Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Olej uniwersalny, oliwa, smalec...?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Olej uniwersalny, oliwa, smalec...?

Jaki tłuszcz jest wg Was najlepszy do zastosowań kuchennych i mówiąc szerzej - kulinarnych. Bo na takich tłuszczach się smaży, takei oleje się dodaje do sałatek, albo - niektórzy - lubią smakować chleb maczany w oliwie z oliwek (pierwsze tłoczenie na ziiiimno).

Ja dałem taki podział, ale może ktoś zna inny? Inne potrzebne i wszechobecne tłuszcze w kuchni.

Ja powiem tak:
- smażenie - smalec/oliwa
- smażenie ryb - olej uniwersalny
- sałatki - olej uniw. / oliwa

A Wy? Smile

23.02.2008 20:30:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337
RE: Olej uniwersalny, oliwa, smalec...?

ja lubie smazyć np. cebulke, kurczaka, jajko na masełku, rybke na oliwie i do sałatek oliwe, aczkolwiek co ja wole to stosuje jak nie ma nikogo z rodzinki ^^'.
Dziadzio by wszystko na smalcu smazył Tongue
A tata i mama to na ogół mięsa to na smalcu, czasem na oleju uniersalnym, rybke na oliwie z oliwek, do sałatek raczej oliwa czasami olej. Jajeczka i cebulke raczej też na masałku preferują ^^ Biggrin Animatedwink

23.02.2008 21:52:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Falkhor
Administrator
*

Mięso 'twarde' - czyli wieprzowe/wołowe - to na smalcu. Znacznie wyższa temperaturka plus mniejsza potrzebna ilość i... baaaardzo specyficzny aromat Smile
Ryby i kurczak - olej/oliwa, ale raczej...olej.
Do sałatek - czasem oliwa, ale trzeba z nią ostrożnie. Nawet te lepsze mają zróżnicowany smak i jedna jednej nierówna, stąd czasem smak sałatki moze być... dziwny Tongue
Masło i margaryna na patelni... to tylko wtedy, jak robię np. marchewkę z groszkiem albo peiczarki z cebulą - wtedy dodaję trochę masła/margaryny Smile

23.02.2008 23:35:35
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Do odsmażania domowych kotlecików - olej Biggrin
Do spaghetti lub inego makaronu - oliwa z oliwek lub kukurydziany olej Animatedwink
Do sałatek - oliwa z oliwek Biggrin
A do jajeczniczki - masełko, pyyyczności... ;D

Aż zgłodniałam Tongue

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
24.02.2008 13:07:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Falkhor
Administrator
*

Oliwa nie jest zła, gdy jest świeża Tongue MUSI być świeża i jest jeszcze ta różnica, że oleje słonecznikowe to w sumie jeden olej, ale oliwa oliwie nierówna...
Do jajecznicy - masełko Biggrin Ale takie wiejskie, 105% tłuszczu Tongue

26.02.2008 10:18:58
Kiwi

*

Reputacja: 0
Portfel: 1,427

Ja prawie wszystko na oleju smażę. No czasem na masełku Smile

Oliwa rzadko jest u mnie w domu, ale słyszałam że nie powinno się na niej smażyć.O wiele lepszy jest rafinowany olej rzepakowy.
A oliwa i olej słonecznikowy to powinno się używac do sałatek.
Właśnie dzisiaj mam trochę oszukaną sałatkę grecką (zamiast sałaty --> kapusta pekińska). Ale i tak jest przepyszna

mniam

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
26.02.2008 19:22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

O matko, nie chciałabym spróbować chyba Twojej jajecznicy Falk - bomba kaloryczna jakaś Tongue
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - takie rzeczy to tylko w erze Animatedwink albo w krajach śródziemnomorskich Smile

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur

Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2008 19:41:42 przez ziomalka.

26.02.2008 19:40:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Unknown
Falkhor
Administrator
*

jeszcze chwila i ktos mi powie, że oliwka z peirwszego tłoczenia jest wtedy, jak zjadam oliwki z kawałkiem gałęzi drzewa, na którym rosną?? Tongue No bez przesady Smile Oliwa importowana tez jest u nas i nie da się powiedzieć, by była tak strasznie inna od tej, którą wzęrają np. Włosi. To to samo, tylko parę kilometrów dalej Animatedwink

Kiwi - Olej rzepakowy... hmmm... w sumie to takie są u nas - słonecznikowy i rzepakowy. Musze sobie poszukać, który zdrowszy.

27.02.2008 19:26:48
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: