Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Po wyborach
AutorWiadomość
Bake

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 5
Portfel: 1,335
Po wyborach

Witam!

Co sądzicie o wyborach na kogo głosowaliście?

Co sądzicie o frekwencji?

Moim zdaniem naród stał się solidarny, dużo ludz poszło głosować by obalić Kaczyńskich i chwała im za to!

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.10.2007 10:45:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ja zagłosowałam rano zaraz po kościele. Uważam, że wyniki były takie, jakich możnabylo się spodziewać, sądziłam, że PO będzie górą i oby to przyniosło coś dobrego dla Polski. Ale z tego co słyszę teraz w radyjku - PiS ma coraz mniej do nadrobienia % w stosunku do PO. Będzie ciekawie...

PS - to jak głosowałam - top secret Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
22.10.2007 11:01:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Reputacja: 0
Portfel: 791

Ja byłam po 12 w południe. Był tłok, mnóstwo ludzi zakreślało listy na kolanie, ale to dość oczywiste, po po mszy... Mój tato był 2 godziny później i było 6 osób.
Ważne że zagłosowałam, bo czułam że tak trzeba i sporo Polaków poczuło podobnie. Frekwencja spora.

22.10.2007 11:43:58
Kuru

*

Portfel: 1,066

Wbrew temu co mówiłem, przełamałem się i byłem na głosowaniu Biggrin

22.10.2007 11:52:12
Bake

*

wstyd mi tylko za moich rówieśników głosujących na PiS... ale to wybór każdego z nas i każdy wybór, nawet ten niezbyt rozważny trzeba uszanować Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
22.10.2007 12:46:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Również byłem głosowac i miło, że uznał tak co drugi Polak - ruszyli zadki i ili powagę i moc swojego prawa do głosowania. Bo to prawo i przywilej.

Frekwencja... Spora Smile Ale ciekawie wygląda to, że

45% ludzi z wykształceniem podsatwowym głoswoało na PIS
27% ludzi z wykształceniem podst - głosowało na PO
--------
56% ludzi z wyższym wykształceniem - głosowało na PO
22% ludzi z wyższym wykształceniem głosowało na PIS
Źródło - dane opublikowane w 'Polska', 22.10.2007, str.10.

Totalna odwrotność...

56 (!!!) % osób w wieku 18-19 lat głosowało na PO.
23% - na PIS.

Czy u starszych byłą miażdżąca przewaga? Nie całkiem...
31% osób powyżej 60tki głosowało na PO, a
40% na PIS.

Ponadto - i mężczyźni i kobiety - chodzi o płeć wyborców - preferowali PO.

Tak to wygląda... że wg mnie nawet ciekawie wygląda Animatedwink Obyło się bez zabeirania dowodów Tongue

na Podkarpaciu, co wiadomo nie od dziś, króluje PiS i pewnie u nas ma największe poparcie, ale mandaty uzyska też i PO.

Mnie te wybory sie podobały głównie przez to, ze frekwencja była DUŻA - 10% więcej, niż dwa lata temu, gdy wygrał PIS i różnica między poparciem dla PISu i Po byłą niewielka.

22.10.2007 13:11:14
angela

*

Portfel: 78

Bogu niech będą dzięki- obudziłam się dziś w innym kraju, a ci którzy głosowali na PiS powinni się dziś jeszcze pobiczować w swoich zaciszach domowych dla oszczędzenia wstydu narodowego- tym ludziom raz na zawsze dziekujemy- cieszmy się że w sejmie nie będzie też pani Murias- to dopiero opatrzność Boża nad łańcucką ziemią. :]

22.10.2007 13:50:04
Bake

*

W komisjach wyborczych to dopiero przekrety były... z tego co wiem w jednej z tutejszych było 3 osoby z jednej rodziny!!!

widać też było że "jedna banda" sami znajomi

22.10.2007 16:49:04
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

angela, Nie wiem jak traktować treść twojego postu, ale czuje sie z deka urazony jego trescia. Głosowałem na PiS i jakoś nie zamierzam sie

angela napisał(a):
pobiczować w swoich zaciszach domowych dla oszczędzenia wstydu narodowego-

z tego powodu...

Głosowałem zgodnie z sumieniem i całkowicie PO jest mi obce, więc prosiłbym i poprawienie swojego postu, ponieważ nie tylko ja tak myślę.

Pozdrawiam Maciej
22.10.2007 17:23:38
Avalanche

*

Portfel: 212

angela napisał(a):
a ci którzy głosowali na PiS powinni się dziś jeszcze pobiczować w swoich zaciszach domowych dla oszczędzenia wstydu narodowego

Ja głosowałem na KW LPR i zamierzam się z tego tytułu zaraz powiesić.

Co do wyników wyborów - chyba nikt się nie spodziewał takiej miażdżącej przewagi PO, która dostała ponad 2x więcej głosów niż dwa lata temu (!!!).
Cóż, ja także się pomyliłem, bo opierałem swoją prognozę w pewnym sensie na wyborach z 2005r, gdzie sondaże pokazywały ponad 30%, mocno zawyżone poparcie dla PO i PiS, a zaniżone dla mniejszych partii. Spodziewałem się, że w tych wybprach także będzie podobnie.
Bo gdy np. LPR dostawał w dosyć wierygodnej sondażowni 5%-8%, a nawet od GW dostał 5%, byłem niemal pewny że wejdą do sejmu z przyzwoitym wynikiem. Niestety srogo się zawidołem, zawiodłem się także porażką PiS, chociaż się jej trochę spodziewałem.
Wiadomo było, że dzięki różnym kapaniom zachęcającym do wzięcia udziału w wyborach będzie wysoka frekwancja, która zwykle nie sprzyja partii rządzącej, bo do urn idą m.in. osoby, które się wogle nie interesują polityką, albo są sfrustrowani obecną polityką. Tacy ludzie głosują zwykle na PO, czyli na złość partii rządzącej.
Trochę szkoda, że "liberałowie" z PO tak garną się do socjalistycznej UE. I pewnie podpiszą 13 grudnia Traktat Reformujące, który sprawi, że staniemy się prowincją UE z jej prawem, polityką zagraniczną, komisarzami, biurokracją, rygorystycznymi ograniczeniami w produkcji, zakazami połowów, regulacją cen itp.
Dużo ludzi pewnie nie wie, że w kasie UE pomału robią się pustki, a dopłaty do rolnictwa wygasną wraz z nadejściem 2009r....

22.10.2007 17:45:29
Falkhor
Administrator
*

angela,

Cytat:
Bogu niech będą dzięki- obudziłam się dziś w innym kraju, a ci którzy głosowali na PiS powinni się dziś jeszcze pobiczować w swoich zaciszach domowych dla oszczędzenia wstydu narodowego- tym ludziom raz na zawsze dziekujemy- cieszmy się że w sejmie nie będzie też pani Murias- to dopiero opatrzność Boża nad łańcucką ziemią.

Pani Murias akurat sama pracowała na swój wizerunek, toteż jakos jej brakiem w nowym parlamencie zaskoczony nie jestem.
Czy jednak trzeba się od razu biczować za to, że się na kogoś głosowało? Ja uznaję prawo innych do odrębnego głosu, w końcu żyjemy w społeczeństwie. Niektórzy może jednak lubią się biczować Animatedwink

Avalanche,

Cytat:
Trochę szkoda, że "liberałowie" z PO tak garną się do socjalistycznej UE. I pewnie podpiszą 13 grudnia Traktat Reformujące

Jakbyśmy tak ogłosili neutralność Animatedwink to w sumie zostalismy i tak w 'ciekawej' sytuacji - między socjalizmem a kapitalizmem... Animatedwink Historia mówi, że to nic dobrego...

Wg mnie - ludzie już po dwóch latach uznali, ż zmienili zdanie. Więc i frekwencja i ilość poparcia dla PO świadczą o tym, że... taka jest wola ludu. Nic ponadto.

22.10.2007 18:24:24
Marek

*

Portfel: 49

Znalazłem dzisiaj takie coś na stronie Gazeta.pl Rzeszów
[code:1]
Nieoficjalne wyniki wyborów z okręgu rzeszowsko-tarnobrzeskiego

PiS - 8 mandatów

Stanisław Ożóg - 38 687 głosów
Grażyna Gęsicka - 28 982 głosy
Kazimierz Moskal - 21 612 głosów
Zbigniew Chmielowiec - 17 243 głosy
Andrzej Szlachta - 16 319 głosów
Krzysztof Popiołek - 13 467 głosów
Kazimierz Gołojuch - 12 781 głosów
Antoni Błądek - 10 642 głosy

PO - 4 mandaty

Krystyna Skowrońska - 33 557 głosów
Zbigniew Rynasiewicz - 28 690 głosów
Jan Tomaka - 11 713 głosy
Renata Butryn - 10 940 głosów

PSL - 2 mandaty

Jan Bury - 21 426 głosów
Leszek Deptuła - 6 688 głosów

LiD - 1 mandat

Tomasz Kamiński - 15 200 głosów

Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów
[/code:1]

To nie potwierdzone wyniki ale pewnie prawdopodobne. Powiem tylko że u mnie (w Husowie) podobnie jak w naszym województwie wygrał PiS tu są wyniki: husow.pl
osobiście przychylam sie do zdania niektórych socjologów którzy uważali że te wybory były takim referendum, jak widać większość Polaków powiedziała NIE PiS-owi. Zapewne większość tych wyborców nie miała "ulubionej" partii ale nie chciała PiS-u.

22.10.2007 18:34:12
Falkhor
Administrator
*

Cytat:

No ciekawe... silna akcja plakatowa przyniosła NIEZŁE wyniki...

22.10.2007 19:01:46
Kuru

*

Portfel: 1,066

Falkhor napisał(a):
Cytat:

No ciekawe... silna akcja plakatowa przyniosła NIEZŁE wyniki...

Najbardziej zabanwa i szokująca była sytuacja (którą przypomniał mi Bake), że w jednej podłańcuckiej wsi wielki plakat na dykcie jednego kandydata PiS, wisiał na słupie tuż koło koscioła - eh.. ale to kłuło w oczy... Brak wyczucia dobrego smaku, gdzie nie pasuje wieszać plakatów.

22.10.2007 19:10:38
angela

*

Portfel: 78

Bake napisał(a):
tego co wiem w jednej z tutejszych było 3 osoby z jednej rodziny!!!

Niesamowite- i co z tego wielki odkrywco? Co niby zbiorowo coś fałszowały? a może jeszcze inne niemadre domysły masz w swej główce?

22.10.2007 19:21:21
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: