Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
O pisaniu listów raz jeszcze...
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
O pisaniu listów raz jeszcze...

Artkuł w Kiosk.onet.pl LINK
Autor: Max Davidson, The daily Telegraph

Cytat:
Dla pokolenia PlayStation odręczna korespondencja ma w sobie równie zniewalający urok jak dawniej, kiedy listy były jedyną formą komunikacji, wysyłano je z radością i niecierpliwie ich wyczekiwano. Kto by pomyślał? Według niektórych szacunków wartość rynku długopisów, papieru i innych artykułów piśmienniczych wyniesie do końca roku 546 mln funtów, czyli o 4 proc. więcej niż w ubiegłym roku. To największy wzrost od 2000 roku.

Niedawno na Forum była rozmowa o listach - że jest to pozycja komunikacji elektronicznej, która ostro dostała po głwoie, ale się trzyma i zawsze będzie się trzymać... a tu proszę Smile Miłą niespodzianka, ze pisanie listów... znowu staje się... MODNE. i tego wzrostu procentowego nie upatrywałbym się tylko w rozwoju biurokracji Biggrin

Z resztą sami popatrzcie, co o listasz pisze... obcokrajowiec Smile

Cytat:
Urodziłem się w 1955 roku i jak wiele osób mojego pokolenia zostałem wychowany do pisania listów. W swojej szkole z internatem w Surrey co niedziela miałem zarezerwowaną całą godzinę na pisanie listów, gdy moi rodzice byli w Afryce. Dyrektor stał nad nami w trakcie pisania, poprawiając ortografię i podając delikatne sugestie, gdy opuszczała nas twórcza wena. „Jestem pewien, Davidson, że mama chętnie przeczytałaby o twoich wczorajszych czterech rzutach podczas gry w krykieta”. To było dickensowskie wykształcenie, ale wpajało ono dobre nawyki, których nigdy nie straciłem.

Tylko w ubiegłym tygodniu napisałem do przyjaciela gratulując mu tytułu szlacheckiego, do innego przyjaciela przekazując wyrazy współczucia z powodu rozstania z przyjaciółką i do wikarego w Berwick-on-Tweed, przepraszając za to, że pomyliłem Wyspy Farne z Wyspami Owczymi (ang. Faroe Islands). Mógłbym te listy dwa razy szybciej wystukać na klawiaturze i byłyby dużo bardziej czytelne, ale nigdy mi to nie przyszło do głowy, podobnie jak wysłanie e-maili, co byłoby i szybsze, i tańsze. Jestem stuprocentowo pewien, że odbiorcy docenią mój trud odręcznego pisania.

Ciekawy artykulik. Polecam i ciekaw jestem, czy ktoś dziś z Forumowiczów napisze jakiś list Smile

Pozdro.

04.09.2006 11:43:00
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Do tego powinniśmy jeszcze poćwiczyć kaligrafię. Widziałem listy z których ciężko było cokolwiek odczytać. Korzystanie z długopisów pozwala na szybkie i niedbałe pisanie. Przydałyby się np. w szkole od czasu do czasu lekcje pisania ale piórem i to nawet nie wiecznym, ale zwykłym piórem gdzie stalówkę zanurza się w kałamarzu. Ile trzeba staranności i uwagi żeby nie zrobić kleksa, żeby litery się nie zlewały.

Myślę że taki pieknie (tzn. w treści i wyglądzie) napisany list będzie naprawdę stanowił przyjemną lekturę dla osoby która będzie go czytać. To tak jak z książką którą chętniej byśmy widzieli w pięknym wydaniu w twardej oprawie, a nie na papierze przypominającym papier toaletowy.

04.09.2006 17:32:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Ja, jeśli już zabieram się do pisania listu, zawsze nastawiam się w taki sposób, ze choćbym miała stanąć na rzęsach, napiszę bez żadnego błedu i kreślenia ( co w przypadku mojej chaotycznosci i rozstrzepania jest nie lada wyczynem ) no i staram się, żebyt ten list miał po pierwsze ręce i nogi, co nie zawsze wychodzi i żeby czytało się go z przyjemnością. Już nie wspomne o tym, że ma to być nie list o byle czym, tylko ta określony temat, nie zniosłabym, jakby ktoś na przykład czytająć mój list, usnął z nudów Biggrin

Przyznaję się Falkhor, że ostatnio zaniedbałam ten wspaniały zwyczaj pisnia tradycyjnych listów, ale to z niezależnych ode mnie przyczyn - nie znajduje niestety czasu, ale jak tylko sytuacja studiów się już unormuje, postanowiłam napisać co nieco Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
04.09.2006 17:58:48
Falkhor
Administrator
*

ziomalka, Hehe... No dobra, traktuję tę wypowiedź jako akt skruchy i gorącą chęć poprawy. Zostaje Ci odpuszczone Biggrin Tongue Animatedwink PS. Co do wolnego czasu... wiesz, ja tak sobie sam kiedyś sprawdziłem, ze jakbym się postarał, to przy właściwej organizacji dnia - mamy tego wolnego czasu więcej, niż myślimy...

grzenio, Raaaaanyyyyy... Raz dostałem taki list, że przypominał arabskie ślaczki... Nie dałem rady odczytać chyba z 3/4 tego listu... i odpisałem bardzo krótko, że nie wiem, co do mnie pisałaś, kobieto, bo nei dałem rady tego przeczytać. Jesli potrafisz - napisz to wyraźniej, jesli nie - napisz na kompie i wydrukuj... Albo nie pisz wcale, jeśli nei chcesz być odczytana. Więcej nie odpisała i dobrze...

Kaligrafia to piękna sztuka. jak napisał Grzenio - uczy staranności, cierpliwości, opanowania. Poza tym - tak jak pisanie poprawne, składne (jak i mówienie) to oznaka szacunku dla innych. ja zdarza się, ze niekiedy piszę trochę koślawo, ale jak się staram, to jakoś wychodzi Smile

Pozdro.

05.09.2006 09:05:37
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Ludzie listy pisza.... i tak pozostanie chocby w Polsce kraju lekko przymglonym na nowe technologie ze strony listów to dobrze...ja romantyk Biggrin heh wiem o tym dobrze...nie ma nic fajniejszego jak dostanie sie list np od dziewczyny znajomych rodziny... Smile Poprostu Bomba Tongue

05.09.2006 09:31:52
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
przy właściwej organizacji dnia - mamy tego wolnego czasu więcej, niż myślimy...

wiem Falkhor , tylko ostatnio baardzo trudno jest mi we właściwy sposób zaplanować sobie dzień, może to dlatego, że ogarneła mnie chęć nic nie robienia, być może lenistwo jest zaraźliwe - mam w domu 2 licealistów i wszystko na to wskazuje, że przenosi się to choróbsko drogą kropelkową Biggrin
Najmocniej przepraszam za offtopic Biggrin

Falkhor napisał(a):
ja zdarza się, ze niekiedy piszę trochę koślawo, ale jak się staram, to jakoś wychodzi Smile

Dobrze Falkhor, że nie miałeś okazji widzieć mojego pisma Biggrin jest koszmarne hehe Animatedwink
Ja jestem na dobrej drodze do napisania listu, koperta zakupiona, znaczek także, teraz muszę tylko napisać plan wypowiedzi, bo znając moją chaotyczność, moge o czymś zapomnieć lub pominąć Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
06.09.2006 09:05:18
Falkhor
Administrator
*

ziomalka,

Cytat:
Ja jestem na dobrej drodze do napisania listu, koperta zakupiona, znaczek także, teraz muszę tylko napisać plan wypowiedzi, bo znając moją chaotyczność, moge o czymś zapomnieć lub pominąć

Heh, ja jeszcze nigdy nie robiłem planu wypowiedzi pisząc do kogoś... list Smile Noooo i nigdy nie przepisuję listów, w sensie, gdy się pomylę - a przyznam, że skreslenia rzadko mi się zdarzają. Pisanie listu traktuję jak rozmowę z kimś, jesli się zapętlę, albo napisę coś głupiego, to o tym piszę. Traktuje to nie jak monolog, ale trochę jak dialog, w sensie wyobrazam sobie zachowanie mojego rozmówcy. I czasem wychodzą z tego ciekawe rzeczy Smile Tongue

A jeśli o czyms zapomnę... to napisze w nastepnym liście Smile

06.09.2006 09:45:34
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

Dokladnie, listu nie da sie zaplonowac krok po kroczku Tongue oczywiscie z gory wiadomo ze pasowalo by napisac jakies hej Animatedwink czy witam na poczatku, natomiast sam tok wypowiedzi nasowa sie sam, samoistnie, wyplywa z wnetrza i z tego co w danym momencie chcemy przekazac i podzielic sie z druga osoba.

Czasem zdarzaja sie takie listy "do szuflady". Pisze sie w nich proktycznie wszystko, moga to byc jakies wyznania milosne do xxx Animatedwink mozemy sie wyzalic na kogos lub na cos, jak to nam zle itp Animatedwink
Slyszalam ze jest to dobry sposob by sobie "ulzyc: by wyrzucic z siebie cos czego nie mozemy powiedziec komus innemu, pozostaje wtedy przelac mysli na kartke Smile i za pare lat przeczytac albo spalic w piecu Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2006 16:06:35
Falkhor
Administrator
*

iwcia, to taka autoterapia Smile Też o tym słyszałem i coś... w tym musi być. Mówią, ze papier przyjmie wszystko, ale może jest i tak, ze potrafi on w sobie zachować częśc tego smutku lub tej radości... Cięzko to opisac słowami Smile I w mowie, i w piśmie Smile

06.09.2006 17:22:09
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: