Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Pilnuj swojego psa! Puszcozny luzem stanowi zagrożenie.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Pilnuj swojego psa! Puszcozny luzem stanowi zagrożenie.

Cytat:
Do Urzędu Gminy Łańcut ciągle wpływają skargi od mieszkańców Gminy dotyczące narastającego zagrożenia ze strony błąkających się psów. Szczególnie zagrożone są dzieci, które boją się same wychodzić z domów, chodzić do szkoły. (...)

Zgodnie z obowiązującymi przepisami właściciel psa odpowiada za wszelkie szkody wyrządzone przez zwierzę osobom trzecim. Poszkodowany ma pełne prawo dochodzić od właściciela ( opiekuna) psa odszkodowania za poniesione straty materialne i moralne. (...)

Wypuszczanie psów wolno jest niedozwolone.

Źródło - Gmina Łańcut

Trzeba pamiętać o tym, że swój piesek może chodzić pos woim terenie - zakłądając, że jego teren jest NASZYM - właścicieli - terenem. Pies, który ucieknie za ogrodzenie i będzie wałęsał się po okolicy stanowi zagrożenie, np. dla dzieci lub innych zwierząt (np. gospodarskich).

Dlatego z praktyki wiem - ze owszem, psy uciekają czasem na wycieczki, i trzeba ich szukać. Zatem poelcam, aby każdy z Waszych czworonogów miał obrożę z danymi o jego imieniu i właścicielach, albo przynajmniej ADRES i telefon. nie będzie wtedy traktowany jak bezpański. A jesli wyrządzi szkody - cóż, trzeba za nie odpowiedzieć.

08.06.2007 11:30:58
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor napisał(a):
Dlatego z praktyki wiem - ze owszem, psy uciekają czasem na wycieczki, i trzeba ich szukać. Zatem poelcam, aby każdy z Waszych czworonogów miał obrożę z danymi o jego imieniu i właścicielach, albo przynajmniej ADRES i telefon. nie będzie wtedy traktowany jak bezpański.

nie lepiej walnac mu na obroze dżipiesa Biggrin

08.06.2007 11:39:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Hehe Smile No fakt, mamy XXI wiek Tongue Można i tak, tylko wiesz - wątpię, aby stosowały to staruszki albo np. ludzie ubodzy, prawda? A obroża to na prawdę marne grosze. Tabliczkę można samemu zrobić a nawet napisać na obroży.

08.06.2007 12:18:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Falkhor napisał(a):
Tabliczkę można samemu zrobić a nawet napisać na obroży.

można można ale może zamiast latac za pieskiem i takie tam kilmaty to lepiej go czesto wyprowadzac na spacer albo po prostu przed domkiem, buda i sobie zyje...mój piesek tak ma ale nie narzeka bo ja z nim na spacerki chodze więc ma sznase sie nabiegac. Jak już ktos ma psa to może trzeba się nim jakos zaopiekowac. a jak ktos nie ma warunków to po co mu piesek ??

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
10.06.2007 09:24:52
blokk

*

Reputacja: 0
Portfel: 150

Pff, psy zawsze się szwędały i było OK, a teraz afery robią XP

10.06.2007 09:27:19
rudzia

*

może i zawsze ale jak robią to znaczy, że cos jest nie tak i trzeba coś z tym zrobic. Dzisiaj kasiadz o tym w kościele mówił Tongue

blokk napisał(a):
a teraz afery robią

a może im się nudzi Tongue??!!

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
10.06.2007 09:33:41
blokk

*

rudzia napisał(a):
i trzeba coś z tym zrobic.

Zgadzam się, szkoda tylko, że nigdy nie będzie idealnie na tym świecie, zawsze przecież coś się znajdzie.. ^_^

10.06.2007 09:56:32
Gall

*

Portfel: 208

Sam miałem nieprzyjemności związane ze szwendającymi się pasami. Gdy miałem 12 lat wracałem sobie z miasta nagle wyskoczyło przedemną wielkie bydle, dla małego dzieciaka warczący wielki pies to to naprwade przerazający widok, stanąłem w miejscu a pies zaczął podchodzić do mnie, nie mogłem isc dale bo by zaatakował nie mogłem uciekać bo by pobiegł za mna, stałem jak wryty a wielki pies szczekał warczał i był coraz bliżej. Wkońcu postanowiłem spokojnym krokiem isc dalej minałem go a on ugryzł mnie w nogę, i miałem przez to serię zastrzyków przeciw wściekliźnie. Dlatego myśle że włascicieli takich wałęsajccych sie psów trzeba ostro karać, taki idiota nie zamnkie bramki a jego piesek sobie pobiegha za ogrodzeniem, niektóre rasy psów mają ogrąmną siłę zaciśnięcia szczęk dziecko niema szans jak taki piesek skoczy im do gardła. Przeciez nieraz słyszeliśmy o zagryzieniach czy poważnych ranach zadanych przez psy. Czasami jak o tym czytam to przychodzi mi na mysl zeby uśpić też właściciela takiego psa...

10.06.2007 10:15:35
rudzia

*

blokk napisał(a):
Zgadzam się, szkoda tylko, że nigdy nie będzie idealnie na tym świecie, zawsze przecież coś się znajdzie..

nigdy i trezba się z tym pogodzic ^_^ niestety Sad

Gall napisał(a):
Dlatego myśle że włascicieli takich wałęsajccych sie psów trzeba ostro karać, taki idiota nie zamnkie bramki a jego piesek sobie pobiegha za ogrodzeniem, niektóre rasy psów mają ogrąmną siłę zaciśnięcia szczęk dziecko niema szans jak taki piesek skoczy im do gardła.

to jest prawda dlatego ostrzegają przed tym z tym, że ludzie tak jak zawsze nic sobie z tego nie robią, bo każdy jest przekonany, śe ich piesek to jest uosobienie dobra i wszystkiego co najlepsze :/ a mie zawsze takj jest:/

ja bylam mała to tez mnie pogryzł pies ale naszczeście obyło się bez wiekszych konsekwencji. Może to jest nic ale najberdziej przerażający jeyst fakt, ze to był pies mojego sąsiada, koło ktorego przechodziłam codziennie i nawet sie czasem z tym pieskiem bawiłam...skąd mogłam wiedziec, że jak podejde do niego po raz tam któryś, że mnie ugryzie Sad

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
10.06.2007 10:30:08
blokk

*

Gall napisał(a):
warczący wielki pies to to naprwade przerazający widok, stanąłem w miejscu a pies zaczął podchodzić do mnie, nie mogłem isc dale bo by zaatakował nie mogłem uciekać bo by pobiegł za mna, stałem jak wryty a wielki pies szczekał warczał i był coraz bliżej. Wkońcu postanowiłem spokojnym krokiem isc dalej minałem go a on ugryzł mnie w nogę,

Miałem tak samo, na szczęście nie ugryzł mnie, przeszedłem baaaardzo powoli obok niego. I się udało. Animatedwink

10.06.2007 11:26:53
PEPEr

*

Portfel: 416

ja mojego pieska wyprowadzam dzień w dzień wiec raczej nie ma ochoty robić sobie wycieczek po osiedlu. Swoją drogą gdybym zobaczył tak swojego psiaka gdzieś latającego po ulicy to sam przestraszyłbym sie ,w końcu to Amstaff ,więc zrobiliśmy mu taką małą zagródke skąd raczej nie ma jak uciec , ale zresztą nie miałby po co , jest mu chyba całkiem dobrze ze mną Tongue
Popieram zakaz wypuszczania psów luzem . To są w końcu zwierzęta i w każdej chwili moze strzelic cos takiemu kundlowi do łba.

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
10.06.2007 13:51:12
Falkhor
Administrator
*

Gall, Miałem kiedyś podobną sytuację. Ale wiedząc, co mnie czeka - byłem na to przygotowany... bydlę się na nie rzuciło, to ja na niego też. Podrapał mnie trochę, ale ja go dośc mocno uderzyłem i jakoś dał sobie spokój.

Tak czy owak - jesli już się gdzies plątam, to mam przy sobei gaz na psy. Nie wiem, raz tylko tego próbowałem i faktycznie pisiak przez jakiś czas miał inne zmartwienia niż moja osoba. Ale nie uznaję tego, że psa można sobie puścić tak o. Ma się go - to trzeba go pilnować.

10.06.2007 18:00:09
blokk

*

Falkhor, ty na rowerze, to w ogóle powinieneś się nie bać ;D

10.06.2007 18:30:01
rudzia

*

akurat to, że na rowerze to nic nie znaczy...taki "swobodny" piesek mioże i rower rozwalic...ale próbuje sobie wyobrazic Fakla, który walczy z psem i nie bardzo to widzę Animatedwink ae tu ne o to chodzi. Zagożenie ze stony psów jest co raz większe. Często jest tak, że och własciciele nie zdaja sobie spracy z tego, że ich pieski sobie gdzies tam biegaja i robią komus krzywdę Sad i to jest chyba najgorsze

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
10.06.2007 21:52:02
Falkhor
Administrator
*

blokk, Wtedy akurat tak wyszło, że nie miałem rowerka. Tak, to prawda - czasem podróżuje PIESZO Biggrin

10.06.2007 22:06:09
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: