Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Plajta prywatnych uczelni. Młodzi wolą studia poza krajem!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Plajta prywatnych uczelni. Młodzi wolą studia poza krajem!

Artkuł na o2.pl LINK

Cytat:
Czeka nas fala bankructw prywatnych szkół wyższych. Młodzi ludzie coraz częściej wyjeżdżają na studia zagranicę. W efekcie nawet 100 spośród ponad 300 polskich prywatnych szkół wyższych może w ciągu kilku najbliższych lat zniknąć z rynku - przewiduje "Dziennik".

O tym, ze ubywa kandydatów na płatne studia w Polsce, boleśnie przekonała się Wyższa Szkoła Zarządzania i Finansów w Bydgoszczy, gdzie zabrakło chętnych do nauki. W efekcie szkoła została zamknięta. Z brakiem chętnych borykają się też uczelnie publiczne. Nowo powstały Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy likwiduje kolejne kierunki studiów zaocznych.

Według wyliczeń "Dziennika" w samej tylko Wielkiej Brytanii, Niemczech i Francji w tym roku studia rozpoczęło przynajmniej 17 tys. młodych Polaków. Tyle studentów mogłoby utrzymać 10 średniej wielkości szkół wyższych.

Polaków nie odstrasza nawet koszt nauki. W Wielkiej Brytanii studia licencjackie kosztują nawet 3 tys. funtów ( ponad 17 tys. zł). To kilka razy więcej niż Polsce. Mimo tego wybrało je w tym roku 1500 osób z Polski, o ponad połowę więcej niż w 2005 r., gdy czesne wynosiło tylko 1000 funtów.

Hmmm... w upadaniu szkół prywatnych nie widać wiele zła, jeśli myśli się o tym, że mają z nich zostać tylko te najlepsze. Bo młodzież staje się nie tylko klientem z przymusu, co staje się klientem wybrednym...

Poza tym uważam, że i tak spora część ze szkół prywatnych nie uczy lepiej, niż szkoły państwowe... a studenci takich szkół - prywatnych - wolą łożyć kase na dobrą szkołę. Bo w tym szkołach, gdzie tylko produkuje się papier to klientela i tak będzie. Ale młodzi Polacy to ambitni ludzie Smile

07.11.2006 14:15:06
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,514

Są droższe ale jeżeli zagranicą mają prace to i tak lepiej na tym wychodzą. Jeżeli tylko miałabym taką możliwość równiez bym wyjechała. A że możliwości nie mam to będe zmuszona iść na WSiZ Smile równiez prywatna szkoła... W Warszawie jest jedna z najlepszyszch szkół Smile Polsko Japońska Szkoła Wyższa Technik Komputerowych. Moim marzeniam było tam iść... Ale niestać mnie niestey żeby łozyć 1000 miesięcznie Sad Więc u nas w polsce też nie jest tak tanio Smile ale za to dochody duzo niższe...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
07.11.2006 21:17:06
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... ale myślę, ze u nas to jest tak - JAKOŚc kształcenia nie jest za wysoka... ale jesli już u nas się kształcisz, to na prawdę jestes KIMŚ, jesli uda Ci się studia skończyć Smile Np. Polibuda - absolwenci informatyki są bardzo dobrzy... Budonictwa - także... Tylko skończyć polibudę... ech Tongue

Tak czy siak trochę koloryzuję - nam się wydaje, ze to dużo, te ceny za naukę na zachodzie, a... ludzie ciągną na uniwersytety i politechniki... na wschód Smile Serio Smile

07.11.2006 21:50:40
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Wiecie jak młodzi wyjezdzaja na studia za granice to dobrze i źle żle bo to wiadomo malo ludzi wyksztalconych itd. ale dobrze bo mi przykladowo moze bedzie latwiej sie na jakas uczelnie dostac ^^ bo nie planuje wyjazdu "po nauke" Biggrin

A co do cen studiów za nauke np w Angli te 3000 funtów to cały nic jesli tam mieszkasz i pracujesz wiem bo bylem i mam pojęcie jak to wyglada.

07.11.2006 22:24:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Qmar, 3.000 funtów za 10 miesięcy nauki... czyli 300 funtów za miesiąc... hmmm... No wiesz... fakt. Z tego, co mi opowiadała koleżanka (pracowałą już na Wyspie 3 razy) mówi, ze to w umei nie tak dużo... jak za studia.

07.11.2006 22:29:24
terelka
Moderator
*

Status: Online
Portfel: 3,494

A co do plajty prywatnych uczelni to słyszeliście co ostatnio robia w Tyczynie? Niewiem w sumie czy to można nazwać plajtą ale myslę ze ta szkołą długo niepociągnie, po tym co zrobili ludziom z II roku politologii. Po prostu rozwiązali kierunek... i ludzie dowiedzieli się, że nie maja gdzie juz studiowac, fakt, że dużo osób porezygnowała i zostało tam tylko 8 osób, ale jak się władze uczelni czegoś podejmują to powinny doprowadzić to do końca, nie licząc sie tylko i wyłącznie z pieniędzmi... 4 spośród tej 8 przeniosła się do Rzeszowa... po wielu problemach udało im się dostać. Podobno prosili dziekana czy rektora aby załatwił im, przeniesienie na inna uczelnie ale on powiedział, żeby przenieśli się na socjologii oczywiście w Tyczynie... Teraz muszą nadrabiać u nas różnice programowe i oczywiście zdać najważniejszy egzamin na politologii juz w styczniu...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

11.11.2006 21:44:27
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Szczerze to nie chcialabym sie ksztalcic za granica. Jestem bardzo zadowolona z poziomu nauczania u mnie na wydziale. Moze sie tylko wydawac, ze studiowac muzyke to bulka z maslem, w gruncie rzeczy jest to bardzo trudna i skomplikowana sprawa Smile
Ciesze sie bardzo ze moge wlasnie ta dziedzine studiowac. Za nic w swiecie nie zamienilabym tych studiow na jakies studia poza krajem Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
12.11.2006 00:07:46
terelka
Moderator
*

Status: Online
Portfel: 3,494

Ja też nie chciałabym za granicą studiować, może wynika to z faktu, że nie znam na tyle dobrze jakiegoś języka, żebym sobie poradziła np. w Oxfordzie Biggrin pozatym myślę, że poziom nauczania na uczelniach w Polsce jest dosyć wysoki, przecież np. w różnych konkursach informatycznych to własnie studenci z Polski zajmują czołowe pozycje. Więc myśle, że nie jest tak źle.
Ja sama myslalam, że np. studiowanie politologii w Rzeszowie to prosta sprawa, nic sie uczyc nie trzeba i wogole- rzeczywistośc okazaza się inna Tongue

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

12.11.2006 00:13:32
Falkhor
Administrator
*

terelka, hehehe Smile Mnie też ludzie mówili, ze gdzie to idziesz? Na politologię?? A to się nuuuudzić będziesz... AHA! To były 2 lata solidnej nauki, 3ci rok był lżejszy - nie było Żelaznego Henryka Tongue Nooo chyba, ze jacyś desperaci poszli do niego na seminarium Tongue Tongue Tongue Ale ja jestem bardzo zadowolony - i wiem, ze obecnie będę bardziej dumny z dyplomi politologii (licencjata) niż socjologa (magistra) w Tyczynie... trudno.

iwcia, ja bym w życiu nie poszedł na studia myuzyczne Smile Bo to przecież nie tylko granie na gitarze, opowiadanie sobie o sławnych kompozytowrach... lekcje głosu, tej no - emisji Tongue taniec, układy choreograficzne jakieś, i takie tam kosmodromy, które przeczytałęm w Twoim indeksie Tongue MAsakra Tongue To trzeba po prostu kochać Biggrin

12.11.2006 08:16:33
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: