Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Poczytaj mi mamo! I kup mi jeszcze jakiś komiks!!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Poczytaj mi mamo! I kup mi jeszcze jakiś komiks!!

Artykuł z Kiosk.onet.pl LINK
Autor: Szymon Babuchowski, Gość Niedzielny

Hmmm... ja od dawien dawna czytuję komiksy. I robię to także teraz, gdy już jestem troszkę starszy Tongue No ale jednak. Artykuł traktuje o komiksach historycznych, ale ogólnie jest wspomniane o komiksie jako pewnej formie, która przez wiele lat była uważana za dziecinadę. Że to tylko Donald, Spider-Man... A tu...

Cytat:
Dzisiejsi twórcy komiksów coraz chętniej sięgają po wydarzenia z najnowszej historii Polski. W ostatnich latach poznańskie wydawnictwo Zin Zin Press wydało m.in. komiksy o „Solidarności”, śmierci ks. Jerzego Popiełuszki i poznańskim Czerwcu 1956 roku. – Ich odbiór jest znakomity – ocenia Witold Tkaczyk, szef wydawnictwa. – Komiks o „Solidarności”, wydrukowany pierwotnie w 3 tys. egz., musiał być natychmiast dodrukowany w podwójnym nakładzie, tak wielkie było zainteresowanie i sprzedaż.

Czy komiks może być zatem dziełem równym literaturze, wierszom, czy raczej nie?

Cytat:
Piotr Duda uważa, że komiks pozwoli w przystępny sposób przekazać czytelnikom ważne treści. Innego zdania jest Jerzy Wartak, jeden z uczestników strajku. Twierdzi on, że przypomnienie ofiary górników wymaga szczególnie godnej i przemyślanej formy, a komiks nie wydaje się odpowiednim gatunkiem do tego celu. – Może jak go zobaczę, to zmienię zdanie – dodaje.

Hmmm...

Wg mnie komiks jest niemalże połączeniem literatury i... filmu, obrazu. Tekst jest nierozerwalny z obrazem. Owszem, wymaga mniej od wyobraźni osoby czytającej książkę, bo ma pewną formę graficzną, która w sposób oczywisty narzuca myślenie. Ale jednak...

Ja uważam, że komiks, jeżeli jest ambitny, dopracowany, przemyślany - to nie ma powodu, aby wstydził się umieszczenia na półce obok ważnych dzieł literatury albo słynych produkcji filmowych...

Pozdrawiam i czekam na jakichs miłosników lub przeciwnków comix-art'u Biggrin

29.08.2006 09:45:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,393
Re: Poczytaj mi mamo! I kup mi jeszcze jakiś komiks!!

Cytat:
Piotr Duda uważa, że komiks pozwoli w przystępny sposób przekazać czytelnikom ważne treści. Innego zdania jest Jerzy Wartak, jeden z uczestników strajku. Twierdzi on, że przypomnienie ofiary górników wymaga szczególnie godnej i przemyślanej formy, a komiks nie wydaje się odpowiednim gatunkiem do tego celu. – Może jak go zobaczę, to zmienię zdanie – dodaje.

Jednak nie wyraża on opinii wszystkich uczestników tamtych wydarzeń. Czytałem w innym artykule o tym komiksie że matka jednego z młodych górników który zginął w kopalni Wujek, a także inny uczestnik strajku chwalili ten sposób prezentacji historii. Mają oni świadomość że trzeba korzystać z każdego sposobu aby dotrzeć do młodych ludzi z opowieścią o tamtych czasach. Komiks może ich w jakiś sposób zainteresować, w przeciwieństwie do innych wydawnictw. Poza tym akurat ten komiks jest wydany w sposób przemyślany - użyto np. tylko czarnych i czerwonych barw, aby w pewien sposób podkreślić że nie jest to zwykły komiks.

Współczesne czasy wymagają współczesnego podejścia do pewnych spraw. I tak np. lepiej do młodych przemawiają piosenki z Powstania Warszawskiego śpiewane przez młodzieżowe zespoły niż przez jakiś chór wojskowy - no chyba że ktoś jest miłośnikiem muzyki wojskowej Biggrin .

29.08.2006 17:19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... No jak dla mnie komiks nie jest juz jakąs awangardą... Czytałem Kajka i Kokosza, Żbika, Thorgala, Asterixa... No i mnóstwo Batmanów i Spidermanów Tongue I do tej pory mój pogląd na to się nie zmienił. Jest książka, film, muzyka, teatr, sztuka (rzeźba, malarstwo, itd.) i jest też komiks. Po prostu ma on swoją specyficzną formę. Przykłądowo - Sin City... udane przejście z komiksu do filmu. Batman? Także (no może poza batman forever i Batman i Robin Tongue )

Ktoś kupował "Produkt"? Tongue

01.09.2006 08:42:28
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Ja z komiksów to czytałam Kaczora Donalda Biggrin ale to było bardzo bardzo dawno temu Animatedwink pamietam ze czekałam co środe aby rano pojechac rowerkiem do kiosku po nowy numer Biggrin ehh to były czasy Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

01.09.2006 17:25:19
Falkhor
Administrator
*

terelka, Kaczora Donalda też się czytało Smile pamiętam te grube książeczki - przygody Dyzia, Zyzia i hyzia, Sknerusa, Gogusia Tongue I tej całej bandy z Goofim, Myszką Miki, Pluto Biggrin Złote czasy Smile

Rodzinka trochę sie na mnie złościła, jak za zaoszczędzoną kasę kupowałem komiksy. Rodzinka mówiła, zebym sobie kupował słodycze, a ja wydawałem na komiksy Smile Teraz też tak mam, ale... ech, nie wydam jednak 100 zł na komiks. To poza moja... hmmm... barierą estetyczno-moralną Biggrin Kupiłem kilka "Produktów", po 10 zeta, i nie żałuję... i ogólnie mam na półce kilka komiksów.... Tongue Smile

01.09.2006 19:17:02
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Falkhor napisał(a):
terelka, Kaczora Donalda też się czytało Smile pamiętam te grube książeczki - przygody Dyzia, Zyzia i hyzia, Sknerusa, Gogusia Tongue I tej całej bandy z Goofim, Myszką Miki, Pluto Biggrin Złote czasy Smile

Też miałam takie książeczki, pewnie gdzies jeszcze leża Smile ehh uwielbiałam to czytać, a najbardziej własnie o Dyziu, Hyziu i Zyziu Smile hehe moze jak znajde troche więcej czasu to poszukam i poczytam sobie Animatedwink tesknie za tymi latami - dzieciństwa Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

01.09.2006 19:23:35
grzenio

*

A nikt nie wspomina o Tytusie, Romku i A'Tomku. Animatedwink

01.09.2006 19:40:01
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Raaany, dopuściłem się poważnego przewinienia Biggrin pamiętam, ze niektóre tomy pożyczałem z biblioteki miejskiej w Leżajsku Tongue Biggrin Gdy am jeszcze mieszkałem. No a potem wychodziły reedycje, film rysunkowy (!) i ogólnie - papcia Chmiela (teraz bardzo mi sie kojarzy Biggrin ) ciężko zapomnieć...

02.09.2006 06:12:20
grzenio

*

Jeśli lubisz rysować i chcesz spróbować swoich sił weź udział w konkursie na komiks organizowanym przez szczecińskie Stowarzyszenie OPERAHAUS. Konkurs jest otwarty dla wszystkich. W konkursie mogą wziąć udział wyłącznie komiksy nigdzie dotąd niepublikowane. Nadesłane na konkurs prace będą oceniane w dwóch kategoriach: zawodowcy oraz debiutanci. Termin nadsyłania prac upływa z dniem 31 października tego roku. Decyduje data stempla pocztowego.

Szczegóły
Aleja Komiksu

A tak w ogóle to strona dla miłośników komiksów.

14.09.2006 20:07:45
Falkhor
Administrator
*

Rysować to sobie lubię, ale takie gryzmołki, w większości przypadków - bazgroły z nudnych wykładów Tongue KOnkurs owszem, ciekawa rzecz, ale jednak dla ludzi, którzy juz coś z tym mieli do czynienia. wydawałoby się, e komiks to taka prosta sprawa, ale wcale tak nie jest...

...no chyba, że mamy tu jakiegoś zakamuflowanego komiksiarza? Smile

14.09.2006 20:55:44
grzenio

*

Cytat:
Thorgal żegna się z czytelnikami

Jeden z najpopularniejszych bohaterów komiksowych odchodzi do historii.

Ukazujący się w poniedziałek 29. tom opowieści o Thorgalu jest ostatnim, jaki napisał jego twórca Jean Van Hamme. Rysownikiem od 30 lat jest Grzegorz Rosiński.

Jean Van Hamme nie napisze już więcej opowieści o Thorgalu. Jego ostatni, 29. album - "Ofiara" - ukaże się w poniedziałek.

Wciągu trzydziestu lat Thorgal stał się najważniejszą, obok Tintinai Asteriksa, postacią komiksu europejskiego, ściślej - francuskojęzycznego. Teraz kultowy bohater schodzi na drugi plan. Odtąd o wypełniającym swe przeznaczenie synu Thorgala, Jolanie, będzie opowiadał Yves Sente. Rysownikiem serii pozostaje Grzegorz Rosiński.

Więcej: Rzeczpospolita.pl

Miałem i ja w przeszłości okres zainteresowania Thorgalem. Zresztą z 30 letnią historią tego komiksu, trudno żeby ktoś, w minimalnym nawet stopniu zainteresowany komiksami, przynajmniej nie słyszał o nim.

25.11.2006 14:35:09
Falkhor
Administrator
*

Buuuuuuuuuuuuuuu....

No ale nic - czas mistrza pożegnać. Thorgal jest wspaniałym komiksem, niesamowitą opowieścią...

I takim będę go pamiętać, a nie, że zostal komuś sprzedany i zrobili z niego jakiegoś spidermana... Smile

PS. Mam nadzieję, że kiedyś zrobią porządny film o Thorgalu...

25.11.2006 15:25:46
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: