Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Pierwsi komandosi Ojczyzny - Cichociemni
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Pierwsi komandosi Ojczyzny - Cichociemni

Źródło - Mówią Wieki / Onet.PL, 2007 -----KLIKNIJ----
Autor - Grzegorz Łakomski

Cytat:
Noc z 27 na 28 grudnia 1941 roku. W operacji lotniczej "Jacket" skakało ich sześciu: "Orawa", "Kotwicz", "Wania", "Amurat", "Buka" i "Celt". Nie mieli szczęścia. Pilot dokonał zrzutu aż 22 km od miejsca przeznaczenia. Zamiast w Generalnym Gubernatorstwie skoczkowie wylądowali na terenach wcielonych do Trzeciej Rzeszy. Zniesieni nad las, zawiśli na drzewach. Nieprzytomnego "Orawę", który uderzył o pień sosny, znaleźli dopiero nad ranem. Musieli się rozdzielić. "Kotwicz", "Wania", "Celt" i "Buka" zostali zatrzymani przez patrol Grenzschutzu i zaprowadzeni na posterunek. Pod lufami karabinów postawiono ich przy ścianie. Gdy niemiecki żołnierz podszedł do "Wani", aby go zrewidować, natychmiast otrzymał cios w szyję. Zatoczył się. Wytrenowani w szybkim dobywaniu broni skoczkowie zareagowali błyskawicznie.

Kiedyś pamietam, jak wciągnęły mnie 'Kamienie na szaniec'. 'Czterej pancerni i pies'... no i oczywiście Kapitan Kloss w 'Stawce więszej niż życie' oraz '17 mgnień wiosny'. Zawsze wierzyłem w to, że Polacy mieli swoich militarnych bohaterów... a potem się o nich uczyłem w szkole.

Bardzo ciekawy artykuł, polecam każdemu... Dobrze napisana, wciągająca opowieśc. Nie za długa, ale i nie za krótka Smile

17.10.2007 08:46:34
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: