Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Nowy kanon lektur szkolnych a'la R. Giertych
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Nowy kanon lektur szkolnych a'la R. Giertych

Cytat:
W rozporządzeniem zostały określone lektury, które muszą poznać uczniowie szkół podstawowych. Zgodnie z dotychczasowymi przepisami, w podstawówkach nauczyciele mogli sami wybrać tytuły, które będą omawiać z uczniami.

Obok tekstów tradycyjnie wybieranych na tym etapie edukacyjnym w nowym kanonie znalazły się m.in. "Opowieści z Narnii" część I - "Lew, czarownica i stara szafa" Clive'a Staplesa Lewisa, "Władca Pierścieni" Johna Ronalda Reuela Tolkiena, "Tomek w krainie kangurów" Alfreda Szklarskiego i "Pan samochodzik i templariusze" Zbigniewa Nienackiego. Obowiązkowo uczniowie szkół podstawowych przeczytają też "W pustyni i w puszczy" Sienkiewicza.

W gimnazjach zgodnie z nowym kanonem uczniowie poznają m.in. nieomawianą wcześniej biografię Jana Pawła II "Wujek Karol. Kapłańskie lata Papieża" napisaną przez Pawła Zuchniewicza oraz "Wspomnienia wojenne" Karoliny Lanckorońskiej. Lekturą obowiązkową w gimnazjum będą "Krzyżacy" Sienkiewicza.

W programie nauki w szkołach ponadgimnazjalnych na poziomie podstawowym znalazły się książki: "Inny świat" Gustawa Herlinga- Grudzińskiego oraz "Cierpienia młodego Wertera" Johanna Wolfganga Goethego; utwory te uczniowie poznają we fragmentach.

Ponadto, każdy uczeń szkoły ponadgimnazjalnej będzie musiał przeczytać książkę abp Kazimierza Majdańskiego o losach księży, więźniów hitlerowskiego obozu w Dachau oraz "Potop" i "Quo Vadis" Sienkiewicza.

Na poziomie rozszerzonym uczniów szkół ponadgimnazjalnych będzie obowiązywała znajomość fragmentów "Szewców" Witkacego i "Procesu" Franza Kafki. W całości zaś będą oni czytać "Zbrodnię i karę" Fiodora Dostojewskiego" i "Lorda Jima" Josepha Conrada.

Kanon lektur na poziomie rozszerzonym został ponadto wzbogacony o wybrane utwory literatury emigracyjnej Andrzeja Bobkowskiego i Józefa Mackiewicza oraz o książkę Wiesława Myśliwskiego "Kamień na kamieniu" lub (do wyboru) "Madame" Antoniego Libery.

W kanonie znalazła się też jedna powieść Jana Dobraczyńskiego - "Listy Nikodema"; początkowo resort edukacji proponował także dwa inne utwory tego pisarza: "Marcin powraca z daleka" i "Cień ojca".

Źródło - wiadomości.o2.pl

Gomnbrowicz nie będzie obowiązkowy, bo będzie go można omawiać jako lekture dodatkową. Czy zmiany są duże? Heh Smile Tolkien i Lewis? To może jeszcze by tak dodać do tego wszystkiego J.K.Rowlins? Tongue Hmmmmmmmm... musi być trochę przygody, Pan Samochodzik jest ok, Tomek - tez przecież.

A Wam jak sie podoba nowy układ?

03.07.2007 22:46:58
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Gomnbrowicz nie będzie obowiązkowy

Jak dla mnie - szczyt idiotyzmu.

Falkhor napisał(a):
Tolkien i Lewis? To może jeszcze by tak dodać do tego wszystkiego J.K.Rowlins? Tongue Hmmmmmmmm... musi być trochę przygody, Pan Samochodzik jest ok, Tomek - tez przecież.

Heh :lol-sweat: - fantastyka jest spoko - ale bez przesady, nauka w szkole powinna opierać się według mnie na historycznych, psychologicznych i reflexyjnych zagadnieniach a nie czary mary łubu dubu bym cyk cyk aaaaa i abra kadabra XP

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
03.07.2007 23:55:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Zobaczymy co na to premier powie Animatedwink bo właśnie spór między Giertychem a Ujazdowskim ma rozstrzygnąć premier Animatedwink Więc w sumie ta lista lektur jeszcze może sie zmienić :]

Jak dla mnie to głupota jakieś książki fantastyczne wprowadzać, chociaż zależy co kto lubi Animatedwink
I powinien zniknąć Potop, ponieważ i tak nikt tego nie czyta!! Bo to za długa ksiązka Tongue W sumie każdy leci na streszczeniach Tongue
Fajnie, że wprowadzono książkę Jana Pawła II, jest to najwybitniejszy Polak i uważam, że każdy powinien znać przesłania, które głosił.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

04.07.2007 08:08:29
Falkhor
Administrator
*

Fantastyka to nie taka znowu zła rzecz Smile Też rozwija, pobudza wyobraźnię. Ale czy wyrzucać POTOP? No nie wiem, przecież to bardzo dobra książka...

04.07.2007 11:09:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Portfel: 1,514

Uwielbiam fantastyke, nigdy nie czytalam lektur, mam obrzydzenie bo wydają mi się nudne i 'ciężkie' do przyswojenia. Bardzo przyjemnie by mi się omawiało fantastyke, ona jest (jak dla mnie) jest poprostu ciekawa Animatedwink Mogli by wprowadzić Sapkowskiego Biggrin No, ale zależy kto co lubi. Dla mnie przyjemną odskocznią od dat i wydarzeń historycznych czy też 'dziwnych refleksji' było by

ziomalka napisał(a):
zary mary łubu dubu bym cyk cyk aaaaa i abra kadabra

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
04.07.2007 11:36:42
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Falkhor,

Cytat:
Ale czy wyrzucać POTOP? No nie wiem, przecież to bardzo dobra książka...

No tak :] jest dobra i ciekawa Smile Jednak za długa, bo np. ja w LO brałam co dwa dni jakaś lekturę i nie było jak tego wszystkiego przeczytać :/ Może teraz sie coś zmieni :]

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

04.07.2007 12:06:27
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Cytat:
SunShine, Uwielbiam fantastyke, nigdy nie czytalam lektur, mam obrzydzenie bo wydają mi się nudne i 'ciężkie' do przyswojenia. Bardzo przyjemnie by mi się omawiało fantastyke, ona jest (jak dla mnie) jest poprostu ciekawa Mogli by wprowadzić Sapkowskiego No, ale zależy kto co lubi. Dla mnie przyjemną odskocznią od dat i wydarzeń historycznych czy też 'dziwnych refleksji' było by

Myślę że takie lektury nie byłyby nudne i rozwijałyby wyobraźnię oraz zasób słownictwa Smile

Cytat:
terelka,

Cytat:
Falkhor,
Cytat:
Ale czy wyrzucać POTOP? No nie wiem, przecież to bardzo dobra książka...

No tak jest dobra i ciekawa Jednak za długa, bo np. ja w LO brałam co dwa dni jakaś lekturę i nie było jak tego wszystkiego przeczytać Może teraz sie coś zmieni

Hmmm... mmoim zdaniem to dobór lektur jest odpowiedni, a znaczy się był... :/

terelka, heh, oby się zmieniło!! :/

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
04.07.2007 13:48:58
Falkhor
Administrator
*

Megg, Hmmmm... fantastyka? Przecież Ty sama dobrze wiesz, ile czytasz. jakos nie widziałem, żeby fantastyka Cię jakoś rewelacyjnie wciągała...

terelka, Wg mnie Minister powinien się wziąc nie tylko za wykazy lektur, ale przede wszystkim za plany nauczania. TO DOPIERO bajoro...

04.07.2007 16:07:18
Martyn

Portfel: 14

Potop,jak dla mnie jest nudną opowiastką ,którą Sienkiewicz dzisiaj wydawałby w gazecie Fakt ,albo niemieckim Bildzie, w ogóle nie cenię Sienkiewicza,natomiast Gombrowicza bardzo,Gombrowicz zmusza do myślenia,a Giertych chce go wyrzucić nie dziwie się skoro Giertych opowiada takie brednie na temat innych spraw,i jest intelektualnym impotentem.
I jestem absolutnie na nie ,jeżeli chodzi o Tryptyk Rzymski ,załóżmy ze ktoś jest świadkiem jehowy oni nie uznają papieża więc po co mam zmuszać go do czytania tego co jest sprzeczne z jego wyznaniem(może nie tyle co sprzeczne ale krępujące),szkoła to póki co urząd państwowy a nie prywatny folwark kościoła Katolickiego.Miejsce Jana Pawła II jest na religii(ta już dawno powinna być wywalona z nauczania obowiązkowego po co obciążać budżet państwa wypłatami dla księży religia nie jest wymiernym przedmiotem) , a nie na języku polskim.Może Tryptyk Rzymski niesie wiele,mądrych przemyśleń ale nie popadajmy w paranoje,jak ktoś jest naprawdę wierzący i religijny to ten ktoś nie potrzebuje żadnych nakazów i przymusów czytania Tryptyku niech go sobie kupi w księgarni, i czyta od rana do wieczora.

hmm...
04.07.2007 16:53:28
lukascompl

*

Portfel: 149

Juz Gomro mówił w swym wielkim dziele że świat i inni ludzie chcą nas upupić i przkleić nam gębę, pan Giertych to chyba opatrznie zrozumiał i stworzył listę lektur przyjemnych, zbyt denerwujace-a mże i niezrozumiałe- dla niego powyrzucał i dodał kilka nowości- w sumie wyszło tak jak zwykle przy jego gmyraniu mackami w edukacji- temu panu juz dawno sprzeciwiali się uczniowie, rodzice, społeczeństwo, minister kultury, i tysiące innych osobistości- ale ten pan ma swoją wizję, nie będzie polski uczeń uczył się na klasykach, bo po co -niech zanalizuje Sienkiewicza i położy nacisk na Papieza- takie odmóżdzone myslenie jest wprost proporcjonalne do poziomu jakiekolwiek wiedzy o literaturze- ale ja się i tak nie martwię- to nauczyciele i sami uczniowie wybierają co czytają- nawet gdy im to się wydaje niezrozumiałe z poczatku.
Bo idzie o zrozumienie kultury na podstawie wielości i róznorodności- tak jak zawsze w życiu bywa.

04.07.2007 18:35:16
Eisenhower

*

Portfel: 252

Co na przyklad ja mam do tego, ze jakis typ pisal na fazie i teraz mu sie pomniki stawia? Taki Gombrowicz i reszta mu podobnych to dla mnie zrąby do potegi. Te ich smieszne dziela pisane, tak serio to nazwalbym to belkotem pseudopoetyckim, a interpretacji kazdego dziela jest tyle co opracowan. One maja nauczyc uczniow abstrakcyjnego myslenia? No smiech na sali. Nacisk powinno klasc sie na przedmioty stricte matematyczne i jezyki obce. Jaka przyszlosc ma to, ze bede znal jakies tam Ferdydurke. O kant d*** mozna rozbic przyznacie sami. Dlatego chwala Romkowi, ze chce odciazyc uczniow od dziel poetow przed ktore tak naprawde lasuja sie mozgi.

Martyn napisal o religii, ze powinni ja wywalic z nauczania obowiazkowego. Zgadzam sie z tym w 100%, ale niestety kto ruszy religie ze szkol w panstwie wyznaniowym ;\

05.07.2007 19:43:39
lukascompl

*

Eisenhower napisał(a):
Taki Gombrowicz i reszta mu podobnych to dla mnie zrąby do potegi. Te ich smieszne dziela pisane, tak serio to nazwalbym to belkotem pseudopoetyckim, a interpretacji kazdego dziela jest tyle co opracowan. One maja nauczyc uczniow abstrakcyjnego myslenia? No smiech na sali.

Twój pogląd jest osamotniony- w Polsce i świecie Gomrowicz coś znaczył i dalej znaczy- książki nie służą tylko i wyłącznie do logicznego myślenia- to nie proste lub trudniejsze formułki do wykucia i zapamiętania- literatura to coś wiecej ponad to- widać, że twój stosunek do język jest wyrazem niezrozumienia- wielość pogladów daje człowiekowi mozliwość dojścia i zrozumienia to na czym świat jest zbudowany, nie można zobowiązywać uczniów tylko do czytania dzieł łatwych i przyjemnych, nawet tych Sienkiewicza, trzeba aby zrozumieć głebię wielu tekstów, i od tego się nie lasuje mózg- nawet z najgłupszych prawd mozna wszak wynieść jakąś prawdę- nawet z twoich wypocin nw. które informuja o twym małym zrozumieniu w sferze jezyka literatury.

05.07.2007 23:21:14
Eisenhower

*

Portfel: 252

lukascompl napisał(a):
widać, że twój stosunek do język jest wyrazem niezrozumienia (...) nawet z najgłupszych prawd mozna wszak wynieść jakąś prawdę- nawet z twoich wypocin nw. które informuja o twym małym zrozumieniu w sferze jezyka literatury

Znow chlopie na mnie najezdzasz. Jestes na mnie cięty czy jak za te wymiany zdan w tematach politycznych czy jak? Gdzie to wyczytales, ze mam problemy z literatura? No gdzie? Tak nota bene, nie miałem w szkole nigdy problemow ze zrozumieniem czy interpretacja tychze dziel literackich. Mimo, iz doskonale wiem jaki swiatopoglad prezentuja, Gombrowicz, Mickiewicz i inne typy, tak stwierdzilem ze takich pierdoł nigdy nie czytalem. Co najwyzej smialismy sie z kolegami w klasie, ze goscie musieli duzo jarac, żeby pisac pozniej takie herezje. Tja, czytanie tych wielkich dziel na prawde otworzy mi oczy na piekno swiata, na to na czym jest zbudowany. Mozesz mi to jakos udowodnic? :> Od tego tez sa nauki scisle chcialem zauwazyc ;] Literatura typu Gombrowicz i nie tylko, powinna byc dla pasjonatow, nikt nie broni wam isc sobie do ksiegarni, kupic takowe dziela, zachwycac sie nimi i podniecajac sie dzieki nim na czym zbudowany jest swiat. Ale mnie ona nie kreci, bo jest po prostu mdła i tyle. A jesli nawet z najglupszych prawd można wyniesc jakas prawde, to tylko taka ktora byla oczywista duzo wczesniej i niepotrzebne sa do tego "wielkie dziela wielkich pisarzy". Tak wiec tutaj popieram Giertycha. Tak w ogole zamiast wciskac Gombrowicza na sile, wypadaloby moze zarzucic calkiem inne, bardziej wartosciowe pozycje.

06.07.2007 02:24:04
lukascompl

*

Eisenhower, to tłumaczy chociazby psychologia relacji międzyludzkich. W każdym z nas występuje Ego Dziecka, Ego Dorosłego i Ego Rodzica- Gombrowicz pisał na swój sposób w plebejskich wyrażeniach wyraził prawdy o których Rodzic czy Dorosły doskonale powienien wiedzieć- i dlatego moze ci się wydawać że dzieła te są mdłę i nieznosny- nieznosny parobek- dla nierozumiejących tego osobników. Z innej beczki, wczoraj dowiedziałem się że Gombro był Żydem, i dlatego został skreslony z listy- co jest kompletna pomyłką- poglady negatywnie nie są złe, w przeciwnie powinny mobilizować do poprawy- dlatego jego krytyka Polaków.

08.07.2007 15:36:00
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

mysle ze nowa reforma Ministra jak wszystko inne ma swoje plusy i minusy . mysle ze nowe pozycje z literatury wspolczesnej sa ta dpobra strona reformy swiat sie zmienia , co rusz odnajdujemy nowe nurty , kierunki , idee ktore warto znac . przy czym mozna docenic nie tylko "starsze "[te wydane w latach wczesniejszych ] ksiazkli ale takze nowosci . ale mimo wszytko pan Minister powinien stworzyc nowa liste z wieksza pomoca nauczycieli polonistow ktorzy majaj w tej swerze najwiecej do powiedzenia

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
09.07.2007 10:24:18
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: