Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Olej spożywczy zamiast napędowego!
Autor Wiadomość
lukascompl

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 1,417
Olej spożywczy zamiast napędowego!

Cytat:
Na desce rozdzielczej świeci się rezerwa. Pora na tankowanie. Podjeżdżamy więc... nie, nie na stację benzynową, ale pod hipermarket. Bierzemy wózek, z półki 50 litrowych opakowań oleju rzepakowego. Płacimy trochę ponad 100 zł i już możemy napełniać bak!
Fikcja? Niezupełnie. Przekonuje o tym przykład niemiecki. W kraju tym jeździ ponad 200 tysięcy aut, które na specjalnych stacjach tankowane są olejem spożywczym. Jego litr kosztuje od 0.5 do 0.7 euro - informuje "Motor". Spożywczym olejem rzepakowym mogą być napędzane silniki wysokoprężne. W zasadzie do jazdy latem niepotrzebna jest kompletnie żadna ingerencja w silnik.

więcej na INTERIA.PL

Według mnie to świetny pomysł , szczególnie gdy ktos ma leciwe autko do którego może wlać coś co jest ekologiczne i jednocześnie nie wymaga przeróbek, ewentualnie mieszać w stosunku 3 olej rzepakowy: 1 ON. Co myslicie o pomysłowości Niemców i no rzecz jasna Polaków...

01.05.2007 17:40:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

No jeżeli Niemcy już o tym pomyśleli to prawdopodobnie Polacy już dawno stosują. Polska pomysłowość w zakresie jazdy na różnych "paliwach" jest spora, do czego zmuszają polskie organy podatkowe, dojąc z kierowców sporą kasę.

01.05.2007 18:50:33
pablo

*

nfm: 546

Mam kolegę który co prawda nie w samochodzie ale w swoich trzech ciągnikach stosuje taki rodzaj paliwa. Kolega mieszka w Soninie, ma kikladziesiąt hektarów. Jak mówił mi nie czuć większej różnicy jeśli chodzi o moc silników. Oczywiście zastosowanie tego paliwa wiąże się z wymianą filtrów. Olej ten jednak nie nadaje się do jazdy w zimie gdyż jest za bardzo gęsty i nie można uruchomić silnika. Jego sposobem na to jest spuszczanie oleju w jesieni po pracach i wymiana filtrów tylko w tylko w jednym ciągniku który jest mu potrzebny w zimie. Reszta czeka do wiosny na cieplejsze temperatury aby dało się odpalić je. Tak więc pomysłowość polaków jest spora ale za to jaka oszczędność ;D

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
06.05.2007 12:27:41
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,044

Pomysł jak najbardziej OK Smile tradycyjne paliwa wg mnie zaczną schodzić na dalszy plan i w sumie - fantazjując - jeszcze trochę i będziemy na wodzie jeździć albo na cukrze Tongue

lukascompl, Ale można chyba też używać już przepalonego/używanego oleju?

06.05.2007 19:26:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Eisenhower

*

nfm: 250

Jakis czas temu, rok, moze dwa widzielismy z kolega goscia ktory wyszedl sobie z Biedronki z olejem roslinnym i jak gdyby nigdy nic wlal do baku swojego dieselowskiego Fiata Uno. Powiem, ze zdziwilismy sie totalnie. Niemilosiernie smierdzialo pozniej frytkami jak odjezdzal. :lol-above:

09.05.2007 01:44:01
Svirus

*

nfm: 175

Samochody jeżdżące na roślinnym to nic nowego. W USA produkują już motocykle napędzane na wodór, w których spalinami jest woda cieknąca z rurki wydechowej Smile a tankowanie takiego motocykla wiąz się z wymianą całego baku Smile

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
12.05.2007 10:07:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Svirus, Co do napędzania wodorem Tongue Widziałem gdzieś taki materiał - zdjęcia ze stacji 'wodorowej' - i to przydomowej! problem w cenie Tongue Nie będę kłąmał, ale strzelam, że mowa była o kilku/nastu tysiącach euro. bardzo fajan sprawa, szczególnie że po spaleniu powstaje... WODA! Może jednocześnie sposób na deficyt wody na globie?

12.05.2007 13:19:26
pablo

*

nfm: 546

Falkhor napisał(a):
Svirus, Co do napędzania wodorem Widziałem gdzieś taki materiał - zdjęcia ze stacji 'wodorowej' - i to przydomowej! problem w cenie Nie będę kłąmał, ale strzelam, że mowa była o kilku/nastu tysiącach euro. bardzo fajan sprawa, szczególnie że po spaleniu powstaje... WODA! Może jednocześnie sposób na deficyt wody na globie?

Olej, wodór....

Niedługo może paliwem będzie powietrze Smile

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
15.05.2007 07:37:55
Demonesssa

*

nfm: 378

powietrze

o nie trzeba dbac a nie wszystko spalac bo wkoncu bysmy sie podusili wszyscy

ale wodor to fajna rzecz - ultra econo Smile

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
15.05.2007 09:23:51
Svirus

*

nfm: 175

A ostatnio w Japoni zaprezentowano prototypowy pojazd napędzany wódką robioną z ryżu (sake czy jakoś tak to się pisze) Smile

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
26.05.2007 10:21:27
lukaszshaq34

*

Reputacja: 1
nfm: 136

Sake nie jest wódką bo zawiera od czternastu do osiemnastu procent alkoholu :eek: ale moze w japoni maja słabszą głowe ;D

Życie jak mecz, jeden mecz, który ważniejszy jest niż życie...

26.05.2007 18:44:57
Falkhor
Administrator
*

lukaszshaq34, Dla Ameryknaów nasza wódka to hehe, prawdziwa woda ognista Tongue Hmmm... ajzda na wódzie? Taka jazda na 'drugim gazie' byłaby całkiem ok...

27.05.2007 21:54:41
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

mi by tam bylo szkoda tak cennego trunku do samochodu...juz wolałabym sama wypic i jezdzic na gazie...zawiozła bym wszedzie tylko musielibyście jakies migacze zamontowac czy jak to sie tam nazywa :lmao: :hihi: :letssin:

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
31.05.2007 22:05:27
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

rudzia napisał(a):
mi by tam bylo szkoda tak cennego trunku do samochodu

nie wiem czy się orientujesz ale to jest tańsze od ropy i na prawdę da się na tym jezdzić!

[ Dodano: 2007-06-01, 03:07 ]

rudzia napisał(a):
juz wolałabym sama wypic i jezdzic na gazie...

po wypiciu kilku litrów oleju na pewno produkowała byś gaz, ale nie wiem czy można by było na nim jeździć Animatedwink :hihi:

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
01.06.2007 00:29:42
rudzia

*

Reputacja: 5
nfm: 2,440

dobra ale tu była gadka o sake z tego co wiem to sake to wódka wiec chyba nie było by tak źle...hihi wychodzi mój brak widzy na tem temat Animatedwink [

quote="Prot"]po wypiciu kilku litrów oleju na pewno produkowała byś gaz, ale nie wiem czy można by było na nim jeździć [/quote]

proponuje zrobic eksperyment Animatedwink

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
01.06.2007 10:47:36
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *