Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Pierścień św. Karoliny modnym symbolem czystości
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,041
Pierścień św. Karoliny modnym symbolem czystości

Cytat:
Polski Kościół rozpoczął rozprowadzanie pierścieni błogosławionej Karoliny. Obrączki, mające promować czystość seksualną, zyskują popularność głównie wśród młodych dziewcząt i chłopców

Źródło - Portal o2.pl / Metro KLIK do źródła

Taka błyskotka kosztuje 50zł. Nie znalazłem zdjęcia ale z opisu wyobrażam sobei, że musi wyglądać całkiem ładnie. Ale czy to nie jest tylko błyskotka? Dlatego tak pytam, bo na 'wielu palcach' dostrzegam pierścionki-różańce' i jakoś włąściciele nie wydają mi się hmmmm... odpowiednimi osobami albo chcoiaż takimi, któzy wiedzą, jak ten różaniec odmawiać.

Może to też wstęp do pytania, czy mozna nosić krzyżyk tylko i wyłącznie jako ozdobę, czyli tak, jak nosi się 'krzyz egipski', oko proroka albo straganowe święte chińskie talizmany...?

14.11.2007 11:41:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
nfm: 776

50 zł :O kurcze nie dał bym tyle za takie cos ,normalnie ktos robi biznes na tym i tyle,a kosciół szuka klijentów,moim zdaniem jesli ktos chce zachowac czystosc to nie potrzebuje niczego,obraczki krzyzyka ani nic,jesli chce zachowac zachowa jesli nie to nie zachowa,i to jest jego sprawa,ale zeby sie z tym afiszowac to chyba nie za bardzo,mysle ze to jest na tyle prywanta osobista i intywbna sprawa ze nie warto chyba sie z tym zbytnio ujawniac,a osoba taka moze byc narazona w społeczenstwie na to ze beda ja obgadywac za plecami wytykac palcami itp.po prostu ktos robi na tym kase za posrednictwem koscioła,takie jest moje zdanie Smile

14.11.2007 19:05:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
GothicSpirit

*

Grupa: Zarejestrowani
nfm: 150

"Kościół" jako instytucję zapisujemy dużą literą....

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
My heart just wants to die
14.11.2007 19:09:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

głupota głupota głupota. Po co odmawiać sobie przyjemności przed slubem. ŚREDNIOWIECZE.

GothicSpirit, PW....PW...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
14.11.2007 19:15:34
Avalanche

*

nfm: 226

Bake napisał(a):
głupota głupota głupota. Po co odmawiać sobie przyjemności przed slubem. ŚREDNIOWIECZE.

Niektórzy odmawiają. To już zależy od pary...

14.11.2007 20:35:27
Falkhor
Administrator
*

michas, Akurat cena za srebrny pierścionek to jakaś taka wygórowana nie jest... Chociaz ja rzadko kupuję srebrne ozdoby Animatedwink

14.11.2007 20:52:10
Qmar
Moderator
*

nfm: 3,667

Falkhor napisał(a):
michas, Akurat cena za srebrny pierścionek to jakaś taka wygórowana nie jest... Chociaz ja rzadko kupuję srebrne ozdoby

ja jedyne srebro jakie mam to na szyi i jak tak porownam ilosc srebra zmojej szyi na ilosc srebra takiego pierscionka lub sygnetu to chyba malo troszeczke zawyzyli ale to pewnie przez to kto ja wykonuje

mimo wszytsko nie powinno sie afiszowac takimi pierscionkami bo ktos zgwalci i zabierze pierscionek - 2 w jednym ...

14.11.2007 21:21:36
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Heh, no kurcze o tym to nawet nie pomyślałem, że taki pierścionek to może być wabik na gwałcicieli :/ I jeszcze kradzież... gdzie Ty się wychowuejsz?? Cool

Kwiat lilii ze srebra i wogóle pierścionek ze srebra to jednak może być warte samo w sobie 50zł. Mnie bardziej ciekawi, co z całą symboliką... co jak co, ale dzisiaj dziewictwo raczej jest skrywane, a nie znakowane. Poza tym - jak mówiłem - to raczej jakaś moda chyba, niż głębszy sens...

14.11.2007 21:33:03
okimaxim

*

Reputacja: 1
nfm: 2,325

Falkhor, są takie kręgi młodzieży które nadal stosują się do zasad chrześcijańskich, min, czystości i... nie wychodzą na tym źle. Akurat jestem w Przemyślu - miejscu gdzie jest dużo grup i wspólnot religijnych, gdzie prowadzi się dużo rekolekcji... takie religijne centrum. I tu młodzież (oczywiście nie cała) nosi wiele religijnych symboli i wierzy w to, co taki symbol przedstawia.

Falkhor napisał(a):
Mnie bardziej ciekawi, co z całą symboliką... co jak co, ale dzisiaj dziewictwo raczej jest skrywane, a nie znakowane. Poza tym - jak mówiłem - to raczej jakaś moda chyba, niż głębszy sens...

może i moda... ale znajdą się tacy, którzy jednak kupią pierścionek dla tego, co symbolizuje, niż dla zwykłej mody.

14.11.2007 22:10:52
Qmar
Moderator
*

nfm: 3,667

Cytat:
Qmar, Heh, no kurcze o tym to nawet nie pomyślałem, że taki pierścionek to może być wabik na gwałcicieli I jeszcze kradzież... gdzie Ty się wychowuejsz??

no w Polsce a Ty gdzie? bo wiesz jak zyjemy w kraju w ktorym porywa sie ludzi trzyma 2 lata bierze okup i zabija i pewnie posiedza z 10 lat to wszystko jest mozliwe :]

wedlug mnie nosic a praktykowac to jest tak jak postaw sie a zastaw sie :] wg mnie jest to rzecz zbedna co innego krzyzyk czy te skurzane kólka co to pokazuja przynaleznosc do oazy czy cos podobnego Smile

14.11.2007 23:33:30
Bake

*

Szczerze to nie ma sensu. Kto na takie coś się napali? Bez sensu w ogóle... podziwiam takie pary Avalanche, dobrowolnie zepsuć sobie młodość. GENIALNE! ciekawe co bym z dziewczyną robił jak bym był takim świrem... różańce odprawiał po nocach? może apel o 21 Biggrin to by była jazda Biggrin jaka perwersja Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
15.11.2007 11:14:14
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,408

Bake napisał(a):
GENIALNE! ciekawe co bym z dziewczyną robił jak bym był takim świrem... różańce odprawiał po nocach? może apel o 21 to by była jazda jaka perwersja

Bake - może nie wszystkim w głowie SEX tak jak co po niektórym XP XP XP Uważam, że ludzie przez te pierścionki chcą udowodnić, że potrafią walczyć z pożądliwością, z napaleniem na płeć przeciwną, z zachciankami i potrzebami sexualnymi a przez taki symbol będzie im łatwiej - jak przysięga to przysięga, NO MERCY! Smile
Ja bardzo takich ludiz podziwiam, aczkolwiek nie wiem czy byłabym w stanie do nich dołączyć, chociaż jak po raz pierwszy ten artykuł przeczytałam w krakowskim brukowcu idąc na uczelnie - pomyślałam hmmm ciekawa sprawa, może dam się skusić ? ^^"

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
16.11.2007 12:17:19
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

Falkhor napisał(a):
Chociaz ja rzadko kupuję srebrne ozdoby

Masz racjęTongue jak już coś kupowac to niec to będzie złoto Tongue :hihi: :lol-sweat: Mimo, że drozsze to ładniej wyglada Tongue

Jeżeli chodzi o mnie to cos takiego nie ma sensu. Jeżeli ktoś chce czekać to niech czeka, ale nie musi tego obwieszczać całemu światu bo to jest tak trochę bez sensu :/ a po za tym 50 zł za to żeby wszytsy się dowiedzieli o moich postanowieniach to jest stanowczo za wysoka kwota

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
16.11.2007 13:35:20
Bake

*

ziomalka napisał(a):
Bake - może nie wszystkim w głowie SEX tak jak co po niektórym XP XP XP Uważam, że ludzie przez te pierścionki chcą udowodnić, że potrafią walczyć z pożądliwością, z napaleniem na płeć przeciwną, z zachciankami i potrzebami sexualnymi a przez taki symbol będzie im łatwiej - jak przysięga to przysięga, NO MERCY! Smile

ale PO CO SIĘ MĘCZYĆ! ? ! jaki jest tego sens. Zaprzeczanie własnej seksualności to chyba choroba...

16.11.2007 14:29:39
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
nfm: 4,408

Srebro jets jak na mojego gusta o wiele ładniejsze no i co lepsze, pasuje do wszystkiego! Złoto jest dla szlachty,a że ja do niej nie należę, pozostaje przy skromnym acz ślicznie prezentującym się srebrze :sweet:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
16.11.2007 14:30:49
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *