Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Poczta Polska strajkuje. Losy paczek i listów niepewne?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Ahab,

Cytat:
Kto powiedział, że nadal nie jest monopolem ? Wczoraj z tv dowiedziałem się, że Poczta Polska ma wyłączność na dostarczanie listów o wadze do 50 g. Jeżeli ktoś chciałby wysłać list korzystając uslug konkurencji to musi kupić cięższą koperte albo napchać czegoś do środka, by było tego więcej niż 50 g.

Wow... no ja o tym nie wiedziałem... Zazwyczaj cenniki konkurencji mówią o przesyłce DO 1kg na przykład, ale nie od 50 gramów... Zatem ciekawe, czy ma to jakiś zapis ustawowy, bo to by było jakieś dziwnie nieporozumienie. Z resztą - fakt, jeśli już konkurencja miałaby tanie przesyłki 51-100gram, to bym tam coś dopchał...

Pozdro.

23.11.2006 18:17:02
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Fotka z ostatniej chwili Smile

jak widać - na razie jest to jeszcze protest, ale nie strajk...?

24.11.2006 11:58:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

W Rzeszowie też protest, od 3 dni poczta nie pracuje :/

Pozdrawiam Maciej
24.11.2006 18:44:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Heh... już jest taka akcja, że Poczta ma płacić odszkodowania za niedostarczone przesyłki... chodzi o opłaty, m.in za... telefony...

24.11.2006 22:00:58
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 843

Falkhor napisał(a):
Heh... już jest taka akcja, że Poczta ma płacić odszkodowania za niedostarczone przesyłki... chodzi o opłaty, m.in za... telefony...

W tv słyszałem, że jednak nie bedą płącic kary... Gdyż zgodnie z umowami, odszkodowania nie obejmują sytuacji strakowej.Osoby prywatne to już moze byc inna sprawa...

Z powodu strajku poczty cierpi cały kraj. Jednym z największych poszkodowanych chyba są serwisy aukcyjne... Szkoda, że mimo strajku sprzedawcy w internecie nadal proponują Poczte polską, zamiast kilka zł droższego kuriera.

Liberate tute me ex inferis
25.11.2006 15:13:20
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
"Dziennik" dotarł do najbardziej - jak twierdzi - absurdalnej instrukcji dla pracowników. Dyrekcja Poczty Polskiej w oficjalnym dokumencie określa co do sekundy w jakim czasie musi się zmieścić listonosz, wykonując każdą czynność.

Według norm podanych w "Instrukcji badania obciążenia pracą rejonu doręczeń" listonosz powinien mieć prędkość F-16, podkpiwa "Dziennik". Gazeta podaje przykłady: na starcie pracownik pobiera wystawione przez urząd awiza. Liczy je, kwituje odbiór i kładzie na wyznaczonym miejscu. Na każde awizo ma 1,2 sekundy.

Potem trzeba ułożyć zawiadomienia według kolejności doręczeń. Listonosz wyjmuje je z odpowiedniej przegródki, odczytuje adresy, segreguje według numerów domów i mieszkań. Ma 3 sekundy na każde awizo.

Według pracowników te normy to bat poganiacza, a według dyrekcji Poczty Polskiej... sposób sprawdzenia czy listonosze nie są nadmiernie obciążeni pracą.

Te normy wzięte są z kosmosu, mówi "Dziennikowi" jeden z listonoszy i zadaje retoryczne pytanie: czy mam wołać przez drzwi do emeryta, że ma 15 sekund na odebranie pieniędzy?

Źródło - Wiadomości o2 PL

Rany... 1,2s? ja rozumiem, ze siedząc na rodzielni można nabyć umiejętność błyskawicznego czytania, no ale BEZ PRZESADY... To jakis wredny przekręt albo 'biurokratyczny kawał'. Komentarz na końcy cytowanego tekstu jest wręcz na miejscu...

30.11.2006 19:36:25
okimaxim

*

Reputacja: 1
Portfel: 2,337

A może wie ktoś czy gdzieś dalej strajkują? bo miała do mnie dojść przesyłka i już przeszło kilka tygodni a ja ciągle jej nie mam! Sad

01.02.2007 08:49:32
Cerberion

*

Reputacja: 0
Portfel: 378

okimaxim, a masz pewnosc, ze zostala wyslana? Biggrin Biggrin Biggrin

ja tam do poczty nic nie mam. lsitonosz tez czlowiek, czepiac sie trzeba wladz centralnych. ale powiem przy okazji, ze jak dla mnie cena listu krajowego jest poroniona - list to maks zlotowka, a nie wiecej... bez przesady normalnie.

teraz juz chyba w koncu przestali, bo niby wszystko krazy ale to tylko strata dla poczty bo konkurencja w kraju jest (dhl, stolica, itp.). niech sie poczta ugryzie.

z tego co czytam to falkhor moglby przesylki rowerem rozwozic, skoro tak ciagle go nosi bez wzgledu na pogode :564:

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.02.2007 16:08:33
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Cerberion napisał(a):
z tego co czytam to falkhor moglby przesylki rowerem rozwozic, skoro tak ciagle go nosi bez wzgledu na pogode :564:

Dobry pomysł, tym bardziej, że mi przydałoby się pare listów wysłać ... Biggrin Biggrin Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
02.02.2007 21:20:07
okimaxim

*

nie no zostawcie mi Falkhora w spokoju bo nie będzie miał czasu dla mnie Tongue poczta strajjk skończyła to niech sie listami już zajmuje Animatedwink

02.02.2007 21:45:29
Falkhor
Administrator
*

Cerberion, W sumie dobry pomysł - wziąłbym się za to i już nawet kiedyś miałem taki pomysł i prawie jego realizację, ale jednak przestałem być bezrobotny hehe Smile Ale kiedyś o tym pomyślę, może założymy jakąś spółkę Smile

ziomalka, Wstydź się Smile Tyle czasu i jeszcze listy nie wysłane? Zadzwoń na pocztę i zamów sobie listonosza. Tylko uważaj, bo wiesz, pomylą Ci się numery i przyjdzie taki listonosz w stroju na rzepy i wiesz Tongue Tongue Tongue

A korzystał ktoś z usług poczty telegram śpiewany? Smile Tongue

03.02.2007 09:50:13
okimaxim

*

"Najlepsze życzenia od Stasi i Gienia" Tongue to o to CI Falkhor chodzi? Biggrin

03.02.2007 19:11:43
Falkhor
Administrator
*

okimaxim, No może i o to Tongue Biggrin Ostatnio miałem okazję porozmawiać z pewnym listonoszem, to tylko mi się dostało, ze się wygłupiam Biggrin no ale wiadomo, człowiek pełniący obowiązki Biggrin

Hmmmm... chyba wszystko funkcjonuje jakoś normalnie? ostatnio miałem ostać paczkę i dostałem, a przewędrowała pół Polski? Ktoś miał jakies problemy z pocztą? szczerze? Biggrin

03.02.2007 20:53:17
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: