Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
"partia przyszłości" - kto może najwięcej zaoferow
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
"partia przyszłości" - kto może najwięcej zaoferow

widzę, że rozmowy o polskim rządzi i polityce się w innych tematach zaostrzają - więc postanowiłem stworzyć temat, w którym każdy będzie mógł powiedzieć KTO powiniem rządzić w RP i co można i trzeba w systemie politycznym zmienić...

proszę o jasne wypowiedzi i konstryktywne propozycje...

ja osobiści uważam, że w polsce POWINNO dojść do rządów PiS-PO, bo obie partie mają bardzo zbliżoną wizję polski i tylko ambicje nie pozwalają stworzyć wspolnego frontu.

uważam, że w polsce należy zminić:
- przeprowadzić listrację na najwyższych i najbardziej odpowiedzialnych szczeblach
- wzmocnić władzę prezydenta
- znieść senat :!:
- wprowadzić obowiązkowe uczestnictwo w obradach sejmu
- wprowadzić podatek liniowy (usprawnienie gospodarki)
- zdecentralizować służbę zdrowia :!:
- diety poselskie zależne od wysokości dochodu posła
- wprowadzić surowszy wymiar kar
- znieść finansowanie partii z budżetu państwa
- znieść KRRiT
.
.
.

proszę o wasze opinie na ten temat :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
03.06.2007 11:47:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

levi', na prezydenta !!!!

03.06.2007 12:41:11
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Qmar napisał(a):
levi', na prezydenta !!!!

Popieram, popieram !! :kiss: Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
03.06.2007 12:47:31
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 1,286

levi napisał(a):
- wprowadzić podatek liniowy (usprawnienie gospodarki)

Podatek liniowy to będzie tak jak w USA obecnie. Co raz więcej ludzi bardzo bardzo bogatych i co raz więcej ludzi bardzo bardzo biednych... Nie dziwne, że w większości za tym podatkiem są ludzie bogaci. Więc stanowczo jestem przeciw... Jest to nie fair... Smile

A z reszta postulatów leviego raczej sie zgodzę Smile

Pozdrawiam Maciej
03.06.2007 13:53:38
terelka
Moderator
*

Reputacja: 0
Portfel: 3,494

maciej napisał(a):
Podatek liniowy to będzie tak jak w USA obecnie. Co raz więcej ludzi bardzo bardzo bogatych i co raz więcej ludzi bardzo bardzo biednych... Nie dziwne, że w większości za tym podatkiem są ludzie bogaci. Więc stanowczo jestem przeciw... Jest to nie fair... Smile

Dokładnie!! Zgadzam się w 100%

a czemu chcesz

Cytat:

?

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

03.06.2007 14:00:24
levi'
Moderator
*

terelka napisał(a):
a czemu chcesz

Cytat:

?

uważam, że senat w żaden sposób nie usprawnie wdrażania ustaw - a wręcz przeciwnie - zamiast tego można by wprowadzić coś takiego: ustawa - 3 czytania - głosowanie - akceptacja rady stanu i prezydenta...
maciej,

Cytat:
Podatek liniowy to będzie tak jak w USA obecnie. Co raz więcej ludzi bardzo bardzo bogatych i co raz więcej ludzi bardzo bardzo biednych... Nie dziwne, że w większości za tym podatkiem są ludzie bogaci

po części muszę się zgodzić...ale to z pewnością usprawniłoby gospodarkę - stworzyłoby warunki do rozwoju i tworzenia nowych przedsiębiorstw...
...ja wogóle jestem zdania, że tylko przez polepszenie bytu państwa można polepszyć byt jednostki :!:

03.06.2007 18:02:24
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Hmmm... a ja np. tez byłbym za zniesieniem senatu - wydaje mi się BARDZO, ze on po prostu dubluje pracę Sejmu. I mimo wszystko rzadko słyszy się o tym, żeby izba senacka pracowała jakoś rewelacyjnie. Już lepiej dołożyc jedno czytanie w sejmie, niż całą izbę Drwi

A podatki - dla mnie to tylko szansa w niższych dla wszystkich. Głównie przez to, że niższe pdoatki zwiększają obroty - a tym samym mniejze podatki przynoszą kasie państwa więcej pieniędzy.

Która partia powinna rządzić... cóż. Czasem wydaje mi się, że w Polsce może rządzić tylko jednostka :/ partie wyrywają sobei władzę i nigdy nie ma jakiejś ciągłości, żeby np. jedną reformę zaprojektować, zatwierdzić i wdrożyć CAŁĄ. Tylko na raz łapie się 5 srok za ogon.

ideologicznie podobałby mi się realny mariaż PiS z PO - bo póki co nie mam takiej partii, z którą w całości bym się identyfikował :/

03.06.2007 18:57:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
tez byłbym za zniesieniem senatu - wydaje mi się BARDZO, ze on po prostu dubluje pracę Sejmu.

dokładnie - więc czy nie lepiej zamiast tego 'urządu' wprowadzić coś takiego, że ustawę będzie się badało/zatwierdzało przed np trybunałem stanu lub trybunałem konstytucyjnym a następnie przed prezydentem :?: :!:

Cytat:
PiS z PO - bo póki co nie mam takiej partii, z którą w całości bym się identyfikował

to ja mam taki sam problem - ale najbliżej mi do polityki PiSu i PO i uważam, że połączanie tych partii tj stworzenia koalicji rządowej mogłoby być wspaniałą alternatywą dla Polski...

...szkoda tylko, że spory, waśnie i nasza (polska) kłutliwość sprawia, że do takich reform nie dochodzi - 'po części' nie mogę tego zrozumieć...

04.06.2007 14:16:56
maciej
Administrator
*

Obecnie to nowa partia LiD ma chrapkę na PO Animatedwink

levi napisał(a):
trybunałem konstytucyjnym

W obecnym składzie, to tak jak by rządziło SLD Smile

Pozdrawiam Maciej
04.06.2007 16:34:25
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Lewica i Demoraci... z tego co wyczytałem tu i ówdzie - Kwasniewski powiedział wprost - będziecie ze mną albo zostaneicie sami i przegracie... Jakkolwiek poparcia i sympatii społeczeństwa w sondażach odmówic mu nie można - to z tego miejsca jestem rozczarowany nijaką postawą PO :/ NIc nie robi :/ SLD? PiS? żadnej z tych partii nie widzę jako jedynego wodza narodu.

04.06.2007 17:32:00
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

maciej,

Cytat:
W obecnym składzie, to tak jak by rządziło SLD

i to też powinno się zmienić - podział 'stołków' w trybunale stanu powinien wyglądać proporcjonalnie do wyników wyborów...natomiast jeśli chodzi o trybunał konstytucyjny, to mi się wydaje, że w jego skład powinni wejść ludzie niezrzeszeni :!: <-- co sprawiłoby, że byłoby bezstronne...
Falk,

Cytat:
Lewica i Demoraci... z tego co wyczytałem tu i ówdzie - Kwasniewski powiedział wprost - będziecie ze mną albo zostaneicie sami i przegracie...

tak tak - wraca do polityki jak przywódca zwycięskiej armii po bitwie, z tym, że armia, którą będzie dowodził (SLD) jest teraz raczej siłą destrukcyjną polskiej polityki - tak samo teraz jak i za czasów ich rządów...
...moim zdaniem całe SLD i te wszystkie inne stronnictwa, które przyczyniły się do takiego stanu rzeczy w polsce, powinny teraz siedzieć cichutko i nie wtrącać się do ludzi, którzy starają się wyciągnąć państwo z tego wielkiego bagna :!:
maciej,

Cytat:
Obecnie to nowa partia LiD ma chrapkę na PO

mam nadzieję, że nie dojdzie do pewnego rodzaju połącznie sił, bo w moim mniemaniu to byłby koniec polityki SLD...wogóle wydaje mi się, że na tą partię głosują tylko ludzie, którzy za czasów rządów SLD i UP byli zamieszani w jakieś lewe interesy (nikogo nie obrażam) albo poprostu z racji majątku i licznych ustępstw żyli w 'spokoju' i dostatku...
...mam nadzieję, że wkońcu dojdzie do wyczyszczenia z korupcji, układów i układzików tej ww partii politycznej - trzeba wkońcu rozliczyć polskę z przeszłości :!:

04.06.2007 19:56:27
lukascompl

*

Portfel: 149

To pytanie jest tak głupie- iż nie wiem dlaczego zechciałem na niego odpowiedzieć, no cóz moja strata. Pytasz levi', kogo mamy porzeć , by żyło się lepiej- by kraj rozwijał się lepiej niz obecnie, by z Polski nie szydzono na świecie, By nasz kraj był bezpieczny od terrorystów i innego świństwa globalnego. A to ci powiem - mądrych ludzi trzeba wybierać- niezamieszanych w afery, bogatych- by nie szli do polityki by sie tam dorabiać jak jeden spalony burak z ław poselskich i loży populizmu; silnych- bo w polityce nie można być słabym, potrafiących rozmawiać nawet z największymi wrogami czy pseudowrogami, znających języki i światem rządzącymi zasadami; potrafiących słowa w czyn przemieniać- a nie jak to czynił pewien pajac- yes, yes, yes master Kaczyński- powtarzać. Taka partia powinna oczywiście w soich przekonaniach gospodarczych isć w stronę wolnosci gospodarczej, obniżenia podatków, zapewnienia naprawdę biednym obywatelom socjalu , naprawić wszystkie obecne problemy-----CzY taka partia, niezaleznie od przymiotnika-lewicowa, prawicowa, solidarna z idotami, centrowa, ultrakatolicka, socjalistyczna, agrarna- istnieje? Według mnie jedna z partii opozycyjnych dochodzi do wyżej wymienionego modelu- ale jest jeszcze za słaba do walki z tępoctwem i bezmyslnością obecnie i wczoraj rządzacych. Jeśli zgadniesz która to partia to zastanów się, czy już czas ja poprzeć czy jeszcze poczekac.

21.06.2007 18:46:43
maciej
Administrator
*

lukascompl, Idąc twoim tokiem myślenia partii idealnej, żadna nie pasuje do tego twojego opisu i każdej daleko do niego... Smile

Pozdrawiam Maciej
21.06.2007 19:37:04
lukascompl

*

Portfel: 149

macieju,Idealnej jeszcze nie ma- zresztą mało jest idealnych rzeczy we wrzechświecie- ale jest partia na nasze czasy jak narazie najlepsza.

21.06.2007 19:39:17
levi'
Moderator
*

lukascompl, kolego drogi, ale ja w żadnym swoim poście nie miałem na myśli PATRI IDEALNEJ :O bo to jasne, że dla niektórych kolor biały jest biały, a dla niektórych raczej czarny...
...ja poprostu pytam KTO obecnie może najwięcej zaoferować polsce :?: :!: KTO ma najlepszy program i pomysł na rządzenie...

21.06.2007 22:53:39
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: