Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriotyzm ?
11.09.2007, 18:49:25

Generalnie uważamy się za patriotów, ale jak tvp pyta ludzi na mieście czy wiedzą jakie jest święto, co i kiedy się wtedy wydarzyło, to jednak ludzie nie wiedzą za dużo o historii Polski. Czy w takim razie można być patriotą nie znając historii? Ja sama, przyznaję, historią się nie interesuję, ale leży mi na sercu dobro naszej Ojczyzny. Czy to wystarczy żebym czuła sie patriotką?

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
11.09.2007, 18:56:47

Gothka =), Na wojnie w okopach ginęli i ludzie wykształceni i nieuki, analfabeci. Ale wg mnie - łączyło ich cos więcej i nie musiało to iśc w parze z wiedzą o tym, jaki jest kalendarz poszczególnych świąt. patriotyzm się czuje - miłość do Ojczyzny.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11.09.2007, 20:32:01

Nie wiem dlaczego prawie wszystkim "patriotyzm" tak mocno kojarzy się z przeszłością, historią. Nawet nasz nieudolny rząd nic innego nie robi tylko rozlicza się z przeszłością. A patriotyzm jest potrzebny tu i teraz. Jak wstajesz rano do pracy i idziesz tam za marny grosz, a nie jedziesz do pracy do Irlandii to jest patriotyzm. Jak biedna rodzina opłaca studia dziecka, żeby kiedyś był mądrym człowiekiem (obywatelem) to tez jest patriotyzm. Jak dbam o swoje podwórko, ulice , wieś czy miasto to tez jest patriotyzm. Jak idę do wyborów z nadzieją, że może w końcu będzie lepiej to jest patriotyzm. Jak kocham swój kraj za wszystko i pomimo wszystko TO jest patriotyzm.

e-kafejka-admin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
11.09.2007, 21:32:19

e-kafejka, Do tego jeszcze przydałoby się trochę szacunku dla symboli państwowych, szacunku i uprzejmości dla swoich krajanów, pracy na jego dobro, pomnażanie bogactw i pomniejszanie strat... Patriotyzm to nie jest tylko i wyłącznie za Ojczyznę umrzeć. Cena to najwyższa, ale w życiu bez wojny mase jest wyrzeczeń, które mogą uczynić patriotą.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
11.09.2007, 21:37:23

Nie jestem dumny z tego jaka jest polska i polacy... gdybym był innej narodowości też pewnie nie byłbym patriotą...

Wolę być ponad to...
12.09.2007, 07:25:01

Patriotyzm? Tak - najczęściej słyszane słowo padające z ust zacietrzewionych polityków, którzy w swoim działaniu pokazują jednak, że ma ono całkiem inne znaczenie, a dokładniej oznacza ich osobisty interes.

A może tak kolejne uroczystości z okazji jakiegoś przegranego powstania? Feta z okazji setek tysięcy ludzi którzy zginęli, bo ktoś miał idee i nie liczył się z ofiarami. A może znów pokopiemy sobie w ziemi poszukać jakichś kości?

A czas płynie nieubłaganie.
Nie uważam się za patriotę, czasami myśle, że najchętnie bym stąd uciekł.
Z kraju w którym pomimo ciężkiej pracy i zaangażowania całych pokoleń - nic się nie zmienia. Gdzie kolejne rządy pokazują, że nie liczą się zupełnie ze swoimi wyborcami.
Gdzie bieda, ubóstwo, zupełny brak jakichkolwiek perspektyw.
Pewnie wiekszość z Was na tym forum jest młodsza ode mnie i nie odczuwacie tak tego - ale czuje się już poprostu wypalony.

Pamiętam gdy zaczynałem studia. Na rozpoczęciu roku akademickiego, jeden z polityków w swoim przemówieniu inauguracyjnym powiedział: "...uczcie się studiujcie, będziecie największym skarbem i przyszłością naszego kraju...".
Od tamtego czasu upłynęło już ponad 11 lat. Skończyłem studia,studia podyplomowe, dodatkowe kursy, pracuje już 5 lat zawodowo. Co mam? Nic - poza frustracją.
Moje zarobki nie pozwalają nawet na samodzielne życie, a co dopiero na założenie rodziny.

Gdy widzę znajomych z Angli, którzy czasami wpadają na krótko do kraju, robi mi się po prostu przykro i nie rozumiem tego wszystkiego. To tam w Angli nawet pracujący obcokrajowiec bez kwalifikacji potrafi zapewnić sobie utrzymanie, ba nawet zaoszczędzić! To co się u Nas dzieje?

Mimo tego szanuje swoje Państwo, ale chciałbym aby to był szacunek z wzajemnością.
15.09.2007, 12:45:20

PJU napisał:
Cytat:Mimo tego szanuje swoje Państwo, ale chciałbym aby to był szacunek z wzajemnością.

Dokładnie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
20.09.2007, 19:16:29

DOKŁADNIE, popieram i się zgadzam!!! choć to smutne...

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
23.09.2007, 09:30:44

PJU napisał(a):Mimo tego szanuje swoje Państwo, ale chciałbym aby to był szacunek z wzajemnością.

W tym przypadku prawda będzie smutna:/ Władze nie szanuja ludzi chociaz mówią inaczej. Najlepiszym tego dowodem są nikłe osiągnięcia rządu, który na szcęście już się rozpada, ale mimo wszytsko i tak bedziemy kochac ten kraj i to nie ze wzgledy na to co sie w nim dziejie, nie na partie rządzące, ale na ludzi, ktorzy w nim mieszkają i hisorie jaka jeust zanami Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji W końcu to my ja tworzymi i tworzyc będziemi, a wydaje mi się, że nasz kraj może byc lepszym. Trzeba tylko jakims cudem sprawić, żeby ludzie nie byli aż tak zachłanni

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy