Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Odsunięcie T.Lisa
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494
Odsunięcie T.Lisa

Cytat:
Tomasz Lis, w czwartek zrezygnował z funkcji członka zarządu Polsatu, dzień wcześniej Zygmunt Solorz odebrał mu program informacyjny "Wydarzenia": Kilka miesięcy po wygranych przez PiS wyborach parlamentarnych i prezydenckich, w lutym 2006 r., przeprowadziłem wywiad z Jarosławem Kaczyńskim i wszystko było jeszcze "w miarę". Ale dwa miesiące później w rozmowie z Jackiem Kurskim w programie "Co z tą Polską?" w ferworze dyskusji pomyliłem paragraf, z którego został skazany Maciej Zalewski, były działacz PC, bliski współpracownik Kaczyńskiego. Następnego dnia Kaczyński na konferencji prasowej niepytany poświęcił mi dłuższą wypowiedź. Powiedział coś w stylu: "my znamy już tego pana", i że moje zachowanie było hańbiące. Z tego, co wiem, zaraz potem zaczęły się naciski ze strony władzy, by mnie prezes Solorz zneutralizował.

Solorz powiedział panu o tym?

- Nie. Wiem to od innych. Prezes był wobec mnie bardzo fair. Nie tylko nie ingerował w moje programy, ale też nie chciał, bym o tych naciskach wiedział.

Kto na niego naciskał?

- Nie chcę o tym mówić, bo wiem to z drugiej ręki. Naciski były tym częstsze i silniejsze, im szybciej PiS odzyskiwał TVP, bo powstał kontrast między Polską pokazywaną przez telewizje komercyjne a telewizję publiczną. To władzy, czyli Kaczyńskim, nie dawało spokoju, koniecznie chcieli, żeby właściciel Polsatu mnie spacyfikował.

Cytat:
Co pański przypadek oznacza dla mediów prywatnych?

- To czytelny sygnał - Kaczyńscy, by utrzymać władzę, potrafią być bezwzględni. A dla nich liczy się przede wszystkim telewizja, nie prasa. Bo dzięki telewizji są w stanie zawładnąć umysłami nieprzekonanych, a to ich głosów potrzebują do wygranej.

Link do całego wywiadu z GW

Co o tym sądzicie? Czy to normalne, żeby w demokratycznym kraju władza decydowało o tym co leci w wiadomościach? I kto je może tworzyć a kto nie.

Odsunięcie Lisa od Polsatu to był dla mnie szok. Niewiem jak można zwolnić tak cenionego, inteligentnego i fachowego dziennikarza...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

22.09.2007 09:59:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
Portfel: 1,286

terelka, Heh zawsze on był dla mnie śmieszny bo miał dziwne poglądy polityczne w zasadzie raz był za tymi, raz za tymi ... ale heh mniejsza z tym Smile

Plotki, pomówienia, myśli w ostatnich latach u nas są bardzo popularne.
To, że heh on tak myśli, albo ma hehe co śmieszniejsze z lewych wiadomości, to tylko jego teza... jaka prawda, najprawdopodobniej i tak sie nie dowiemy.

Jedno z uzasadnień o wysokości jego zarobków hmm jest ciekawe , ponieważ zarobkowo wychodzi nie wiele mniej niz w tvn wiadomo kto Animatedwink

A patrząc na TVN i POLSAT to heh tvn ma znacznie znacznie większe zyski.

Ale hehe gdzie tu prawda ? tak na prawdę nie wiadomo.
Wierzyć jego pomówieniom, tezą ?

Pozdrawiam Maciej
22.09.2007 11:18:35
terelka
Moderator
*

maciej,

Cytat:
terelka, Heh zawsze on był dla mnie śmieszny bo miał dziwne poglądy polityczne w zasadzie raz był za tymi, raz za tymi ... ale heh mniejsza z tym Smile

Dziwne, bo antypisowskie? Animatedwink

No to czemu go odsunęli od Polsatu, jak wiadomo, że to świetny fachowiec, jego programy cieszyły się sporą popularnością. Nie uwierzę w pobudki tylko i wyłącznie ekonomiczne...

22.09.2007 13:07:36
maciej
Administrator
*

terelka, ktoś tu jest niedoinformowany. Smile Lis sam zrezygnował ze swojego autorskiego programu i sam na własną rękę odszedł ze stacji Polsat. Więc masz nie do końca prawdziwe wiadomości.

Stacja odsunęła go tylko z tworzenia "wydarzeń" które lecą w Polsacie

Hmm w sumie tak się zastanawiałem co bym zrobił hmm sytuacja jest podoba do tej z tvn i tbn24 tam tez fakty które lecą tu i tu tworzy (kieruje) jedna osoba więc po jakiego piernika Polsat przy mniejszych wpływach miał utrzymywać kierownika stacji biznes i zwykłego Polsatu ??

Może zle myślę , ale coś chyba w tym jest. To tak samo jest spekulacja moja , jak i medialna że przeszkadzał rządowi... i komu to wierzyć ?

Pozdrawiam Maciej
22.09.2007 13:27:08
terelka
Moderator
*

maciej,

Cytat:
terelka, ktoś tu jest niedoinformowany. Smile Lis sam zrezygnował ze swojego autorskiego programu i sam na własną rękę odszedł ze stacji Polsat. Więc masz nie do końca prawdziwe wiadomości.

Wiem doskonale o tym Smile Ale on nie odszedł sam z Polsatu. Sytuacja go do tego zmusiła!

On jest człowiekiem ambitnym (jak mówił jeden z jego współpracowników) i wiadome było, że jak go odsunęli od wydarzeń to on odejdzie całkiem z Polsatu. Może wróci do TVN? Fajnie by było zobaczyć do znowu na wizji jako dziennikarza np. faktów.

22.09.2007 14:35:13
maciej
Administrator
*

Wracając do TVN trzeba się liczyć, że ktoś i z tamtą odejdzie Animatedwink takie jest prawo ekonomii

Pozdrawiam Maciej
22.09.2007 14:48:14
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

mam szacunek do tego dziennikarza, ale nie będę nad nim rozpaczał - sam zrezygnował :!: - jego sprawa...
terelka,

Cytat:
Dziwne, bo antypisowskie?

o tym nie będę nawet dyskutował, bo to było od zawsze jasne...ale chyba nei powiecie, że został odsunięty dlatego, że krytykował PiS :?: :O nooo ludzie to już jakiś obłęd :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
22.09.2007 15:51:00
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
mam szacunek do tego dziennikarza, ale nie będę nad nim rozpaczał - sam zrezygnował :!: - jego sprawa...

Nie zrezygnował sam z pracy w wydarzeniach!! Zwolniono go, mógł jedynie prowadzić program "Co z tą Polską?". Ja rozumiem jego decyzje, bo każdy ambitny człowiek by na jego miejscu tak samo postąpił.

22.09.2007 17:30:07
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Nie zrezygnował sam z pracy w wydarzeniach!!

zmienił się redaktor wydarzeń i go zmienił - nic w tym niezwykłego...a dziennikarze dokładają do tego wydarzenia etykietę jakoby to przy PiS został odsunięty - to przecież CHORE :!:

[ Dodano: 2007-09-22, 19:44 ]
Tomasz Lis do Sejmu z listy PiS!

Cytat:
Pozbawiony pracy gwiazdor Polsatu poszukiwał nowego zajęcia. Wtedy to pomocną dłoń wyciągnęły władze Prawa i Sprawiedliwości: popularny dziennikarz otrzyma pierwsze miejsce na liście kandydatów PiS do Sejmu w okręgu elbląskim.

link

oto słowa zainteresowanego:

Cytat:
"Nie wstępuję do partii, kandyduję z listy PiS jako niezależny, to prawda, że istnieją pewne różnice między moimi poglądami a linią ugrupowania, ale dziękuję jego władzom za umożliwienie mi kontynuacji mojego zaangażowania w sprawy publiczne" - oświadczył T.Lis.

heh i co teraz powiecie :?: - to przez PiS Tomasz Lis został odsunięty :?: Smile

22.09.2007 19:33:39
terelka
Moderator
*

No dziwna informacja hehe na onecie natomiast piszą, że Lis będzie "bombą" PO Tongue

Cytat:
Stawką jest wolność słowa w Polsce i prawdziwa demokracja, i to jest stawka w tych wyborach. Dzisiaj już nikt mi nie powie, że podważam czyjąś niezależność i obiektywizm stacji. Głosujecie na PiS, głosujecie na koniec demokracji w Polsce
Tomasz Lis, dziennikarz

Cytat:
W ten sposób Tomasz Lis skomentował pytania dziennikarzy, czy Prawo i Sprawiedliwość lub rząd naciskały na szefa Polsatu Zygmunta Solorza, by ten się go pozbył. - Mam prośbę do dziennikarzy, żeby na najbliższej konferencji prasowej premiera padło pytanie, czy on może patrząc prosto w oczy powiedzieć, że w rozmowach z prezesem Polsatu Zygmuntem Solorzem nigdy nie żądał usunięcia mnie natychmiastowego z Polsatu - apelował Lis.

Cytat:
Pytany, co teraz będzie robił, Tomasz Lis odpowiedział, że zdecydowanie chce pozostać w dziennikarstwie, mimo że dostał trzy poważne oferty startu w wyborach do parlamentu. Dlaczego się nie zgodził? - Bo chcę być dziennikarzem - stanowczo odpowiada Lis.

RMF FM spytało byłą gwiazdę Polsatu skąd to przywiązanie do zawodu, skoro sam twierdzi, że wolność mediów jest zagrożona: - Bo mam nadzieję, że PiS nie wygra tych wyborów. Bo jeśli PiS wygra te wybory, to nie będziemy ze sobą tak rozmawiać za rok - odpowiedział Lis.

źródło - tvn24.pl

Levi jakby te doniesienia o jego starcie w wyborach z listy PIS- u były prawdziwe to napewno ten news byłby we wszystkich portalach na 1 miejscu, a tak nie jest! Tylko na interii jest artykuł, ale nie nazwałabym tego informacją Animatedwink Pozatym powyższe wypowiedzi T.Lisa sugerują, że jego poglądy sa kompletnie inne niż PiS-u.

Jeśli by Twoje doniesienia się sprawdziły, to stracę cały szacunek do T.Lisa, mam nadzieje, że tak nie będzie.

22.09.2007 20:33:43
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Levi jakby te doniesienia o jego starcie w wyborach z listy PIS- u były prawdziwe to napewno ten news byłby we wszystkich portalach na 1 miejscu, a tak nie jest!

tego ja nie wiem - zacytowałem tylko słowa samego zainteresowanego :!:

Cytat:
Pozatym powyższe wypowiedzi T.Lisa sugerują, że jego poglądy sa kompletnie inne niż PiS-u

ale przecież powiedział, że: "z poglądami się nie zgadza, ale dziękuje, że dostał możliwość startu z list tego ugrupowania" :!:

Cytat:
Jeśli by Twoje doniesienia się sprawdziły, to stracę cały szacunek do T.Lisa, mam nadzieje, że tak nie będzie.

ale dlaczego :?: czyli tracisz szacunek do wszystkich, którzy są za PiSem :?: :eek: czy może dlatego, że startuje z list (podkreślam LIST, a nie z partii) PiSu :?:

22.09.2007 20:39:45
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
ale dlaczego :?: czyli tracisz szacunek do wszystkich, którzy są za PiSem :?: :eek:

NIE!!! Dla mnie jeśli ktoś krytykuje coś i jest wiadome, że ma poglądy odbiegające od poglądów np. PiS u a potem nagle z dnia na dzień zmienia zdanie i np PiS (czy jakakolwiek inna partia) jest oki, to coś tu jest nie tak!!!

Nie jestem aż tak bardzo antypisowska, mam inne poglądy ale to nie znaczy, np. nie mam szacunku do kogoś bo jest z PiS-u. Bez jaj! Nawet Jarosława Kaczyńskiego szanuje!!! Ale to nie znaczy, że nie mam prawa mieć innego zdania.

Wg mnie ten artykuł w interii był pewnego rodzaju propagadną, może jakiś żart Animatedwink

22.09.2007 20:47:26
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Dla mnie jeśli ktoś krytykuje coś i jest wiadome, że ma poglądy odbiegające od poglądów np. PiS u a potem nagle z dnia na dzień zmienia zdanie i np PiS (czy jakakolwiek inna partia) jest oki, to coś tu jest nie tak!!!

ale przecież T.Lis nie mówił, że się zgadza z poglądami PiSu :!: - tylko startuje (nie wiedomo czy to pewna informacja) z ich list :!:
słowa T.Lisa:

Cytat:
"Nie wstępuję do partii, kandyduję z listy PiS jako niezależny (...)"

Cytat:
Wg mnie ten artykuł w interii był pewnego rodzaju propagadną, może jakiś żart

wszystkiego dowiemy się szybciej niż myślimy, ale wydaje mi się, że jakby to był żart, to nikt nei 'cytowałby' jego słów, bo przecież to jest karalne...
ale wiesz - poważny portal, poważny salon komentatorski i coś takiego by robili :?: no nie wiem...

22.09.2007 20:58:50
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
ale wiesz - poważny portal, poważny salon komentatorski i coś takiego by robili :?: no nie wiem...

Ale to nie była wiadomość dnia Animatedwink Pozatym żaden inny portal takiej informacji nie podał Animatedwink
Dla mnie to bzdura. Nie uwierzę w to dopóki w innych serwisach takiej informacji nie przeczytam.

Cytat:
Jakie są plany Lisa na przyszłość? Dziennikarz mówi, że na razie szuka pracy. Wyznał, że dostał oferty startu w wyborach z ramienia trzech partii. Wszystkim odmówił. "Bo chcę być dziennikarzem" - tłumaczył.

źródło - dziennik.pl

22.09.2007 21:05:09
levi'
Moderator
*

wiesz terelka - plany się zmieniają :!: wszystkiego dowiemy się w najbliżyszch dniach...może nawet jutro...

22.09.2007 21:09:51
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: