Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Pobór 2007 - Do woja!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Pobór 2007 - Do woja!

Cytat:
18,5 tys. młodych mężczyzn z Podkarpacia stanie w tym roku do poboru. Większość z nich będzie walczyć o najwyższą kategorię zdrowia.

Pobór rusza dziś i potrwa do końca kwietnia. Dotyczy przede wszystkim urodzonych w 1988 r. Przed komisjami lekarskimi staną także młodzi ludzie z innych roczników, którzy mieli czasowe odroczenia, bądź pogorszył się stan ich zdrowia i pisali prośby o zmianę kategorii zdrowia – mówi mjr Tadeusz Homa z Wojewódzkiej Komendy Uzupełnień w Rzeszowie. - Sprawa dotyczy 400 osób.

Źródło - GC Nowiny 24

Już niedługo niektórym pewnie przyjdzie założyć kamasze Tongue , ciapki i ruszyć na poligon Smile Komisje nie od dziś sa kojarzone co najmniej nieprzyjemnie. Przede wszystkim dlatego, że jakby nie patrzeć - w wielu przypadkach facet po raz pierwszy musi zdjąć gatki i zakaszleć Biggrin Tongue

Oczywiście rozchodzi się tu o uzyskanie kategorii wojskowej Smile

Takie przypadki jak ten poniżej - odchodzą już chyba do lamusa...

Cytat:
Większość poborowych marzy o kategorii E, która oznacza trwałą niezdolność do służby wojskowej. Można ją zdobyć w przypadku np. nieuleczalnych chorób, otyłości, głuchoty, zaburzeń osobowości, hemoroidów, moczenia nocnego lub braku jąder. W tej sytuacji warto jednak mieć udokumentowany przebieg choroby, jako że lekarze z komisji mają sposoby, by wykrywać kłamstwa poborowych.

Źródło - ELama

Słusznie się mówiło, że dziewczyno - bierz tylko takiego chłopa, co ma A albo C Smile na resztę bardzo uważaj Smile

Cytat:
W komisji zasiadają pracownicy administracyjni, wojskowi i medyczni. Poborowi są wzywani po to, aby każdy z nich otrzymał książeczkę wojskową i kategorię przydziału wojskowego uzależnioną od stanu zdrowia. - Z chwilą uzyskania kategorii 'A' wygłaszam sakramentalną formułkę, że 'poborowy jest przeznaczony do odbycia zasadniczej służby wojskowej'. Nie jest to jednak jednoznaczne z otrzymaniem tzw. biletu do wojska. Jeżeli nadal kontynuowana jest nauka, wówczas na podstawie zaświadczenia ze szkoły przyznawane jest odroczenie - uspakaja kpt. Jaskólski, jeden z członków komisji. Warto przypomnieć, że obecnie zasadnicza służba wojskowa trwa 12 miesięcy. W przypadku absolwentów szkół wyższych są to 'jedynie' 3 miesiące.

Przed komisją poborowi muszą okazać odpowiednie dokumenty, m.in. dowód tożsamości, zaświadczenia o uczęszczaniu do szkoły lub świadectwa ukończenia szkoły, dokumentacje ewentualnych badań lekarskich oraz zdjęcie do wyrobienia książeczki wojskowej.

Źródło - Krapkowice.net

To jak dla mnie już tylko 3 miesiące Tongue
A jak tam reszta Forumowiczów i ich stosunek do służby wojskowej? Smile jakie kategorie? A moze jakie wspomnienia? Tongue
Ech, szkoda, że jeszcze nie ma u nas przymusowej służby wojskowej dla kobiet Smile Biggrin Biggrin Biggrin

Poooozdrawiam.

07.02.2007 09:51:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0

Falkhor napisał(a):
Ech, szkoda, że jeszcze nie ma u nas przymusowej służby wojskowej dla kobiet

no na pewno by było ciekawiej,co do mojej słuzby to mnie tak dobrego zołnierza do wojska nie wzieli ale sie na nich nie obraziłem,zostałem przeniesiony do rezerwy i wrazie czego w razie jakiejs wojenki zostane wezwany i dadza mi karabin i na front :560: t5ak to mnie do wojska nie wzieli a w razie wojny to sie musze stawić Smile ale w razie czego to sie stawie podoba mi sie to Smile

07.02.2007 12:35:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

michas, Gdyby słuzba wojskowa jakoś jeszcze wyglądała, była wolna od tego wszystkiego, co się czyta, widzi i słyszy, to ja szczerze powiem - dlaczego by NIE? Kupa ludzi dawniej robiła w woju prawa jazdy, specjalizacje, itd. Wojo dawało fach... a teraz przez dośc długi okres dawała tylko dziurę w zyciorysie. Często także upokorzenie i uraz. Teraz? Nie wiem, jak jest... ale szczerze to widzę w tym jakiś sens... tylko czy państwo widzi? Smile

07.02.2007 13:32:39
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani

Falkhor napisał(a):

Oj Falkhor, w Polsce jest jak to nazwałeś przymus ale tylko dla wybranych pań- studentek akademii medycznych i weterynaryjnych- ale to tylko ze względów na ich fachową wiedzę specjalistyczną- bo co taka kobieta może w armii osiągnąć?- kobiety do piękniejszych niż wojna zdarzeń aspirują i tego nic nie zmieni, na szczęście.

07.02.2007 16:54:53
okimaxim

*

Reputacja: 1

Falkhor napisał(a):

Bardzo dobrze że nie ma kobieta istota delikatna i nie może sie męczyć w wojsku Animatedwink

lukascompl napisał(a):
kobiety do piękniejszych niż wojna zdarzeń aspirują i tego nic nie zmieni, na szczęście.

i tu masz chłopie racje Biggrin ^^ :564:

07.02.2007 17:09:50
Joy_ride

*

w polsce powinno być wojsko zawodowe !

po co ktoś ma kogoś zmuszać do woja????

to jest rok wyrwany z pracy, z życia!!!!
kiedyś było dwa lata :/

jak to było wczoraj w szkle kontaktowym, jeden słuchacz zadał jedno i to bardzo dobre pytanie: "kiedy w tym kraju będzie normalnie?"

popatrzmy na Czechy, wojsko zawodowe już dawno mają Smile fajnie im.

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
07.02.2007 17:18:40
okimaxim

*

Joy_ride napisał(a):
wojsko zawodowe już dawno mają fajnie im.

No nie? a co powie taka narzeczona co jej faceta zarazprzed ślubem zabrali? Albo taka już żona co jej męża odbieraja? no bez przesady... :/ Jeszcze niech rząd ustali że i kobuety mają iść do wojska, i to nie na rok a na 5 (bo czemu nie?) i najlepiej niech biorą wszystkich którzy nie ukończyli 60-tego roku życia. Albo jeszcze lepiej - wszystko co (i dopóki) sie rusza :| Tongue

07.02.2007 17:42:59
Padlinka

*

ale trzeba tez spojrzec na wojsko na druga strony . Nie jest wykluczone ze dopadnie nas jakas wojna , a wtedy co ? banda facetów totalnie nie kumata , stoi i pistoletem i nie wie co zrobic :570:
wojsko zawodowe owszem jest , no ale wojna nie wybiera
chociaz sadze ze "armia" nie powinna zabierac tyle czasu , ewentualnie 2-3 miesiace wycisku i see ya

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
07.02.2007 17:56:07
okimaxim

*

Padlinka napisał(a):
chociaz sadze ze "armia" nie powinna zabierac tyle czasu , ewentualnie 2-3 miesiace wycisku i see ya

o i to jest myśl!
P.S. Ciekawe czy nasz kochany rząd miał przyjemność bytć również w woju...

07.02.2007 18:01:21
Ahab

*

Wszyscy tak nie chcą do woja... A przecież tam nie może być aż tak źle...

Kuzyn mówił, że jest relaksik.
Sam nigdy nie miałem nic przeciwko służbie - chętnie bym się tam czegoś nauczył (np. czyszczenie kałasza itp), lecz los tak chciał, iż dostałem kat. "Ewakuować z kobietami i dziećmi" Animatedwink
Najciekawsze było uzasadnienie... "otyłość" Biggrin

Ps. Przysięga wojskowa nie powinna byc obowiązkowa. Dlatego poniekąd cieszę się, że mnie do woja nie zabrali (kwestia ideologiczna).

Liberate tute me ex inferis
07.02.2007 18:13:04
Qmar
Moderator
*

kat. A odroczenie do 30.06.07 Biggrin musze isc na studia bo po co sie marnowac w wojsku Biggrin
cala ta komisja i ten pobor to w sumie strata czasu wiadomo ze dostane odroczenie a siedzialem 5 godzina tam i czekalem a wszystko trwalo by okolo 40 minut (zarejestrowac sie - komisja - podpis - ksiazeczka i do domu) a tak dlugo sie czekalo ;/

07.02.2007 20:03:39
michas
Moderator
*

co do wojny to zołnierz to juz za niedługo nie bedzie wogóle niepotrzebny,jedni puszcza jedna bombe drudzy puszcza druga bombe i po wojnie i nie trzeba zołnierza do tego,a warcajac do tematu to powinni zrobić wojsko zawodowe i tyle,bo wtedy bedzie do wojska szła osoba która lubi to i sie jej podoba,a do tej pory musiał isc kazdy kto miał kat.A i jesli sie nie uczył musiał isc do woja czy tego chciał czy nie,a co z takiego zołnierza bedzie co idzie tam na przymus,raczej z niego dobry zołnierz nie bedzie,a co do wojska zawodowego to też nie wiadomo kiedy zostanie utwozone bo niby jakies plany są ale jak sie zaczna ministrowie teraz co chwile zmieniac to moze to być daleka perspektywa utwozenia armii zawodowej

07.02.2007 23:23:24
Falkhor
Administrator
*

Wg mnie, tak już na powazniej i bez kobiet w woju przymusowo Tongue to jest to oczywiste, że PRZESZKOLENIE WOJSKOWE np. 3 miesięczne powinno byc obowiązkowe bez względu na wiek i kategorię (no może poza baaardzo skrajnymi przypadkami).

Mimo wszystko - to przeszkolenie jest potrzebne. Krótkie, ale TREŚCIWE. Obsługa broni, podsatwy strzelania, zachowania na wypadek nalotu, ataku, podstawy samoobrony, no i różne rzeczy, które po rpostu przydają się SPOŁECZNIE Biggrin W sensie uczą jakichś postaw na wypadek zagrożenia.

Sami pomyslcie, jak wielu ludzi nie ma pojęcia o prostych sprawach, że w przypadku nalotu nie wychodzi się na najwyższe piętra albo nie ma bladego pojęcia o tym, jak obchodzić się z karabinem? Było takie powiedzienie, a nawet dwa:
Chcąc pokoju, szykuj się do wojny
oraz
Jedyną przyszłością, jaką niesie pokój, jest wojna.
Może trochę je zniekształciłem, ale sens powinien byc zachowany.

Hmmm... a co do kobiet w woju Tongue NO ja wieeeeeemmmm... tak aptrząc na niektóre istoty, IM także przydałoby się te 3 miesiące szkolenia Smile

08.02.2007 08:24:57
kochaś

*

Wojsko 9 miesięcy stracone i ni chodzi o czas
a poza tym dzisiaj czyli 23 02 2007 dostałem nakaz wstawienia sie do WKU Biggrin czyli ide do wojska HURA Biggrin zajefajne. ja tam to wojsko zdemoralizyje teraz na maxa Biggrin

23.02.2007 15:16:58
Cerberion

*

kochaś, Moze cie chca sprawdzic albo cos albo dac do rezerwy, w koncu oni teraz strasznie wybredni sa.

Ja tam jakos niespecjalnie kombinowalem i nie musialem i jakos mnie wojo nie zechcialo. A kategoria niby A, hehehe Smile Kuzyn na komisji powiedzial, ze on do ludzi strzelac nie bedzie i nie uznaje przemocy, to go wyslali na sluzbe w szpitalu. Ot po sprawie.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
23.02.2007 15:40:02
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

DVDAttache albergo cracovia paris hôtel Fotka Szkolenia