Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Poezja śpiewana, muzyka refleksyjna, muzyka łagodna
AutorWiadomość
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 0
Poezja śpiewana, muzyka refleksyjna, muzyka łagodna

Poezja śpiewana - jedna z najłągodniejszych, najprzyjemniejszych rodzajów muzyki. Można sie przy nich zrelaksować, zadumać...

Może ktoś z was zna S.D.M. (Stare Dobre Małżeństwo)? Czterech zwariowanych księży czy też zakonników śpiewających nie tylko poezje ale również własne teksty.

Głowne instrumenty jakie da sie wychwycić to na pewno gitara czasem skrzypce czy flet i bembenki.

Czasem zabawne, czasem dajce do myślenia, lub wzruszające...

Sympatyczne są również utwory z PIWICY POD BARANAMI oraz KRAINA ŁAGODOŚCI (4cz. chyba) z których utwory wykonywane są przez różnych artystów (min. Chrzanowska, Bajor)

Znacie może? Co o tym sądzicie? Nigdy nie słuchaliście bo głupie? a może warto spróbować?

24.12.2006 12:40:03
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Reputacja: 0

okimaxim napisał(a):
Może ktoś z was zna S.D.M. (Stare Dobre Małżeństwo)?

Na tym to ja się wychowałem Smile

Polecam także twórczość Agnieszki Osieckiej :!: Była nie tylko autorką głośnych przebojów, ale także piosenek bardziej refleksyjnych.

Agnieszka Osiecka

24.12.2006 13:04:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
okimaxim

*

no prosze Smile ja też od małego byłam tak jakby zmuszona do słuchania tego Biggrin u siostry ciągle to leciał i z czasem.... i mi sie spodobało Smile)

24.12.2006 13:08:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

SDM nie znam Sad byc moze slyszalam, ale nie wpadly mi w ucho Smile zawsze wolalam Dzem - tyle ze to nei jest poezja spiewana Biggrin
juz bardziej kojarze Osiecka Smile moze polecicie cos miłego SDM do posłuchania ? Smile

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
24.12.2006 13:23:44
okimaxim

*

SDM - Czwarta nad ranem (chyba najbardziej znane Smile )
SDM - Czas Płynie i zabija rany (chyba taki tytuł - Wiersz Edwarda Stachury Smile )
SDM - Sara ballada
SDM - Makatka z wojownikiem

Moje ulubine Smile jeszcze cos było jak sobie przypomnie to napisze Smile

24.12.2006 13:28:06
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3

Poezja spiewana Smile duzo mnie z nia laczy Animatedwink min konkursy na ktorych zawsze spiewalam cos z poezji spiewanej Smile kiedys stworzylam wlasna muzyke do dwuch wierszy siostry Hilarii Szałygi Smile dostalam za to wyroznienie Tongue

SDM napiekniejsza poezja spiewana moim zdanie, wykorzystane swietne teksty, uwielbiam wokaliste SDM ma swietny glos. Moje ulubione utowrki - Z nim bedziesz szczesliwsza, Blues o 4 nad ranem, Bieszczadzkie anioły, Zbieg okolicznosci łagodzących, Samotnosc.
Kto byl na moim koncercie w cerkwi Animatedwink slyszal niektore z tym kawałkow Biggrin
Pioezja spiewana jest naprawde swietna Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
24.12.2006 15:04:04
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4

Hmmm... jeśli się myle, to mnie porpawcie - Marek Grechuta.... i jego najbardziej znane utwory. Resztę, którą wyumieniliście, kojarze, ale jednak mam małe zastrzeżenie - do tytuły tego topicu Tongue Może i poezja śpeiwana jest delikatna, ale nie koneicznie najmilsza. Wg mie charaktyryzuje się ona dużą ilością emocji, które niezawsze są MIŁE, lub nawet ich przekaz nie jest miły... to już jest subiektywna ocena każdego... Z reguły jednak są to teksty spokojne.

26.12.2006 20:15:43
okimaxim

*

doskonale sie przy nich usypia Smile jak cierpiałam na bezsenność wystarczyło 10 min SDMu i już spałam jak zabita Animatedwink

26.12.2006 20:51:43
Falkhor
Administrator
*

okimaxim, Hehehe Smile Tongue Nooooo ale wg mnie pozezja spiewana nie powinna tylko usypiac Smile Od tego są kołysanki Tongue Ale z drugiej strony... co jest złego w takim zupełnym odprężeniu i drzemce? Chyba nic Smile Obiecuję, ze spróbuję rpzespać się zkilkoma utworami SDM...

BTW... Stare Dobre Małżeńtwo...

Cytat:
Czterech zwariowanych księży czy też zakonników śpiewających nie tylko poezje ale również własne teksty.

Hmmmm?? Skład a nazwa? Tongue

26.12.2006 21:37:06
okimaxim

*

Stare Dobre Małżeństwo? ech tego nie wiem, ale wydaje mi sie , że owi zakonnicy po prowstu znają się doskonale, jak bracia czy małżeństwo (tylko bez skojarzeń prosze) i czasami sie mówi o dobrych znajmomych że znają sie jak stare małżeństwo...

może takie jest pochodzenie tej nazwy a może sie myle Smile

26.12.2006 21:45:47
Zuziaaa

*

Falkhor napisał(a):
Skład a nazwa?

gdzies czytalam, ze faktycznie znaja sie bardzo dobrze i wciaz razem i dlatego jak stare .... Smile
ale ze to księża ? nie wiedzialam :?:

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
26.12.2006 22:15:49
okimaxim

*

nawet na okładkach są w habitach. Ale nie wiem czy księża czy zakonnicy... ale chyba zakonnicy mi sie wydaje. Byłam nawet na jednym z ich koncertów Biggrin tylko ich nie widziałam bo stałam za daleko :/ Sad

26.12.2006 22:20:47
Falkhor
Administrator
*

Czegóż to się można dowiedziec, heh Smile

A co na to google?

Cytat:
Skład zespołu
Wojciech Czemplik (skrzypce, różne inne);

Krzysztof Myszkowski (gitara, harmonijka, śpiew);

Andrzej Stagraczyński (bas);

Ryszard Żarowski (gitara, śpiew).

Krótka historia Zespół wyrósł z kręgów studenckich, zaczynali jako duet męskich głosów i gitar. Byli to Krzysztof Myszkowski oraz Andrzej Sidorowicz. Ci dwaj panowie grali ze sobą w szkole średniej a później na studiach. Pierwszemu kibicowali studenci z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, drugiemu zaś Politechniki. Na jednym z akademickich występów zapowiadajacy Chłopaków spiker pierwszy raz określił Ich jako Stare Dobre Małżeństwo, powiedział tak gdyż uważał, że oni znają się i grają ze sobą tak długo, że można przypisać Im taką etykietę. Etykieta na początku była wspominaną anegdotą, później lecz przerodziła się w nazwę zespołu, która jak wiemy przetrwa-a do dzisiaj.
Skład powiększył się po koncercie na FAMIE, gdzie zespół zaprosił Wojtek Bellon, który to wcześniej na festiwalu w Krakowie odkrył fenomen gości z Poznania. Ola Kiełb zasiliła męską grupę swoim niebiańskim głosem, później w 1984 dołączył też Sławek Plota, Andrzej Sidorowicz zrezygnował. Pod koniec lat osiemdziesiątych rozstała się z zespo-em jedyna kobieta, ze składu został tylko Krzysztof Myszkowski a do Niego dołączyli i grają do dziś : Wojciech Czemplik wirtuoz skrzypiec, Roman Ziobro wspaniale pulsujący basista oraz Ryszard Żarowski niezwyciężony gitarzysta klasyczny i elektryczny.
Na początku sezonu artystycznego 2002/2003, po długoletniej współpracy, z zespołem pożegnał się Roman Ziobro a jego miejsce zajął również znakomity basista Robert Szydło.
Roczna współpraca z Robertem zaowocowała wydaniem podwójnego albumu koncertowego zarejestrowanego w Teatrze Buffo w Warszawie. Płyta zatytułowana jest "Bucalala!". W chwili obecnej na gitarze basowej (sześciostrunowej) wydaje dźwięki kolega Roberta - Andrzej Stagraczyński.

Strona Fanów SDM

jakoś kurze nic a nic nie ma o... księżach...? Tongue

26.12.2006 22:50:54
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 3

Bo to nie zadni ksieza Tongue normalni cywile Tongue hehe

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
27.12.2006 18:42:44
Falkhor
Administrator
*

iwcia, No to co tak długo pozwoliłaś tkwić ciemnogrodowi w błędzie? Oświeciłabyś nas łaskawie, trochę szybciej Tongue Tongue A ja z racji wrodzonej podejrzliwości i krnąbrności nie omieszkałem looknąć w google Tongue

27.12.2006 23:18:48
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

prezenty okazjonalne Ostatnie zlecenie praca w anglii Suknie ślubne Gry