Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Pełnosprawny w Internecie. Poza nim - niepełnosprawny.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Pełnosprawny w Internecie. Poza nim - niepełnosprawny.

Artykuł w Wiadomości.Onet.pl Źródło - LINK LINK LINK

Cytat:
W e-mailu łatwiej jej wyrazić uczucia niż w rzeczywistości. Na co dzień śmieje się rzadko. Jeździ na wózku. A raczej siedzi, bo z domu jej rodziców w małej śląskiej wsi trudno gdziekolwiek dojechać.

– Szkołę skończyłam dzięki indywidualnemu nauczaniu, o które z uporem walczyła moja mama. Gdy nauczyciele przestali przychodzić, myślałam, że przez resztę życia czeka mnie wpatrywanie się w cztery ściany, a jako jedyna rozrywka telewizor i książki – mówi. I tak było dopóki młodszy brat Oleny nie kupił komputera.
(...)
Niech państwo sobie wyobrażą, że przychodzi do was człowiek, który porusza się bardzo niezgrabnie, przechylony na lewą stronę, ze złamanym obojczykiem, wytrzeszczonymi oczami, który ma grymasy na twarzy, mówi bardzo cicho, niewyraźnie, chaotycznie, cały czas na jednej intonacji, często powtarzając się – tłumaczy bardziej obrazowo Wenza. – Co byście o nim pomyśleli? Pewnie, że jest pijany. Ale gdyby nie było czuć od niego alkoholu? Pewnie, że jest niepełnosprawny, lecz umysłowo. To byłbym ja. Mieszkam na wsi, trudno mi nawiązać kontakt z ludźmi.

Dlatego z domu wychodzi tylko na spacery z psem, Nel. Potem siada przed komputerem i rozsyła apele. Tłumaczy, że dostęp do sieci to nie tylko często jedyna szansa na kontakt niepełnosprawnych ze światem. To także szansa na pracę – a raczej na telepracę. Różnica jest taka, że miejscem telepracy może być pokój we własnym domu wyposażony w komputer z dostępem do sieci.

Nie wiem, czy pośród naszych Uzytkowników Forum NFM są osoby, które są niepełnosprawne i które korzystają z neta i zarazem z naszego Forum. jeśli tak - to robią to w sposób, w jaki nie idzie poznać, że w jakiś sposób bardzo się różnią od zdrowego, pełnosprawnego człowieka.

W mojej pracy licencjackiej poświęciłem pewien rodział na temat osób niepełnosprawnych w necie. O tym, jak dzięki światłowodom znikaja problemy w połączeniach między neuronami. jak znika różncia wzrostu, mobilności, wysławiania się. To jest tak złożone, a zarazem tak proste...

Dlatego czy nie słuszne wydaje się budowanie stacji darmowego neta w miastach i wogóle... neta wszędzie? Informatyzacja urzędów, aby można było w zaciszu domowym wypełnić dokumenty i bez kolejek przesłać do urzędu? Nie wnikam tutaj w zanik pewnych czynności społecznych, jak stanie w kolejce i narzekanie na to, że rząd nic nie robi, aby było lepiej Smile Tongue

Czy może wprowadzić takie coś, ze osoby niepełnosprawne mogą mieć darmowy net od TP w domu?
Czy nasze władze lokalne i centralne przywiązują należyta uwagę do tego grona osób?

Pozdrawiam.

15.03.2007 17:36:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Dla mnie człowiek niepełnosprawny to po prostu człowiek pokrzywdzony przez los, ma trudniej. Ale wiem, że nie jest gorszy. Z resztą to głupota tak myśleć. Mam chorą koleżankę. Dzięki nam <jej przyjaciołom, nawet chłopcy są mili> uśmiecha się. Pozdrawiam ją Kisstogether
Niepełnosprawność uczy pokory i poszanowania życia - od tej reguły są jednak wyjątki <nie powyższy>

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
15.03.2007 17:59:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Megg, nawet patrzenie na osobę niepełnosprawną (ale nie gapienie się!) uczy nas czegoś. Pokory do zycia i szacunku dla tego, co już w swoim życiu mamy i przede wszystkim - JAKIE mamy możliwości. osobom niepełnosprawnym możliwości akcji i reakcji brakuje. Net pomaga chociaż... wypowiedzieć się.

15.03.2007 18:11:28
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
michas
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 785

dobrze ze jednmak tacy ludzie staraja sie nie tracic kontaktu ze swiatem,dobzre ze chociaz przez neta pga z kims pogadac zobaczyc co sie w swiecie dzieje,rozwijac sowje zainteresowania,dobrze ze se staraja cos robic a nie siedziec bezczynnie w 4 scianach

16.03.2007 00:52:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: