Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podział na klasy czy narodowości ?
06.09.2007, 19:27:15
Podział na klasy czy narodowości ?
People are ultimately divided more by class than by nationality.

Ludzkość jest bardziej podzielona na klasy czy narodowości ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
06.09.2007, 20:39:55

Kuru napisał(a):Ludzkość jest bardziej podzielona na klasy czy narodowości ?

W sumie ciężko jest to stwierdzić, ale wydaje mi się, że bardziej na narodowości aniżeli na klasy. Starsi ludzi, zwłaszcza oni cały czas mają na wzglęcie to co się działo kiedyś, patrzą na inne narody względem historii i ciężko jest to zmienić. niestety niektórzy młodzi ludzie ida w ich ślady, ale naszczęscie nie wszyswcy. W Europie się mówi, że Polak to naciągacz złodziej, ale również i człowiek pracowity. Zdania są podzielone i myślę, że zawsze będą

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 20:47:29

Ja sądzę, że na klasy. Bo klasy występują niezależnie od granic Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.09.2007, 20:54:34

Kuru napisał(a):Ja sądzę, że na klasy. Bo klasy występują niezależnie od granic

Klasa i narodowość mają to do siebie, że można je zmienić. Chociaż nie zawsze. Jeżeli ktos jest Niemcem na zawsze nim pozostanie nawet jeżeli będzie mieszkał we Włoszech. Wydaje mi się, że nie da się tego jednoznacznie okreslić

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 21:34:18

chyba dalej na narodowosci na klasy juz kiedys bylo - cos pozostało i jest do dziś ale teraz głownie narodowość w sesie pochodzenia
Żydzi
Murzyni
Chińczycy

czesto jest podział na rozne narodowosci i w niektorych regionach ziemi nie toleruje sie pewnych narodowosci

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
06.09.2007, 22:17:38

Qmar napisał(a):czesto jest podział na rozne narodowosci i w niektorych regionach ziemi nie toleruje sie pewnych narodowosci

Chyba nawet we wszytskich. Nie da sie zaakceptować wszytskiego. Szekspir kiedys powiedział, że "Historia jest to opowieść pisana przez schizofremika" i wydaje mi się, że nigdy nie będzie ona obiektywna. Niestety większość ludzi patrzy na innych poprzez własnie kontekst historyczny. Możemy mówić, że nie ale wiele osób z naszego środowiska tak postrzega innych...

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
06.09.2007, 22:22:13

rudzia napisał(a):Chyba nawet we wszytskich. Nie da sie zaakceptować wszytskiego
w Ameryce kazdego toleruja jesli znajdzie sie juz na amerykanckiej ziemi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Tak serio. Racja pewnie nie we wszystkich toleruje sie kazdego ale chodzi o sa fakt ze taki podział istnieje - na klasy to pewnie tylko w wybranych regionach swiata gdzie kultura i religia na to zezwala.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
07.09.2007, 08:22:51

Kuru, co Ty masz z tymi tematami hybrydowymi angielski\polski? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

co do tematu moim zdaniem na klasy, zdecydowanie.

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
07.09.2007, 10:25:28

Bake napisał(a):Kuru, co Ty masz z tymi tematami hybrydowymi angielski\polski?

Pisałem juz w innym poście, że sa to pytania z tej ankiety internetowej co link jest w dziale Polityka.
07.09.2007, 10:53:54

naród też może występować bez granic, przykłąd - społęczeństwo polskie pod zaborami.

Klasy zaś są podziałem, który występuje W narodzie. Np. kalsa średnia, biedna, bogata. Chociaż kalsa średnia to dopiero niedawny wynalazek, jako samo pojęcie.

Wg mnie - podział na klasy jest o tyle słuszniejszy, że... zmieniłą się wartość narodowości Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Bytu nie okresla narodowość Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Tylko status społeczny w danym narodzie. Ze względu na narodowośc wyróżniamy zbiorowości etniczne, ale ze względu na klasy - społeczne.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
09.09.2007, 13:00:20

Z tym, że podział na klasy nie budzi tak wielkich kontrowersji. Tak mnie się wydaje. Chciaż ludzie już przyzyczaili się do tego, że są biedniejsi i bogatsi. Narodowość jednak sprawia, że człowiek ma jakieś uprzedzenia do drugiego. Często zdarza się tak, że nawet nie stara się go poznać tylko ocenia z tego 'co się mówi'. Chcoaiaż z klasami chyba jest podobnie

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
09.09.2007, 13:32:44

Zależy od kraju. Chyba się nie da odnieść tego pytania do całego świata, czy nawet Europy.
09.09.2007, 18:13:29

Poza tym jeszcze - narodowość nie jest naszą decyzją. Przynależnośc do klasy - tutaj chyba mamy więsze ple manewru. Niby można zmienić obywatelstwo, ale z narodowością wiążemy się bardziej emocjonalnie.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy