmar dla mnie ten co wyjezdza jest 0....chyba ze ma jakies naprawde super wykfalifikowanie a nie ma na polskim rynku pracy roboty w tym zawodzie co rzedko sie zdarza ale sie zdaza wtedy moze pojechac...ale pracowac jako wykwalifikowany pracownik na rowni z Obcokrajowcami a nie za połowe i jeszcze pomiatany jak scierwo.... ;/ :563: Koszmar....!!!!

05.09.2006 09:16:20
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

profesoq napisał(a):
Zauważcie kto jedzie? Przyjdzie na lotnisko zobaczycie.....banda "łobuzów" i ludzi ktorzy poprostu sa nie kumaci i nie umia sie odnalesc w Polsce.... niby jest bezrobocie powiedzcie mi gdzie? Chciec to móc...Za granice jada puste głowy albo ludzie bez wykształcenia....tacy 18-19 lat co moga bawic dzieci i grac na zmywaku...

Profesoq nie genalizuj i nie oceniaj ludzi w ten sposob, bo jestes wedlug mnie nie fer, wrzucajac wszytskich wyjezdzajacych do jednego worka i wyzywajac ich od pustych glow itp...
Jezeli ktos decyduje sie na wyzjad ma ku temu powody, nie potepiam takich ludzi, nie wyzywam ich i nie sa dla mnie zerem, jak ty o nich piszesz. Kazdy czlowiek ma swoje zycie, swoja sytuacje taka czy inna, raz jest lepiej raz gorzej, rozne sytuacje zyciowe sklaniaja do wyjazdu.
Sama znam ludzi ktorzy pracuja za granica czy z rodziny czy ze znajomych i naprawde nie sa oni bez wyksztelcenia a tymbardziej nie maja pusto w glowach.
To ze ktos wyjezdza i to ze chce wyjechac jest to tylko jego indywidualna sprawa, widocznie zycie go do tego sklonilo.
Bylam w Anglii, podobalo mi sie, nie powiem slowa krytyki w tej chwili, chcialabym jeszcze wrocic tam, niekoniecznie na cale zycie ale moze na rok, dwa, na jakis czas, nawet na 2 miesiace wakacji.
Mysle ze realizowac bede sie tutaj w tym co robie i w tym co robic powinnam. Nie potrzeba mi do tego Anglii i funtow.
Zycie jest w NASZYCH rekach, tak jak sobie je ulozymy takie bedzie, nikt za nas niczego nie zrobi. Sami budujemy przyszlosc.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2006 17:25:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Jak bede miał czas Iwka to nawiąże do twojego postu w chwili obecnej prosze cie jedynie o przeczytanie tego artykułu i zastanowienie sie.....szanuje twoje poglady Smile lecz ja mam INNE Smile

07.09.2006 09:40:55
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: