Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Partia kobiet w Polsce
AutorWiadomość
siss

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 791

A czemu to wg ciebie "dziwaczny twór"?
I czy trzeba wymieniać, co miałyby "zwojować"?

O sprawach kobiet mówi się w parlamencie w kontekście zakazów. O sprawacj kobiet dyskutują głównie mężczyźni.
Sprawy kobiece są sprawami kobiet.

Coraz więcej kobiet (między innymi dzięki takim kampamiom) w Polsce zdaje sobie sprawę, że to one są panami swego organizmu, że nie musi być tak, że inni mogą wymusić na niej jakieś decyzje itp. Nie chce demonizować tematu, bo to chyba łatwo zrobić, ale doprawdy kobiety też mają wiele do powiedzeniea. Poąwszy od sufrażystek, feministek do zwyczajnych pań domu... Gdyby taka Pankhurs nie zabrałaby głosu, do tej pory nie mielibyśmy niektórych przypieczętowanych praw człowieka.

W Stanach kandyduje Clinton, w Argentynie wygrała żona byłego prezydenta.
Mężczyźni chyba się boją. A kobiety chcą tylko tego, co im się należy. (Czy muszę to wyjaśniać? Przecież widać, co na świecie się dzieje...)

01.11.2007 14:58:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

siss,

Cytat:
I czy trzeba wymieniać, co miałyby "zwojować"?

dziwaczny, bo pachnie mi to zwykłym feminizmem...
dla mnie to dziwny twór i tyle - kobiety były, są i będą w polityce - więc takie patie są poprostu (w moim mniemaniu) niepotrzebne...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
01.11.2007 15:02:06
SzalonyMściciel

*

Portfel: 303

siss napisał(a):
I dobrze by było wreszcie, żeby kobiecy głos pojawił się na scenie politycznej-mówiący głośno i sensownie.. Panie Środa, Jaruga-Nowacka, Sienkiewicz i kilka innych to jest ciągle mało.

Boże, uchowaj nas od mówiących w ten sposób "sensownie" kobiet .

Cytat:

Podejrzewam, że np. mogą to być niektóre chore pomysły. Chociażby takie jak ten, aby kobiety miały zagwarantowane 50% miejsc w parlamencie. Tylko i wyłącznie ze względu na płeć.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
01.11.2007 15:02:07
siss

*

Portfel: 791

SzalonyMściciel napisał(a):
Boże, uchowaj nas od mówiących w ten sposób "sensownie" kobiet

Fakt. Pobłogosław nas za to "sensownie" myślącymi mężczyznami, których w kończącym swoją kadencję parlamencie było aż nadto. :O

01.11.2007 19:41:42
levi'
Moderator
*

siss,

Cytat:
Pobłogosław nas za to "sensownie" myślącymi mężczyznami, których w kończącym swoją kadencję parlamencie było aż nadto.

hmmm z tego co pamiętam, to za ostatniej kadencji było w parlamencie sporo kobiet i to nawet na wysokich stanowiskach...

01.11.2007 20:16:50
SzalonyMściciel

*

Przypominam, że w roku 2003 to własnie pomysłem pani Jarugi-Nowackiej był dokument zakładający zniesienie dyskryminującego kobiety wymogu rywalizowania z mężczyznami o stanowiska za pomocą okumentowania własnego wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia zawodowego. Do 2012 r. kobiety miały mieć z góry zagwarantowaną połowę miejsc nie tylko na listach wyborczych, lecz także w każdej publicznej instytucji. Projekt poparły SLD, Unia Pracy i Samoobrona, na szczęście został odrzucony przez sejm w roku 2004.

Jaruga-Nowacka zabiegała również o to, by homoseksualiści mogli bez żadnych ograniczeń oddawać krew. Wyobrażacie sobie? Lekarze, niezależnie od politycznych sympatii, zaliczają ich do grup zwiększonego ryzyka, stąd też przepisy wykluczały homoseksualistów jako potencjalnych dawców krwi, wszystko po to aby zminimalizować ryzyko zarażenia się podczas transfuzji wirusem HIV. A tu dzielna pani posłanka, w imię tego by homoseksualiści nie poczuli się dyskryminowani, postanawia zafundować nam wszystkim, w razie konieczności transfuzji krwi, ostrą jazdę bez trzymanki .

Cytat:
W 2003 r. Biuro Pełnomocnika ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn opracowało nową wersję przepisów dotyczących krwiodawstwa. Homoseksualiści nie byli w niej definiowani jako grupa ryzyka, a co za tym idzie – mogli być dawcami krwi. Działacze Forum Kobiet Polskich i środowiska lekarskie bili wówczas na alarm, że ani Kampania przeciw Homofobii, ani biuro pełnomocnika nie są organizacjami lekarskimi i nie mogą zagwarantować, że taka zmiana przepisów nie odbije się niekorzystnie na zdrowiu i życiu pacjentów. Bezskutecznie

Biuro pełnomocnika zaczęło interweniować w sprawie zakazu oddawania krwi przez homoseksualistów po protestach działaczy Lambdy i Kampanii przeciw Homofobii, którzy uznali, że dyskryminuje ich ulotka wydana przez Polski Czerwony Krzyż (PCK). Napisano w niej, że „krew nie powinna być oddawana przez osoby mające liczne kontakty seksualne oraz często zmieniające partnerów, osoby przyjmujące narkotyki dożylnie, a także homoseksualistów”.

Źródło - http://www.koliber.net/index/index.php?a...le&id=3874

I jeszcze odnośnie tego, że kobiety chyba inaczej pojmują znaczenie słów "równość" i "połowa" (przynajmniej te lewicowe):

Cytat:
Tuż przed opuszczeniem stanowiska w maju 2004 r. Jaruga-Nowacka zdążyła powołać 16 wojewódzkich pełnomocników ds. równego statusu kobiet i mężczyzn – same kobiety. Przy obsadzie tych stanowisk złamano świętą feministyczną zasadę parytetów płciowych. Skoro jednak dyskryminowaną grupą byli mężczyźni, nie przeszkadzało to ani Jarudze-Nowackiej, ani jej następczyni na stanowisku pełnomocnika Magdalenie Środzie.

To może teraz trochę mądrości pani Środy dla odmiany?

A czemu by nie. W końcu nie kto inny zapowiadał wprowadzenie do przedszkoli zajęć z "integralności cielesnej", a także zmian w szkolnych podręcznikach, cytuję: "zakaz umieszczania w nich sekistowskich obrazków, na których mama sprząta, a ojciec dłubie przy samochodzie". Środa podobnie jak Jaruga-Nowacka również zapowiadała zapewnienie Polkom 50% miejsc na listach wyborczych wszystkich ugrupowań, a listy nie spełniające tego warunku nie mogłyby zostać zarejestrowane w komisji wyborczej. Nie muszę przypominać chyba o tym, jak pani Środa wsławiła się zmuszeniem członków KRRiT do obejrzenia grubo ponad tysiąca telewizyjnych reklam pod zarzutem, że niektóre z nich mogą okazać się seksistowskie Smile.

Cytat:
W publicznych debatach Magdalena Środa wielokrotnie mówiła, że po wejściu w życie w 1993 roku tzw. ustawy antyaborcyjnej (ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży – przyp. EM) liczba nielegalnych aborcji zwiększyła się z kilkunastu do 100–200 tys. rocznie. Trudno dyskutować z takim argumentem. Jest on jednak fałszywy.

Takie liczby (100–200 tys. nielegalnych aborcji rocznie) podaje, powołując się na własne badania, Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny. Znaleźć je można w raporcie federacji zatytułowanym „Ustawa antyaborcyjna w Polsce – funkcjonowanie, skutki społeczne, postawy i zachowania” z 2000 r., w wielu miejscach zwyczajnie nierzetelnym. Na przykład w rozdziale „Postawy środowiska medycznego wobec aborcji” wnioski na temat nielegalnych aborcji wysnuto z ankiet przeprowadzonych wśród dziesięciu osób: sześciu lekarzy oraz czterech położnych i pielęgniarek. Łatwo sprawdzić, jak jest naprawdę z rzekomo ogromnym podziemiem aborcyjnym.
Według raportu z wykonania ustawy antyaborcyjnej za rok 2004 przypadków nielegalnego usuwania ciąży może być od siedmiu do dziesięciu tysięcy rocznie.

Nie, dziękuję. Powtarzam jeszcze raz - za panie prezentujące ten szczególny rodzaj "mądrości" z góry serdecznie dziękuję. Całe szczęście, że podziękowali im również Polacy. A jeżeli ktoś w dalszym ciągu twierdzi, że lewicowe feministyczne działaczki są nam dziś potrzebne, to mogę jedynie wybałuszyć w osłupieniu swe oczęta, co niniejszym czynię

Falkhor na priv napisał(a):
Gdzie źródła cytatów?

Jest ich wiele, między innymi internet. Zresztą, nie są to żadne cytaty, tylko podane w formie forumowego cytatu (quote) fakty, których prawdziwość każdy może sobie sprawdzić zaglądając w archiwa internetowych serwisów informacyjnych, czytając prasę, czy nawet oglądając telewizję. Do czego zresztą zachęcam uprzejmie.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
01.11.2007 20:30:06
Marek

*

Portfel: 49

Nie wiem dlaczego SzalonyMściciel tak uparł się na przedstawianie nam poglądów pani Jarugi-Nowackiej czy też Pani Środy, ale mi nie o takie kobiety chodziło.

Jak napisałem na początku chodzi mi o "normalną" partie gdzie prym wiodą kobiety. Nie ważne są tu ideologie i poglądy. Dlaczego ? Już tłumaczę.

Pamiętam jak kończyły się rządy AWS-u, SLD-UP, PiS-u (to się jeszcze kończy). Wszystkie zakończyły swoje rządy w atmosferze niezadowolenia społecznego, często kompromitacji, czy też dużych afer. Wyborcy "skakali" w wyborach od lewicy do prawicy w zależności która strona rządziła poprzednio. Teraz wybory wygrała PO, ale nikt chyba nie da sobie reki uciąć jak skończy ta partia.

Dlatego partia kobiet miała by być alternatywą, sposobem na sprzedanie dobrego wizerunku partii (polityka to wielki biznes i reklama), sposobem na trafienie do dużej grupy wyborców (a kobiety taką grupą są).

Czy jeśli PO skończyło by tak samo jak poprzednicy to myślicie że ile jeszcze wyborcy będą chcieli glosować w jedną albo druga stronę ? (Raz oni są w opozycji raz my -trochę chore, a niektóre nazwiska w parlamencie się nie zmieniają)

I jeszcze raz podkreślam chodzi mi tu o "normalną" partie bez żadnych "abstrakcyjnych" haseł o jakich pisał SzalonyMściciel, partia w której większością są kobiety, i dająca nadzieję (głownie kobietom) na zmiany (nie koniecznie w tematach równouprawnienia, aborcji itp.)

A swoją drogą polityki czy też programu nie można skupiać tylko wokół dawania praw kobietom we wszystkich dziedzinach. Tym powinny zająć się kto inny i nowino być to budowane od podstaw, a nie narzucane z góry. A jak czytam priorytety wyborcze Partii Kobiet
i tu cytuje

Cytat:
Rodzina wiejska: Odważne, pracowite i przedsiębiorcze kobiety na wsi.

25. Wdrożenie programów unijno-rządowych propagujących zmianę profilu mniejszych gospodarstw rolnych w celu dopasowania ich do wygrywania konkurencji rynkowej.
26. Mini-kredyty dla gospodarstw zarządzanych przez kobiety.

Przynajmniej dla mnie jest to dziwne, no i jeśli jestem przy owej Partii Kobiet to czy można zasiadać w sejmie mając kilka postulatów i priorytetów "pro-kobiecych" (nie ujmując tutaj w niczym kobietom, chodzi o wybiorczość faktów). Czy nie trzeba mić jakiegoś pomysłu na Polskę? Czy lepiej dążyć do kilku swoich celów , a w pozostałych kwestiach "Niech się dzieje wola nieba z nią się zawsze zgadzać trzeba" Bądź też przytakiwanie koalicjantom w zamian za spełnieni kilku swoich celów.

Nie o taką partie mi chodziło.

01.11.2007 22:50:56
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SzalonyMściciel

*

Marek napisał(a):
Nie wiem dlaczego SzalonyMściciel tak uparł się na przedstawianie nam poglądów pani Jarugi-Nowackiej czy też Pani Środy, ale mi nie o takie kobiety chodziło.

Jak to dlaczego? Te kobiety zostały wspomniane w tym topiku jako osoby mówiące głośno i sensownie. I jeszcze odnośnie tego, że jest ich ciągle mało. Wyraziłem tylko sprzeciw dla takiego myślenia. A poza tym PK Gretkowskiej to wciąż to samo (lewicowe) towarzystwo.

Przeciwko mądrym kobietom nic nie mam Smile.

01.11.2007 23:43:48
Avalanche

*

Portfel: 212

Ostatnio czytałem, że p. Karita Bekkemellem - minister równości (tak, równości!) w socjalistycznym rządzie Norwegii wydała rozporządzenie, wg którego 40 norweskich dużych przedsiębiorstw musi z dniem 1 stycznia 2008 roku zwiększyć liczbę kobiet w zarządach o 40%(!!!).

„Niezastosowanie się do tej dyrektywy stwarza możliwość wymuszonego przez państwo rozwiązania firmy”(!!!) – stwierdza pani minister dla norweskiej gazety Aftenposten.
Nawet już rozwiązania firmy??? :O

Źródło - pewien blog, dokładnego nie mam, ale to wystarczy.
Proszę do czego może doprowadzić takie bezsensowne dążenie do równouprawnienia... To może wkrótce rozwalić ich gospodarkę...

02.11.2007 13:17:54
SzalonyMściciel

*

Dziwnym trafem, cała ta sytuacja przypomina mi to co się działo niedawno w Zimbabwe, kiedy to czarnoskóry rasista Mugabe nakazał wszystkim białym farmerom opuszczenie ich własnych ziem i oddanie ich w ręce czarnych. Nie muszę chyba mówić, że gospodarka żywnościowa tego kraju, "zarządzana" przez kompletnie nie mających o tym pojęcia czarnych, w krótkim czasie została doprowadzona do ruiny.

Ciekawe jaką czkawką odbiją się Norwegom równie bezmyślne działania, o których pisze mój przedmówca .

02.11.2007 13:57:38
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
Ostatnio czytałem, że p. Karita Bekkemellem - minister równości (tak, równości!) w socjalistycznym rządzie Norwegii wydała rozporządzenie, wg którego 40 norweskich dużych przedsiębiorstw musi z dniem 1 stycznia 2008 roku zwiększyć liczbę kobiet w zarządach o 40%(!!!).

okropna sprawa :!: jak tam wogóle można uprawiać politykę :?: :eek: - czy 10, czy 20, czy 80% kobiet, co to za różnica :?: :?: :?: jak mądrze i sensownie gada to może być i 100% kobiet :!: :!: :!:
ja tam zawsze byłem zdania, że w polityce nie ma miejsca na głupawe ideologie i jakieś dziwaczne twory i układy...

02.11.2007 18:40:10
Marek

*

Portfel: 49

SzalonyMściciel napisał(a):
Przeciwko mądrym kobietom nic nie mam Smile

No i o takie kobiety mi chodzi, już nie nawiązując do tych wymienionych wcześniej.

03.11.2007 00:00:11
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Teraz to o tej partii już CAŁKIEM cicho. Pewnie jak dobrze pójdzie to jakaś reaktywacja będzie dopiero przed następnymi wyborami, ale partia 'się rozlazła'. Czyli jednak była to tylko zagrywka polityczna, a nie 'aktywnośc oddolna'?

27.11.2007 10:58:55
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: