Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Poczta Polska strajkuje. Losy paczek i listów niepewne?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Poczta Polska strajkuje. Losy paczek i listów niepewne?

Źródło - Gazeta Codzienna NOWINY LINK LINK LINK
Autor: Bartosz Bącal

Cytat:
Mieszkańcy Rzeszowa i Mielca na próżno będą wyglądać dziś listonosza. Na poczcie trwa strajk. Pocztowcy żądają podwyżek i zatrudnienia na pełne etaty.

W Rzeszowie, Mielcu, Sanoku, Krośnie i Jaśle listonosze już w poniedziałek od godz. 8. nie dostarczali listów. Listów w naszych skrzynkach możemy nie zobaczyć także dzisiaj.

Pocztowcy domagają się od 1 stycznia 20007 r. zwiększenia płac minimalnych, z 1100 - 1400 zł brutto (wysokość zależy od stażu pracy) do 1500 zł brutto, zatrudniania ich na całe etaty, a nie na cząstkowe.

Chcą również obniżenia tzw. wskaźników obciążenia pracą.

- Zostały wprowadzone normy czasowe dla listonoszy na każdą czynność. Pobranie przesyłek, ich układanie, doręczanie. Są wyśrubowane do maksimum. Np. na dostarczenie listu poleconego do adresata doręczyciel ma 40 sek. To nierealne - mówi Wojciech Marek, przewodniczący pocztowej "Solidarności” w Rzeszowie.

No super Sad Jakiś czas temu prowadziliśmy dość ożywioną dyskusję o pisaniu listów. Że to wcale nie taka zapomniana sztuka i frajda, dostawać listy. Wiele osób mimo, ze nawet nie korzysta codziennie z usług listonoszy wie, jak ważna jest poczta. Bo JEST ważna.

Listonosz to człek nietypowy - zima, lato, deszcz, śnieg, skwar - pędzi z listami w najrózniejsze miejsca kraju. Nigdy co prawda nie myślałem o tym, by zostać listonoszem, ale jednak zawsze szanowałem pracę tych ludzi. I nadal szanuję.

Pamietam, że kiedyś była niezła afera, gdy listonosze mieli sobie sprawić nowe służbowe ciuszki - ze specjalnego materiału, wodoszczelne, zapobiegające poceniu się... Wtedy pomyślalem sobie, że listonosz to nawet rower powinien mieć z przydziału służbowego, a co dopiero dobrą odzież. Tak czy inaczej - znaczki oczywiście podrożały i drożeją sukcesywnie.

Teraz jak widać - pcoztowcy sięgnęli po broń praktycznie ostateczną i zaczęli stawiać opór. Wg mnie część z ich racji na pewno jest uzasadniona. Trzeba pamiętać, że tu nei chodzi tylko i wylącnzie o pani zza okienka, ale przede wszystkim o mających nielekki zywot listonoszy...

No i porszę o tym pamiętać - można spodziewać się utrudnień, problemów, komplikacji w związku z tym wydarzeniem. Przesyłki - wg mnie - raczej nie zaginą, ale na pewno mogą być opóźnienia.

Jak uważacie - strajk jest słuszny?
Czy Poczta Polska to kolejny gigant po TP SA który musi się zmienić?

Pozdro.

21.11.2006 17:45:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 843

[code:1]- Szefie... z tą pensją to ja ledwo potrafie wyżywić rodzinę... może dałoby się coś ... ?
- Kowalski ! To ty pomyśl jak ich wyżywisz bez tej pensji ![/code:1]

Cała sprawa strajku strasznie mnie bulwersuje.
Tak się składa, ze czekam na przesyłkę zapłaconą z góry.

To, że mało im płacą nie upoważnia ich do strajku.
Na ich miejsce zapewne czeka ktoś inny.
Osobiście gdyby to odemnie zależało, to bym ich wszystkich zwolnił dyscyplinarnie.

Z tego co widzę, to w Łańcucie listonosze chodzą, ale czy paczki z innych miejscowości np. Warszawy dotrą do Łańcuta ? Oto jest pytanie !

Skoro listonosze strajkują to po jaką chorobę w wielu miastach polski poczta nadal przyjmuje paczki i to na dodatek priorytetowe ?

Liberate tute me ex inferis
21.11.2006 18:29:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hmmmm... jako że często korzystam z Allegro i nie zawsze chce bulić na przesyłkę firmą DHL albo Stolica - to korzystam z priorytetów Poczty Polskiej. Mogę więc powiedziec, że coś jednak wiem o jej usługach i mity, że niby wszystko co oni transportują, ma być zniszone albo nie wiadomo jak opóźnione - to są rzeczy w większości z palca wyssane... Przychodziły mi paki z Wrocławia, WaWy, a także z bliższego Sanoka (ROWER). Hmmm... i wszystko było ok.

Poziom obsługi tez jest OK. Mimo wszystko obrazek rozwydrzonej pani w okienku, stawiającej karteczkę 'Przerwa' zawsze wtedy, gdy robiła sobie kolejną kawę, odszedł w zapomnienie. Zatem wszystkich listonoszy jednak bym nie zwalniał... A do strajku i do żądań prawo mają praktycznie wszyscy...

Acz przyjmowanie tych priorytetów jest sprawą trochę dziwną...

21.11.2006 18:44:31
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Guest
Unregistered

Portfel:

Ostatnio miałam paczkę i nie czekałam w nieskończoność. Pani w okienku były bardzo miłe. Co prawda kiedyś były problemy, ale juz ich niema. Pensja listonosza jest niższa niż średnia krajowa. Uważam ze praca listonosza jest trudna, czy deszcz czy słonce czy burza. Oni na swoich rowerkach musza wozic ciezkie kilogramowe torby.

21.11.2006 18:59:03
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Prawda jest taka, że Poczta polska nie ma konkurencji. Kurier jest droższy - chociaż spotkałem się z przypadkiem, że przesyłka kurierem z Poznania kosztowała tylko 2 zł wiecej.

Sam korzystam z usług poczty, lecz spotkałem się osobiście z paczkami uszkodzonymi - wystarczy, że coś dźwięczy jak monety i paczuszka rozwalona. Poczta tłumaczy to zazwyczaj "słabym opakowaniem", że niby samo się rozleciało.

Pani w okienku... - krew człowieka zalewa, gdy stoisz kilka/kilkanaście minut w kolejce do okienka UNIWERSALEGO, a pani w okienku mówi "z tym proszę do okienka obok...".

Czym jest okienko uniwersalne, jest nawet napisane na naklejce przy okienku !

Jak już ktoś idzie puścić faks na poczte to pani z okienka znika na dłuższy czas, który okazuje się być wiecznością ! Sam korzystam z prywatnego faksu i nie zdarzyło mi się, by faksowanie kilku stron trwało wiecej niz 2 minuty.

Sytuacja gdy są 4 okienka , z czego dwa tylko otwarte, jest juz normalnością na poczcie.

Strajk..... - niech ktoś się zatrudni w jakimś sklepie, za minimalną krajową i haruje 7 lub 8 godzin dziennie (często na nocną zmianę), i niechaj ten ktoś wygarnie pewnego dnia szefowi "Rozpoczynam strajk, ponieważ mało zarabiam !".
Chciałbym zobaczyć jak długo taka osoba będzie orbitowała dookoła Ziemi, gdy już ją wykopią z pracy.

W Polsce często harują studenci, a żeby być listonoszem to chyba nie trzeba wykształcenia wyższego...

Z jednej strony żal mi troche tych listonoszy (ale nie bardziej niż innych wyzyskiwanych obywateli), z drugiej strony - przez ich strajk tracą inni.

Niech Poczta da im te podwyżki i niech ten cały bajzel się skończy.

21.11.2006 19:03:18
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Sam korzystam z usług poczty, lecz spotkałem się osobiście z paczkami uszkodzonymi - wystarczy, że coś dźwięczy jak monety i paczuszka rozwalona.

W życiu ni epomyślałbym o przesyłąniu monet w liście. jeśli to była paka - to cóż... gdy wysyłasz taką pakę, to trzeba po prostu odżałowac jeszcze kilka złotych i pake ubezpieczyć.

A co do reszty - fakt, są wykorzystywani. Dobrze mówisz... ale i dobrze, ze się bronią. inni są wykorzystywani i rzadko mają odwage zaprotestować. Co prawda poczta to nie praca przy zmywaku czy w hipermarkecie, ale jednak...

21.11.2006 20:17:51
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
W życiu ni epomyślałbym o przesyłąniu monet w liście. jeśli to była paka - to cóż...

No nieeee... Trzeba być skończonym idiotą by wysyłac pieniadze pocztą. Nigdzie nie wspomniałem, że to były pieniądze. Wystarczy coś dźwięczącego...

Nie był to list, lecz paczka. Zawartość nie az tak bardzo wartościowa.

21.11.2006 22:32:54
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hmmmm... no to tak czy siak - wg mnie to przypadki absolutnie sporadyczne. Jeżeli faktycznie ma miejsce umyślne zniszczeie bądź kradzież przesyłanych rzecz. Listy z reguły służą wiadomo, do przesyłania kartek, ale fakt... kupa ludzi nadal w ten sposób śle pieniądze... Hmmm.. ale poczta ma chyba opcję przekazu kasy, to tak BTW Biggrin

Na sortowniach uszkadzeniu ulegają m.in. listy, w które ktoś włożył pierścionek, kolczyk, kulkę od myszki, jakąś małą elektronikę albo np. piórka ptasie i piasek (ja dostałem taki list kiedyś znad morza... - 'llist' był zmasakrowany i widać, że maszynowo...).

Ahab, Hmmm... miałeś jakieś konkretnie przykre przygody z Pocztą? Nooo bo ja tak na marginesie - to widzę, ze na prawdę nie lubisz tej firmy Smile

22.11.2006 13:17:36
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Ahab, Hmmm... miałeś jakieś konkretnie przykre przygody z Pocztą? Nooo bo ja tak na marginesie - to widzę, ze na prawdę nie lubisz tej firmy

Bez przesady. Do listonoszy nic nie mam, lecz panie w okienku doprowadzają mnie do furii.
A ciekawostką jest to, ze poczta pobiera 1 zł za priorytet, nawet nie gwarantując, że dotrze szybciej...

Tak nawaisem mówiąc, to dzisiaj otrzymałem paczke którą wysłano w poniedziałek, na szczęście dotarła cała i w miare szybko.

22.11.2006 18:02:48
Joy_ride

*

Portfel: 703

hehehee no to jest nas więcej hehe

dostaje białej gorączki jak czekam do okienka na poczcie wrrrrrrrr...

listonoszom bym dał podwyżke bo ciężko zarabiają na chleb a tym w okienkach zwolnienie z pracy!!!

SKANDAL!

pisze OKIENKO UNIWERSALNE a odsyłają z wpłatami do okienka obok!!!

co do priorytetów to też skandal!

ludziska jeżeli zamawiacie/nadajecie paczke i to w miare dużą to polecam kuriera! cena jest bardzo zbliżona a paczka w 24 godziny na drugim końcu polski!

23.11.2006 01:49:02
Falkhor
Administrator
*

Fakt... gdy mam coś wysłąć lub coś zamówić wyjątkowo cennego - jeśli jest taka opcja to wybieram kuriera. Np. jak kiedyś zamówiłem kolumny głośnikowe... postawiłem na DHL i przyjechały bez najmniejszej ryski, co tyczy się także opakowania. mieli przybyć o podanej godzinie z 15 minutowym odchyłem +/-. Przyjechali 5 minut wcześniej. poczta Polska dopiero od jakiegoś czas zainwestowała w nieduże, szybsze i sprawniejsze busiki dostawcze.

Polska poczta baaaardzo długo (za długo) była monopolist i to rozdziadowało lwią część ludzi w niej panujących. jako jej klient, miałes podobne prawo co student - czekać i mieć nadzieję. Że paczka dotrze. W miarę całą. I że wogóle dotrze...

23.11.2006 08:29:00
retec

*

Portfel: 42

Co do kurierów to odradzam Stolicę.

Byłem parę razy u nich osobiście na magazynie. Widziałem jak traktują tam paczki. Sad

Wartałoby się tam kiedyś wybrać z ukrytą kamerą. I to zdecydowanie. Naprawdę.

23.11.2006 14:29:38
Teddy_85

*

Portfel: 275

Listonosz - nie jest to zawód cieszący się zbytnią renomą i poszanowaniem.

Kochanowski pisał:
"Szlachetne zdrowie,
nikt się nie dowie,
jako smakujesz,
aż się zepsujesz" - można to przełożyć na wiele dziedzin naszego życia...
Dopiero gdy brakuje tego, który roznosi przesyłki, listy - zaczynamy zauważać jak jest potrzebny. Zresztą tak jest ze wszystkim...

Szkoda mi tych biednych ludzi, którzy chodzą podczas upałów, deszczy. śnieżyc, niejednokrotnie pogryzieni przez psy, wilki, dziki - nio, może troche przesadzam Animatedwink, ale ogólnie Ich praca do najkomfortowszych to nie należy...

Nie zarabiają zbyt wiele - przynajmniej oficjalna pensja nie jest wygórowana. Z drugiej strony - jak taki człowiek przywozi babci rente/emeryture to niejednokrotnie dostaje coś w rodzaju napiwku - tak przynajmniej jest na wioskach... Niewiele jest takich zawodów, gdzie jest to możliwe - a przecież płace na ogół nie są zbyt wysokie... Ojciec mojego kolegi jest lisonoszem i nie mogę powiedzieć że źle mu się powodzi, a nie ma innego źródła dochodu. Każdy medal ma dwie strony, tak jak i praca listonosza...

23.11.2006 14:42:50
Falkhor
Administrator
*

retec,

Cytat:
Co do kurierów to odradzam Stolicę.
Byłem parę razy u nich osobiście na magazynie. Widziałem jak traktują tam paczki.
Wartałoby się tam kiedyś wybrać z ukrytą kamerą. I to zdecydowanie. Naprawdę.

Heh - z kamerą to apsowałoby zwiedzić niejeden magazyn... A co do samej Stolicy - hmmm... chyba juz faktycznie lepiej skorzystać z DHL. Stolica nie ma chyba monitorowania położenia przesyłki, tak mi się wydaje.

Teddy_85,

Cytat:
Szkoda mi tych biednych ludzi, którzy chodzą podczas upałów, deszczy. śnieżyc, niejednokrotnie pogryzieni przez psy, wilki, dziki - nio, może troche przesadzam Tongue , ale ogólnie Ich praca do najkomfortowszych to nie należy...

Heh, no zdziwiłbyś się, jak niektórzy listonosze muszą pruć rowerkiem albo poginać na Ogarze przez lasy i knieje, gdzie diabeł mówi dobranoc... Np. takie Bieszczady... echhhh...

Cytat:
Nie zarabiają zbyt wiele - przynajmniej oficjalna pensja nie jest wygórowana. Z drugiej strony - jak taki człowiek przywozi babci rente/emeryture to niejednokrotnie dostaje coś w rodzaju napiwku - tak przynajmniej jest na wioskach... Niewiele jest takich zawodów, gdzie jest to możliwe

Hmm... no nie wiem, czy ilośc napiwków jest równoważna wysłuchiwaniu obelg, pogróżek i częstemu przymusowi roznoszenia ulotek nakazych przez pocztę (np. reklamówek)...

23.11.2006 16:55:23
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Polska poczta baaaardzo długo (za długo) była monopolist

Kto powiedział, że nadal nie jest monopolem ? Wczoraj z tv dowiedziałem się, że Poczta Polska ma wyłączność na dostarczanie listów o wadze do 50 g. Jeżeli ktoś chciałby wysłać list korzystając uslug konkurencji to musi kupić cięższą koperte albo napchać czegoś do środka, by było tego więcej niż 50 g.

23.11.2006 18:11:43
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: