Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Państwo IDEALNE - istnieje takie?
23.02.2007, 11:35:58
Państwo IDEALNE - istnieje takie?
Witam Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Tak jakoś naszło mnie na roztrząsanie pewnego problemu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Wczoraj widziałem w TV odsłonięcie pomnika Margaret Thatcher, którą z racji pisowni nazwiska łatwiej znaleźć w internecie jako Żelazną Damę bądź Iron Lady. Tak czy inaczej - pomnik był z brązu, a nie z żelaza, co sama zainteresowana raczyła od razu skomentować. Noooo i tak jakoś wzięło mnie na myślenie - ale akurat nie o niej.

Zastanawialiście się kiedyś, w jakim państwie żyłoby się Wam najlepiej? Moze część z Was powie od razu, ze państwie, gdzie kazdy będzie wolny? Tylko że jeżeli KAŻDY jest wolny, to szybko się okazuje, że nikt nie jest wolny.

Demokracja? Już Churchill wiedział, że to kiepski system, ale najlepszy, na jaki nas stać... Co nie oznacza, że nie będziemy szukać innego.

Autorytaryzm? Piłsudski kojarzy się prawie że automatycznie. Rządy twardej ręki, oddalone jednak od kultu jednostki i włądzy totalitarnej...

Monarchia? Dwór, przepych, władza dana od Boga i przekazywana błękitną krwią. Ale i zarazem konsekwencja i trwałość.

Hmmmmmmm... Co jeszcze? Jakie macie pomysły?
Jakie państwo byście chcieli? A moze brak państw? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Pozdrawiam. Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23.02.2007, 16:04:29

demokracja ma swoje wady i zalety. podobnie jak praktycznie wszystkie systemy sprawowania wladzy, bo ukryc sie nie da, ze czlowiek jakis BAT nad swoim karkiem miec musi bo inaczej by zdziczal i powariowal.

podobal mi sie Pilsudski, Kazimierz Wielki, i moze jeszcze dorzuce Kwasniewskiego Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Wybor ograniczony, ale ze wspolczesnych wyboru wielkiego przeciez nie ma. Jakby to tak polaczyc, to by bylo calkiem fajnie.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
23.02.2007, 22:07:59

Cerberion, Ciekawe połączenie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Tylko jak to zreazlizować? W naszych warunkach da się zrobic obecnie z demokracji autorytaryzm. Na monarchię szans raczej nie ma, Polacy nie przepadają za 'szlachcicami'... już lepszy byłby dla nas TYRAN Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
23.02.2007, 22:30:01

Tyran odpada. Polacy zawsze byli niepokorni, to już bardziej obstawiam za anarchią, czyli "Wolnoć Tomku w swoim domku". Taka już nasza natura, patrząc na historię, ale mam nadzieję że może to się trochę zmieni (uwaga: Tryskam optymizmem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji )
23.02.2007, 22:33:39

grzenio, Hehehe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Fontanna optymizmu Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Nie sądze, aby tak na prawdę Polacy dali rade życ w anarchii. To nie nasz żywioł... Jeśli już by tak było - bardoz szybko bysmy się podzielili i ewentualnie poddali jakims innym państwom, bo... potrzebujemy tego czegoś, jakiejs solidarności, tki lud słowiański Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Dlatego jak dla mnie autorytaryzm chyba Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Z jakąś tam nutką demokracji Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
23.02.2007, 22:45:16

Ale my umiemy się tylko zjednoczyć w obliczu zagrożenia. W chwilach wolnego wyboru bardzo często marnujemy daną nam szansę. Niestety. (Ach no i gdzie ten optymizm :?: )
24.02.2007, 16:03:02

idealne państwo to chyba "nibylandia" z piotrusia pana Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopierdolcie sąsiadowi. Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę. Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły. Jaki znak mój - krwawe gały."
24.02.2007, 20:43:54

nie no dziwny temat sobie państwo wybraliście :/
w myśl przesłania naszego profesora powiem takie zdanie: "proszę państwa, jak państwo wiecie nie ma państwa idealnego. a zatem proszę państwa zastanówmy się dlaczego tak jest. no może mi państwo to wyjaśnicie..." Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

nie no mówiąc na serio to myślę, że nie ma państwa idealnego - bo w myśl zasady "państwo to my" - nie będzie państwa idealnego, dopuki jednostka nie będzie żyła w zgodzie z ogółem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
heh

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.02.2007, 21:00:57

levi', Racja, ale w sumie mamy demokrację, która nie jest demokracją Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Dlatego szukanie państwa idealnego to jak zwykle podążanie w stronę jakiegoś idału i chodiz o to, by wskazać, w stronę czego podążać Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Dzisiaj na wykłądzie usłyszałem, że Polacy włąsnie stali się arcy ciekawym dowodem na to, że naród może istnieć bez państwa. Ale państwo bez narodu już nie Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Dlatego w tym poszukiwaniu państwa to jednak coś jest i to ważnego.
25.02.2007, 10:40:34

Każdy system ma wady i zalety. Ważne aby ludzie byli szczęśliwi.

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
26.02.2007, 09:15:37

Sleepwalker, Hehe Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Koncepcje szczęścia są również... RÓŻNE Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Bardzo subiektywne, prawda? Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Dlatego trudno znaleźć ustrój, w którym my, Polacy, będziemy szczesliwi. Dziwnie to zabrzmi, ale jesteśmy happy, jak mamy mocną, ale ludzką władzę. Takiej jednak chyba jeszcze u nas do końca nie było Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy