Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
PARTIA KOBIET
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
PARTIA KOBIET

WP.PL - Zazwyczaj zadawane jest Pani pytanie, po co w Polsce Partia Kobiet, a ja chciałabym zapytać, dlaczego partia, a nie organizacja kobieca?

Cytat:
Manuela Gretkowska: Chodzi o to, dlaczego jesteśmy partią polityczną? Dlatego, że interesy kobiet, ich potrzeby, stały się sprawą polityczną. To jest najprostsza odpowiedź. W parlamencie są dyskutowane sprawy kobiet bez ich wiedzy i od wielu lat bez ich wiedzy podejmowane są decyzje. Gdyby to szło w dobrą stronę, to nikt by się nie przejmował, ale to – dla kobiet – idzie w złą stronę. Odbierane są poszczególne prawa, manipuluje się przy interesach kobiet. Dochodzimy do sytuacji skrajnych, jak propozycje Giertycha. To jest chyba odwrót zdrowego rozsądku.
(...)
WP.PL Wchodząc do parlamentu będziecie Państwo uczestniczyć w życiu politycznym…
M.G. Po to chcemy wejść do parlamentu. To jest element życia społecznego i kobiety mają w tym udział, płacąc podatki, będąc obywatelkami, tylko nie mają reprezentacji swoich interesów.
WP.PL …chodzi mi o to, że będziecie, poza kwestiami kobiecymi, musiały wypowiadać się również w np. kwestiach gospodarczych…
M.G. Za tym pytaniem stoi myśl, że kobiety to się zajmują dziećmi, porodem, sobą. A czym jest zajmowanie się dziećmi i rodziną, jak zajmowaniem się całością społeczeństwa? Poza tym, kobiety są lepiej wykształcone od mężczyzn, bardziej przedsiębiorcze. Nie sądzę, by z Partii Kobiet był ktoś na niższym poziomie niż wicepremier Giertych, czy Lepper.

Źródło - WP.PL

Smile Ten wywiad przykuł moją uwagę i natchnął do poszukiwań Smile Zachęcam do preczytania całości w wolnym czasie.

Hmmmmm... Partia Kobiet. W necie kryje się pod aresem... Polska Jest Kobietą
Fragmenty:

Cytat:
W półtora miesiąca od pojawienia się naszego adresu internetowego udała się nam rzecz niesamowita: wywołaliśmy ruch obywatelski, którego celem było założenie Partii Kobiet. Mamy szesnaście tworzących się oddziałów regionalnych i kilka zagranicznych (Berlin, Londyn, Irlandia, USA).
(...)
Nie uważam, że “jesteśmy partią dla wszystkich, więc dla nikogo”. Dla wszystkich, bo nie stoi za nami ideologia, lewicowa ani prawicowa. A dla nikogo? Być może są Polki uważające, że opieka okołoporodowa, obowiązkowe badania zdrowotne, pomoc finansowa dla samotnych matek, rodzin wielodzietnych i większe zasiłki na dzieci są niepotrzebne. Ale która z nas chce zarabiać o jedną piątą mniej od mężczyzn, mieć niższą emeryturę i zadręczać się wyborem: dziecko czy praca?
(...)
I rzecz najważniejsza, o której pisze profesor Osiatyński. Nasza partia różni się od innych tym, że bez pieniędzy, nie czekając na posady i stanowiska, ma działać dla dobra najbliższego sąsiedztwa. Proszę, nie pytajcie co macie robić i kiedy się weźmiemy do pracy. Róbcie to same - sami tam, gdzie mieszkacie.
(...)
Sposród znanych Polek są też z nami: Kayah, Joanna Brodzik, Beata Tyszkiewicz, Grażyna Szapołowska, Anna Maria Jopek, Magda Stużyńska, Magda Mołek, Karolina Korwin Piotrowska, Izabela Filipiak.

Źródło - PolskaJestKobietą.PL

Jak widać - ruch to całkiem poważny i głupotą byłoby... wysmianie go. A nawet chamstwem. patrząc na psoeidzenia sejmu co widac - że większość z gadających głów stanowią mężczyźni. Kobiety również są, ale w silnej miejszości. Poza tym, jak wspomina sama jedna z założycielek ruchu - sprawy kobiet stały się polityczne. nastąpiło zróżnicowanie na interesy mężczyzn i kobiet.

Dlatego wg mnie dobrze, że takie coś powstalo chociaż od razu się zastanawiam, czy nie powinna być... jakaś partia MEŻCZYZN?

Co o tym mysłicie?
Czy to tylko jakaś fanaberia?
Czy sprawa całkowicie poważna?
Jkie będe konsekwencje? Tak polityczne jak i dla mężczyzn? Smile

Podrawiam.

19.03.2007 13:51:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Wreszcie płec piekna poważnie zabrała sie za rzadzenie i to mi sie bardzo podoba - uwazam, ze jak do tej pory rola dam w polityce była wrecz znikoma a ta partia to szansa dla NAS na wybicie się. Trzymam kciuki, że rozwój pojdzie w dobrym kierunku i zakonczy dominacje mezczyzn w politycznym swiecie ... :lol-sweat:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
19.03.2007 14:09:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Sleepwalker

*

Reputacja: 0
Portfel: 153

Partie mezczyzn już masz w rządzie jakby się tak dobrze przypatrzył.

19.03.2007 15:46:48
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Wg mnie ta partia to po rpostu... dodanie silniejszego kobiecego głosu w dyskusji. I z tego co czytałem - nie chodzi tu tylko o to, ze faceci NIE MOGĄ rządzić. Mogą, tylko że nie na wszystkim się tak znają, jak kobiety Smile Dlatego wg mnie to dobre posunięcie.

Cytat:
Trzymam kciuki, że rozwój pojdzie w dobrym kierunku i zakonczy dominacje mezczyzn w politycznym swiecie ...

hehehe Smile Jak mnie zapewnisz, że jak kobiety będą rządzić światem, to będiz elepiej, to moze wesprę Cię w tym stanowisku Tongue Tongue Tongue :lmao:

Sleepwalker, W sumie to fakt... praktycznie nie ma partii, gdzi eliderem byłaby... kobieta Smile

19.03.2007 19:35:58
Ahab

*

Portfel: 843

Sleepwalker napisał(a):
Partie mezczyzn już masz w rządzie jakby się tak dobrze przypatrzył.

Hah.. czyli jeżeli w Polsce około 50% obywateli to kobiety to należy im się też 50% miejsc w sejmie? Biggrin Tongue

Jeżeli kobiet jest 50% to dlaczego w wyborach startuje tak mało kobiet i co najciekawsze - nie WYGRYWAJĄ ??? Przecież gdyby kobiety byłyby takimi dobrymi politykami to byłoby ich więcej "przy sterze", bo głosowałyby na nie inne kobiety !

I nie mówcie mi, o jakiejś strasznej dyskryminacji (dyskryminacja istenieje, ale nie jest taka ogromna jak kobiety aby chciały by była - miałyby preteksty do niezadowolenia). Liczby nie kłamią, więc gadanie o dyskryminacji jest tutaj nie na miejscu.

Powstawanie takich partii jest tylko objawem słabości kobiet, i jest to chyba częścią propagandy jakoby naprawde były NIESAMOWICIE dyskryminowane.

Cytat:

Laureat Nagrody Nobla, Issac Beshevis Singer: ,,Żyd współczesny nie może żyć bez antysemityzmu. Jeśli antysemityzm gdzieś nie istnieje - on go stworzy". (chyba nie muszę dodawać, że ten pan jest Żydem)...

Sytuacja z partią kobiet / rasistami* / antysemityzmem jest bardzo podobna...

* wspominam o rasiźmie, gdyż wiele osób, lubi zrzucać winę za swoje niepowodzneia innych ludzi. Kiedyś w TV widziałem dokument poniekąd o rasiźmie w USA. Był tam jeden Murzyn/Afroamerykanin** który stwierdził, że największą nienawiść rasową z jaką się spotkał była skierowana od Murzynów/Afroamerykanów w kierunku Białych (nie odwrotnie) !

I tak dzisiaj naziści spod znaku swastyki wszytko zrzucają na Murzynów lub ludzi innej rasy, a inne rasy wszystko na białych....

** niepotrzebną formę skreślić, by nikt nie poczuł się urażony...

Dzisiaj jest tak, ze jak nie zatrudnisz:

kobiety - to jesteś seksistą (nie wiem czy to poprawne określenie)
geja - to jesteś homofob
Murzyna - to jesteś rasista
Żyda - to jesteś antysemita
staruszka - to dyskryminujesz ludzi starszych

wspaniała moralnośc. Tongue

Liberate tute me ex inferis
19.03.2007 19:36:45
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Przecież gdyby kobiety byłyby takimi dobrymi politykami to byłoby ich więcej "przy sterze", bo głosowałyby na nie inne kobiety !

wg mnie stwierdzenie, że wybrani politycy są... DOBRYMI politykami, jest co najmniej... hymm... Zbyt uogólniające? Biggrin

Cytat:
Powstawanie takich partii jest tylko objawem słabości kobiet, i jest to chyba częścią propagandy jakoby naprawde były NIESAMOWICIE dyskryminowane.

Hmmm... ja tam w wypowiedziach i tekstach na stronie owej partii - nie zauważyłem żadnych tekstów, które byłyby stricte wymierzone w facetów jako takich... Dlatego nie sądzę, żeby owa partia zaistniała tylko i wyłacznie dlatego, że... kobeity są dysryminowane.

19.03.2007 19:59:38
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
wg mnie stwierdzenie, że wybrani politycy są... DOBRYMI politykami, jest co najmniej... hymm... Zbyt uogólniające? Biggrin

Mówił jak mówił, nie zmienia to faktu, że kobiety jakoś nie lubią siebie wspierać. Kobiety w swoim gronie są chyba bardziej seksistami niż mężczyźni.

Falkhor napisał(a):
Hmmm... ja tam w wypowiedziach i tekstach na stronie owej partii - nie zauważyłem żadnych tekstów, które byłyby stricte wymierzone w facetów jako takich... Dlatego nie sądzę, żeby owa partia zaistniała tylko i wyłacznie dlatego, że... kobeity są dysryminowane.

Osobiście nie spotkałem się z dyskryminacją kobiet, ale chętnie posłucham o takowych osobistych animozjach między płciami - tylko nie pisać nic w stylu "koleżanka mojej koleżanki", tylko z pierwszej ręki przykłady...

Jak to ktoś ładnie ujął: bardziej jest prawdopodobne, że jakaś dziewczyna dostanie gorszą ocenę od nauczycielki tylko dlatego, że jest od niej młodsza i ładniejsza... niżeli nauczyciel miałby być uprzedzony do ucznia, dlatego, że ten jest młodszy i całe życie przed nim...

Nadal nie widzę sensu istnienia tej partii, ale jak już sobie jest to niechaj będzie...

19.03.2007 20:06:22
grzenio

*

Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
nie zauważyłem żadnych tekstów, które byłyby stricte wymierzone w facetów jako takich

Cytat:
Odbierane są poszczególne prawa, manipuluje się przy interesach kobiet.

Zapachniało Talibanem.

19.03.2007 20:07:42
Ahab

*

grzenio, Brawo i ukłony dla grzenia Smile

19.03.2007 20:09:58
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Czyli chcesz powiedzieć, że nigdzie i nigdy nie ma przykłądów, aby tak się działo:

Cytat:
Odbierane są poszczególne prawa, manipuluje się przy interesach kobiet.

W sensie - nie chcesz o tym słuchać, jeżeli coś takiego się dzieje? No i jeszcze czy ten tekst jest WYMIERZONY TYLKo w facetów?

19.03.2007 20:11:46
grzenio

*

Falkhor napisał(a):
grzenio, Czyli chcesz powiedzieć, że nigdzie i nigdy nie ma przykłądów, aby tak się działo

Jakoś nie mogę sobie skojarzyć przepisu który by kobietom odbierał jakieś prawa natomiast pozostawiał je mężczyznom. Czym innym jest dyskryminacja - która właśnie różnicowałaby prawa zależnie od płci, od niedoceniania roli kobiet - czyli postępowania ludzi.

19.03.2007 20:17:30
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Owszem, przepisy okreslają równość wobec prawa bez względu na (...długa lista...). Ale moze ta partia chce po rpsotu doglądać interesów kobiet jako takich? jak dla mnie - przecyztałem to, co 'one' miały o powiedzenia i jako facet nie czuję się zagrożony Smile XP Tzn. JESZCZE nie XP szczerze - owa partia byłaby bardzo ciekawym graczem na naszej i tak bogatej scenie politycznej Animatedwink

19.03.2007 20:19:32
grzenio

*

Falkhor napisał(a):
Ale moze ta partia chce po rpsotu doglądać interesów kobiet jako takich?

Ale czy do tego trzeba zakładać własną partię kobiet? Czy nie lepszym działaniem byłoby zaaktywizowanie większej ilości kobiet do działania w różnych partiach czy organizacjach? Jeżeli wobec prawa przedstawiciele obu płci są równi to jak wyobrażasz sobie dbanie o interesy kobiet - czyżby rodzaj stosowanej w USA tzw. pozytywnej dyskryminacji, która prowadzi do dziwnych patologii. Już sama nazwa wskazuje żeby kogoś wyróżnić to trzeba kogoś innego dyskryminować. A dla mnie to już brzmi groźnie.

19.03.2007 20:29:55
Falkhor
Administrator
*

grzenio,

Cytat:
Ale czy do tego trzeba zakładać własną partię kobiet?

Jak patrzę na te partie, które mamy obecnie - to jakoś nie wiem, czy lepiej aktywizować kobiety działające w ich strukturach, czy lepiej 'wyrwać' się z nich o stworzyć coś nowego?

J

Cytat:
eżeli wobec prawa przedstawiciele obu płci są równi to jak wyobrażasz sobie dbanie o interesy kobiet

No miej wiecej tak Smile :

Cytat:
Być może są Polki uważające, że opieka okołoporodowa, obowiązkowe badania zdrowotne, pomoc finansowa dla samotnych matek, rodzin wielodzietnych i większe zasiłki na dzieci są niepotrzebne. Ale która z nas chce zarabiać o jedną piątą mniej od mężczyzn, mieć niższą emeryturę i zadręczać się wyborem: dziecko czy praca?

Póki co - mają słuszne cele i trzeba zauważyc - dotyczące spraw ewidentnie kobiecych. Nie sądzę, aby ta partia kiedykolwiek wysunęła projekt uniemożliwienia ojcu przejęcia pełni praw rodzicielskich od matki. A litera prawa? Prawo ciągle się zmienia. Dlatego wydaje mi się, ze dobrze, aby taka partia powstała. Mówię to czysto teoretycznie, bo potem i tak stanie się obiektem gry politycznej, ale tak od razu dekapitować taką inicjatywę? Jestem za tym, zeby po prostu dac im szansę Smile

20.03.2007 10:30:57
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Być może są Polki uważające, że opieka okołoporodowa, obowiązkowe badania zdrowotne, pomoc finansowa dla samotnych matek, rodzin wielodzietnych i większe zasiłki na dzieci są niepotrzebne. Ale która z nas chce zarabiać o jedną piątą mniej od mężczyzn, mieć niższą emeryturę i zadręczać się wyborem: dziecko czy praca?

obowiązkowe badania zdrowotne - to kobiety mają być równiejsze od meżczyzn ?

pomoc finansowa dla samotnych matek - w moim odczuciu samotne matki to w większości takie, które zostały zostawione - gdy wpadły. Za głupotę trzeba płacić. Przypadki gdzie maż zginął/zmarł są należą do mniejszości.

większe zasiłki dla wielodzietnych rodzin - do roboty ! A nie tylko dzieci robić.

zarobki 1/5 mniejsze - to akurat jest niesprawiedliwe, lecz krajach zachodnich nie ma już takiego problemu (w UK, będą wypłacane odszkodowania, przez co spadną pensje meżczyzn). Nalezy dodać, że w niektórych przypadkach mniejsza płaca dla kobiet jest uzasadniona - w pewnych aspekatach kobiety są mniej wydajne w pracy.

mniejsza emerytura - chmmm... kobiety z tego co wiem też przchodzą wcześniej na emeryturę... Tongue

dziecko albo praca - a kto zmusza kobiete by decydowała sie na dziecko... ? trzeba samemu zdecydować co jest wazniejsze. Najlepiej byłoby robić dzieci, pracować, i dostawać z tytułu pracy pieniądze większe, niż za to się nalezy... ?

20.03.2007 11:28:27
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: