Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (5):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] 5 Następna > Ostatnia »
PO contra PiS, PiS contra PO
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

terelka,

Cytat:
Już lepiej, żeby doszło do samorozwiązania tego Sejmu

i dlatego:

Cytat:
Głosowania wniosków o skrócenie kadencji Sejmu odbędą się w piątek - zdecydował Konwent Seniorów. Wniosek o wcześniejsze samorozwiązanie izby złożyła Platforma Obywatelska. Wniosek poparło PiS.
Przeciwko przyspieszeniu samorozwiazania Sejmu był SLD, który uważa, że gdyby dziś głosować nad tym wnioskiem, to wybory musiałyby się odbyć 14 października.

dziwi mnie tylko postawa SLD - dlaczego nie poparli wniosku :?: :eek:

Cytat:
Ja jak rano oglądałam to widziałam blokującego mównice Romana Giertycha

ten człowiek już przesadza :!: - szanuję go bo to dobry prawnik, ale to co teraz wyprawia w moim mniemaniu skreśla go jako prawdziwego polityka :!: - codziennie jakaś kłótnia na mównicy sejmowej :eek: i po co to wszystko :?:
widać odrazu, że Giertychowi, podobnie jak i Lepperowi chodzi tylko o jedno - o zatrzymanie pracy sejmu i udaremnienie głosowania nad samorozwiązaniem sejmu :eek: - przecież wszyscy wiemy, że to nic nie da :!: tylko się ci ludzie do reszty ośmieszają :O

[ Dodano: 2007-09-06, 13:55 ]

Cytat:
Premier Jarosław Kaczyński skierował list do Platformy Obywatelskiej z prośbą, by wycofała z Sejmu swoje wnioski o odwołanie ministrów jego rządu.

link

czy waszym zdaniem na prośbę, podkreślam prośbę Tusk powiniem odpowiedzieć: NIE :?:
mi się wydaje, że na takie słowa przewodniczący PO powiniem odpowiedzieć twierdząco...dlaczego :?: a dlatego, że takie odwołanie NIC, ale to NIC nie wnosi w kontekscie wcześniejszych wyborów parlamentarnych :!: wprowadza jedynie niepotrzebne zamieszanie i może przyczynić się do powstania kolejnych spięć...

moim zdaniem premier zachował się bardzo 'na miejscu'...prośba to przecież przyjazny gest :!:
a w tym liście nie było gry politycznej tylko zwykła 'męska' logika ^^"link wp.pl - treść listu premiera

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
05.09.2007 13:54:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Cytat:
"Rzeczpospolita": Aż 78 procent Polaków chciałoby szybkiej zmiany rządu - wynika z sondażu Gfk Polonia. W rankingu popularności partii prowadzi Platforma Obywatelska z poparciem 32 procent badanych, jednak jej przewaga nad PiS wynosi zaledwie trzy punkty.
Pomimo niższego poparcia dla PiS, 36 procent wyborców uważa, że to właśnie partia Jarosława Kaczyńskiego ponownie wygra wybory. Z sondażu Gfk wynika również, że tylko cztery ugrupowania mają szansę zdobyć mandaty: PO - 193, PiS - 175, LiD - 60 i Samoobrona - 30.
źródło - onet.pl

Znowu PO w sondażu góruje Biggrin Pewnie powtórzy się sytuacja z poprzednich wyborów i znowu żadna partia nie będzie miała większości :/ tylko jakby teraz nie wyszła koalicja POPiS-u to ciekawe jaka by powstała...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.09.2007 09:05:06
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

terelka, Już przywykłem do tego, że społeczeństwo polskie chce zmian:
- szybko
- tutaj
- natymiast
- od razu
- ihaha Tongue

Tacy jesteśmy - szybko chcemy się pozbyc odpowiedzialności za naszą decyzję wyborczą. I jeszcze raz pójść do urn... Ale na kogo zagłosują ludzie, czy znowu te same twarze, tylko w innych partiach? ;/ Chciałbym przełomu, duuuużej frekwencji i znacznego zwycięstwa którejś partii.

07.09.2007 10:36:34
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Cytat:
Aż 78 procent Polaków chciałoby szybkiej zmiany rządu - wynika z sondażu Gfk Polonia.

mnie dziwi tylko to: skoro tak znaczny % chce zmiany rządu, to dlaczego PiS nadal cieszy się tak dużym poparciem :?: :?: :?: może to jest tak jak wspomniał Falkhor:

Cytat:
Już przywykłem do tego, że społeczeństwo polskie chce zmian:
- szybko
- tutaj
- natymiast
- od razu
- ihaha

Polacy to rzeczywiście dość specyficzny naród - czy jest dobrze, czy jest źle i tak się z niczym nie zgadzamy - taka już nasza natura =D

08.09.2007 12:29:00
Falkhor
Administrator
*

levi', Taka nasz natura? No nie wiem, nie zgodziłbym się aż tak generalizować. Powiem raczej, że większość, ale nie całość. Są u nas ludzi emądrzy, nawet udzielający się w takich dyskusjach jak ta na naszym Forum. Tacy ludzie potrafią głosować, być konsekwentni... Pójdą zagłosować po prostu. Owa 'większość' (zmora demokracji...) jest tłumem, flash mobem - raz na 4 lata mamy okazję coś zmienić, a umaczamy szansę...

Teraz kampania nabierze obrotów, zacznie się walka poniżej parteru. Będzie ostro, a ja nie przepadam za 'kampanią negatywną'. Mało wnosi do tematu, że tak powiem.

Poza tym - byłą taka partia - może dalej gdzies tam istnieje Tongue - Alternatywa chyba. Miała spoty tylko i wyłącznie obrzucające ludzi błotem... I jakoś nie ma po niej śladu.

09.09.2007 08:21:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
Powiem raczej, że większość, ale nie całość.

no większość, większość, przytłaczająca większość - wystarczy popytać ludzi mieszkających za granicą kraju...tak nas właśnei postrzegają...bo i jest w tym SPORO racji...

Cytat:
Teraz kampania nabierze obrotów, zacznie się walka poniżej parteru. Będzie ostro, a ja nie przepadam za 'kampanią negatywną'. Mało wnosi do tematu, że tak powiem.

jeśli mówimy o PO i PiSie, to ciężko mówić o kampani wyborczej opartej wyłącznie na programie...bo (jak mówią sami eksperci) ciężko by było ukazać zwykłemu człowiekowi odmienne poglądy obu partii na poszczególne rzeczy...bo mają naprawdę bardzo podobne programy :!:
a jak mówią politolodzy: ukazywanie drobiazgów zwykłemu, nie wtajemniczonemu człowiekowi z pewnością nie nastroi go pozytywnie do danej partii...

myślę, że te wybory będą wyglądały w sposób przypominający plebiscyt...wyborca postawi sobie pytanie: to mi się nie podoba w tej partii, a to w tej - i wybierze jak dla niego 'mniejsze zło'

Cytat:
spoty tylko i wyłącznie obrzucające ludzi błotem...

wydaje mi się, że tak nie będzie :!: bo lidzie mają już tego dość :!: - fakt takiego postępowania spodziewam się np po Samoobronie i LPR...ale (wydaje mi się) PO i PiS przeprowadzą spokojną kampanię opartą raczej na ludzkim zaufaniu i (po części) tym co chcą zrobić/zrobili...

09.09.2007 12:30:40
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 212

Falkhor napisał(a):
myślę, że te wybory będą wyglądały w sposób przypominający plebiscyt...wyborca postawi sobie pytanie: to mi się nie podoba w tej partii, a to w tej - i wybierze jak dla niego 'mniejsze zło'

Ja też tak sądzę. Duża większość głosujących od lat wybiera 'mniejsze zło' i efekt jest taki jaki jest. Oczywiście nie licząc tych ludzi, którzy są stali w swoich poglądach i kampania wyborcza nie będzie miała raczej wpływu na ich wybór.

levi napisał(a):

Cytat:
spoty tylko i wyłącznie obrzucające ludzi błotem...

wydaje mi się, że tak nie będzie :!: bo lidzie mają już tego dość :!: - fakt takiego postępowania spodziewam się np po Samoobronie i LPR...ale (wydaje mi się) PO i PiS przeprowadzą spokojną kampanię opartą raczej na ludzkim zaufaniu i (po części) tym co chcą zrobić/zrobili...

PO, PiS i spokojna kampania? Dobre XDDD
Widziałeś spot Platformy "Oszukali"? albo ostatnie bilboardy o "zasadach PiSu"? A to dopiero początek. PiS pierwszy zaczął 'rzeczową' kampanię wyborczą, jednak wobec takich ataków ze strony PO będzie zmuszony wytoczyć większe działa. Wg mnie te dwie partie będą sobie nawzajem mocno dopiekać ponieważ stawka jest bardzo wysoka. Kto komu bardziej zajdzie za skórę ten pewnie wygra, bo dla ludzi wciąż wygrywa ta partia która robi najlepsze wrażenie.
Co do 'SO' to nie wiem, ale właśnie LPR i UPR będą imho prowadzić rzeczową kampanię opierającą się na argumentach.
Oglądałeś wystąpienie Giertycha podczas debaty o rozwiązaniu sejmu? W niczym nie było podobne do zawistnych ataków PO i SLD, tylko jasno wytknął Kurskiemu jego kłamstwa. No i bardzo dobrze, możę dzięki temu znajdzie się w sejmie w następnej kadencji.

09.09.2007 18:08:16
Falkhor
Administrator
*

Walka spokojna nie będzie. Dziś niedziela, ale mam wrażenie, że coś zacznie się dziać już jutro, w poniedziałek. Akcje plakatowe, spoty w radio, telewizji... To będzie jatka słowna i obrazkowa. A taki sposób walki mi się NIE podoba. Wolałbym rzeczową, jasną i nowatorską kampanię, tak jakby 'wyjście do ludzi', trochę spotkań/debat - abym poznał tych ludzi, na których głosuję. CO MI PO ICH PROGRAMIE??

09.09.2007 18:27:40
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
CO MI PO ICH PROGRAMIE??

i dlatego mi się wydaje, że w kampani będzie więcej miejsca poświęcone na komentarze ze spotkań z wyborcami (jak np ostatnie spotkanie PiSu z rolnikami) aniżeli rzeczowe przedstawienie porgramu... dlaczego :?: a dlatego (jak to mówią specjaliści) ludzie mogą nie zauważyć różnic programowych np pomiędzy PO i PiSem...
...do kampani dojdzie jeszcze jedna ważna rzecz: HASŁO - jeśli hasło trafi do ludzi i będzie bardzo rzeczowe i konkretne to myślę, że to może w znacznym stopniu przeważyć...

[ Dodano: 2007-09-10, 11:20 ]

Cytat:
- To jest męczące, ale jestem gotów się poświęcić - powiedział Jarosław Kaczyński, pytany czy zostanie premierem, jeśli PiS ponownie wygra wybory.
W wywiadzie dla radia RMF FM szef rządu wykluczył po wyborach koalicję z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin, natomiast nie wykluczył wspólnego rządu z Platformą Obywatelską. - Zobaczymy. Nie ma co rozważać o koalicjach, jak jeszcze nie było wyborów, bo to jest dzielenie skóry na niedźwiedziu - powiedział Jarosław Kaczyński.

link
więc czy znowu będziemy mieli J.Kaczyńskiego za premiera :?: a może (jeśli wygra PiS) na to stanowisko zostanie nominowany Marcinkiewicz i zostanie stworzony rząd PO-PiS :?:

co o tym sądzicie :?:

10.09.2007 11:04:23
Falkhor
Administrator
*

levi', Wg mnie programy wyborcze już prawie że nie obchodzą wyborców - z roku na rok to tylko lista haseł. haseł, które na podsatwie obseracji można ocenić jako niewiążące, niespełniane. Głodne kawałki lub kiełbasa wyborcza.

uważam, że faktycznie - teraz kampania będzie krótka, ale oparta bardziej na emocjach, pozytywnym premiopwaniu siebei na fajnego człowieka, bo hasło wyborcze z programu straciło moc. 'polska będzie lepsza' - będzie brzmiało dobrze jako częśc wypowiedzi, ale nie główne hasło propagandowe...

10.09.2007 13:48:45
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
levi', Wg mnie programy wyborcze już prawie że nie obchodzą wyborców - z roku na rok to tylko lista haseł.

dokładnie...bo np gdyby któraś partia starałaby np na konferencji przedstawić swój szczegółowy pomysł na rządzenie, to jestem przekonany, że popłynęłaby sromotnie...dlaczego :?: a dlatego, że polak jest typem, który lubi jak się do niego mówi jasno, krótko i konkretnie - bez większego 'srandolenia' (sory za słowo)

Cytat:
teraz kampania będzie krótka, ale oparta bardziej na emocjach

zgadzam się, będzie krótka, szybka i moim zdaniem oparta na stwierdzeniach: "my wam to damy - oni nie", "my to zrobimy - oni nie", "my mamy pomysł - oni nie"

10.09.2007 14:10:10
Falkhor
Administrator
*

Heh, jak widać konkurencja lubi się bawić w podobnych miejscach. PO i PiS wytrzymali w jednym lokalu, ale SLD już w tym lokalu nie było Tongue

Cytat:
Kolejka do sejmowego sklepu z alkoholem szybko wydłużyła się tak, że sięgała do parlamentarnej kaplicy. Posłowie kupowali wszystko, co miało procenty. I tak było taniej niż w sejmowych barach. Byli jednak tacy, którzy wybrali właśnie te lokale, a nie zacisza poselskich pokoi - informuje gazeta.

Przed północą oblegana była także restauracja Hawełka. Posłowie PO wznosili tam toasty skromnym chilijskim merlotem. Stolik wyglądał tak, jakby kilka podobnych butelek zostało wypitych jeszcze w trakcie obrad. Niektórzy wybrańcy narodu twierdzili, że są tylko zmęczeni. Andrzej Grzesik z Samoobrony żądał wręcz alkomatu, a swój stan tłumaczył chorobą oczu - podaje "Dz".

Później ciężar imprezy przeniósł się do restauracji Nowego Domu Poselskiego. Gazeta relacjonuje:

Dwa przeciwległe kąty okupowali przedstawiciele największych klubów. W jednym suto zakrapiana kolacja posłów PO. Prym wiódł tam Zbigniew Chlebowski. Przy drugim stole gwiazdą był Karol Karski. Jeszcze tego samego dnia został wiceszefem MSZ. Zaledwie kilkanaście dni temu brał ślub. Powodów do świętowania nie brakowało.

Źródło i dalszy ciąg - http://www.pardon.pl/artykul/2449/ostra_...ozwiazaniu

Ech. Nie ma to jak zabawa. Widać, że nawet za bardzo się nie zesmucili tym, że Sejm się rozwiązał Animatedwink czyżby byli pewni, że Po walczy z PiS, wogóle wszyscy walczą, ale wybory zmienią tylko rotację siodełek?

10.09.2007 20:20:37
levi'
Moderator
*

i właśnie o to chodzi: jak to powiedziała pani Olejnik: "ci ludzie jak zgasną kamery są całkowiecie inni: oni się przyjaźnią"...
...i jak widać i słychać potrafią się dobrze bawić

a co do wyborów: wszyscy doskonale wiedzą, że rozkład sił zmieni się nieznacznie...jak to powiedział Falk,

Cytat:
zmienią tylko rotację siodełek

10.09.2007 21:51:20
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 395

wrzucasz kartke i wyciagasz drob - to jak to moze byc u nas normalnie???

Polacy to chyba slepi sa - ciagle glosuja a taki Miller dalej w polityce siedzi. Kalisz? LEPPER? GIERTYCH? Oni juz bardzo dawno sie zdyskredytowali. takim ludziom daje sie druga szanse le nei wiecej

narod jakis otumaniony chyba :/

a ze rotacja siodelek-krzesek to od dawna jest - szczegolnei KALISZ? przeciez on powinien z sejmu odejsc to wreszcie by schudl

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
11.09.2007 09:22:40
levi'
Moderator
*

tylko wiesz Demonesssa, to czy Kalisz jest czy go nie ma, to niestety nie zależy od wyborców, tylko od ludzi, którzy układają w danej partii listę wyborczą :O - wiem, trochę to głupie, ale taka jest nasza rzeczywistość...

11.09.2007 12:13:23
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: